Dodaj do ulubionych

PADWA POMOC

22.06.12, 18:47
Hej wszystkim,

Za 2 tygodnie wybieram sie wraz z grupą mlodziezy do Włoch. W planie wyjazdu jest zwiedzanie Padwy. Autokar chce zaparkowac na piazza Isaac Rabin ( napiszcie jak jest z tym miejscem, ciezko o miejsce czy trzeba placic i czy moze macie jakies inne gdzie stawaliscie). Chcialbym zapytac was czy wstep do ogrodow botanicznych jest platny czy darmowy? Mam tez pytanie o uniwersytet na piazza del Bo. Czy istnieje mozliwosc wejscia na uniwersytet i zobaczenia niektorych sal np sali Galileusza lub anatomicznej? Na koniec Scrovegnich - czy wstep do ogrodow jest darmowy? prosze o pomoc osoby ktore byly juz w Padwie i ewentualne podsuniecie innych atrakcji ktore moglem przeoczyc a ktore warto zobaczyc.

Pozdrawiam serdecznie i prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • smerv Re: PADWA POMOC 22.06.12, 22:57
      Znowu będę ten stary złośliwy zgred. A może by tak samemu poszukać - 10 - 15 minut w sieci? Np. www.veronadirect.com/adayinpadova.html
      Tam są linki na właściwe strony, a odpowiedź na jedno pytanie jest wprost na tej stronie.
    • bluemar Re: PADWA POMOC 23.06.12, 08:51
      A dlaczego nie zapytasz organizatora?Wysyła grupę w ciemno?Bez zrobienia kalkulacji?

