21.06.11, 19:13
Witam,
mam prośbę do osób jezdzacych do Rosji : jakie dokumenty powinien posiadac kierowca - pamietam, ze cos musialo byc po rosyjsku ale nie pamietam jaki to byl dokument. Bede wdzieczna za wszelkie informacje, bo wolalabym nie miec problemow na granicy. I jeszcze jedno : czy w Narwie nadal trzeba jechac dookola miasta po "talonczik"?
Pozdrawiam serdecznie
Gabrysia
Obserwuj wątek
    • skorpioo Re: Rosja 04.07.11, 22:40
      Tak, talonik potrzebny, właśnie w niedz wróciłam, kierowcy ze mną wypełniali 2 egz po rosyjsku, ale dostaliśmy to na kolejnym szlabanie. jak mówisz po rosyjsku, to przy każdej budce mów że to pierwszy raz i co mam dalej wypełniać. To działa bo oni wtedy czują się ważni.

POWODZENIA
      • gosiaswietek Re: Rosja 15.07.11, 19:49
        kierowcy muszą mieć upoważnienie właściciela autokaru do prowadzenia tegoż - to się po rosyjsku nazywa Dowieriennoct' i dokument powinien być po rosyjsku, potwierdzony pieczęciami tłumacza przysięgłego
        • lumen Re: Rosja 21.07.11, 13:16
          Dziekuje za wszystkie odpowiedzi - wlasnie wrocilam po 2 imprezach w Rosji i wszystko ok. Nie mielismy tego upowaznienia, ale nikt go nie chcial na szczescie :)
          Pozdrawiam serdecznie
          Gabrysia
          • helio-trop Re: Rosja 21.07.11, 18:21
            Napisz proszę, którędy wjeżdżałaś do Rosji i ile czasu zajęło Ci przekroczenie granicy.
            • lumen Re: Rosja 22.07.11, 09:19
              Czesc,
              mialam 2 imprezy pod rzad i za kazdym razem do rosji wjezdzalam od narvy - za pierwszym razem wszystko trwalo 2 godz i prawie zero kontroli a za drugim - niestety 4 godziny. Powrot na łotwe - granica gawry - ok 2 godz i pelna kontrola. Mysle, ze ten drugi raz bylo tak dlugo, bo to byl piatek a wczesniej poniedzialek wiec inny ruch na granicy. No, ale do przezycia. Od 1 sierpnia maja wprowadzic elektroniczny system odpraw - meldujesz sie na str internetowej , przyjezdzasz 1 godz przed twoja wyznaczona i ponoc wjezdzasz bez kolejki. Pozyjemy - zobaczymy. Pozdrawiam. G.
              • helio-trop Re: Rosja 22.07.11, 20:52
                Podaj proszę adres www, pod którym można to załatwić. Właśnie jadę do Rosji na początku sierpnia, to wypróbuję ten wariant.
                • bluemar Re: Rosja 23.07.11, 09:55
                  Zmiany od 1 sierpnia dotyczą granicy po stronie Estonii,w Rosji jak narazie bz-
                  tzn bez kolejki obsługiwani mogą być obywatele Rosji,Bialorusi i Kazachstanu (unia celna).
                  Długie oczekiwanie ja miałam w tym roku tylko po stronie rosyjskiej.
                  Rejestracja elektroniczna będzie mogła być dokonana albo na samej granicy
                  albo przez stronę (co jest ryzykowne bo wystarczy opoźnienie żeby wypaść z kolejki).
                  W praktyce będzie prawdopodobnie bałagan i "życie życiem".
                  Estonia już miała taką próbną rejestrację,z której szybko zrezygnowano.
                  Chodzi jak zwykle o kasę (mają być opłaty za rejestrację)
                  a nie o przyspieszenie odpraw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka