Gość: x IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.12, 18:26 ...upada. Nie opłaciło hoteli w Hiszpanii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sisi Re: Sky Club... IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.06.12, 18:30 Skąd to wiesz????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Sky Club... IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.12, 18:36 Że upada - domyślam się, że nie opłaciło hoteli - od znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: Sky Club... IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.06.12, 18:46 Mam przechlapane... Odpowiedz Link Zgłoś
potwor_z_piccadilly Re: Sky Club... 16.06.12, 20:25 Gość portalu: sisi napisał(a): > Mam przechlapane... Możliwe. wiadomosci.onet.pl/swiat/problemy-polskich-turystow-wkrotce-beda-kolejni,1,5162805,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sid1 Re: Sky Club... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.12, 15:42 Turyści Sky Clubu zakwaterowani z problemami Ponad 100 turystów wysłanych przez Sky Club do Hiszpanii utknęło w sobotę w nadmorskiej miejscowości Calella k. Barcelony. Hotelarze nie chcieli ich zakwaterować, bo polskie biuro podróży nie zapłaciło Sytuacja niepewności trwała kilka godzin, ale wieczorem udało się zażegnać konflikt z kontrahentami i rozwiązać problem turystów. Turyści przyjechali na wakacje zorganizowane przez Sky Club. W sobotę wieczorem firma zapewniła, że wszyscy klienci zostali już zakwaterowani w hotelach. - Są pod opieką rezydentów, a ich dalszy wypoczynek może przebiegać już bez zakłóceń - oświadczyła reprezentująca biuro Kalina Paluch. Dodała, że turyści dostali od firmy pismo z wyjaśnieniami i przeprosinami oraz propozycją rekompensaty. Hiszpańscy hotelarze nie chcieli przyjąć polskich turystów z powodu nierozliczonych faktur. Sky Club i jego główny inwestor, IDM, musieli zapewnić Hiszpanów, że pieniądze wpłyną. Według słów Kaliny Paluch, wiceprezes biura podróży, Agnieszka Dral, przeprosiła też w liście klientów. Zarazem Sky Club zapewnia, że incydent z hiszpańskimi hotelarzami miał charakter jednorazowy. - Nie ma mowy o niewypłacalności firmy - deklaruje Paluch. www.rp.pl/artykul/705167,893569-Turysci-Sky-Clubu-zakwaterowani-z-problemami.html P.S. Wszyscy tak mówią, jak to kasy nie zapłacili a wysłali turystów, nie znam się może tak można? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Sky Club... IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.12, 17:12 Taaa... piękne oświadczenie, ale turystom najpierw kazali samym płacić za hotel, ostatecznie się skończyło na opłaceniu przez biuro jakiegoś innego hotelu na 2 noce. Co dalej - nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania.p Re: Sky Club... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.12, 19:56 Z grupą znajomych mamy zarezerwowane wakacje do Hiszpanii właśnie z tym "cudownym" biurem i za 3 dni musimy wpłacić pozostałą część ceny i pytanie brzmi co robić. Czekać bo to faktycznie jednorazowa sytuacja czy z bólem serca nie wpłać reszty tracąc tym samym 800 zł zaliczki od osoby przepadnie co dla nas oznaczałoby koniec marzeń o wakacjach ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: Sky Club... IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.06.12, 09:36 Mam podobny problem. Z tym ,że jeszcze 2 tyg do zapłacenie całości. W Grecji !!! W Rzeczpospolitej jest artykuł nt temat-Sky twierdzi ,ze Hiszpanie chcieli im zaszkodzić, ze nawiązali współpracę(biuro) z innym lepszym kontrahentem. Słowem OK. Podesłałabym linka-ale nie umiem(wstyd). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania.p Re: Sky Club... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.12, 10:02 Dzięki wielkie za informacje o artykule na RP. Jakaś nadzieja się pojawiła :) Wrzucam link www.rp.pl/artykul/893965-Sky-Club--Hiszpanie-chcieli-nam-zaszkodzic.html?p=1 Ciekawe co będzie jeżeli się okaże, że mój hotel nie podpisał umowy z nowym agentem ... Czy będę mogła zrezygnować ... Mam jechać do hotelu President na Costa Brava w Hiszpanii. Jeżeli ktoś posiada wiadomość o tym czy pozostaje on w ofercie to bardzo proszę o informacje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: Sky Club... IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.06.12, 10:08 Zadzwoń na infolinię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Sky Club... IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.12, 10:31 Dzwoniłem na infolinie. Jeszcze nie mają pełnych informacji. Będą dzwonić w tym tygodniu do wszystkich klientów z informacjami na temat hoteli. Mają to być hotele 4 i 5 gwiazdkowe. Ja lecę 23 czerwca i pomimo lekkiej niepewności i zaniepokojenia, postanowiłem patrzeć w przyszłość optymistycznie. Mam nadzieję, że wakacje będą udane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sid1 Re: Sky Club... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.12, 16:18 W ostatni weekend pretekstem do tworzenia problemów i wysuwania absurdalnych żądań przez kontrahenta było trzydniowe opóźnienie w płatności, której data przypadała na 10 czerwca. Zapewniliśmy go, że środki prześlemy w najbliższy poniedziałek (18.06). Kontrahent dostał na to pisemną gwarancję od IDM SA, naszego głównego inwestora. Takie sytuacje i rozwiązania, jak zaproponowane przez nas, są w branży turystycznej na porządku dziennym, szczególnie przy kontraktach opiewających na duże kwoty, jak nasz z Grupą Serhs. I na dodatek liczyć nie umieją od 10 do 18 to trochę więcej jak trzy dni... Odpowiedz Link Zgłoś
katowice.23 Re: Sky Club... 18.06.12, 20:49 Grupa ponad 100 polskich turystów ma powody do rozczarowania. W sobotę w godzinach wieczornych klienci Sky Clubu, którzy wykupili wycieczkę do nadmorskiej miejscowości Calella, niedaleko Barcelony, byli zmuszeni spędzić kilka godzin w recepcji, w oczekiwaniu na zakwaterowanie. Hotelarze odmówili im noclegu z powodu zaległości w płatności faktur przez polskiego touroperatora Powodem opóźnienia ulokowania polskich turystów w hotelu były zaległości finansowe biura względem hiszpańskiego kontrahenta. Po godzinnych negocjacjach i zapewnieniach przedstawicieli Sky Clubu, że pieniądze wpłyną na konto hotelarzy udało się zażegnać spór. Klienci biura otrzymali formalne pismo z wyjaśnieniami i przeprosinami oraz propozycję rekompensaty. Tymczasem kolejna grupa turystów wybiera się do Hiszpanii. Sky Club zapewnia, że był to jednorazowy incydent i wkrótce zakończy spór z kontrahentami. Nasz kontrakt z Grupą Serhs, która w imieniu SKY Clubu zajmowała się kontraktowaniem hoteli w Hiszpanii, opiewał na prawie 2 mln euro. Sky Club zapłacił Grupie Serhs już ponad 0,5 mln euro tytułem zabezpieczenia bieżących zobowiązań na sezon letni. Tak więc kontrahent otrzymał od nas równowartość jednej czwartej kwoty kontraktu. Kolejne pieniądze miały być przelewane sukcesywnie. W ostatni weekend pretekstem do tworzenia problemów i wysuwania absurdalnych żądań przez kontrahenta było trzydniowe opóźnienie w płatności, której data przypadała na 10 czerwca. Zapewniliśmy go, że środki prześlemy w najbliższy poniedziałek (18.06). Kontrahent dostał na to pisemną gwarancję od IDM SA, naszego głównego inwestora. Takie sytuacje i rozwiązania, jak zaproponowane przez nas, są w branży turystycznej na porządku dziennym, szczególnie przy kontraktach opiewających na duże kwoty, jak nasz z Grupą Serhs www.tur-info.pl/p/ak_id,38256,,sky,club,touroperator,biuro_podrozy,turysta,turysci,zakwaterowanie,rekompensata.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Sky Club... IP: *.play-internet.pl 03.07.12, 20:22 No i co pani prezes Dral? Nie ma mowy o niewyplacalności a za dwa tygodnie jest upadlość. Slowa rzucane na wiatr. Zpamietajcie to nazwisko - Agnieszka Dral, specjalistka do spraw wszelkich a zwlaszcza robienia z ludzi idiotów i publicznego głoszenia nieprawdy. A innymi słowy: Skur...w...y...syństwo. Dziś troszczą sie o sprowadzenie kientów, a przedwczoraj ich wysyłali za granice i chetnie przyjmowali wpłaty.... Nóż sie w kieszeni otwiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milena Re: Sky Club... IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.06.12, 17:43 Superpromocja do 15 lipca na wyjazdy do Hiszpanii-Costa Brava!!!!!!!!!!!!! wyjazdydlastudentow.pl/oferta/4/hiszpania.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plk66 Re: Sky Club... IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.12, 14:34 Co ze Sky clubem? wrócił ktoś z wczasów z tym BP? jak sie sprawuje w tym roku? Bo początek mieli z kłopotami i teraz licho wie jechać z nimi czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: Sky Club... IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.07.12, 17:45 Byłam w maju na Teneryfie. Bylo OK. I wybieram sie w sierpniu na Kretę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sid1 Re: Sky Club... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.12, 17:48 Jutro ogłoszą Upadłość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sid1 Re: Sky Club... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.12, 17:50 www.sky-club.eu/ Skur...syny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Sky Club... IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.12, 18:37 no ciekawe, że informacja o upadłości pokazuje się tylko raz, jak wchodzisz kolejny raz na stronę, to ani w komunikatach, ani prasowych, ani nigdzie tego nie ma :( zajawka ? czy głupi kawał jakichś 'haków' macie jakąś inną stronę o tych news'ach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sid1 Re: Sky Club... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.12, 18:45 A po co ci inna strona jutro, albo jeszcze dziś wszystkie portale bedą trąbić. Odpowiedz Link Zgłoś
pietnacha40 wiadomość z FB przez Sky Club 03.07.12, 18:49 dziennikturystyczny.pl/wp-content/uploads/2012/07/296.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plk66 Re: wiadomość z FB przez Sky Club IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.12, 19:02 Jesuuuuu !!! a miałem dzis kupić u nich Bułgarię i w ostatniej chwili zmieniłem na Itakę :). mam nadzieję ze Itaka przetrwa te 3 tygodnie w dobrej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Sky Club... IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.12, 21:38 no zwykłe chamstwo - taki wpis pytam grzecznie, bo to było dziwne o godz. w której było zapytanie teraz już wiem ale grzeczność i kultura odpowiedzi na forum, nie ma nic wspólnego z tym biurem świadczy tylko o odpowiadającym :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koleżanka Re: Sky Club... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.07.12, 18:46 rmf.fm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: Sky Club... IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.07.12, 18:50 Na onecie -bankructwo SKY CLUB. Jestem 1500PLN w plecy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmmmm komunikat SKY CLUB IP: *.play-internet.pl 03.07.12, 18:53 www.sky-club.eu/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: komunikat SKY CLUB IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.07.12, 19:03 Na stronie nic nie ma. Byl artykuł w Rz. Jutro konferencja prasowa. Odpowiedz Link Zgłoś
costa.brava Re: komunikat SKY CLUB 03.07.12, 19:10 Niestety, stało się - musiały być naprawdę poważne problemy z płynnością, bo zauważcie że biura zwykle upadają pod koniec sezonu, a tu praktycznie na początku! O Itakę, nie musimy się martwić - mają dosyć zdywersyfikowaną działalność, szeroką ofertę i co ważne - organizują wycieczki i wczasy cały rok, nie tylko sezonowo jak inne biura. Również z Rainbow nie powinno być problemów! -- Lloret de Mar, Costa Brava Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sid1 Re: komunikat SKY CLUB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.12, 19:28 Zgadza się Biura upadają przeważnie pod koniec sezonu, ale złodzieje przewaznie znikają jak worek jest pełny Odpowiedz Link Zgłoś
pietnacha40 Re: komunikat SKY CLUB 03.07.12, 19:10 www.fly4free.pl/koszmar-turystow-triada-i-skyclub-zbankrutowaly/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: komunikat SKY CLUB IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.07.12, 19:16 Prosze o poradę. Płaciłam zaliczke kartą. Podobno można odzyskac pieniądze od banku. Tylko jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: komunikat SKY CLUB IP: *.gdynia.mm.pl 03.07.12, 19:21 Musisz w banku skorzystać z usługi chargeback ,z powodu nieotrzymania przez posiadacza dóbr lub usług, za które została dokonana zapłata. Procedurę chargeback w imieniu klienta prowadzi bank. Konsument może zainicjować obciążenie kontaktując się z bankiem wydającym kartę i zgłosić uzasadnioną skargę w odniesieniu do jednego lub więcej obciążeń rachunku karty płatniczej. Chargeback jest dla konsumenta ostatnią linią obrony przed pozbawionych skrupułów handlowców. Groźba zwrotu pieniędzy stanowi dla sprzedawców dodatkową zachętę do zapewnienia w ofercie wyłącznie wysokiej jakości produktów i usług, a także kompleksową obsługę Klienta. Bank jako wydawca karty zobowiązany jest do prowadzenia procesu chargeback zgodnie z regulacjami międzynarodowej organizacji płatniczej VISA lub MasterCard. Cała procedura chargeback jest regulowana wewnętrznymi przepisami organizacji płatniczych, w jej treść nie ingeruje natomiast prawo krajowe. Oczywiście prawo działające w USA miało duży wpływ na powstanie tej procedury, jednak gdy zyskała ona charakter globalny, zaczęła żyć swoim własnym życiem. Wydaje się, że w przyszłości szczegóły tej procedury będą musiały zostać włączone do krajowego, lub może międzynarodowego porządku prawnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: komunikat SKY CLUB IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.07.12, 19:25 Dzieki. Moja strata nie taka wielka ale najbardziej mi żal straconych wakacji. Właśnie Triada miała mały, kameralny hotelik w moim guście na Krecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: komunikat SKY CLUB IP: *.gdynia.mm.pl 03.07.12, 19:30 Tylko nie daj się spławić w banku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_frigida Re: komunikat SKY CLUB 03.07.12, 19:26 powtarzam - za wakacje płacić kartą. Tzw.CHARGEBACK. transakcje.pl/artykul,chargeback_czyli_zwrot_pieniedzy_z_zakwestionowanej_operacji_przy_uzyciu_karty_platniczej,792587165.html Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku upadku przedsiębiorstwa, które przyjmowało od swoich klientów płatności kartami. Jeśli firma zdołała przyjąć od klientów pieniądze, a nie dostarczyła niektórym z nich usług lub towarów, to mogą oni skorzystać z chargeback. Jeśli jednak firma upadła i jej majątek nie pozwala na zaspokojenie roszczeń wobec wierzycieli, wtedy koszty takiego rozwiązania ponosi centrum rozliczeniowe obsługujące danego przedsiębiorcę. "Taka sytuacja miała miejsce w przypadku linii lotniczej AirPolonia, której klienci mogą skorzystać z opcji chargeback i uzyskać zwrot pieniędzy za bilety. Nie jest to sytuacja nadzwyczajna, bowiem sama organizacja MasterCard w opisie swojego 59 kodu chargeback, umieściła jako jedna z przyczyn jego zastosowania upadek linii lotniczej (Airline bankruptcy and failure)." www.kartyonline.net/arty.php?id=144 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123me Re: Sky Club... IP: *.fiberway.pl 03.07.12, 19:44 Znalezione pismo Zarządu SkyClub z 3.07 : dziennikturystyczny.pl/wp-content/uploads/2012/07/296.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
polonias Re: Sky Club... 04.07.12, 21:21 Skyclub mialo upaść już dawno temu, z resztą sporo osób przeżuciło się na timesharing, bo jest bezpiecznieszy a różnice są minimalne. Holiday Travel Center oferuje timesharing dla firm, a tutaj macie ochronę prawną dedykowaną ustawą no i rygory z tym związane, a przy turystyce jest sporo mozliwości uchybień które miały miejsce przy okazji właśnie Skyclub. Timesharing jest pewny i zupełnie inne roszczenia się ma niż przy zwykłych usługach turystycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: newe Re: Sky Club... IP: *.play-internet.pl 09.07.12, 18:22 Timesharin ostatnio jest coraz bardziej popularny bo przecież te biura podróży padają strasznie szybko. NIe starcza im na wypłatę odszkodować nawet. A tutaj przy timesharingu masz pewność bo jest to stosunek prawny chroniony ustawą i to dedykowaną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gkepka Re: Sky Club... IP: 195.8.217.* 03.07.12, 19:54 Szukam osób, które wykupiły wakacje w SkyClub - będziemy o tym bankructwie robić materiał w Wydarzeniach Polsatu. Proszę o kontakt gkepka@polsat.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_frigida Re: Sky Club... 03.07.12, 20:08 To samo oświadczenie jest na ich stronie. www.triada.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on Re: Sky Club... IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.12, 20:36 W poniedziałek wróciłam z Costa Almerii. Zmienili nam hotel 2 dni przed wylotem tam. Powód: bark 2 miliona euro dla hiszpańskiego kontrhetna, wpłacili 0,5 miliona reszta miała iść w ratach, ale tamten się nie zgodzil. Hotel lepszy o 0,5* + gratsiowa wycieczka do Granady. Opiekowali nami się b.dobre, wszystko na najwyższym poziomie, jesteśmy zadowoleniu... szkody mi tyc co zostali na drógi tydzien i tych co wczoraj przylecieli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: Sky Club... IP: 78.8.107.* 03.07.12, 20:46 Smutne. Byłam z nimi na Teneryfie w maju. Było super-hotel, wycieczki.. Odpowiedz Link Zgłoś
katowice.23 Re: Sky Club... 03.07.12, 20:26 Bankructwo Sky Clubu choć spodziewane przez niektórych, to jednak zaskoczyło momentem - na początku sezonu. W takim wypadku oznacza to, iż spółka wydała pieniądze klientów pozyskane na wyjazdy i niewielkie są szanse na odzyskanie odszkodowań przez tych, którzy zapłacili za wakacje po 4 lipca. To oznacza niestety wiele negatywnego medialnego szumu przez miesiące i lata (przypomnijmy sobie ile to trwało dla Selectours). Wiele osób wieszczyło problemy spółki we wrześniu, kiedy to upływa termin ważności obecnej gwarancji ubezpieczeniowej, choć z drugiej strony redukcje personelu i inne problemy spółki sugerowały doraźne kłopoty w firmie już przed latem. Upadłość zakończy niespełna półroczną przygodę z turystyką dla kilku osób spoza branży, ale cała branża będzie odczuwać skutki tego upadku przez długi okres. Klientom wróci strach przed upadkiem biur... www.tur-info.pl/p/ak_id,30444,,sky_club_upadek,bankructwo,agnieszka_dral,agnieszka_chmielewska,triada,bbtp.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sid1 Re: Sky Club... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.12, 20:47 Już zaczynacie swoją propagandę, jeszcze denat nie ostygł, litości co za hieny. Wszyscy zorientowani od dawna tj od początku powstania spółki Sky Club Sp. z o.o. , (może nie od powstania bo to nic nie znaczy, można kupić lub założyć taką firemkę i odłożyć na półkę na parę lat lepiej napisać od rozpoczęcia medialnej sprzedaży) spodziewali się tego rozwiązania, klasyka w polskim wykonaniu. Wszystkie te wałki są możliwe dzięki "ludziom z branży", to wy ich promujecie wybielacie, sprzedajecie i promujecie, a później zwalacie na swobodę działalności gospodarczej. To wy pozwalacie na złodziejstwo w białych rękawiczkach. Dzis jest to takie trendy ogłosić upadłość.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też ofiara Re: Sky Club... IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.12, 21:08 Współczuję wszystkim, sama padłam ofiarą Kopernika, wtedy nigdzie nie wyjechałam a z ubezpieczenia dostałam 170 zł z 2,800 wpłaconych. Nie liczcie, ze wypłaci wam cokolwiek ubezpieczyciel, trzeba odżałować kasę, polskie prawo ma gdzieś klienta biura p[odróży, które upadło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ququ Re: Sky Club... IP: *.fiberway.pl 03.07.12, 23:27 polskie prawo ma w dupie prawych obywateli. polskie prawo jest idealne dla złodziei a nie dla ludzi, którzy chcą żyć zgodnie w tym dziwnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuirysta Re: Sky Club... IP: 213.25.206.* 04.07.12, 15:44 dlatego lepiej zaplacic wiecej i pojechac z tui lub neckermanem :( wyrazy wspolczucia dla oszukanych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: Sky Club... IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.12, 21:14 od wielu miesięcy chodziły pogłoski o upadłości Triady, co za tym idzie Sky Club, a ludzie u nich kupowali.... Ja teraz drżę o wakacje z Ecco Holiday. Wpłacone 1500 zł, za chwilę trzeba dopłacić 5000. Wpłacałam na początku listopada 2011, kiedy to biuro stało solidnie. I jestem w kropce... Stracić te 1500 zł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sid1 Re: Sky Club... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.12, 21:41 Ecoo pozbyło się w niemarketingowy sposób swoich decyzji z przedsprzedaży zimowej, anulowali większość wyjazdów, szum na forum niesamowity do dziś faluje, ale patrząc po dzisiejszych newsach o Sky Club, to dziś chyba wszyscy co dostali kasę z Ecoo dziekują za taki rozwój sytuacji, Wchłoneło w swoje struktury Ecoo Holiday, Skok Travel i Skok Family(wiecej www.rp.pl/artykul/705167,830890-Ecco-Holiday--czyli-cztery-w-jednym.html) i w przeciwieństwie do Triady i Sky Clubu, podniosło gwarancję Ecoo ma gwarancję na 28 mln. Patrząc obiektywnie że już wpaciłaś zaliczkę i za dużo osób z nimi nie leci w tym sezonie jest małe ryzyko na upadłość, a w razie W dosyć spora szansa na odzyskanie znacznych pieniędzy. Dezyzja nalezy do Ciebie. Byłem z 6lat temu z Ecco na Majorce, wszystko było ok, zresztą nie po to oddało kasę żeby teraz bankrutować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: Sky Club... IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.12, 21:52 dzięki za pocieszenie. Na ich stronie widnieje nawet informacja, że ubezpieczenie zwiększyli do 60 mln. Ale robią jakieś uniki. Do tej pory można ich było czytać na Fejsie, teraz są ograniczenia. Pytam na forum, czy ktoś w ostatnich dniach wrócił z wakacji od nich i nic! Jutro mam zamiar napisać bezpośrednio do hotelu, zeby zapytać czy Ecco im zapłaciło za swoich klientów. Ja organizuję sobie wyjazdy sama, ale akurat te wakacje kupiłam komuś w prezencie, więc czuję się mocno zobowiązana dopiąć wszystko na tzw ostatni guzik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred Re: Sky Club... IP: *.internetia.net.pl 03.07.12, 22:01 jeździcie z pseudobiurami to tak jest - jakoś was nie żałuję , od dobrego pół roku sie trąbi że triada i sky ma problemy a wy naiwnie wpłacavie kasę , i teraz płacz - nie mozliwe hheheheh żenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sid1 Re: Sky Club... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.12, 22:04 Wracając do Sky Clubu na jutro zwołali konferencję prasową, moim zdaniem powinno ich sie pozamykac, żeby nie mataczyli. Pana z Excalibura z Krakowa zatrzymali a zostawił na wakacjach 40 osób www.rmf24.pl/fakty/polska/news-zatrzymano-wlasciciela-biura-excalibur-tours,nId,607082 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred Re: Sky Club... IP: *.internetia.net.pl 03.07.12, 22:02 jeździcie z pseudobiurami to tak jest - jakoś was nie żałuję , od dobrego pół roku sie trąbi że triada i sky ma problemy a wy naiwnie wpłacavie kasę , i teraz płacz - nie mozliwe hheheheh żenada Odpowiedz Link Zgłoś
pawciolkr Re: Sky Club... 03.07.12, 23:02 Fredziu co się tak marszczysz? jak jestes taki krezus to leć samodzielnie na wyspy dziewicze a nie wchodzisz na forum dla "polskiej klasy średniej" Nie każdego stać na drogie biura-niekoniecznie solidne i stabilne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tumanek Re: Sky Club... IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.12, 00:54 Teraz pozostaje tylko skrzynka browara i serial dokumentalny Katastrofa w przestworzach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sid1 Re: Sky Club... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.12, 09:07 Trąbi się tu na forum, w oficjalnym obiegu i "ludzi z branży" natomiast trąbiło się co innego np. Sky Club sp. z o.o. może pochwalić się doskonałymi wynikami finansowymi i sprzedażowymi za ubiegły rok. W porównaniu do roku 2010, w 2011 przychody ze sprzedaży netto wzrosły aż o 45,5 % (z 123,5 mln złotych do 179,6 mln złotych), zysk brutto za pierwsze 9 miesięcy, na koniec września rok do roku wzrósł aż o 84,5% (z 4,6 mln złotych w 2010 r. do 8,5 mln złotych w 2011 r.). Ponadto, w celu zwiększenia bezpieczeństwa klientów obu sprzedawanych przez nią marek - Sky Club i Triady, spółka już podwyższyła gwarancję ubezpieczeniową do wysokości 17,5 mln złotych, a w najbliższych tygodniach doprowadzi do dalszego zwiększenia sumy gwarancji ubezpieczeniowej udzielonej przez TU Europa SA do 25 mln złotych. Doskonałe wyniki Sky Club w ostatnich latach czyniące go najbardziej rentownym organizatorem imprez turystycznych spośród podobnych podmiotów działających na polskim rynku przekonały nas do tej inwestycji - powiedział Grzegorz Leszczyński, prezes DM IDM SA. - Dzięki pozyskaniu udziałów Sky Club przez Air Market i zakup akcji tej ostatniej spółki DM IDM SA będzie mógł realizować strategię rozwoju w szeroko rozumianej branży turystycznej - dodał Leszczyński. Lub ostatni przekaz medialny: Zrywamy współpracę z Grupą Serhs, która naraziła naszych klientów na niewygody. Jeszcze nigdy nie spotkaliśmy się z takim zachowaniem agenta na obcym rynku - mówi wiceprezes Sky Clubu Agnieszka Dral W sobotę turyści, którzy przylecieli ze Sky Clubem wypoczywać na Costa Brava dowiedzieli się, że nie ma dla nich hoteli, bo biuro podróży nie zapłaciło agentowi pośredniczącemu w ich kontraktowaniu. Kilka godzin trwało zamieszanie i zdenerwowanie, nim Sky Club znalazł dla nich zakwaterowanie. (czytaj też: "Turyści Sky Clubu zakwaterowani z problemami") Wiceprezes Sky Clubu Agnieszka Dral opowiada Turystyce.rp.pl, jak doszło do tej sytuacji. - Sobotnia sytuacja wynikła z celowego działania naszego kontrahenta, Grupy Serhs, które miało na celu złamanie umowy ze Sky Clubem. Nasz kontrakt z Grupą Serhs, która w imieniu SKY Clubu zajmowała się kontraktowaniem hoteli w Hiszpanii, opiewał na prawie 2 mln euro. Sky Club zapłacił Grupie Serhs już ponad 0,5 mln euro tytułem zabezpieczenia bieżących zobowiązań na sezon letni. Tak więc kontrahent otrzymał od nas równowartość jednej czwartej kwoty kontraktu. Kolejne pieniądze miały być przelewane sukcesywnie. W ostatni weekend pretekstem do tworzenia problemów i wysuwania absurdalnych żądań przez kontrahenta było trzydniowe opóźnienie w płatności, której data przypadała na 10 czerwca. Zapewniliśmy go, że środki prześlemy w najbliższy poniedziałek (18.06). Kontrahent dostał na to pisemną gwarancję od IDM SA, naszego głównego inwestora. Takie sytuacje i rozwiązania, jak zaproponowane przez nas, są w branży turystycznej na porządku dziennym, szczególnie przy kontraktach opiewających na duże kwoty, jak nasz z Grupą Serhs. Ku naszemu ogromnemu zaskoczeniu, kontrahent wykazywał jedynie złą wolę, a nawet arogancję w kontaktach z nami. Przedstawiciele Grupy Serhs unikali rozmów, nie odbierali telefonów, dążąc chyba jedynie do zaszkodzenia nam. Użyli naszych klientów jako karty przetargowej. Z tego powodu pierwsza grupa klientów, 130 osób, które przyleciały z Warszawy, musiała doświadczyć niedogodności związanych ze zmianami zakwaterowania. Sytuację rozwiązaliśmy w ciągu 3 - 4 godzin. Dzięki nawiązaniu współpracy z jednym z największych lokalnych agentów w Hiszpanii, NT Incoming, zakwaterowaliśmy wszystkich turystów w hotelach, część z nich udało się nawet umieścić w tych samych obiektach, które mieli wykupione. W sumie w sobotę do Hiszpanii przyleciało z Katowic, Gdańska, Warszawy i Poznania, prawie 350 klientów Sky Clubu. Dzięki szybkim działaniom jedynie grupa z Warszawy, która przyleciała jako pierwsza musiała oczekiwać na zorganizowanie nowych hoteli. Nasi klienci mieli zostać zakwaterowani w hotelach 3- i 4-gwiazdkowych. W efekcie duża część turystów została zakwaterowana w hotelach o wyższym standardzie - 4- oraz 4,5- gwiazdkowym. Wydaje nam się, że jest do dobra forma rekompensaty za niedogodności, których doświadczyli. Osoby, które zostały zakwaterowane w hotelach o tym samym standardzie, za który zapłaciły, otrzymają rekompensatę w postaci ufundowanego przez Sky Club "Wieczoru Hiszpańskiego" - uroczystej kolacji połączonej z atrakcjami kulturalnymi. Spośród 130 klientów z Warszawy kilkanaście osób, pod wpływem informacji przekazywanych przez przedstawicieli Grupy Serhs, zdecydowało się zapłacić samemu za dwa dni pobytu (sobota, niedziela). Kontrahent odmówił przyjęcia zapłaty kartami służbowymi, którymi dysponowali nasi rezydenci. Od wszystkich osób, które zapłaciły za dwa dni pobytu kartami bądź gotówką, nasi rezydenci natychmiast zebrali numery rachunków bankowych i wszystkim tym klientom w poniedziałek, 18.06, zwrócimy pieniądze . Przedstawiciele zarządu Sky Clubu oraz dyrektor produktu wypracowali porozumienie z NT Incoming, które obejmuje współpracę do końca sezonu letniego. Warto dodać, że nasz nowy kontrahent bez problemu przyjął zapłatę naszymi kartami kredytowymi za pobyty klientów w zmienionych hotelach - od razu otrzymał środki i potwierdzenie ich przekazania z naszych kart. Choćby to świadczy, że Serhs działał celowo na szkodę Sky Clubu, odmawiając przyjęcia płatności za pokrycie kosztów zakwaterowania naszych klientów. Trudno nam zrozumieć decyzje i sposób działania Grupy Serhs. Ponieważ ewidentnie było to działanie na naszą szkodę, rozważamy podjęcie kroków prawnych przeciwko tej firmie. Z powodu rażącego naruszenia warunków umowy, nie będziemy już współpracować z Grupą Serhs. Na szczęście mamy dobre relacje z innymi partnerami - jako przykład podam kontrahenta z Portugalii, który słysząc o zachowaniu Serhsa sam zaproponował nam pomoc i zakontraktował dla nas hotele na południowym wybrzeżu Hiszpanii, Costa de la Luz. Nasi menedżerowie, którzy pracują w tym biznesie po kilkanaście lat, w całym swoim życiu zawodowym nie spotkali się z takim zachowaniem, jak miało to miejsce w przypadku Grupy Serhs. Ustaliliśmy warunki współpracy z NT Incoming (jednym z największych agentów w Hiszpanii) co do naszej oferty w tej destynacji, dzięki czemu większa część oferowanych dotąd hoteli pozostanie w naszych katalogach. Jeśli wystąpią zmiany operacyjne w tym sezonie, będziemy oczywiście informować o nich z wyprzedzeniem klientów i zaproponujemy im dobrą zamianę, a jeśli będzie potrzeba także i rekompensaty. Lub: www.rp.pl/artykul/705167,856668-Sky-Club---cel-gielda.html Odpowiedz Link Zgłoś
katowice.23 Re: Sky Club... 04.07.12, 14:48 Biuro podróży zbankrutowało? Płać kartą, a odzyskasz pieniądze z a wczasy .To samo dotyczy samolotów .Ja tak zawsze robie forsal.pl/artykuly/630355,biuro_podrozy_zbankrutowalo_plac_karta_a_odzyskasz_pieniadze.html kupteraztaniej.pl/wiadomosc/Chargeback-reklamacja-transakcji-oplaconych-karta-2285824.html transakcje.pl/artykul,chargeback_czyli_zwrot_pieniedzy_z_zakwestionowanej_operacji_przy_uzyciu_karty_platniczej,792587165.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sid1 Re: Sky Club... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.12, 18:01 Jacek Panek, dawny dyrektor w biurze podróży Sky Club, a zarazem obecny udziałowiec tej spółki, złożył wniosek o jej upadłość. Jednocześnie sąd na prośbę greckiego hotelarza zablokował Sky Clubowi 2 mln zł z tytułu długu Triady Te dwa dokumenty spowodowały, że kierownictwo firmy złożyło w środę w sądzie gospodarczym wniosek o upadłość. - W tej sytuacji, kiedy mamy stratę spowodowaną udzielaniem pożyczek i poręczeń Triadzie, nie możemy dalej prowadzić działalności – wyjaśnia wiceprezes firmy Agnieszka Dral. - Mamy ujemny bilans i każda kwota uznanego roszczenia kwalifikuje spółkę do wniosku o upadłość. Sky Club dostał jednocześnie informacje o dwóch niesprzyjających sytuacjach. Pierwszą i groźniejszą było wydanie przez sąd nakazu komorniczego opiewającego na 2 mln złotych Uzyskał go jeden z greckich hotelarzy z Rodos za niezapłacone faktury Triady. Chociaż, jak tłumaczy druga wiceprezes (spółka nie ma prezesa od czasu odejścia Macieja Truskolaskiego w marcu 2012 r.) Agnieszka Chmielewska, Sky Club nie miał nic wspólnego z tym hotelarzem, nie kontraktował u niego żadnych usług, sąd uznał, że jako organizator imprez turystycznych Triady (od września 2011 r. do upadku tej spółki w kwietniu 2012 r.) jest za to odpowiedzialny. Według słów pań prezes, sąd wydając nakaz komorniczy oparł się na mejlu wysłanym przez jednego z pracowników Triady do owego wierzyciela z zapewnieniem, że dług zostanie spłacony przez Sky Club. - Na 99 procent wygramy tę sprawę w sądzie, ale to potrwa miesiące, a my nie możemy dalej działać z takim obciążeniem – mówi wiceprezes Dral. - Poza tym to jest zabójczy precedens. Triada zostawiła więcej wierzytelności. Jeśli teraz sąd uzna, że każdą ma spłacić Sky Club, to obciążenie naszej spółki dojdzie do absurdalnych rozmiarów. Sky Club działał cały czas na stratach. Jego główny udziałowiec – przez spółki powiązane – czyli Dom Maklerski IDM, często musiał go wspierać finansowo. – W ostatni piątek dostaliśmy 1,5 miliona złotych, tydzień wcześniej 1,2 miliona, a jeszcze wcześniej 600 tysięcy złotych – wyjaśnia Dral. Każde zablokowanie pieniędzy, które wpłyną na konto, oznaczałoby utratę płynności przez touroperatora i niemożność płacenia za hotele i samolot. Drugi dokument, który dotarł w poniedziałek do zarządu Sky Clubu to wniosek o upadłość tej spółki złożony przez byłego pracownika i obecnego udziałowca. Turystyka.rp.pl dowiedziała się nieoficjalnie, że chodzi o Jacka Panka. Panek pracował jako dyrektor produktu, czyli człowiek odpowiedzialny za to, jakie i gdzie hotele kontraktować. Odszedł z firmy w maju. Jego roszczenie obejmować ma weksle na 800 tysięcy złotych, również z czasów istnienia Triady. Pracownicy Triady są zszokowani jego postawą. W Sky Clubie pracuje około 100 pracowników samego Skya i dawnej Triady, teraz stracą pracę. Podejrzewają, że Panek wszystko zaplanował jeszcze przed odejściem ze Sky Clubu. Teraz podobno zakłada własne biuro podróży, w Internecie. Niestety, nie udało nam się w środę z nim skontaktować. Według szacunków zarządu Sky Clubu, aktywa firmy to koło 5 milionów złotych. Są to pieniądze za sprzedane wycieczki, których nie wpłacili do kasy spółki jej agenci. Największym dłużnikiem jest sieć sprzedaży Hello Holidays – 2,5 mln złotych. Kiedy sprzedawca zaczął mieć kłopoty z regulowaniem rozliczeń z touroperatorem, Sky Club zerwał z nim współpracę, ale pieniędzy nie zobaczył. Chociaż dokumenty oficjalne tego nie potwierdzają, jak mówią pracownicy tej sieci, za tą spółką stoi dawny prezes Triady Piotr Zawistowski. Hello Holidays przejął wiele punktów sprzedaży prowadzonych wcześniej przez Triadę. www.rp.pl/artykul/705167,908251-Dlugi-Triady-wywrocily-Sky-Club.html?p=1 P.S. Proponuję spędzić z godzinkę z wujkiem Google nad hasłem Open Travel Group i uzupełnić je o pana Jacka Panka Odpowiedz Link Zgłoś
zbycho01 Re: Sky Club... 04.07.12, 19:48 Powinni właściciele mieć odpowiedzialność majątkową albo iść do pierdla, niektórzy zbierają na wymarzone wakacje latami...Jak można sprzedawać last minute w poniedziałek a we wtorek ogłosić upadłość...SKANDAL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: Sky Club... IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.07.12, 19:16 Wiem o chargeback ale chyba nic z tego. Karta jest moja a umowa na wycieczke na męża. Była z puli Triady. Ponieważ kiedyś bylismy z Triadą mieli męża w komputerze. A my nie dopilnowalismy żeby umowa była na mnie. I figa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brehia78 Re: Sky Club... IP: *.am.osi.pl 04.07.12, 20:35 Nie wiem nic o usludze chargeback, ale srodki zgromadzone na rachunku, jesli nie macie rozdzielnosci majątkowej,sa wspólne. Nie powinno miec znaczenia, na czyje nazwisko jest wystawiona karta, skoro zarowno zobowiązanie do zapłaty jak środki są wspólne na zasadzie ustawowej wspolnosci. Może ktoś biegły w sprawach chargeback się wypowie, bo sama jestem ciekawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Sky Club... IP: *.acn.waw.pl 04.07.12, 21:54 niestety taka jest prawda. oszczedzacie 500 zł na osobie i takie sa skutki - zamiast odrazu leciec z biurem ktore nie nalezy do zadnej wiekszej grupy turystycznej. to ze sky club i triada mialy upasc wiadomo bylo od roku, przedluzali ile mogli. pamietajcie ze to tez wina turystow z polski. ma byc za 2tys 2 tyg 5gwiazdek i ALL . dziwne ze bankrutuja? kolejni juz czekaja w kolejce. Prezesami sa arabowie i tyle go bedzie widziec i szukac na pustyni pozniej. chcesz jechac na wakacje, to nie ryzykuj z takimi wlasnie biurami. stac cie na 2tys na wakacje to i za 2700 pojedziesz. przynajmniej ja tak podchodze do tematu. nie stac mnie nie jade odpuszczam rok. jeszcze jedna sprawa, wszyscy płaczecie wasze zaliczki, wasze wakacje. Pomyslcie tez o pracownikach, z calej polski ile osob dowiedzialo sie o 17 ze ostatni gasi światło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Re: Sky Club... IP: 193.239.80.* 04.07.12, 22:29 Muszę ci z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że jesteś kretynem. Nie wykupiłem wycieczki za 2tys/osobę. Za swój wyjazd (miałem jechać w najbliższy poniedziałek) do Hiszpanii zapłaciłem blisko 14tys. zł za rodzinę 2+2. To według ciebie mało? To ile powinien kosztować według ciebie taki wyjazd? W ubiegłym roku byliśmy na Florydzie i 3 tygodnie tam spędzone kosztowały nas 22tys. zł, z czego same bilety blisko 9tys. A przez cały ten czas miałem wynajęty samochód, tankowałem paliwo, zywiłem się w knajpach, odwiedzaliśmy parki rozrywki... Więc chyba 14k PLN to nie jest jechanie "za półdarmo", nie uważasz? A Sky Club wybrałem bo byłem z nimi już dwa razy i wszystko było OK, a teraz oni jedyni mieli taką ofertę jakiej poszukiwałem (a właściwie jakiej zona chciała). Nie chrzań więc głupot o oszczędnosciach i dziadowaniu. Na szczęście z pełną premedytacją zapłaciłem kartą, złożyłem już pierwsze dokumenty w banku o "chargeback". Mam nadzieję, ze kasę odzyskam choć do momentu w którym nie będę jej mial na koncie nie cieszę się, bo banki czy VISA nie są tacy skłonni do oddawania pieniędzy. Mam jednak jedną nauczkę. Po poprzednich doświadczeniach z samodzielnym organizowaniem wyjazdów i tegorocznym ze zlodziejami ze Sky Clubu więcej z usług żadnego biura podróży nie skorzystam. Ułomny nie jestem, języki znam, w ubiegłym roku wszystko było zorganizowane w 100%. W tym dałem sie niestety nakręcić zonie, której zachciało się All Inclusive. Trudno, dla mnie i jak podejrzewam jeszcze kilku tysięcy z blisko 20 okradzionych przez Sky Club przygoda z touroperatorami się skończyła. Niech robią tak dalej, a z kazdym kolejnym sezonem będą coraz bardziej zdziwieni jak im maleje rynek i jak coraz więcej z nich odchodzi w niepamięć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turystka Re: Sky Club... IP: *.retsat1.com.pl 05.07.12, 09:55 Bzdury opowiadasz.Daj przykład tej oferty na 2 tyg.all 5 gwiazdek za 2 tys.Ja takiej nie widziałam,a trochę śledzę oferty.Triada to upadała od wielu,wielu lat.Cały czas mówiono o upadku,a ona była na rynku.Kiedyś jeździlam z nimi na objazdówki i było ok.Skay Clubu nie brałam pod uwagę ze względu na cenę i all,który nie był mi potrzebny.Do tego roku jak Ecco zrobiło mi numer i szukałam na cito oferty.Byłam z nimi w tym roku na Teneryfie i naprawdę wszystko było profesjonalnie zorganizowane.Mnie akurat się udało dlatego żal mi ludzi,których teraz to spotkało. Ciekawe,które biuro polecasz niby jakie pewne? Orbis miał tez dobrą markę,a też upadł. Też byłam z nimi,zdążyłam przed likwidacją biura. I nie opowiadaj o oszczędności 500 zł,bo widocznie nie widziałeś ofert Sky.Były porównywalne z ofertami Itaki. A tak na marginesie z arabskimi typu Exim,Wezyr,Alfa nie jeżdżę. Odpowiedz Link Zgłoś
bionda83 Re: Sky Club... 05.07.12, 23:15 Wezyr i Alfa nie są arabskie, tak dla sprostowania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc m Re: Sky Club... IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 08:46 Ja pamiętam jak kupowaliśmy wycieczkę u agenta to on miał 30 dni na wpłate do biura, tak więc może jest szansa dla niektórych odzyskac kasę, może agenci nie przelali kasy Szkoda ludzi, a Ci pewnie otworzą kolejne biuro Odpowiedz Link Zgłoś
capraia Re: Sky Club... 05.07.12, 10:31 Świetny research na temat kulisów upadku Sky Club / Triady, oraz powiązań z poprzednim biurem, min. Open Travel i jego właścicielami: normalny.nowyekran.pl/post/67560,mamy-patent-na-udane-wakacje www.bankier.pl/wiadomosc/Kariera-mimo-woli-czyli-od-zera-do-lidera-1331033.html Wygląda na to, że cała akcja była od dawna zaplanowana, a na konferencji panie kłamały jak z nut, że w poniedziałek nie było nic wiadome o sytuacji finansowej... -- twojewlochy.pl/domy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sid1 Re: Sky Club... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.12, 15:34 Sprawa Sky Club do prokuratury Zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa przez spółkę Sky Club zamierza skierować do prokuratury marszałek województwa mazowieckiego Adam Struzik Według Struzika głównym zarzutem pod adresem Sky Clubu jest doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzania mieniem klientów biura. - Przedstawiciele biura, znając sytuację finansową spółki i wiedząc, że nie będą w stanie wywiązać się z zaciągniętych zobowiązań przyjmowali od klientów świadczenia pieniężne - stwierdził. - Wnoszę o wszczęcie i przeprowadzenie w niniejszej sprawie postępowania karnego - zaznaczył. Jak powiedział wniosek do prokuratury skieruje jeszcze w czwartek Zarząd Sky Club jeszcze 2 lipca zapewniał o stabilnej sytuacji finansowej spółki - mówił Adam Struzik. Marszałek poinformował, że informację o stanie finansowym Sky Club 2 lipca 2012 r. w czasie spotkania zorganizowanego w siedzibie marszałka województwa przekazała członek zarządu Sky Club Agnieszka Dral. - Zanegowała możliwość ewentualnej niewypłacalności biura, stwierdziła również, że Sky Club ma pokrycie finansowe na przetrwanie tegorocznego sezonu turystycznego, choć zarząd spółki jest zaskoczony wielkością kosztów związanych z przejęciem zobowiązań Triady - powiedział marszałek. Według niego, w tej sprawie "zachodzi daleko idące podejrzenie popełnienia przestępstwa i świadomego wprowadzania w błąd klientów". Struzik powiedział, że od klientów do ostatniej chwili przyjmowano pieniądze, choć zarząd Sky Club wiedział, że spółce grozi niewypłacalność, a w związku z tym upadłość. W środę władze województwa mazowieckiego informowały, że za granicą przebywa ponad 4,7 tysięcy klientów biura Sky Club, które w środę rano złożyło do sądu wniosek o upadło www.rp.pl/artykul/705167,908730-Sprawa-Sky-Club-do-prokuratury.html Odpowiedz Link Zgłoś
katowice.23 Re: Sky Club... 05.07.12, 15:58 Ryanair ma bilety dla klientów Sky Clubu Tanie linie lotnicze Ryanair zaoferowały dzisiaj pomoc dla pasażerów Sky Club i Triady w organizacji letnich wakacji, w postaci tanich biletów już od 250 PLN (w jedną stronę), na odpowiedni lot Ryanair do/z Wrocławia i Krety oraz do/z Krakowa i Paphos w lipcu i sierpniu, po tym jak touroperator zakończył działalność. Robin Kiely z Ryanair’a powiedział: “Ryanair oferuje pomoc w organizacji letnich wakacji dla pasażerów, którzy zarezerwowali bilety z Polskim Biurem Podróży, Sky Club i Triada, dając im możliwość podróży z/do Wrocławia i Krety oraz z/do Krakowa i Paphos, w cenie biletu już od 250 PLN w jedną stronę. Ponad 5,000 klientów Sky Club i Triady znajduje się obecnie za granicą, a specjalna oferta Ryanair’a na podróż w lipcu i sierpniu jest dostępna na stronie www.ryanair.com/member/skrescue.html do 11 lipca. To jest dodatkowy argument dla pasażerów, aby rezerwowali bilety ze stabilną finansowo linią lotniczą taką jak Ryanair niż biurem podróży. Tylko Ryanair oferuje najtańsze ceny i gwarantuje brak dopłat paliwowych." www.tur-info.pl/p/ak_id,43603,,ryanair,sky_club,touroperator,bankructwo,upadek,klienci,pasazerowie,tanie_linie.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sid1 Re: Sky Club... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.12, 18:37 Felieton - pisze Liliana Olchowik Przekręt w biały dzień? Biuro Sky Club upadło niestety u progu sezonu. Konferencja prasowa w Urzędzie Marszałkowskim woj. mazowieckiego, na którą przedostała się rozżalona klientka bankruta, uzmysłowiła krzywdę, wyrządzoną ludziom, którzy zaplanowali na ten sezon swój urlop ze Sky Club, „primo voto” Triadą. Wpłacili czasem paroletnie oszczędności, a zostaną w domu, bez kasy nawet na polską agroturystykę. Dyrektor Izabella Stelmańska z Urzędu Marszałkowskiego, z kamiennym spokojem tłumaczyła rozgoryczonej kobiecie, że oto musi złożyć wniosek, udokumentować swoje roszczenia, a po upływie 365 dni Urząd Marszałkowski odejmie z sumy ubezpieczenia koszty poniesione na ściąganie innych klientów Sky Clubu z wakacji, resztę podzieli przez liczbę tych, którzy z urlopu nie skorzystali lub skorzystali w niepełnym zakresie… I wtedy zapaliła mi się czerwona lampka: ja ten tekst słyszałam za każdym razem gdy upadały biura podróży. Tyle, że to było pod rządami… starej ustawy. Nowa miała wszystko zmienić! Staszek Piśko (były wiceprezes PIT) rozwiał resztę moich wątpliwości: – Unia Europejska, a dokładnie dyrektywa 314, która znalazła odbicie w nowelizacji dokonanej w 2011 r. nakazuje pokrywać wszystkie roszczenia klientów upadającego biura i to niezwłocznie. Ma zatem rację pani, domagająca się całkowitego i szybkiego zwrotu swoich pieniędzy. – Tu nasz branżowy autorytet w niuansach prawa zacytował paragraf 5, ustęp 2 znowelizowanej w 2011 r. Ustawy o usługach turystycznych. Mówi on o zapewnieniu klientom, na wypadek niewypłacalności biura, zwrotu wpłat wniesionych tytułem zapłaty za imprezę, która nie została zrealizowana. Całości, nie części! W tym świetle ma rację owa pani, że rok czekania na swoje to po prostu kpina. Pieniądze powinny być wypłacane sukcesywnie, w miarę zgłaszania przez klientów roszczeń. Nie trzeba odwoływać się do Strasburga – polska ustawa jest wystarczająco jasna. W artykule 10 można przeczytać, że minimalną wysokość gwarancji lub obowiązkowych ubezpieczeń ustala minister finansów, w drodze rozporządzenia. No więc ustalił. Ale co będzie, gdy 25 mln, na które, zgodnie z rozporządzeniem, był ubezpieczony Sky Club dla wszystkich nie wystarczy? - Trzeba się spytać ustawodawcy, który takie prawo zatwierdził. – odpowiedział Piśko - Przy pracach nad nowelizacją zwracaliśmy na to, jako PIT, uwagę. - Wygląda na to, że przekrętem jest nie tylko przyjmowanie wpłat do ostatniej chwili przed upadłością (tak robi każdy bankrut), ale też lekceważenie przez urzędników przepisów, ze szkodą dla opinii o branży. Inaczej pechowa klientka Sky Club spojrzy na świat, gdy odzyska w całości swoje pieniądze. W kapitalizmie przedsiębiorstwa czasem bankrutują, ale po to nowelizowano ustawę z 1997 r., by klienci biur podróży nie odczuwali ich upadków zbyt boleśnie. Liliana Olchowik www.wiadomosciturystyczne.pl/index.php?action=aktualnosci&start=aktualnosci&ID=944 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sid1 Re: Sky Club... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 17:35 A może Sky Club nie upadł? Na początku lipca do sądu gospodarczego w Warszawie trafiły aż trzy wnioski o upadłość spółki Sky Club. Złożyli go: zarząd, były dyrektor produktu - Jacek Panek oraz prawnik Triady (spółka matka, która upadła w kwietniu). Jak się okazało pierwszy wniosek wymaga uzupełnienia i jest niekompletny, drugi wycofał sam wnioskodawca, a trzeci wciąż leży i nie został rozpatrzony. Zarząd spółki złożył wniosek 4 lipca, ale zaraz następnego dnia okazało się, że dokument wymaga uzupełnienia, gdyż brakuje wielu informacji. Wniosek zostanie więc odrzucony przez sąd. - Jest tego cała strona maszynopisu - powiedziała Maja Smoderek, rzeczniczka Sądu Okręgowego w Warszawie - Sąd prosi między innymi o aktualny wykaz majątku z szacunkową wyceną jego wartości oraz wykaz tytułów egzekucyjnych tytułów wykonawczych przeciwko dłużnikowi. To podstawa, bez której nie można w ogóle ocenić dlaczego spółka wnosi o upadłość. Jednak jak mówi Kalina Paluch z biura prasowego Sky Clubu, biuro podróży nie dostało jeszcze z sądu pisma w sprawie uzupełnienia wniosku. Według informacji z Rzeczpospolitej wniosek złożony przez p. Panka został wycofany przez niego samego z uwagi na wniosek zarządu oraz aby uniknąć opłat jak wyraził się sam zainteresowany. Natomiast co do trzeciego wniosku sąd 5 lipca sprawdzał, czy została wniesiona za niego opłata. Patrząc na ten spektakl trudno uniknąć wrażenia, iż coś jest tu nie tak. Upadłość ogłaszana w jeden dzień (bo ponoć 2 lipca nie było do niej przesłanek), mocno niekompletny wniosek, powroty turystów z powodu upadłości (której może nie być) i podstawowa sprawa - gdzie są pieniądze klientów? www.tur-info.pl/p/ak_id,33870,,sky_clu,touroperator,biuro_podrozy,upadek,bankructwo,wniosek,sad,triada,zarzad.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sid1 Re: Sky Club... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 20:58 Druga fala frustracji klientów Sky Club. Ani wakacji, ani pieniędzy Pieniądze tysięcy Polaków, którzy nie wyjadą na urlop z upadającym Sky Club, leżą zamrożone u pośredników. Biura podróży straszą, że przeleją je na konto bankruta, twierdząc, że mu się to należy. - Za co? Za niewykonaną usługę? - klienci są zawiedzeni i wściekli Trzy rodziny z Białegostoku, które wykupiły wycieczkę za pośrednictwem lokalnego biura Cristal Travel, miały w sierpniu wyjechać do Maroka. Całą kwotę - 24 tys. zł - zapłacili jeszcze w marcu i czerwcu. Pośrednik w momencie podpisania umowy zgodnie z zasadami przelał na konto organizatora 30 proc. kwoty. Pozostałe 70 proc. do dziś leży na koncie Cristal Travel. Pieniądze miały być wpłacone 10 lipca na konto touroperatora, jednak białostockie biuro na wieść o ogłoszeniu upadłości przez Sky Club wstrzymało przelewy. - Byliśmy przekonani, że dopłacimy różnicę i pojedziemy na wczasy z innym organizatorem. Tymczasem szef Cristal Travel poinformował nas we wtorek, że chce przelać całą kwotę na konto Sky Club, twierdząc, że są to pieniądze im należne. Za co? Za niewykonaną usługę? - zastanawia się oburzona pani Agnieszka (nazwisko do wiadomości redakcji), jedna z poszkodowanych klientek. - Szef biura, który z nami się spotkał, zamiast nas uspokoić - bo w końcu to my straciliśmy pieniądze, a nie on - był obcesowy i nieprzyjemny - narzeka. - W mojej ocenie samo złożenie wniosku o upadłość nie statuuje jeszcze samej upadłości, a upadłość Sky Club nie jest jeszcze ogłoszona. W zaistniałej sytuacji, gdy odstąpiłem od umowy z uwagi na odwołanie imprezy turystycznej, należy mi się zwrot wpłaconej kwoty, która nie została przekazana na konto Sky Club - próbuje rozwikłać problem Grzegorz Sawicki, który poprosił "Gazetę" o zainterweniowanie. - Zgodnie z oświadczeniem zarządu Sky Club, firma zawiesza działalność touroperatorską i sprzedaż wycieczek anuluje. Jarosław Kowalewski, prezes Cristal Travel, potwierdza, że pieniądze klientów w dalszym ciągu leżą na koncie jego firmy. I jak twierdzi, solidaryzuje się z poszkodowanymi. Jednak w rozmowie z "Gazetą" nie przesądza, czy pieniądze na pewno przeleje bankrutowi. - To nie są ani nasze, ani klientów pieniądze. Nie możemy nimi swobodnie dysponować. Sprawa jest wyjątkowa i może dotyczyć tysięcy osób z całego kraju. Dlatego Polska Izba Turystyki w imieniu naszym oraz wielu innych biur podróży wystosowała do Mazowieckiego Urzędu Marszałkowskiego pismo z prośbą o oficjalne stanowisko w tej sprawie. Odpowiedzi jeszcze nie ma - ucina Kowalewski. We wspomnianym piśmie prezes PIT prosi urzędników marszałka w szczególności "o ustosunkowanie się do kwestii, czy instrukcja przekazana agentom przez Sky Club jest zgodna z zasadami postępowania upadłościowego" - czytamy w nim. - Zaraz po ogłoszeniu upadłości agenci otrzymali komunikat od Sky Club z wytycznymi, jak mają postępować. Ale ponieważ agenci zaczęli zgłaszać nam wątpliwości natury prawnej - a co prawnik to opinia - poprosiliśmy więc urząd marszałkowski o oficjalne stanowisko w tej sprawie - wyjaśnia Tomasz Rosset, sekretarz generalny Polskiej Izby Turystyki. - Liczymy, że w ciągu kilku najbliższych dni otrzymamy odpowiedź. Wierzymy, że interpretacja przepisów będzie korzystna zarówno dla agentów, jak i dla klientów. Zdaniem specjalistów z branży turystycznej problemy finansowe spółki zaczęły się rok temu, od przejęcia interesów Triady. Ta zbankrutowała w ubiegłym roku wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,12120253,Druga_fala_frustracji_klientow_Sky_Club__Ani_wakacji_.html?lokale=kielce P.S. A Prokurator pewnie na wakacjach... Odpowiedz Link Zgłoś
katowice.23 Re: Sky Club... 14.07.12, 07:45 forum.gazeta.pl/forum/w,19,137156318,,NETTO_Holiday_nowy_biznes_starego_zlodzieja.html?v=2 Właściciel Sky Clubu Open travel to ten sam pan który położył dwa słynne biura teraz otwiera trzecie biuro . Bo państwo polski mi pozwala . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Sky Club... IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.14, 09:30 odszkodowania sa nedzne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sid1 Re: Sky Club... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.14, 09:50 Podział gwarancji dla klientów Sky Clubu dobiega końca Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego informuje, że proces podziału sumy z gwarancji udzielonej dla biura podróży Sky Club dobiega końca. Obecnie trwa ostateczna weryfikacja list. "Z uwagi na obowiązujące przepisy, zgodnie z którymi poszkodowani mają aż rok na złożenie dokumentów, oraz ogromną skalę roszczeń (7200 wniosków Klientów), proces rozliczania gwarancji - mimo maksymalnego zaangażowania pracowników urzędu marszałkowskiego i TU Europa - był bardzo czasochłonny" - można przeczytać w komunikacie. Przedstawiciele urzędu podają, że każdy wniosek musiał być indywidualnie i szczegółowo sprawdzony pod kątem poprawności oraz porównany z dokumentacją dostarczoną przez klientów. Następnie kwoty gwarancji zostały rozliczone proporcjonalnie do wartości wszystkich kompletnych, zweryfikowanych roszczeń. TU Europa, jak i urząd marszałkowski musiały pojedynczo sprawdzić wszystkie 7200 wniosków, występując często do Klientów o uzupełnienie dokumentacji będącej podstawą rozliczenia gwarancji. Istotny jest fakt, że nawet minimalne zmiany w wysokości sumy wyliczonej dla jednej osoby (wynikające np. z uzupełnienia brakujących dokumentów) automatycznie powodowały konieczność przeliczania kwot należnych wszystkim klientom. "Propozycje podziału kwot gwarancji zaproponowane przez TU Europa są również dokładnie sprawdzane i potwierdzane przez urząd marszałkowski, a wszelkie wątpliwości wyjaśniane. Tylko taka procedura zapewnia, że każdy poszkodowany Klient otrzyma należną mu kwotę świadczenia" - głosi informacja dostępna na stronie urzędu. Podział gwarancji TU Europa udzieliło Sky Clubowi dwie gwarancje na łączną kwotę 25 mln zł. Gwarancje te zostały podzielone z uwzględnieniem następujących roszczeń: koszty sprowadzenia klientów z przerwanych wycieczek do Polski, koszty powrotów klientów do miejsca wyjazdu, niezrealizowane lub częściowo niezrealizowane imprezy turystyczne. Obie gwarancje zostały całkowicie wykorzystane, tzn. łączną kwotę z 25 mln zł rozdzielono pomiędzy Klientów Sky Clubu zgodnie z powyższym podziałem. Proporcje podziału Biuro podróży Sky Club posiadało dwie gwarancje wydane przez TU Europa: obejmującą okres od 15.09.2011 r. do 16.09.2012 r. na kwotę 17,5 mln zł obejmującą okres od 21.02.2012 r. do 16.09.2012 r. na kwotę 7,5 mln zł. Urząd marszałkowski informuje, że klienci, którzy wykupili wycieczkę w okresie od 15.09.2011 r. do 20.02.2012 r.,tj. w czasie, gdy biuro posiadało jedną gwarancję na kwotę 17,5 mln zł, i złożyli uzasadnione roszczenia, otrzymają ok. 38 proc. poniesionych kosztów. z kolei klienci, którzy wykupili wycieczkę po 21.02.2012 r.,tj. w czasie, gdy biuro posiadało dwie gwarancje na łączną sumę 25 mln zł, i złożyli uzasadnione roszczenia, otrzymają ok. 70 proc. poniesionych kosztów. To nie pierwszy przypadek, w którym klienci otrzymają jakiś, często niewielki procent poniesionych kosztów. O podobnych przypadkach pisaliśmy w aktualności Klienci upadłego biura walczą o odszkodowania Powstaje pytanie jak decyzja urzędu ma się do dyrektywy 90/314 i jakie konsekwencje mogą czekać państwo polskie za brak jej implementacji? O pozwie złożonym przeciw Skarbowi Państwa przez klientów jednego z upadłych biur podróży, których roszczenia nie zostały zaspokojone w całości pisaliśmy w lipcu, w artykule Klienci biur pozywają Skarb Państwa "Z prawa unijnego wynika jednoznacznie, że taka sytuacja jest niedopuszczalna. Zgodnie z prawem unijnym klient powinien w takiej sytuacji odzyskać całość kwoty. Poza tym krytycznie należy odnieść się do samego terminu wypłat. Przepis na który powołują się w podobnych sprawach marszałkowie województw miał służyć zupełnie czemu innemu, niż to, do czego jest wykorzystywany. Nasze państwo zapewniało konsumentów (i... Komisję Europejską), że po nowelizacji ustawy o usługach turystycznych z kwietnia 2010 r. klienci są już chronieni "w pełni". Termin roczny oznaczał po prostu, że jeżeli klient jest poszkodowany w takiej sytuacji, to ma rok czasu aby wystąpić ze swoim roszczeniem. Z żadnego przepisu ustawy ani rozporządzenia nie wynikało, że zwrot może nie być pełny. Po prostu takiej sytuacji nie uwzględniono. Jest więc pewnym "naciąganiem" twierdzenie, że słusznie czekano ponad tok na te wypłaty. Z orzecznictwa unijnego wynika też, że w takiej sytuacji poszkodowani klienci mają co do zasady roszczenie o odszkodowanie względem danego państwa członkowskiego w związku z nieprawidłową implementacją unijnej dyrektywy." - komentuje specjalista od prawa turystycznego dr. Piotr Cybula, radca prawny z Kancelarii Bielański i Wspólnicy. Polskie prawo (znowelizowana Ustawa o usługach turystycznych z 29 sierpnia 1997 r. oraz rozporządzenie Ministra Sportu i Turystyki) przewiduje na zgłoszenie roszczeń Klientów aż 1 rok od daty wygaśnięcia gwarancji ubezpieczeniowej. Klienci mogli składać roszczenia u beneficjenta gwarancji, którym w tym przypadku jest Marszałek Województwa Mazowieckiego. Przepisy nie określają, ile czasu ma ubezpieczyciel na weryfikację roszczeń i wyliczenie sum należnych Klientom. Urząd w komunikacie przekonuje, że TU Europa dołożyło wszelkich starań, aby możliwie najszybciej, przy jednoczesnym zachowaniu dokładności i dbałości o interes Klientów, podzielić środki z gwarancji. Przepisy precyzują natomiast termin realizacji wypłat dla Klientów. Ubezpieczyciel ma na to 30 dni od daty wydania dyspozycji przez beneficjenta gwarancji. TU Europa deklaruje, że zrealizuje przelewy w ciągu 7 dni od otrzymania dyspozycji. www.tur-info.pl/p/ak_id,44815,,gwarancja_ubezpieczeniowa,urzad_marszalkowski,wojewodztwo_mazowieckie,tu_europa.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc Re: Sky Club... IP: *.play-internet.pl 02.02.14, 16:55 oto cała Polska właśnie , administracja pęka w szwach a wciąż nie umią zabezpieczyć nas przed takim g...m też czekam na ochłapy z GTI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Sky Club... IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.14, 09:31 przynajmniej czesc dostanie 70% ale sprawa została szybko zapomniana i Panek w nowym biurze juz ma klietow pewnie do 4 bankructwa w jego karierze,my tez dalismy sie złapac bo po upadku open travel były ostrzezenia przed nim tez nie czytałam Odpowiedz Link Zgłoś
markar72 Re: Sky Club... 03.02.14, 18:10 Też czekam na ochłapy z GTI , to co wiem na dzień dzisiejszy z urzędu marszałkowskiego to roszczenia mogą sięgnąć 10 mln zł. górna granica . A z gwarancji pozostało tylko 6,2 mln. zł więc więcej jak 60 % nie dostaniemy i jeszcze jeden mały szczegół kaska dopiero będzie najwcześniej Grudzień 2014 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Sky Club... IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.14, 07:00 dołącz potem do pozwu Zbiorowego,sprawdz ie było ubezpieczen i na które sie łapiesz moze dostaniesz więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc Re: Sky Club... IP: *.play-internet.pl 04.02.14, 09:57 nic nie wiem na ten temat , może kasa będzie szybciej ,jednak oni mieli więcej wniosków , mam nadzieje że się machneli w obliczeniach bo to podali orientacyjnie Odpowiedz Link Zgłoś
pietia27 Re: Sky Club... 05.02.14, 08:13 Witam. Czy po zgłoszeniu wniosku dostałes/dostałaś jakąś informację przyjęcia. Czy wogóle coś dostałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisankaa Re: Sky Club... IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.14, 15:28 www.mazovia.pl/komunikaty/art,1951,dyspozycja-wyplaty-z-umow-gwarancji-sky-club.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Sky Club... IP: *.play-internet.pl 12.02.14, 09:39 to się ciągnie jak flaki w oleju , co za gó... a reszte brakującej kwoty kto dopłaci ? debile za co biorą wypłaty skoro nie umią wyliczyć właściwego ubezpieczenia dla biura, by wystarczyło na pełny zwrot Odpowiedz Link Zgłoś