pilockie info:
      Z miejscami na tym parkingu przeważnie nie ma problemu,gdyby był pełny to stajesz wzdłuż ulicy.
    • saskia1 Re: PADWA POMOC 28.06.12, 15:58
      A może najprościej by było kupić sobie dobry przewodnik po Padwie i go przeczytać, może taki z mapą? Z drugiej zaś strony nie bardzo rozumiem biuro, które wysyła Ciebie w taką trasę, bo widać ,,bladego,, pojęcia o tym nie masz .
      Ps .mila to ja nie jestem, ale życzę tym nauczycielom powodzenia, może ktoś będzie umiał czytać mapę.
      • bartek_k6 Re: PADWA POMOC 30.06.12, 09:22
        A znasz cos takiego jak przygotowanie do wycieczki? Moze jestes alfa i omega i nie musisz tego robic ale ja przygotowując się do imprezy korzystam z wielu źródel informacji, również wiedzy osób które tam byly, poniewaz ta jest jednak najcenniejsza. Widać Twoje zadufanie i cwaniactwo daleko odbiega od mojego wyobrazenia merytorycznej pomocy kolegom po fachu a forum jest miejscem anonimowym dzieki ktorym mozesz leczyć kompleksy. Ocenianie moich umiejetnosci pozostaw innym osobom bo nie masz pojęcia kim jestem i nie wiesz co umiem.
        • saskia1 Re: PADWA POMOC 30.06.12, 10:43
          Ha, ha ha, z Twojego postu wnioskuje że:nie znasz Włoch, nie znasz języka włoskiego, nie masz pojęcia o historii uniwersytetów, a biuro które Ciebie wysyła w taką trasę może się spodziewać reklamacji.
          Ps Każdy pilot musi być bardo opanowany, a Ty dajesz się szybciutko sprowokować.
          • agnes-05 Re: PADWA POMOC 30.06.12, 11:22
            Nie przesadzajmy. Chłopak jedzie pewnie na jakiś obóz, a Padwa jest dodatkową atrakcją. Nie sądzę, żeby młodzieży był potrzebny wybitny znawca włoskich uniwersytetów w ogóle, a Padwy w szczególe.)) Jeżeli są to dwa tygodnie, to nie wiem, czy wśród tuzów pilotażu, obieżyświatów, znawców tematów wszelakich, wielu byłoby kandydatów na wykrojenie tych dwóch tygodni ze swego napiętego letniego grafika i pojechanie do Włoch, głównie w celu fachowego ( jednakowoż nielicencjonowanego) oprowadzenia po Padwie.
            To i tak dobrze, że chłopak się przygotowuje, że pyta, choć ja oczywiście zalecałabym sposób wprawdzie droższe, ale o ile łatwiejszy i bardziej profesjonalny: wzięcie miejscowego przewodnika.))
            • saskia1 Redo agnes 30.06.12, 19:45
              No właśnie, jedzie na obóz, i ma zamiar być i opiekunem i pilotem, i teraz zobaczmy to z innej perspektywy. Np. niech sie jakiemuś dziecku cos stanie, jak się porozumie, bo skoro nie potrafi sobie przeczytać stron Padwy po włosku, to znaczy nie zna języka. Na strony uniwersyteckie tez można wejść. drażni mnie to , że młodzi ludzie porywają się na na trudne rzeczy, a póżniej jest klapa. Czy puściła byś swoje dziecko z taka kadrą?
              Znam biura które robią takie rzeczy bo dla nich liczy się tani pracownik. Owszem można pomóc ale bez przesady, pytanie o ten ogród botaniczny to dla mnie już poniżej pasa.
              • smerv Re: Redo agnes 30.06.12, 21:06
                Z tą znajomością włoszczyzny - nie popadajcie w przesadę. Strona, którą podałem powyżej, jest po angielsku, linki też są do stron angielskojęzycznych. W końcu jak człowiek się wybiera za granicę, to jakiś język trzeba znać, choćby na tyle, by poczytać te strony - prosty angielski. Z moich bytności w północnych Włoszech wynika, że po angielsku mówią, a już na pewno na uniwersytecie. Problem zaczyna się od Rzymu na południe. Tzw. powszechna znajomość języków obcych najgorzej wypada, niestety, w naszym kraju.
                Druga sprawa - w tak wielkim śmietniku, jakim jest internet, wszystko można znaleźć. Spytajcie tych, co grzebią po śmietnikach, oni to wiedzą najlepiej.
          • bartek_k6 Re: PADWA POMOC 30.06.12, 23:32
            Po pierwsze znam biegle angielski francuski i hiszpanski a językiem zakontraktowanym jest jezyk angielski. Po drugie nie jade jako opiekun a pelnie sama funkcje pilota. Po trzecie oboz jest w rimini Padwe realizujemy w drodze powrotnej. Bylem juz w rimini znam miasto znam San Marino nie bylem tylko w Padwie dlatego zadaje pytania ktore jak widac raża niektore osoby. Dziwie sie dlaczego po prostu nie mozna pomoc a trzeba ironizowac. Jeśli Cie to zadowoli to tak nie bylem w Padwie i jej nie znam ergo dlatego pytam. Po czwarte rok temu bylem jako 2 pilot w bulgarii i za moja prace chwalono mnei dlatego dostalem teraz zlecenie. Chyba nie urodzilas sie z doswiadczeniem i gdzies trzeba je zdobywac.
    • smerv Re: PADWA POMOC 01.07.12, 10:41
      Zadałeś całą serię pytań, na które w większości można samemu znaleźć odpowiedzi. Więc pokazałeś, że nie odrobiłeś zadania domowego. Ergo - nie dziw się, że dostałeś opiernicz. Od pilota wymaga się kreatywności i umiejętności radzenia sobie w różnych sytuacjach, a poszedłeś na łatwiznę. I za to cię zjechali, a nie za to, że czegoś nie wiedziałeś. Inna sprawa - odwalasz robotę za organizatora. Wiem, że młody pilot chce zasłużyć na pochwałę i dalsze zlecenia, ale jak nie wyczujesz tej granicy, to będziesz niemiłosiernie wykorzystywany. To nie jest złośliwość, tylko życzliwa rada.
      • kruszkin1984 Re: PADWA POMOC 06.07.12, 11:52
        lol...dlatego od dlugiego czasu zagladam w to miejsce sporadycznie. to forum od dawna staje sie domena kilku "wytrawnych" pilotow, ktorzy,brzydko sie wyrazajac, glownie potrafia doj...., niz w czymkolwiek pomoc. zasygnalizuje byc moze taka drobniutka kwestie, ze nie wszystkie informacje udzielane na stronach internetowych sa aktualne/trafne, wiec warto skonsultowac sie czasami z kims kto jezdzi do danego miasta/na dany kierunek regularnie, ale to zapewne nie przemawia do najmadrzejszych pilotow z forum, czerpiacych inf z netu. podziwiam zreszta tych doswiadczonych pilotow, ktorzy potrafia polaczyc pilotowanie imprez z aktywnoscia w kilku watkach na forum - moze sa tak swietni, ze jedna reka pokazuja bazylike, a druga pisza farmazony na forum? nie wiem...chcialbym bardzo zobaczyc w akcji naszych forumowych asow teoretyzowania i pouczania :)
        • smerv Re: PADWA POMOC 06.07.12, 16:02
          1. Nie trzeba jedną ręką pokazywać bazyliki, żeby drugą pisać. Można trzymać rękę w kieszeni i robić to, co fantazja do głowy przyniesie. Potem wieczorem powtórzyć. W autokarze internetu przeglądać nie należy, bo śpiewa się z turystami harcerskie piosenki.
          2. Po to jest ten cały internetowy śmietnik, żeby wyłuskać odpowiednie informacje. Trzeba umieć, sprawdzać datę aktualizacji strony, porównać kilka źródeł. Niektórych to przerasta.
          3. Zobaczyć w akcji... Cóż, świat jest mały, a grupa ludzi naprawdę aktywnie uprawiających to zajęcie wcale nie jest tak duża.
          • julitkac Re: PADWA POMOC 06.07.12, 21:25
            Łatwo się mądrzyć, kiedy można nieskończenie długo siedzieć przed komputerem, a mamusia lub żonka podadzą pod nosek jedzenie, opiorą itd...
            Np. ja przed każdym wyjazdem muszę przygotować dom tak, żeby moja rodzina prawie nie zauważyła moje nieobecności (pranie, sprzątanie, rachunki, wywiadówki itd...) Na siedzenie w internecie nie zostaje zbyt wiele czasu. Dlatego jak mi wpada po drodze jakaś miejscowość, w której jeszcze nie byłam, to błogosławieństwem jest to forum. Informacja: zostaw autokar tu i tu, podejdź tam i tam, tyle to kosztuje, uważaj na to i na to - to bardzo pomocne informacje, dzięki którym zaoszczędza się mnóstwo czasu. Po to chyba to forum jest? Dziś mnie pomogą - jutra ja - bardzo chętnie.
            Przykro czytać tych, którzy to krytykują.
            • bartek_k6 Re: PADWA POMOC 12.07.12, 12:45
              No wlasnie tez tak uwazam ze to forum staje sie tylko miejscem cwaniakowania ze strony "doswiadczonych" pilotow. Mialem nadzieje ze na forum ludzie sobie pomagaja ale bylem w bledzie, chcialbym zeby cwaniak trafil na cwaniaka i mam nadzieje ze ktos bedzie jeszcze potrzebowal pomocy. Ja wrocilem juz z wyjazdu wszystkoobylo sie bez najmniejszych klopotow, mimo ze nei bylem w Padwie oprowadzilem grupe po najwazniejszych zabytkach. Takze dziekuje wszystkim za "pomoc" i w razie pytan zapraszam odwdziecze sie tym samym.
              • turdoradca do bartekk6: ...pełna zgoda z Tobą... 14.07.12, 12:36
                pomagajmy tu zamiast pisać: sprawdź sam, nie pytaj

