Dodaj do ulubionych

Nie kupujmy firstów !

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.12, 22:13
Od wielu lat korzystam z ofert Biur podróży przy planowaniu urlopu i muszę przyznać że nigdy nie mialam wtopy aż..... do 2012 wylot do Egiptu z Ecco Holiday. Ponieważ jestem ich stalym klientem tzn. korzystalam już z ich oferty kilka razy to w pażdzierniku 2011 przyslali mi ofertę First-przedpremiera. Po analizie / nie mając złych wspomnień odnośnie biura/podjęliśmy decyzję o rezerwacji dla 8 osób/ naszych znajomych i nas wyjazdu w listopadzie 2011na czerwiec 2012.Potem okazalo się że ecco ma inne plany odnośnie rezerwacji first.Ciągle telefony i brak informacji do 15 maja 2012 czy będzie realizowany wylot czy nie zniszczył cala naszą radość z wakacji.Podobno lecimy ! bo nam nie anulowali wylotu ale nie wiemy do dnia dzisiejszego ani jakimi liniami ani nawet w przybliżeniu o ktorej godz./wiem że godz wylotu mogą się zmienić /. Wiele lat temu korzystalam tylko z last minute i teraz wiem że na pewno wracam do tej formy,bo jak czytam że Ecco .Neckermann,TUI,Itaka i inne firmy odwołują wyloty to za swoje decyzje niech ponoszą koszty biura turystyczne a nie ja -turysta ! Nie będzie turystow będą dwa solidne rzetelne biura!!!!!!!! NIE KUPUJMY FIRSTOW !!!!!!
Obserwuj wątek
    • voyager747 Re: Nie kupujmy firstów ! 25.05.12, 22:17
      aj nie kupuję od 1999 roku, zawsze lasty
      • Gość: mob-os Re: Nie kupujmy firstów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.12, 22:26
        I tak trzymać -dołączamy do klubu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • voyager747 Re: Nie kupujmy firstów ! 25.05.12, 23:14
          :)
          • Gość: bjk Re: Nie kupujmy firstów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.12, 00:24
            Ja również się przyłączam :) Byłem chyba jednym z pierwszych "wydymanych" przez ecco, mieliśmy lecieć na Gran Canarie (założyłem dość rozbudowany wątek o ich praktykach). Niedawno załatwiłem Teneryfę i nawet taniej:):) Tak więc podobnie jak Voyager, którego opisy podrózy często są mi pomocne będę teraz korzystał tylko lastów. Pozdrawiam.
            • voyager747 Re: Nie kupujmy firstów ! 26.05.12, 00:27
              o to fajnie, Teneryfa moim zdaniem jest ciekawsza niż GC, sam byłem tylko raz i to w 2001, chętnie bym sobie przypomniał co nie co.
              Pozdrawiam
              • Gość: bjk Re: Nie kupujmy firstów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.12, 00:42
                O i widzę na zdjęciach, że byłeś w Playa de las Americas - tam właśnie wybieram się z rodzinką:) Pozwolę sobie zadać Ci kilka pytań na temat tego kurortu....
                ale chyba o dogodniejszej porze:)
                • Gość: Anq28 Re: Nie kupujmy firstów ! IP: *.173.6.103.tesatnet.pl 26.05.12, 02:49
                  Bo jeszcze trzeba realnie planować wyjazd. Jak ktoś rezerwuje w FM naiwnie np. Korfu z Bydgoszczy to jest wielkie prawdopodobieństwo, że odwołają wylot z tego lotniska. Jak dany kierunek jest kolejne 2-3 sezony z danego lotniska to można się pokusić o to, że nie odwołają. Jak dany hotel jest kilka sezonów w ofercie biura jest duża szansa, że nie odwołają. Ja póki co się na firstach nie przejechałam, na lastach też nie, więc dla mnie to obojętne. Jak przypadkiem trafiam na coś intuicyjnie dobrego to biorę na FM. Natomiast, nie ma co popadać w skrajność i się skupiać na FM albo LM. To, że w tym roku tak wygląda jak wygląda to duże zbiegi okoliczności. Było sporo podwyżek we wszystkim, ludzie planują obchodzenie euro co też wiąże się z kosztami itd. Ten rok jest pechowy i odwołują sporo wylotów. W ubiegłych latach tak nie było. Niestety, może też nie być przez to lastów, bo przerzuca się klientów z różnych miast do jednego samolotu więc nawet jak są miejsca w hotelach to nie ma na przelot.

Nie można też zapomnieć o jednym. W naszym interesie nie jest nawoływanie do porzucenia FM!!!!!!!! Brak klientów kupujących w pierwszej fazie sprzedaży i w cenach katalogowych oznacza brak LM bo biura padną:) LM są po kosztach (te prawdziwe LM) i stanowią znikomy procent oferty. Jak będzie więcej LM niż FM i katalogowej sprzedaży to biuro nie wytrwa do końca sezonu. Poza tym biura zmieniły politykę sprzedaży. Wolą odwołać kierunek niż sprzedawać LM, na którym dopłacają do interesu.
                  • Gość: Sid1 Re: Nie kupujmy firstów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.12, 09:19
                    A ja myślałem że od tego są banki, a nie my żeby zapewniac płynność finansową firmą, co za czasy...
                    • Gość: web Re: Nie kupujmy firstów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.12, 09:41
                      według sprzedaży first minute planuje się ile i jakie połączenia zostawić. Sezon charterów to nie jest tylko ten jeden wyjazd na który chcecie się załapać. Jak nie ma sprzedaży na minimalnym 30 - 40% wysokości w first minute, to biura rezygnują z danego lotniska, kierunku, lub wiążą ze sobą 2 lotniska. W tym roku do tego doszło bankructwo air poland. Wielu nie udało się zakontraktować nowych samolotów lub odkupić miejsca u innych touroperatorów
                      teraz wyjaśniło się trochę?
                      • Gość: mob-os Re: Nie kupujmy firstów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.12, 12:25
                        Widzę z wpisów że wypowiadają się przedstawiciele biur podróży. Tylko nas turystów nie interesuje polityka wyjazdowa biur podróży i grożenie że biura znikną z rynku.Nikt nie pisał tutaj żeby sprzedawać oferty poniżej kosztow.Należy tylko zrewidować politykę strat i zysków.Jakoś 15 lat temu nie było takich przypadkow że w ciągu jednego sezonu 5-6 biur podróży odwoluje wyloty.A przecież te wiele lat wstecz nie było tylu chętnych Polaków do wypoczynku za granicą. Nie szukajmy przyczyn obiektywnych bo one będą zawsze.MIMO WSZYSTKICH MALO PRZEKONYWUJACYCH ARGUMENTÓW PRZEDSTAWICIELI BIUR PODRÓZY NIE KUPIE JUZ OFERT FIRST.
                        • Gość: Anq28 Re: Nie kupujmy firstów ! IP: *.173.6.103.tesatnet.pl 26.05.12, 15:13
                          "Tylko nas turystów nie interesuje polityka wyjazdowa biur podróży i grożenie że biura znikną z rynku.Nikt nie pisał tutaj żeby sprzedawać oferty poniżej kosztow.Należy tylko zrewidować politykę strat i zysków.Jakoś 15 lat temu nie było takich przypadkow że w ciągu jednego sezonu 5-6 biur podróży odwoluje wyloty"

Wrócimy do sytuacji sprzed 15 lat. Czyli na wakacje leci garstka wybrańców. Pamiętam jak jakieś właśnie kilkanaście lat temu leciałam pierwszy raz do Tunezji. To był wówczas jeden charter z Warszawy. Ludzie z całej Polski się zjeżdżali. Pamiętam jak całą drogę, kilka godzin w pociągu stałam w przejściu tak był pociąg zapchany. Płaciłam za te wczasy wówczas, dokładnie na LM 1250zł/tydzień w 3* hotelu. Porównując do dzisiejszych warunków w hotelach w Tunezji to okazuje się, że to był koszmar, ale wtedy wszyscy byli zachwyceni, doceniali, że są w Afryce, przyzwyczajeni do komunistycznych wczasów z OW z wyblakłą zupą pomidorową na wyszczerbionym talerzu zachwycali się nawet skromnym tunezyjskim 3* bufetem). Ścielone przez pokojową malowane olejnicą łóżka i pożółkłe ręczniki i tak były super przy zapiaszczonych kocach i poszwach spranych do granic możliwości i ze stemplem PKP w naszych znakomitych ośrodkach. Wówczas 1250zł to były spore pieniądze, miałabym za to trzy tygodniowe turnusy w Polsce. Teraz po tylu latach za lepszy hotel płaci się mniej, gdyby odnieść się do inflacji okazuje się, że dzisiaj taki sam wyjazd gdyby miał kosztować tyle samo % mojego wynagrodzenia co wówczas, to za 3* hotel najgorszej jakości z wylotem z drugiego końca Polski powinnam zapłacić 3000zł/tydzień....a takie hotele o ile w ogóle są jeszcze w ofercie czasami kosztują mniej niż 1000zł, czyli mniej niż płaciłam za to samo kilkanaście lat temu gdy życie było o połowę tańsze! Wówczas ludzie mieli więcej pokory, płacili dużo, dostawali w stosunku do tego co jest teraz mało. Biuro wysyłało mniej ludzi ale miało większe marże. Biur było dosłownie kilka. Ich karta przetargową nie była cena oferty do danego hotelu jak jest teraz tylko w ogóle możliwość wyjazdu w dany region.

W ogóle porównywanie tego co dzieje się dzisiaj z biurami a kiedyś to jakieś nieporozumienie. Teraz lata na wakacje kilkanaście jak nie kilkadziesiąt razy więcej ludzi. Im tego więcej tym taniej ale też większy chaos i ryzyko wpadek. Kiedyś były wyloty tylko z Wawy na kilka kierunków, potem zrobili co dwa tygodnie z większych miast z międzylądowaniami, potem wprowadzili wyloty z większych lokalnych lotnisk co tydzień ale nie na wszystkie kierunki. Przy czym często niektóre kierunki wycofywano o czym się nie mówiło bo fora nie były takie popularne, mało ludzi jeździło no i nie było to na tak dużą skalę. W tym roku wiele biur wystartowało z nowymi kierunkami z tak bzdurnych lotnisk jak np. Bydgoszcz. Zakładali, że uzbierają chętnych. Stało się inaczej. Oczywiście mogli nie ryzykować, obstawić samolotami miasta pewniaki i mieć spokój....ale nie na tym polega rozwój. Kto nie ryzykuje nie traci ale też nie zyskuje. W przypadku jednych kierunków okazało się to trafne w przypadku innych nie. Ludzie powinni sobie zdawać sprawę, że wybierając mało popularny kierunek, do tego pierwszy raz w ofercie może dojść do takiej sytuacji jak zmiana lotniska czy w ogóle odwołany wylot. Ja w ogóle nie mogę pojąć tego masowego oburzenia, bo nikt nie został oszukany, najwyżej został na lodzie bo biuro nie podołało zebrać chętnych o czym jest zapis w umowie, pod którą każdy się podpisuje. Biura to firmy prywatne, decydujesz się korzystać z ich usług albo nie. Tak samo jak idziesz do fryzjera, do sklepu to jak Ci się nie podoba to nie organizujesz akcji społecznej "wykończyć sklep"....a ludzie sobie przypisują prawo do zbiorczej krytyki polityki czyjejś firmy, jakiś społecznych akcji na forum akurat odnośnie biur. Wzywanie do bojkotu itp. To jest aż śmieszne, przecież nikt nie każde nikomu z biur korzystać, to nie jest coś niezbędnego do codziennego życia. To jest jakaś dziecinada co wyczytuję na forach jak ludzie robią z siebie znawców, uważają, że biuro powinno stanąć na wysokości zadania i im dopłacić w takiej sytuacji do rejsowego samolotu skoro charter odwołali. Niby dlaczego biura mają się wykazywać jakąś większą empatią niż przeciętne przedsiębiorstwo? Każdy chce dla siebie jak najlepiej, toniesz to się chwytasz brzytwy. Kupiłeś usługę, firma nie mogła się wywiązać więc oddaje pieniądze kosztem twojego niezadowolenia ale w ramach uczciwości i zgodnie z prawem. Zawiodłeś się to już więcej z ich usług nie korzystasz i tyle. Żyjemy w takich czasach gdzie można samemu sobie kupić bilet zarezerwować hotel itd. ...a że drożej no to trudno.

Poza tym jak ktoś preferuje politykę drogich biur i gwarancji jakości to jest dla niego oferta małych biur organizujących wczasy w ceniex2 jak taka Itaka czy Oasis. Wystarczy poszukać np. Aslema Tours organizuje wyjazdy już od 2 osób na dany kierunek....ale za wyjazd do Turcji do 4* hotelu HB zapłaci się 6000zł a nie 3000zł jak w Itace czy SkyClub. Ludzie decydując się na wyjazd z masowym, z założenia tanim biurem muszą zdawać sobie sprawę, że tak samo będzie wyglądać jakość usługi. Tanio. Dla chętnych Ecco wprowadziło politykę gwarancji odbycia się wyjazdu i dokładnie to samo co sprzedawali w styczniu za np. 2000zł teraz kosztuje 4000zł ale samolotem rejsowym.

Nikt Ci nie każe kupować Fm, w ogóle nikt Ci nie każe kupować ofert biur!!! Nie wiem czy chcesz tym pokazać, że jesteś obrażony czy co? Wszyscy firściarze ryzykują ale też dostają na to ryzyko dobrą cenę. Tanio kupujący klient to kiepski klient. Służy tylko temu by marketingowo podnosić biuro w rankingach i zapełniać po kosztach samoloty, nabijać zniżki w hotelach... po to by biuro mogło zaoferować wczasy swoim dochodowym klientom płacącym za wakacje więcej, czyli dającym zarobić. W sytuacji gdy okazało się, że zapychaczy jest więcej jak opłacalnych klientów, ani też nie uzbierało się tyle zapychaczy by wysłać grupę chociaż na minimalnym dochodzie to odwołują lot. No kurczę, nie zarabiają na Tobie bo kupujesz niemal po kosztach to dlaczego mieliby Ci nadskakiwać i dopłacać do innych wakacji jak odwołają lot?! Taki klient i tak za rok nie będzie wracał do biura z lojalności tylko szukał obojętnie gdzie byle najtaniej.

TANIO=RYZYKO
                          • Gość: fan Re: Nie kupujmy firstów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.12, 19:38
                            żenujące tłumaczenie przedstawiciela biura, które kolokwialnie mówiąc/pisząc dyma klientów. Akcje społeczne piętnujące nieuczciwe praktyki zasługują na poparcie. Po prostu niech wypadną z rynku, na ich miejsce przyjdą inni. A propos czy TUI w Niemczech traktuje swoich klientów tak jak TUI Polska? (wątpię, choć korzystałem tylko 2 razy z ich usług w Berlinie ale standard wszystkiego dużo wyższy niż w Polsce-minus trzeba jechać/lecieć do Niemiec).
                            Od kilku lat korzystam z ofert FM, ale w tym roku chyba po raz ostatni. Chciałem zarezerwować wakacje w przedostatnim dniu oferty FM w TUI (byłem w tuż przed zamknięciem biura dostałem wydrukowaną wstępną ofertę/rezerwację - biuro agent w Warszawie), ostatniego dnia telefon z biura, że wycieczka niestety zdrożała o ok. 1,7 tys. zł (wyjazd 2+dziecko), wkurzony zrezygnowałem z jakichkolwiek innych propozycji TUI w FM. Na drugi dzień tel., że oferta (pomimo, że skończyło się FM) wróciła do poprzedniej ceny (tej z FM). Zmęczony wybieraniem zdecydowałem się na zakup (mam nadzieję, że polecę).
                            Mam taki niesmak po tej sytuacji, że powiedziałem sobie, że nie będę już korzystał z FM. Jeśli biuro za moje pieniądze testuje zainteresowanie poszczególnymi destynacjami i zarabia na obrocie moimi pięniędzmi to ja dziękuję.
                            Popieram bojkot FM , warto nagłaśniać ten najnowszy sposób dymania klientów przez touroperatorów
                            • Gość: Anq28 Re: Nie kupujmy firstów ! IP: *.173.6.103.tesatnet.pl 27.05.12, 00:10
                              Nie mogę pojąć co się ludzie ciągle upierają, że zagraniczni turyści są lepiej traktowani?! Jak wykupią lepszy pokój to taki dostają. Natomiast bzdurą jest, że są lepiej traktowani z zasady. Wystarczy poczytać jakieś zagraniczne forum turystyczne i tak samo mają zmieniane hotele itp. No może lotów u nich nie odwołują jak u nas, bo tam ludzi stać na wyjazdy i nie dochodzi do tylu sytuacji jak u nas, że nie ma obłożenia.
                      • Gość: Sid1 Re: Nie kupujmy firstów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.12, 14:59
                        Tak bankructwo Air Poland z jednym samolotem rozwaliło kilka Biur Podróży, ochłoń i wymyśl coś lepszego.
                • voyager747 Re: Nie kupujmy firstów ! 26.05.12, 17:18
                  a tak, ale niewiele pamiętam, bo to 2001 rok był i pewnie sporo się zmieniło :)
        • Gość: Ania Re: Nie kupujmy firstów ! IP: 195.116.20.* 28.05.12, 07:10
          Nie kupowałąm i nie kupie po ostatnich doniesieniach, biura muszą się nauczyć, jak traktować klienta a nie wystawiać ceny z kosmosu i potem nie móc dotrzymac oferty.
          Muwie nie dla FIRST MINUTE
    • grecomaniak Re: Nie kupujmy firstów ! 26.05.12, 14:30
      Dołączam się do apelu! Nigdy więcej first minute a zwłaszcza z pseudo najlepszym biurem czyli tui.
      Nigdy więcej! Prawie zawsze rezerwacje robiliśmy kilka miesięcy naprzód.
      Nie będziemy dawać obracać naszymi pieniędzmi! Potem za idiotów nas mają i oferują w zamian jakiś badziew, którego nigdy bym nie wybrał.

G.M.
      • Gość: Anq28 Re: Nie kupujmy firstów ! IP: *.173.6.103.tesatnet.pl 26.05.12, 15:17
        W ogóle te Wasze hasła o obrocie pieniędzmi mnie rozwalają. Faktycznie przez kilka miesięcy od tej waszej zaliczki 1500-2000zł to tyle zarobią, że uuuuuuuuuuuuuuuuuu...............Te pieniądze pozwalają im wpłacić zaliczki na kontrakty i opłacić koszty prowadzenia biura, które działa cały rok a nie w sezonie. A jeżeli obracają sobie tymi pieniędzmi to tylko po to by wyjazdy były tańsze.
        • Gość: Anq28 Re: IP: *.173.6.103.tesatnet.pl 26.05.12, 15:19
          "Tylko nas turystów nie interesuje polityka wyjazdowa biur podróży i grożenie że biura znikną z rynku"

A powinny, bo od tego zależy czy pojedziesz na wakacje czy nie. Albo czas najwyższy zabrać się samemu za organizację wakacji. PROSTE
          • Gość: plk66 Re: IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.12, 15:54
            a mnie wprost rozwala Twoja troska o "biedne' dopłacajace do naszych wczasów biura podróży. Jeszcze kilka Twoich wpisów i moze uwierzę ze to jakieś organizacje charytatywne organizują te wyjazdy. To jest brutalny biznes i jak taki "cwaniak" zrobi przekręt to tylko raz. Jak upadnie biuro, trudno . na jego miejsce wejdą inni. Taki rynek. Więc nie wciskaj nam kitu o dobroci biur które na granicy oplacalności wegetują bo sprzedają lasty. Masz dobrą ofertę, produkt i opinię to zawsze sprzedaż. Niestety nasze biura niezbyt dbaja o interesantów to i nie dziwne że ludziska skupiają się na lastach. Taniej i mniejsze ryzyko zmian.
            Ukłony od wiebiciela TUI. (pewnie do czasu)
          • Gość: mob-os Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.12, 15:59
            Widzę z wpisow przedstawicieli biur turystycznych że dotknęłam drażliwego tematu.Myślę że najwyższy czas zrewidować politykę działalności przed wysokim sezonem.Nikt nie narzuca cen a wypowiedzi że tani klient to "zapychacz" który nic nie znaczy utwierdza nas tylko w tym że trzeba ZREZYGNOWAĆ z firstow. To nie jest żadna akcja ! To jest tylko moja indywidualna opinia.A ze wielu turystów podziela ten pogląd to już inna sprawa. Arogancja wpisów organizatorów wyjazdow potwierdza to. Nikt nie każe kupować nam tanich ofert ale nam oferuje tylko po co .Nie podnosilam sprawy cen wycieczek a widzę że to wywołalo największe oburzenie.Na pewno po tym letnim sezonie wakacyjnym wielu zrewiduje swoje dotychczasowe przyzwyczajenia a pomogły nam w tym "organizatorzy" wyjazdów-"BIURA PODRÓŻY"
            • voyager747 Re: 26.05.12, 17:22
              z tego co czytam, to wynika, że biura sobie robią z firstów ankietę, co się sprzeda i z jakiego lotniska, a jak się nie sprzeda to nie będzie wylotów i już, idealna sytuacja dla nich, dla klientów już trochę gorsza.
              • Gość: zostałem w domu Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.12, 18:57
                ja zawsze kupowałem firsty teraz polowałem na lasta bo ecco mi anulowało i co siedze w domu nic konkretnego nie było ten rok bedzie ciezki dla lastów takze nie wiadomo co lepsze
                • Gość: mob-os Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.12, 19:51
                  Wszystkie biura mają w ofertach lasty .Czemu nie szukasz czegoś ciekawego. Zwlaszcza że jak ecco ci odwołało to akurat to biuro nie ma w swojej ofercie wybitnych propozycji.Więc pozostale popularne biura napewno mają podobne lub zbliżone oferty.Poczytaj na forum że klienci ecco znależli u konkurencji za te same lub zbliżone ceny oferty wyjazdu. No chyba że odeszła Ci ochota na podróżowanie. Nie pisz że ten rok jest wyjątkowy bo tak nie jest.Biura podrózy zrobiły się bardziej pazerne i mniej dbające o klienta .
                • azetka100 Re: 26.05.12, 20:00
                  Nie zgadzam się z tym, że nie ma lastów. Są i całkiem niezłe. Zależy co komu pasuje. Ja też po raz kolejny żałuję, że kupiłam pół roku do przodu wycieczkę. Teraz za mniejsze pieniądze poleciałabym w to samo miejsce, no może nie miałabym takiego wpływu na wybór hotelu, ale jak widać z tego co opisują inni, nie zawsze rezerwacja terminu lub hotelu jest pewna. Po prostu nastawiłabym się na może trochę gorszy hotel, ale miałabym oszczędności na "drobne wydatki" i to nawet spore:-)
                  Kogoś tu śmieszą wypowiedzi, że biura obracają naszymi pieniędzmi. No i co z tego, że ja dałam 2000 zł zaliczki. Mnożąc te "małe" pieniądze przez tysiące klientów, to niezła sumka się uzbiera i można nią gospodarować i planować. Byle z głową i poszanowaniem klienta, o co niestety, coraz trudniej.
                  • voyager747 Re: 26.05.12, 20:36
                    patrzyłem na lasty w Itace, 900-1400 pln za tydzień, sporo ofert, za 1399 jest np. Costa Del Sol, to dobra cena, Turcja 5 * za 1200 pln. Jakby w czerwcu takie ceny były, to bym się cieszył.
                    • des4 Re: 26.05.12, 23:17
                      jestem zadowolony z firstów i będę je kupować....
                      • Gość: mob-os Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.12, 23:27
                        Twoje prawo .Do czasu !
                      • voyager747 Re: 26.05.12, 23:34
                        i bardzo dobrze, każdy kupuje to co lubi :)
                        • Gość: Anq28 Re: IP: *.173.6.103.tesatnet.pl 27.05.12, 00:28
                          Pewnie, że są lasty, pierwsza lepsza strona jakiegoś biura i widzę oferty za bezcen. Ale nie z jakiś tam małych lotnisk tylko Wawa, Poznań, Gdańsk. Bawi mnie to, że ciągle jestem oskarżana o bycie pracownikiem ciągle to nowego biura:D Biur nie bronię, ale rozumiem sytuację i jak mnie spotyka jakaś nieprzyjemność ze strony biura to w ramach zgodności z prawem i umową walczę o swoje, ale jak wiem co podpisałam wiem że sytuacja jest bez wyjścia dobrego dla obu stron to zamiast się wkurzać sama sobie organizuję wakacje. W wielu branżach jest ciężko. Rozumiem też rozgoryczenie i żal osób, którym odwołano wyloty...ale za cholerę nie pojmuję rozumowania takiego, że samolot nie leci bo koszty przewyższają zyski a ktoś się upiera, że jak on wykupił to biuro ma wysłać nawet pusty do połowy samolot, albo dopłacić mu do droższych wczasów "bo tak" itd. Na dodatek korzystanie z biura nie jest przymusowe, to wy dokonaliście błędnego wyboru. Nie rozumiem też dlaczego nie dajecie prawa do błędu takiemu organizatorowi, ktoś tam pisał, że był z biurem X kilka razy i było super a teraz "be" więc biuro jest szują najgorszą.

Tacy mądrzy jesteście to dlaczego sami nie otworzycie biura? Przecież to kopalnia pieniędzy, głupi ludzie wpłacają tysiące zaliczek, jest czym obracać, milionerem stajesz się w jeden rok, a organizacja wakacji jest bajecznie prosta...Taka prosta a sami zamiast swoje wakacje zorganizować to idziecie do biura po gotową wycieczkę.

W ogóle nie wiem na jakim świecie wy żyjecie. Wymyślacie, że tutaj sami sprzedawcy z biur siedzą...Taki sprzedawca ma w głębokim poważaniu swojego pracodawcę, bo ten płaci mu niewiele więcej co babka w spożywczaku wyciągnie, do tego urlopu latem nie może brać, ciągle musi słuchać narzekań klientów a to przecież nie on zrąbał a jego szef. Taki sprzedawca musiałby być idiotą by jeszcze w swoim prywatnym czasie siedzieć na forum i bronić biura....A może według Was ja jestem szefem TUI i bronię firmy??!?!?! Buahahahahhaah

Mam dziwne przeczucie, że Wy z tych narwańców spod krzyża co uważają, że Rosja zrobiła zamach na Polskę....taki sam poziom....
                          • voyager747 Re: 27.05.12, 01:45
                            oj swego czasu mnóstwo znalazłem pochwał na temat biur pisanych z tego samego IP pod różnymi nickami, takie laurki np. z Grecosa i innych, czyli pracownicy też zaglądają.
                            Ja latam z WAW, to zawsze łatwiej, ale przy dobrej cenie można dojechać kawałek.
                          • Gość: mob-os Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.12, 13:01
                            Do Anq28. Myślę ze twoj brak argumentów jest już tak widoczny że może lepiej wyluzuj. Nie dotyczy ciebie temat nie musisz się męczyć -miłej niedzieli.
                          • Gość: shirley Re: IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.12, 09:48
                            Anq28, jesteś chyba jedyną rozsądnie pisząca osobą w tym wątku, ale do polskiego turysty to nie dotrze, bo turysta lubi się pieklić na forum (to podnosi mu samoocenę, bo ma wrażenie, że działa), przepychać w kolejce do automatu z kawą i robić zdjęcia rysom na kafelkach, a później narzekać jaki to miał beznadziejny hotel.
                            A kupowanie firstów to jakaś paranoja - żeby w listopadzie kupować wyjazd na lipiec, to aż śmieszne. No ale ludzie robią i głupsze rzeczy, więc krzyżyk na drogę.
                            • voyager747 Re: 28.05.12, 11:07
                              dzięki za podsumowanie
                            • azetka100 Re: 28.05.12, 18:48
                              A nie uważacie, że oferty tzw. last minute sprzedawane w kwietniu na koniec sierpnia są śmieszne?
                              Ja takie obserwowałam i żeby jeszcze śmieszniej było, cena przekreślona (ta stara) była niższa niż cena nowa z last minute :-)))
                              • voyager747 Re: 28.05.12, 19:02
                                to takie jaw w supermarkecie, coś jest po 2 pln normalnie, potem piszą promocja 1.99 pln i przekreśloną cenę, że niby to po 3 pln było :)
    • brehia78 Re: Nie kupujmy firstów ! 27.05.12, 18:37
      Zgadzam sie z Anq28. Biura podróży sa przedsięwzięciami nastawionymi na zysk, nie organizacjami charytatywnymi. Mnie Rainbow odwolal w tym roku wylot z Katowic na Sycylie. Nie jestem tym bynajmniej zachwycona, ale domyślam sie, ze Rainbow nie zamierzal robic mi na zlosc ;), lecz działał ze względów biznesowych. Sądząc z tego, ile biur odwolalo wyloty z Katowic, Slask nam biednieje, oj biednieje...
      • Gość: mob-os Re: Nie kupujmy firstów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.12, 19:36
        Dlatego puki będą kupujmy "lasty" !
    • bella_roza a co pomiędzy firstem a lastem? 28.05.12, 10:12
      czy kupno wczasów na 3-4 miesiące przed wylotem jest sensowne? ja sobie nie mogę pozwolić na lasty bo muszę wyjeżdzać w szczycie sezonu ze względu na dzieci w wieku szkolnym, poza tym pokoje 2+2 znikają z ofert najszybciej.
    • Gość: baribal60 Re: Nie kupujmy firstów ! IP: *.silesialan.eu 28.05.12, 10:58
      A więc co proponujecie . Nie każdy jest nauczycielem , emerytem czy ma własną działalność gospodarczą / nie licząc osoby uczące się / , kiedy ma do wyboru tyle terminów wylotu . Co mają powiedzieć osoby, które pracują w przedsiębiorstwach gdzie jest urlop planowany odgórnie - zakład staje na dwa tygodnie w okresie letnim .
      • Gość: web Re: Nie kupujmy firstów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.12, 12:55
        Ten, kto może zaplanować sobie urlop, a do tego ma dzieci w wieku szkolnym - najbardziej korzysta na firstach. Pary, młodzi, wolni ale bez możliwości planu urlopowego powinni czekać na lasty. Tak wygląda sprawa z wczasami
        • Gość: Anq28 Re: Nie kupujmy firstów ! IP: *.173.6.103.tesatnet.pl 28.05.12, 13:46
          Dla tych, którzy nie mogą czekać na prawdziwe LM jest oferta TUI LM (bo oni mają dziwne LM nawet na 2 miesiące przed wylotem), oraz oferta Itaki z chmurką i hit tygodnia dotycząca pojedynczych hoteli. Można trafić naprawdę dobrze. Bywa, że lepiej się na tych promocjach wychodzi niż na FM lub LM.
    • voyager747 Re: Nie kupujmy firstów ! 28.05.12, 18:20
      spam do kosza !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka