02.05.11, 10:27
Drodzy piloci, wiecie jakie zamieszanie było na majówkę, mnie też nie ominęło. Zatrudniam od 15 lat pilotów i w gruncie rzeczy większość jest odpowiedzialna. Niestety nie wszyscy są rzetelni - Pani Róża L. ze Zwolenia woj. mazowieckie, jest jedną z nich.
Obserwuj wątek
    • shluger Re: Uwaga ! 02.05.11, 18:26
      No i zaczęło się... Choć zamieszanie na majówce nie "było" ale wciąż jeszcze pewnie jest...
      To, że nie wszyscy są rzetelni wiadomo nie od dziś. Proponuję jednak, zanim się kogoś oczerni, najpierw wyjaśnić sprawę z Panią Różą a potem dopiero wystawiać jej tutaj laurkę. Nie wspomnę, że dobrze by było nie rzucać słów na wiatr tylko jakoś je jeszcze uzasadnić...
      Chyba, że chodzi o to, że alabamatour również należy do tych mniej rzetelnych i bojąc się o własną reputację już teraz próbuje za swoje niedociągnięcia uczynić z pilota (zanim jeszcze wróci z imprezy) kozła ofiarnego...

• agnes-05 Re: Uwaga ! 02.05.11, 19:20
        Autor wątku nie uzasadnia, dlaczego pilotka okazała się nierzetelna, więc mogę pisać tylko ogólnie.
        Wszyscy wiemy, że od wielu lat wyjazdy majowe to swoisty objaw "paranoi turystycznej", polskie pospolite ruszenie, każdy chce gdzieś wyjechać, i indywidualni i zakłady pracy. Często zamawia się na ostatnią chwilę, co stawia organizatorów w trudnej sytuacji. Nie chcą stracić klienta, więc organizują coś byle jak ( choć wielu wydaje się, że zorganizowane jest ok), nie mają pilota ( albo ktoś się wycofuje, bo zachorował, lub znalazł coś lepszego) i szukają kogoś z przysłowiowej łapanki.
        W tym roku dodatkowo doszła beatyfikacja, no i jest przecież Marsz Żywych, na którym też pracuje mnóstwo pilotów.
        Normalne więc jest, że w tej masie imprez, wielu pilotów nie spełniło oczekiwań, tak samo jak wiele biur dało przykład marnej organizacji.

Ja tradycyjnie majowy weekend spędzam na błogim lenistwie...)))
        • kamyk4 Re: Uwaga ! 02.05.11, 19:25
          Z tego co wiem to nie jest to kwestia złego wykonania pracy tylko nie stawienia się do pracy pomimo potwierdzeń jeszcze na tydzień przed wyjazdem. Moim zdaniem to amatorszczyzna i chciwa pazerność na kasę.
          • agnes-05 Re: Uwaga ! 02.05.11, 19:33
            kamyk4 napisała:

> Z tego co wiem to nie jest to kwestia złego wykonania pracy tylko nie stawienia
            > się do pracy pomimo potwierdzeń jeszcze na tydzień przed wyjazdem. Moim zdanie
            > m to amatorszczyzna i chciwa pazerność na kasę.

Dlatego właśnie nie wypowiadam się na temat tego konkretnego przypadku, bo autor nie opisuje o co chodzi.
            Jeśli jest tak, jak pisze kamyk4, to faktycznie beznadziejne.
            • smerv Re: Uwaga ! 03.05.11, 13:33
              Od takich spraw jest sąd, a nie forum. Była umowa (nawet ustna), to sprawa o odszkodowanie. Jak sąd uzna, że pilot naraził organizatora na straty (dobra reputacja też ma swoją cenę), to organizator puści pilota w skarpetkach. Jeśli nie (siła wyższa, wypadek w czasie podróży do miejsca wyjazdu), to za taki wpis pilot może organizatora w skarpetkach puścić (utrata dobrego imienia, reputacji zawodowej, a w konsekwencji potencjalnych zarobków).
              Inna sprawa, to idiotyzm przepisów o obowiązkowym posiadaniu pilota z tzw. uprawnieniami (może już teraz nie całkiem, ale stereotyp się utrwalił). Gdyby biuro miało alternatywę wysłania z grupą zaufanej osoby, choć bez legitymacji i dyndasa na szyję, ale za to sprawdzonej i odpowiedzialnej, to nie szukałoby byle kogo z łapanki, byle tylko taki ktoś miał papiery, uzyskane po naumieniu się gotowych testów i przebrnięciu przez ustny egzamin..
              • shluger Re: Uwaga ! 03.05.11, 17:18
                smerv napisał:
                > Gdyby biuro miało alternatywę wysłania z grupą zaufanej osoby, choć bez legitymacji i dynd
                > asa na szyję, ale za to sprawdzonej i odpowiedzialnej, to nie szukałoby byle kogo z łapanki,

I tak "w koło Wojtek", w zależności od potrzeby...
                Ja Cię rozumiem i się z Tobą zgadzam w tej kwestii ale zaraz się znajdą Ci, co napiszą tak jak np. w tym poście:
                bluemar napisała:
                > I tak można w nieskończoność po co co zatrudniać pilota skoro można
                > wsadzić siebie albo rodzinę i wziąść "stażystę" do roboty.

Ja osobiście też wolałbym rodzinę niż pilota z łapanki. Wtedy i stażysta byłby niepotrzebny...
                Przy okazji pogrubienie dla Pani nieomylnej...
                • smerv Re: Uwaga ! 03.05.11, 19:34
                  1. Chyba jesteś bliski wpadnięcia w kompleksy. Kompleks Elżbiety? Tego jeszcze psychoanaliza nie zna.
                  W innym poście napisałeś:
                  >To żeś bracie teraz sobie narobił...
                  >Bluemar oddaję głos...:-)
                  2. >I tak "w koło Wojtek", w zależności od potrzeby...
                  "W koło Wojtek" - zgadzam się. Ale nie "w zależności od potrzeb". Do upadłego będę bowiem powtarzał, że kurs, egzamin i papiery powinny być fakultatywne, wskazując potencjalnemu pracodawcy, że delikwent(ka) wykazał(a) się odpowiednią wiedzą i umiejętnościami do prowadzenia wycieczek. Ale każdy pracodawca może sobie sam dobierać personel, jaki mu odpowiada. Ze wszelkimi konsekwencjami i odpowiedzialnością własnym portfelem.
                  • shluger Re: Uwaga ! 03.05.11, 19:51
                    smerv napisał:
                    > 1. Chyba jesteś bliski wpadnięcia w kompleksy. Kompleks Elżbiety?

Kompleks... Hmmm... Nie wiem na czym miałby polegać ten kompleks...
                    Ja bym to raczej nazwał "alergią". Alergią na ludzi którzy podają się za kogoś kim nie są i na ludzi którzy szkalują czyjeś nazwiska wstydząc się własnego... I to chyba wystarczy:-)

> 2. >I tak "w koło Wojtek", w zależności od potrzeby...
                    > "W koło Wojtek" - zgadzam się. Ale nie "w zależności od potrzeb".

W koło Wojtek i dokładnie w zależności od potrzeb. Tyle tylko, że nie miałem na myśli jedynie Twoich wypowiedzi.
                    Pod całą resztą Twojej wypowiedzi podpisuje się obiema rękoma.

A wracając do meritum tego wątku wydaje mi się, że alabamatour powinien zacząć swój wątek od podania nazwy swojego biura i przedstawić się z imienia i nazwiska skoro zdecydował się wyprzedzić (jak mnie się wydaje) przyjazd swojego pilota do kraju szkalującym go postem...

• agnes-05 Re: Uwaga ! 03.05.11, 20:30
                      shluger napisał:

> Ja bym to raczej nazwał "alergią". Alergią na ludzi którzy podają się za kogoś
                      > kim nie są i na ludzi którzy szkalują czyjeś nazwiska wstydząc się własnego...
                      > I to chyba wystarczy:-)

Ja na twoim miejscu dwa razy bym się zastanowiła zanim wysłałabym ten post.
                      Ale...the choice is yours..

> A wracając do meritum tego wątku wydaje mi się, że alabamatour powinien zacząć
                      > swój wątek od podania nazwy swojego biura i przedstawić się z imienia i nazwisk
                      > a skoro zdecydował się wyprzedzić (jak mnie się wydaje) przyjazd swojego pilota
                      > do kraju szkalującym go postem...

Sądząc z wypowiedzi koleżanki kamyk4, to pilot nawet na imprezę nie wyjechał, więc nie mógł z niej wrócić.

• shluger Re: Uwaga ! 03.05.11, 20:44
                        agnes-05 napisała:
                        > Ja na twoim miejscu dwa razy bym się zastanowiła zanim wysłałabym ten post.
                        > Ale...the choice is yours..
                        Zastanawiam się też co to znaczy, że pilot na imprezę nie wyjechał? Był w biurze, odprawił się, podpisał umowę i nagle zniknął?....
                        • shluger Re: Uwaga ! 03.05.11, 20:46
                          Tak miało być...

agnes-05 napisała:
                          > Ja na twoim miejscu dwa razy bym się zastanowiła zanim wysłałabym ten post.
                          > Ale...the choice is yours..

Czyżbym nie zauważył, że regulamin zabrania zwierzania się z posiadanych schorzeń alergicznych???:-)

Zastanawiam się też co to znaczy, że pilot na imprezę nie wyjechał? Był w biurze, odprawił się, podpisał umowę i nagle zniknął?....
                        • agnes-05 Re: Uwaga ! 03.05.11, 20:53
                          Najpierw kobieta potwierdziła, a potem znalazła coś innego ( lepszego?) i brzydko mówiąc "olała". To się zdarza w każdej branży. Oceny postawy moralnej i profesjonalizmu się nie podejmuję.

Jest to niewątpliwie kolejna w trudność w uprawianiu tego zawodu, a właściwie każdego wolnego zawodu: przyjmiesz jakieś zlecenie, a potem ktoś ci zaproponuje coś innego, o wiele ciekawszego pod względem finansowym i z lepszymi warunkami pracy. Co robić?
                          Zrezygnować z tego lepszego? Szukać zastępstwa samemu? Zadzwonić, że mam to gdzieś i niech sami sobie szukają? Wielokrotnie o tym pisaliśmy, ale temat powraca jak bumerang, bo jest ważny i w pełni sezonu bardzo aktualny.
                          • shluger Re: Uwaga ! 03.05.11, 21:02
                            Czyli jak rozumiem nie jest tak, że stawiła się po prostu na zbiórkę...
                            Takich sytuacji w których pilot wystawia biuro na kilka dni przed wyjazdem można by tu mnożyć. Jeszcze niedawno gorący był tu wątek min. w temacie jaką rekompensatę powinien dostać pilot za np. anulowaną imprezę. Ciekawe co Ci sami by teraz poradzili organizatorom którzy zostają bez pilota na kilka dni przed wyjazdem grupy...
                            • shluger Re: Uwaga ! 03.05.11, 21:02
                              ... nie stawiła się na zbiórkę ...
                            • voyager_pl Re: Uwaga ! 03.05.11, 21:29
                              Tak ,nie stawiła się na zbiórkę.Zrobiła tak jak robią biura-w przeddzień wyjazdu informują pilota bądź wychowawcę na koloniach /obozach ze wyjazdu nie ma.Wyjazd jest-z tańszym pilotem.Natomiast pilot jedzie z biurem które mu więcej zapłaci.
                              Mnie to nie dziwi -jaki pan taki kram.Etyka zawodowa tej branży woła o pomstę do nieba.
                            • agnes-05 Re: Uwaga ! 03.05.11, 21:46
                              shluger napisał:

> Ciekawe co Ci sami by te
                              > raz poradzili organizatorom którzy zostają bez pilota na kilka dni przed wyjazd
                              > em grupy...

Ja bym poradziła i biurom i pilotom maximum profesjonalizmu. Wtedy takie sytuacje nie mają miejsca. Jakoś nie słyszałam, żeby firmy dobrze organizujące imprezy i przyzwoicie płacące miały kłopot z pilotami.
                              • kamyk4 Re: Uwaga ! 03.05.11, 21:59
                                Do Shlugera:
                                alabamatour to Alabama Tour:)
                                • shluger Re: Uwaga ! 03.05.11, 22:11
                                  agnes-05 napisała:
                                  > Jakoś nie słyszałam, żeby firmy dobrze organizujące imprez
                                  > y i przyzwoicie płacące miały kłopot z pilotami.

Podobnie jest z tymi przyzwoitymi pilotami. Ci zwykle też unikają takich problemów...

kamyk4 napisała:
                                  > Do Shlugera:
                                  > alabamatour to Alabama Tour:)

A sądzisz, że się nie domyśliłem?:-)
                                  Czym innym jest chyba jednak nick anonimowej osoby na forum a czym innym by było podanie w treści postu pełnej nazwy biura...
                                  • agnes-05 Re: Uwaga ! 03.05.11, 22:29
                                    shluger napisał:

> agnes-05 napisała:
                                    > > Jakoś nie słyszałam, żeby firmy dobrze organizujące imprez
                                    > > y i przyzwoicie płacące miały kłopot z pilotami.
                                    >
                                    > Podobnie jest z tymi przyzwoitymi pilotami. Ci zwykle też unikają takich proble
                                    > mów...

Jasne, że unikają, bo pracują tylko z przyzwoitymi biurami..i koło się zamyka. Problemem byłoby pewnie zdefiniowanie, co dla kogo oznacza "przyzwoite biuro", ale na to pytanie niech każdy sobie sam odpowie.
                                  • alabamatour Re: Uwaga ! 11.05.11, 20:08
                                    Na rynku jestem od piętnastu lat, nigdy nie wystawiłem pilota, a płacę bardzo dobrze. Nigdy nie jestem na Forum anonimowy. Alabamatour to nazwa mojej witryny. Pani Róża nie wytłumaczyła sie do dziś dlaczego się stawiła. Dlatego "rzuciłem" to na forum żeby wyjaśnić sprawę. Zawsze mogła zrezygnować, ale zadzwonić czy napisać maila wypadało. Straciłem przez to nie tylko pieniądze, ale sporo czasu i nerwów.
                                    W tym roku zatrudnię jeszcze wielu pilotów i wychowawców. Tym razem z większa ostrożnością. Po prostu takie życie i taka praca. Bywają pijani kierowcy i nieodpowiedzialni piloci czy ja tego chcę czy nie! Nie życzę nikomu takich przygód. Pozdrawiam.
                                    PS. Nie dyskutuje z anonimowymi rozmówcami.
                                    • agnes-05 Re: Uwaga ! 11.05.11, 21:09
                                      alabamatour napisał:

> Pani Róża nie wytłumaczyła sie do dziś dlaczego się stawiła. Dlatego "rzuciłem
                                      > " to na forum żeby wyjaśnić sprawę. Zawsze mogła zrezygnować, ale zadzwonić czy
                                      > napisać maila wypadało. Straciłem przez to nie tylko pieniądze, ale sporo czas
                                      > u i nerwów.

Wiesz...jesli na tyle lat działalności pierwszy raz spotkała Cię taka historia to i tak nie jest źle.))
                                      W końcu nasz biznes jest dość nerwowy, więc strata nerwów wliczona w ryzyko zawodowe, a strata pieniędzy zresztą też. Zgadzam się, że zadzwonić wypadało.

> PS. Nie dyskutuje z anonimowymi rozmówcami

Na tym forum wszyscy są w zasadzie anonimowi...oprócz tych, którzy dobrowolnie się przedstawiają.
                                      Pozdrawiam również i życzę w sezonie więcej orchidei niż róż...)))
                                    • bluemar Re: Uwaga ! 12.05.11, 10:37
                                      alabamatour napisał:
                                      >Pani Róża nie wytłumaczyła sie do dziś dlaczego się stawiła. Dlatego "rzuciłem" to na forum żeby wyjaśnić sprawę.>

A może to był pierwszy kontakt Pani Róży z Waszym biurem,
                                      może nie otrzymała programu,potwierdzeń rezerwacji,zaliczki,umowy
                                      to nie chciała ryzykować i poczuła się całkowicie zwolniona ze wstępnych uzgodnień?
                                      Rzucić pilotowi tylko datę i kraj docelowy to można jedynie w przypadku
                                      ekstremalnie awaryjnym i kiedy wzajemnie się znacie.
    • turdoradca Re: Uwaga ! 05.05.11, 21:36
      alabamatour napisał:

> Niestety nie wszyscy są rzetelni

znałem sprawę tuż przed ichnim wyjazdem pomagając Olkowi znaleźć następnego pilota na za pięć dwunasta: zamówiona wcześniej pilotka przestała odbierać z biura telefony tuż przed imprezą i nagle trzeba było szukać kogoś przed wyjazdem, coś ktoś wie o Róży z Rzeszowa, nic się jej nie stało?
      • turdoradca Re: Uwaga ! 05.05.11, 21:37
        sory, jakoś kojarzyłem że z Rzeszowa
      • smerv Re: Uwaga ! 05.05.11, 22:02
        A organizator tuż przed imprezą nie wiedział o pilotce nic więcej poza imieniem, nazwiskiem i numerem telefonu? To nawet pozwu do sądu nie może wysłać. :(
        • agnes-05 Re: Uwaga ! 05.05.11, 23:15
          smerv napisał:

> A organizator tuż przed imprezą nie wiedział o pilotce nic więcej poza imieniem
          > , nazwiskiem i numerem telefonu? To nawet pozwu do sądu nie może wysłać. :

Widocznie nie wysyłała cv...))

• alabamatour Re: Uwaga ! 11.05.11, 20:21
            Dane Pani Róży mam. Nie pisze pełnych, gdyż nie wiem, co się stało.
            Szkoda się rozpisywać na ten temat. Aha, Pani Róża pochodzi z woj. Mazowieckiego a ostatnio zamieszkała w Rzeszowie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka