Dodaj do ulubionych

urlopowe dylematy

IP: 178.56.71.* 04.01.11, 19:36
alez jestem zla! chcielismy w tym roku leciec gdzies dalej (tajlandia, sri lanka, kenia), ale niestety: urlop wypadl tak, ze musimy poleciec miedzy 25 czerwca a 1 wrzesnia (a chyba na dalsze wycieczki to nie jest odpowiednia pora =/) . i mam pytanie: co poleciacie (az mi glupio zadawac to pytanie bo sama nie znosze takich watkow)? bylismy do tej pory w turcji (oludeniz), egipcie (sharm); na zakynthos (alikanas/alikes) i na teneryfie (puerto de santiago/playa de la arena). kazde z tych miejsc ma swoj urok, ale najbardziej chyba podobalo nam sie na zante (zwiedzanie quadem)... i to pyszne greckie jedzenie :) planujemy jechac na dwa tygodnie, na plazy raczej nie spedzamy duzo czasu - max 3-4 dni plus ew. po godzince popoludniami po calodziennym podziwianiu urokow okolicznych miejsc... czytam o roznych osrodkach wakacyjnych i mam totalny metlik - kreta, korfu, sycylia, majorka a moze lanzarote? w sumie nie jestem podekscytowana jakos zadnym z tych miejsc bo chyba (za wyjatkiem lanzarote) wszedzie jest to samo co do tej pory widzielismy. budzet nieokreslony, nie lubimy all inclusive bo lubimy chodzic po okolicznych restauracjach, ale lepsze juz all niz hb (same sniadania bylyby idealne!). imprezy nas zupelnie nie interesuja - raczej urocze ciche miasteczka z knajpkami i ladnymi widokami, ktore mozna podziwiac podczas romantycznych spacerow :) bede bardzo wdzieczna za wszelkie podpowiedzi :) dziekuje :)
Obserwuj wątek
    • voyager747 Re: urlopowe dylematy 04.01.11, 19:40
      Korfu jest bardzo ładne, Kreta też może być, Rodos, Sycylia też jest fajna. Jeśli lubisz Grecję, to może Korfu ? Sycylia też ma fajne zabytki, dobre jedzenie, piękne krajobrazy.
      • Gość: swirl Re: urlopowe dylematy IP: 178.56.71.* 04.01.11, 19:49
        a czy nie zanudze sie na korfu przez dwa tygodnie? czy polecasz jakas konkretna urocza miejscowosc?
        • voyager747 Re: urlopowe dylematy 04.01.11, 19:54
          hm... ja zawsze jeżdżę na tydzień :) Jak mi się spodoba, to wracam. Wyspa jest mała, ale górzysta.
          Można parę dni samochodem pojeździć. Nie byliśmy wszędzie, na pewno drugi raz możemy jechać.
          Zerknij na fotki, może Ci się spodoba:

kolumber.pl/g/67069-Korfu,%20Grecja
          • Gość: swirl Re: urlopowe dylematy IP: 178.56.71.* 04.01.11, 20:18
            zdjecia piekne, ale szczerze mowiac zdjecia z kolobrzegu takze moga zapierac dech w piersiach :) i mam takie wrazenie, ze w europie nie ma do zobaczenia juz nic co byloby inne od klimatow greckich, tureckich, hiszpanskich... tak naprawde obojetnie czy wpisze w google korfu, sycylia czy majorka wyskakuja mi zdjecia podobnych miejsc - podobnych do siebie i do tych, ktore juz widzialam... krete polaczylabym z santorini, korfu z okolicznymi wysepkami, o sycylii jeszcze za malo czytalam zeby wiedziec co i jak. grecja wypada na plus ze wzgledu na stosunkowo niska cene...
            • voyager747 Re: urlopowe dylematy 04.01.11, 22:15
              to nigdzie nie musisz już jechać, skoro wszystko jest takie samo, to ja nie potrafię Ci doradzić...
              • voyager747 Re: urlopowe dylematy 04.01.11, 22:17
                ja byłem a Turcji 5 razy, na Krecie 2 razy, na Rodos 2 razy i pewnie się tam jeszcze wybiorę
            • myszmusia Re: urlopowe dylematy 05.01.11, 14:06
              i mam takie wrazenie, ze w europie nie ma do zobaczenia juz n
              > ic co byloby inne od klimatow greckich, tureckich, hiszpanskich... tak naprawde
              > obojetnie czy wpisze w google korfu, sycylia czy majorka wyskakuja mi zdjecia
              > podobnych miejsc - podobnych do siebie i do tych, ktore juz widzialam...

przy takim podejsciu to faktycnie kołobrzeg, albo w domu.
              Na Krecie byłam 6 razy , na Kos 4 wiekszosc wyjazdow po trzy tygodnie;-) i wcale nie sadze,ze widziałam wszystko i chetnie bym tam pojechała jeszcze. Nie wiem jak mozna twierdzic ,ze po tygodniowym pobycie gdziekolwiek zwiedziło sie cos tak jak masa osób twierdzi ze tydzien na Kos to az nadto.

jedz na tydzien na krete i na tydzien na santorini - wtedy "liżniesz" obu wysp bo na pewno ich dokładnie nie zwiedzisz
              • voyager747 Re: urlopowe dylematy 06.01.11, 17:11
                dokładnie, może lepiej zwiedzać poprzez google
    • Gość: A. Re: urlopowe dylematy IP: *.toya.net.pl 04.01.11, 21:23
      A może Islandia? lato to idealny termin na zwiedzanie tego kraju.
    • Gość: Trip Re: urlopowe dylematy IP: 87.99.10.* 04.01.11, 22:22
      A właściwie to czemu nie Kenia?
      • voyager747 Re: urlopowe dylematy 04.01.11, 22:26
        Kenia spoko, byłem w czerwcu, wspominam miło
        • deoand Re: urlopowe dylematy 04.01.11, 22:58
          No bez przesady cos mało tych miejsc wymieniłeś

Weź samochód i jedź do Chorwacji , albo do Włoch albo na Lazurowe wybrzeże -zarezerwuj sobie dom i jazda .
          Można objechać Skandynawię
          Wycieczka 7 + 7 do Hiszpanii
          a teraz Afryka północna Maroko 7+7 Cesarskie miasta abo Magiczne Południe , Tunezja + Libia . albo po prostu Rejs po Nilu albo Izrael z Jordania albo Syria z Jordania

no starczy tych ofert - cos warto wybrać !!
          • deoand Re: urlopowe dylematy 04.01.11, 23:00
            Sorry powinno byc - wymieniłaś .

A Grecja albo z biurem albo własnym autem . Można objechać jeszcze Węgry po ich źródłach termalnych
    • Gość: Lenkam1 Re: urlopowe dylematy IP: 195.150.18.* 05.01.11, 08:44
      Proszę napisz coś o hotelu Playa de La Arena będę tam w tym roku , czy mogę się spodziewać ładnych widoków w tej okolicy? Też miałam taki sam problem co wybrać. Ja polecam Majorkę.
      • bogna71 Re: urlopowe dylematy 05.01.11, 12:34
        Polecam Maderę - byliśmy w zeszłym roku na przełomie lipca i sierpnia i naprawdę bardzo miło wspominamy. Małe miasteczka, wyprawy wzdłuż levad, świetne kąpielisko w Porto Moniz, ogrody botaniczne w Funchal, wycieczki.... Odpoczywaliśmy w miejscowości Santa Cruz w hotelu Vila Gale, było naprawdę super.
        • voyager747 Re: urlopowe dylematy 05.01.11, 12:52
          Vila Gale jest fajny, też wszystkim polecam.
      • Gość: swirl Re: urlopowe dylematy IP: *.centertel.pl 07.01.11, 16:12
        lenkam, nie bylam w tym hotelu, ale widzialam go z zewnatrz i mysle, ze dokonalas bardzo trafnego wyboru :) mi plaza w playa de la arena bardzo przypadla do gustu. z samej miejscowosci rozciaga sie przepiekny widok na klify los gigantes, z plazy ich nie widac, ale jesli plywasz i wyplyniesz ok 50 m od brzegu to z wody tez bedziesz mogla je podziwiac :) obok plazy jest tez piekne miejsce na spacer albo zeby sobie po prostu posiedziec i popatrzec na klify o zachodzie slonca :) innych ladnych widokow w bezposredniej okolicy nie pamietam (oprocz klifow widzianych z roznych miejsc:)), ale jesli bedziesz jezdzic niedaleko samochodem np. w strone wioski masca to piekne widoki cie nie omina :)
    • Gość: ona1234 Re: urlopowe dylematy IP: *.ip.netia.com.pl 05.01.11, 14:55
      Chorwacja + czarnogóra
    • ezmd99 Re: urlopowe dylematy 06.01.11, 16:19
      Doskonale Cie rozumien, też mi trochę się przejadła Europa. Jka ktoś kiedys na tym forum napisał, w Europie tylko dwa miejsca są inne, różnią się od całości : Teneryfa i Turcja. I zgadzam się z tym w 100%. Ale, w Kenii w sierpniu jest wielka migracja zwierząt i warto pojechać, natomiast sprawdzałam Sri Lankę i wschodnie wybrzeże jest jak najbardziej ok na wyjazd w trakcie naszego lata, zostaje jescze Bali- całoroczne. Można coś wybrać na stronie Traveliady są takie informacje. Myślę,że pobyt gdzies dalej jest potrzebny, daje ten łyk świeżości. Cos nowego :) Pozdrawiam
      • voyager747 Re: urlopowe dylematy 06.01.11, 17:08
        Jeszcze trochę Europy zostało do zobaczenia :) A tak ogólnie, to jak można np. porównać Włochy do Norwegii, albo Hiszpanię do Szwecji ? Nie zgadzam się w 100 %. Dla mnie każdy kraj jest inny, nawet wyspa w tym samym kraju ( np. zielone Korfu i Rodos). Chociaż jeżdżę od 1999 roku, to nie mogę napisać, że już wszystko widziałem, nawet w Europie nie byłem w tysiącu pięknych i ciekawych miejsc.
        Znacząco większa część Turcji, to leży jednak w Azji :)
        • ezmd99 Re: urlopowe dylematy 06.01.11, 17:57
          Przepraszam, oczywiście chodzilo mi o południe Europy. Nie chcę uogóliać, po prostu niektórzy szybciej niż inni się nudzą przewidywalnością niektórych miejsc. Na szczęście każdy ma wybór. Nikt nie musi jechać na Sri Lankę, może po raz 15 na Korfu czy na następną greckąę. Wedle uznania. Ja po prostu rozumiem założycielkę wątku, chcę by coś mnie zaskoczyło, zachwyciło, by było inaczej, chyba szukam czegoś innego, jakiś innych wrażeń.
          • voyager747 Re: urlopowe dylematy 06.01.11, 18:18
            Ja nie rozumiem założycielki, bo ona była tylko w 4 miejscach i to nie wszystkie były w Europie :) Oczywiście, że nie trzeba jechać 15y raz na Korfu i świat jest różnorodny. Kenia, Bali, Hawaje, Meksyk, Arizona, to są piękne miejsca i każde mogę polecić, tylko i koszty są inne i długość lotu itp.
            Najbardziej niesamowitym miejscem jakie w życiu widziałem jest Grand Canyon i to mogę polecić każdemu, stanąć tam chociaż przez chwilę i zobaczyć i poczuć ogrom tego miejsca warte jest wiele.
            Sril Lankę też rozważam, ale chwilowo nie mogę, muszę trochę poczekać. Jeszcze są Chiny, Brazylia, Peru, Japonia, Namibia, Australia, tysiące pięknych miejsc.
            • Gość: swirl Re: urlopowe dylematy IP: *.centertel.pl 07.01.11, 16:02
              voyager, skad wywnioskowales, ze bylam tylko w czterech miejscach :)? ja napisalam o czterech miejscach, w ktorych bylam wspolnie z mezem, ale zwiedzilam tez cala wielka brytanie i irlandie, norwegie, szwecje, finlandie, francje, tunezje, cypr, chiny, tajlandie, wlochy (w tym sardynie). bylam tez w usa choc oczywiscie nie zwiedzilam tam wszystkiego co jest do zobaczenia.

jednak plan na najblizsze wakacje mam taki, ze musze wyjechac pod koniec czerwca i okreslilam sobie budzet ok 10 tys./2 osoby z wydatkami na miejscu (oto dlaczego kenia w czerwcu nie wchodzi w gre) :) hiszpania i portugalia odpadaja bo mamy plan wybrac sie tam autem w przyszlym roku (to, ktorym jezdzimy obecnie jest za male na taka daleka podroz). chcialam pojechac do jakiegos miejsca, ktore jest od tych, w ktorych do tej pory bylam z mezem. ale chyba i tak obojetnie gdzie nie pojedziemy tu w poblizu to bedziemy zwiedzac blekitne groty (sa wszedzie! :)).

tesknimy za greckim jedzeniem, wiec chyba pojedziemy do grecji (szczegolnie ze jest tam tanio) :) i teraz mamy kolejny dylemat: kreta czy korfu? chcielibysmy pojechac z biurem podrozy i na miejscu zwiedzac wszystko samodzielnie. ciezko jednak jest cos znalezc bo wszedzie to cholerne all inclusive (bede wdzieczna za jakies propozycje, jesli ktos zna miejsce ktore spelnialoby te warunki na majorce, albo gdziekolwiek indziej w europie to jestesmy otwarci na propozycje). chcielibysmy ladnie polozony hotel najlepiej z samymi sniadaniami w formie bufetu, ladnym basenem; blisko centrum malej uroczej miejscowosci z knajpkami, bez dyskotek i angielskich studentow, ktorzy w danym kurorcie robia sobie imprezownie. hotel niedaleko ladnej piaszczystej plazy (miejsce na spacery, o ktorym wspominalam wczesniej) i mozliwosc samodzielnego zwiedzania wypozyczonym quadem lub samochodem. piekne widoki przedkladamy nad zabytki :)
              • voyager747 Re: urlopowe dylematy 07.01.11, 22:20
                Tak napisałaś na początku :). Są też oferty bez ALL, bez problemu można coś znaleźć. Jak znajdziesz jakiś hotel, to sprawdź na jakimś holidaychecku co ludzie piszą.
                • Gość: swirl Re: urlopowe dylematy IP: *.centertel.pl 08.01.11, 08:55
                  sprawdzam zawsze i na holidaycheck i na tripadvisor. narazie spodobal mi sie hotel nautilus bay w kissamos, ale zostal wybudowany w zeszlym roku dopiero wiec nie znalazlam na zadnej stronie ani jednej opinii o nim. a wszystko bez all ma niestety hb, a chcialabym same sniadania :)
                  • voyager747 Re: urlopowe dylematy 08.01.11, 10:39
                    z samymi śniadaniami jest mniej ofert, czasami tylko jakieś super luksusowe, na Cyprze czasami są.
    • kabe009 Re: urlopowe dylematy 06.01.11, 17:21
      Zerknij na Portugalię.
    • justyna_korcz Re: urlopowe dylematy 07.01.11, 11:26
      polecam Chorwację - Pakostane dla mnie to raj na ziemi :) wracam tam prawie co roku od 11 lat. Jeżeli mogę coś zaproponować - nie ukrywam, ze jako biuro podróży to proszę o kontakt na maila biuro@shell-tur.pl
      pozdrawiam Justyna Korczyńska
      • pietnacha40 Re: urlopowe dylematy 07.01.11, 21:33
        jeśli chcesz w Grecji same śniadania,to musisz wybrać malutki hotel.Piszesz,że więcej zwiedzacie,wyjeżdzacie,więc chyba hotel ,to sprawa drugorzędna ? Ja tak zawsze wybieram.Podstawą jest ,żeby był czysty ,reszta nie specjalnie mnie obchodzi ,bo tylko w nim śpię.Polecam Kretę.Może tydzień w okolicach Chanii,a drugi tydzień po przeciwnej stronie wyspy ?
    • zlotepiachy.pl Re: urlopowe dylematy 08.01.11, 20:25
      w takim razie może moja propozycja przypadnie Tobie do gustu
      tygodniowy rejs po Morzu Egejskim i potem tygodniowy pobyt w wybranym hotelu w Bodrum lub Marmaris
      - Bodrum - Kos - Leros - Patmos - Lipsi - Kalimnos - Bodrum
      - Bodrum - Kos - Gyali - Nisiros - Symi - Rodos - Bodrum
      - Marmaris - Rodos
      Ja uwielbiam Turcję Egejską polecam miejscowość Kusadasi i stamdąd zrobić sobie wycieczkę do Efezu i na grecką wyspę Samos.
      • voyager747 Re: urlopowe dylematy 08.01.11, 20:34
        Kusadasi jest fajne, ale plaże takie sobie i w każdym hotelu głośna muzyka dzień i noc. Hotel bez All, też chyba będzie ciężko znaleźć w Turcji, tam to chyba wszystkie już mają.
    • ann-as Re: urlopowe dylematy 16.02.11, 10:35
      U mnie na szczęście wszystko idzie po mojej myśli. Urlop dostanę w czerwcu lub lipcu. Teraz zastanawiam się bardziej nad tymi przyjemniejszymi rzeczami, a dokładnie rzecz ujmując, gdzie polecieć. Bardzo zafascynowała mnie Syria i Jordania. Oglądałam niedawno kilka filmów dokumentalnych i wiem,że wyjazd w tamte rejony świata może być fantastyczną przygodą. Wydaje mi się, że objazdówka będzie najlepszym rozwiązaniem, widziałam trochę ciekawych ofert, np w tui jest trochę fajnych wycieczek, w Alfa star super objazdówka. Ale tak jak piszę, to już są takie pozytywne "problemy".
      • kris7109 Re: urlopowe dylematy 16.02.11, 12:53
        Mamy z żoną trochę podobny dylemat jak autorka wątku i myślę że tak ma też wiele osób.Ja chyba się skuszę na Portugalię może- Madera latem ?.Jest podobno super,temperatura OK, bo już mam chyba dosyć temperatur po 40 st.C.Jestem teraz na etapie szukania fajnego hoteliku w fajnej okolicy także bez All.
        • voyager747 Re: urlopowe dylematy 16.02.11, 19:24
          Bez problemu można znaleźć na Maderze hotel bez ALL, w Itace przewaga jest takich, z ALL jest mało. Madera jest piękna, latem nie byłem, ale też mnie kusi, bo zimą pada często.
    • Gość: ines Re: urlopowe dylematy IP: *.rzeszow.mm.pl 16.02.11, 14:34
      Ja tez ma dylemat z kim (w sensie biura) pojechać do Peru i Boliwii. Na termin lipiec -połowa sierpnia jestem skazana. Nie żebym narzekała, ale żal mi szczególnie terminów majowych czy wczesnojesiennych tańszych o ponad tysiąc.
      Co do rad jest tyle cudnych miejsc w Europie: Portugalia, Sardynia, Korsyka, Sycylia, Elba. Pisanie, że wszędzie jest to samo wynika z tego,że pewnie nie wyruszasz zbyt daleko od hotelu, skupiasz się na okolicy zrobionej pod turystów- wczasowiczów.
    • parawi Re: urlopowe dylematy 27.02.11, 12:25
      Teraz jest tyle kierunków, że chyba każdy ma dylemat typu "gdzie polecieć w tym roku". Ja się chyba zdecyduję na Brazylię z alfą, już z nimi latałem i wszystko było ok więc i tym razem powinno być dobrze. Z urlopem nie ma problemu, bo sam dla siebie jestem szefem więc u mnie własnie większym kłopotem jest " gdzie" a nie "kiedy" ;)
      • Gość: Michcia Re: urlopowe dylematy IP: *.unknown.vectranet.pl 28.02.11, 22:23
        Ja też mam dylemat, ale w sumie to cieszę się, że go mam! Urlop na pewno będę miała 2 tygodnie w lipcu i nie wiem czy polecieć na Wyspy Kanaryjskie czy może odpocząć w Portugalii na wycieczce objazdowej. Nie wiem jeszcze z kim pojadę, albo z tui albo z alfą, zobaczymy. Ważne jest gdzie, mam ochotę się wyrwać.
        • voyager747 Re: urlopowe dylematy 28.02.11, 22:59
          ha ha ha wiadomo, że z Alfą, najlepsi są, zwłaszcza na forum :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka