Gość: Ann IP: *.aster.pl 02.03.12, 16:19 Czy wyjeżdżając do Chin szczepiliście się przeciw jakimś chorobom? Nie wiem czy istnieją tam jakieś zagrożenia - wyjazd zorganizowany z biurem podróży. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a-k-k Re: Chiny a szczepienia 02.03.12, 20:10 Nie szczepiliśmy się :-) W biurze gdzie kupiliśmy wycieczkę (RT) powiedziano nam, że oczywiście można się zaszczepić przeciwko tężcowi, żółtaczce itp.,jeżeli bardzo się chce, ale nie jest to konieczne. Zatem daliśmy sobie spokój. Natomiast bardzo nam się przydały na miejscu leki na przeziębienie, bo wszechobecna klimatyzacja załatwiła połowę uczestników wycieczki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert_esky.pl Re: Chiny a szczepienia 20.03.12, 13:27 Do Chin nie są wymagane żadne szczepienia obowiązkowe, jednak dla własnego bezpieczeństwa warto się zaszczepić. Zalecane szczepienia to: WZW A, WZW B, dur brzuszny, błonica, tężec i polio. Na rynku są dostępne szczepionki-kombo, czyli WZW A+B. Szczepienia przyjmuje się w 3 dawkach, w odpowiednich odstępach, do lekarza należy więc się udać minimum na 8 tygodni przed wyjazdem, żeby zdążyć z wszystkimi dawkami. Błonice, tężec, polio też można dostać w jednej szczepionce. Najlepiej o szczepienia pytać w Wojewódzkich Stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych. Znają się na rzeczy :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elina Re: Chiny a szczepienia IP: *.play-internet.pl 21.03.12, 11:22 potwierdzam fakt,że do Chin- jako obowiązek szczepień - nie ma wymogu administracyjnego, ale dla własnego bezpieczeństwa szczepiliśmy się sami.... dur brzuszny, wzw typu B... Jechałam z dzieckiem, więc w jego książeczce też wpisali dodatkowe szczepienia( dodatkowym w jego przypadku było szczepienie na dur brzuszny)... Ja miałam administracyjny wymóg tylko dostarczenia do ambasady zaświadczenia,że nie mam HIV- wyjeżdzałam na dłuższy pobyt na studia....Dziecko(synek) - załapał tam jakaś chorobę lokalną- chodził tam to przedszkola- ale lokalną leczyliśmy lokalnymi lekami- czyli ziołami... Odpowiedz Link Zgłoś