bartek_k6 napisał:

> No wlasnie tez tak uwazam ze to forum staje sie tylko miejscem cwaniakowania ze
                > strony "doswiadczonych" pilotow. Mialem nadzieje ze na forum ludzie sobie poma
                > gaja ale bylem w bledzie, chcialbym zeby cwaniak trafil na cwaniaka i mam nadzi
                > eje ze ktos bedzie jeszcze potrzebowal pomocy. Ja wrocilem juz z wyjazdu wszyst
                > koobylo sie bez najmniejszych klopotow, mimo ze nei bylem w Padwie oprowadzilem
                > grupe po najwazniejszych zabytkach. Takze dziekuje wszystkim za "pomoc" i w ra
                > zie pytan zapraszam odwdziecze sie tym samym.
                • pasiega Re: do bartekk6: ...pełna zgoda z Tobą... 19.04.14, 08:40
                  Temat stary, ale tak jak bartek_k6 chciałem znaleźć kilka aktualnych rad odnośnie Padwy, a tu jak zwykle, mądre knury się popisują. Nie masz nic do napisania na dany temat to się nie odzywaj "stary wygo pilocki". Zeżarłeś wszystkie rozumy, chwal się pośród turystów których obwozisz z takim profesjonalizmem. Kilka prostych pytań dla osoby znającej kierunek, to dla potrzebującego bezcenna oszczędność czasu. Jak masz w programie 8 miast, niektóre przelotem po 3 godziny to szukasz szybkiej konkretnej informacji. Proszę Was, macie coś sensownego do napisanie piszcie, inaczej pompujcie się gdzie indziej !!!
                  • diabelski_tuzin Re: do bartekk6: ...pełna zgoda z Tobą... 19.04.14, 19:29
                    Padwa jako ośmiomiasto...
                  • diabelski_tuzin Re: do bartekk6: ...pełna zgoda z Tobą... 20.04.14, 17:17
                    A wyzwiska od knurów świadczą tylko i wyłącznie o Tobie, PASIEGO.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka