Dodaj do ulubionych

Bitwa pod Austerlitz- Slavkow

06.05.11, 22:08
Historię znam, ale dokąd dokładnie jadę i co pokazuję turystom i czy jest tam parking i toalety czy tylko gołe pole pszenicy? POMOCY!
Obserwuj wątek
    • free-znowak Re: Bitwa pod Austerlitz- Slavkow 06.05.11, 22:51
      Slavkov u Brna. Jak najeżdżasz z kierunku Cieszyna i po minięciu Vyskova dojeżdżasz blisko już Brna to dostrzeżesz brązową (kolor a nie stop metali) tablicę "Austerlitz Boiszcze (fonetycznie) Slavkov". Po chwili ukaże ci się po prawej wysoka makieta armaty a przy niej 3 bonapartczyków. Też po prawej na horyzoncie dostrzeżesz wzgórze/kopiec i kapliczkę - to "Mohyla myra" - symboliczna mogiła pokoju usypana w 100 lecie bitwy z funduszy 3 państw uczestników bitwy. Kawałek dalej ale już po lewej jest zajazd Rohlenka z McDonald's, ale i z restauracją "U Bonaparta", a jeszcze bliżej Brna (też po lewej) na małym wzgórzu z samotnym drzewem (dobrze widoczne z autostrady) był punkt dowodzenia Napoleona.
      Czy to wszystko pokazywać z bliska - zależy jaką masz grupę, bo jeżeli to Towarzystwo Miłośników Bonapartego.... to tak!
      • kamyk4 Re: Bitwa pod Austerlitz- Slavkow 06.05.11, 23:14
        Dowiem się jak wsiądę do autokaru:D
        Wielkie dzięki!
        • smerv Re: Bitwa pod Austerlitz- Slavkow 07.05.11, 09:36
          Jeszcze masz pałac, co też pod Austerlitz się podpina. www.zamek-slavkov.cz/en/. A autostrady widać też zajazd z taką duu..ą armatą przed frontem. Ale z reguły opowiadania jest na kilka minut w autokarze. A na Rohlence coraz gorzej (a może ja się starzeję).
          • free-znowak Re: Bitwa pod Austerlitz- Slavkow 07.05.11, 11:17
            Jak to ta sama duuuuża makieta armaty o której ja pisałem (z trzema artylerzystami) - to tą instytucją za nią jest betoniarnia produkującą mieszanki na drogi (((((:
      • smerv Re: Bitwa pod Austerlitz- Slavkow 07.05.11, 09:41
        Jak będziesz miała grupę w stylu starego subiekta, to możesz zaproponować wirtualną bitwę pod Austerlitz:
        www.zamek-slavkov.cz/en/tours-of-the-castle/virtual-battle/
        • basia_wyb Re: Bitwa pod Austerlitz- Slavkow 08.05.11, 07:19
          Właśnie byłam tam w długi weekend :)
          Parkingu jako takiego dużego nie masz, ale jest miejsce gdzie możesz stać. Przy zamku jest miejsce do wsiadanie i wysiadania na 15 min.
          Jak coś to pisz na maila bo dziś wyjeżdżam dalej..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka