Dodaj do ulubionych

ECCO HOLIDAY

IP: 81.219.* / *.grs-3.g1.pl 24.06.04, 15:20
Jade w tym roku z tego biura.JAk znacie to biuro to piszcie ..pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • nurek99 Re: ECCO HOLIDAY 24.06.04, 16:15
      Znamy i dużo już pisaliśmy na temat tego biura. Już nam się nie chce ciagle
      pisać tych złych rzeczy, ale na dobre to biuro.które często oszukuje klientów,
      nie zasługuje.
    • maissa Re: ECCO HOLIDAY 24.06.04, 20:32
      Byłam z ECCO w tym roku w Egipcie (Hurghada, hotel Sun Rise el Palacio). Nie
      miałam żadnych zastrzeżeń, biuro wywiązało się ze wszystkich zobowiązań.
    • Gość: stefan silos Re: ECCO HOLIDAY IP: 169.210.39.* 25.06.04, 07:25
      Na pewno0 trudno jest porownac Ecco Holiday z TUI czy Neckermanem lub chociazby
      Scan Holiday. I nie chodzi tu o standard hotelowy, bo to mozna sprawdzic na
      wlasna reke. Chodzi o podejscie do klienta, zwlaszcza w przypadku uzasadnionych
      reklamacji i wpadek ktore przydarzaja sie firmie. Motto szefa firmy brzmi-
      nawet jesli klient wytoczy nam proces to i tak bedzie sie on ciagal latami.
      Wiec nalezy byc "strict" (surowy)- wobec roszczen klientow. wiele spraw z
      pewnoscia mozna rozwiazac w miejscu wakacyjnym, bo wpadki zdarzaja sie
      wszystkim, ale musi byc na to przyzwolenie szefa firmy. a jak tego nie ma, to
      chocby pilot stanal na glowie to nic nie zwojuje. Poza tym dosc slabym punktem
      sa piloci pracujacy dla Ecco. Slabo przygotowani i nieposaiadajacy wymagancyh
      panstwowych licencji.
      Jesli sprawdzi Pani na wlasna reke hotel w internecie i bedzie odpowiadal,
      bedzie odpowiadala cena, i trafi Pani na w miare kompetentnego pilota i nie
      przytrafia sie zadne sytuacje reklamacyjne, to na pewno warto z nnimi pojechac.
      • bob1111 Re: ECCO HOLIDAY 02.07.04, 15:09
        Tak, jak wyzej. Biuro slabo zorganizowane, mozna spodziewac sie niespodzianek.
    • Gość: veninde Re: ECCO HOLIDAY IP: *.ci.uw.edu.pl 25.06.04, 09:43
      Byłam w tym roku na Teneryfie z Ecco. Wszystko było zgodnie z opisem. Żadnych
      wpadek ze strony biura.
    • Gość: jolanta Re: ECCO HOLIDAY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 22:14
      Witam!

Właśnie wróciłam z tygodniowego pobytu w Egipcie.
      Kiedy wylądowalismy okazało sie,że zamiast wcześniej zapłaconego hotelu
      przy plażu,wylądowalismy w hotelu na pustyni.
      Pilotka arogancka,do tej pory nikt nawet nie powiedział nam przepraszam.
      Jezeli liczy Pani na wypoczynek może być mnóstwo niemiłych niespodzianek.
      My z rodziną nogdy już tego biura nie wybierzemy.
      Pozdrawiam
      Jolanta
    • Gość: Kamisia Re: ECCO HOLIDAY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.04, 16:31
      no to uważaj... Poczytaj poprzednie posty...
    • Gość: Michał Re: ECCO HOLIDAY & & #35; 8211; nasze ZŁE doświadczenia IP: *.markom.krakow.pl / *.markom.krakow.pl 22.07.04, 00:33
      W interesie społecznym – ostrzegając wszystkich potencjalnych klientów przed
      biurem podróży Ecco Holiday, opisuję naszą historię.

Korzystając z usług Ecco Holiday wybraliśmy się wraz z 3-letnim synem na
      Kretę. Wybraliśmy apartament w Stalis (ok. 40 km na wschód od Heraklionu).
      Po przylocie na Kretę rezydentka Ecco Holiday poinformowała nas, że wybrany
      przez nas hotel jest zamknięty i zostaniemy zakwaterowani gdzie indziej.
      Przewieziono nas do Ammoudary (dzielnicy Heraklionu). Jest to chyba najgorsze
      miejsce na Krecie do spędzania wakacji. Nie dość, że jest brzydkie i
      przygnębiające, to dodatkowo nad miastem nieustannie unosi się dym z kominów
      pobliskiej elektrowni, co nie wpływało dobrze na nasze alergiczne dziecko.
      Sprawdziliśmy i okazało się, że hotel, w którym mieliśmy mieszkać był czynny, a
      właściciel pomstował na prezesa zarządu Ecco Holiday, że ten obiecywał mu
      przysyłać klientów, ale nikogo mu nie przysłał i nie wywiązał się z umowy.

Po powrocie do Polski wysłaliśmy reklamację do firmy Ecco Holiday. Otrzymaliśmy
      odpowiedź, w której dyrektor zarządzający Ecco Holiday informuje nas, że biuro
      może, zgodnie z regulaminem, zakwaterować nas gdzie indziej przy zachowaniu
      miejsca wypoczynku. Według pana dyrektora cała Kreta to jedno miejsce i 50 km w
      tę czy inną stronę jest bez znaczenia. To tak, jakbym kupił wycieczkę
      krajoznawczą do Krakowa, a został zawieziony do Katowic. W końcu też duże
      miasto w Polsce.
      Co więcej, w liście zostaliśmy poinformowani, że Ecco Holiday zrobiło wszystko,
      by nas zakwaterować tam, gdzie chcieliśmy. Ale jak wynikało z rozmowy z
      właścicielem hotelu w Stalis, Ecco Holiday zapomniało mu zapłacić.

Ostrzegamy wszystkich przed takimi praktykami biura Ecco Holiday. Zostaliśmy
      oszukani i potraktowani arogancko przez pracowników biura. Podczas naszego
      pobytu poznaliśmy kilkanaście osób potraktowanych tak samo. Podobnie został
      potraktowany zagraniczny kontrahent. Taka sytuacja zdarzyła się nam po raz
      pierwszy, a podróżujemy od wielu lat.

Posiadam dokumenty udowadniające powyższy tekst. Jeżeli ktoś został też tak
      oszukany przez Ecco Holiday, proszę o pilny kontakt w celu wspólnego złożenia
      doniesienia do prokuratury o popełnieniu przestępstwa. Nie można pozwolić, aby
      takie zachowanie biur podróży było bezkarne i stało się standardem w polskim
      biznesie.

Pozdrawiam,

Michał michall1111@poczta.onet.pl

• Gość: podroznik Re: ECCO HOLIDAY & & & #35; 35; 8211; nasze ZŁE IP: 5.5.* / 80.58.19.* 22.07.04, 16:16
        Takie praktykiz hotelami to w Ecco norma.Podobnie sie dzialo i dzieje na
        Majorce i Teneryfie.Jestem ciekawy jak dlugo jeszcze to biuro bedzie istniec na
        polskim rynku i jak dlugo klienci zwabieni niska cena beda marnowac swoje
        wakacje.Trzeba wiedziec ze wszystko co dobre ma swoja cene.Nie ma na swiecie
        tanich dobrych rzeczy.Lepiej wydac troche wiecej i miec mile wspomnienia z
        wakacyjnych wojazy.A to moga zapewnic tylko markowe biura.Pozdrawiam.
        • Gość: Hiena Re: ECCO HOLIDAY & & & & #35; 35; 35; 821 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 16:07
          Teoretycznie masz rację, ale ... trudno chyba po bardziej zadomowione na
          polskim rynku biuro niż ORBIS, a jednak.... byłam z nimi na Malcie - mój Boże,
          ależ oni są niezorganizowani :(((

Nie ma reguły, czasami małe i nowe biura są lepsze, niż takie 'molochy'.
      • Gość: Kasiula Re: ECCO HOLIDAY & & & #35; 35; 8211; nasze ZŁE IP: *.aster.pl 23.07.04, 00:22
        Trzeba czytac warunki uczestnictwa!!!!
        • Gość: Michał Re: ECCO HOLIDAY & & & & #35; 35; 35; 821 IP: *.markom.krakow.pl / *.markom.krakow.pl 26.07.04, 13:32
          Myślisz że w warunkach jest napisane, że moga nas zawieźć w inne miejsce ?
          Nie jest. Pozostaje kwestia interpretacji. Czy miejsce to cała Kreta czy jedno
          miasto? A może cała Europa ?

Co do cen - kiedy wybieraliśmy wakacje, oferta Ecco była jedną z droższych.
          Niestety, nie zawsze co drogie to dobre.
          • Gość: Hiena Re: ECCO HOLIDAY & & & & & #35; 35 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 15:56
            "Myślisz że w warunkach jest napisane, że moga nas zawieźć w inne miejsce ?
            > Nie jest. "

Przykro mi jest to napisane - jasno i wyraźnie.
            • Gość: Eccozlodzieje Re: ECCO HOLIDAY & & & & IP: *.acn.waw.pl 27.07.04, 16:00
              To w takim razie po co przepłacać i kupować konkretny hotel, lepiej od razu weź
              tańszą ofertę w ciemno, czyli FORTUNA
              • Gość: Hiena Re: ECCO HOLIDAY & & &  IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 16:04
                "Zaznaczamy, że zgodnie z naszymi warunkami Uczestnictwa, mamy prawo do
                zakwaterowania Państwa w innym hotelu niż potwierdzonym na dowodzie
                rezerwacji. "

To jest oczywiście wykorzystywanie wadliwej Ustawy i nie jest to w porządku, co
                nie zmienia faktu, że mają do tego prawo.
                Każdy woli być tam, za co zapłacił - to jasne - i z tym faktem nie dyskutuję,
                chodzi mi tylko o to, że taki zapis figuruje w Warunkach Uczestnictwa i należy
                wszystko dokładnie przeczytać.
            • Gość: Michał Re: ECCO HOLIDAY & & & & IP: *.markom.krakow.pl / *.markom.krakow.pl 28.07.04, 23:50
              Przykro mi, ale jest kilka obwarowń zmiany miejsca:

25. Organizator jest zobowiązany do niezwłocznego powiadomienia Klienta o
              wszystkich istotnych zmianach wprowadzonych w wycieczce.

30. Organizator ma prawo do zmiany zakwaterowania, które potwierdzono wcześniej
              klientowi, pod warunkiem jednak, że nowy hotel będzie o tym samym lub wyższym
              standardzie i będzie położony na tym samym kierunku wakacyjnym. Zmiana taka nie
              upoważnia klienta do domagania się rekompensaty z tego tytułu. Zmiana
              zakwaterowania może mieć miejsce wyłącznie w przypadku, gdy organizator nie
              będzie w stanie potwierdzić rezerwacji z przyczyn od niego niezależnych lub,
              gdy warunki w wybranym hotelu, uległy z przyczyn niezależnych od Organizatora,
              znacznemu pogorszeniu, co mogłoby wpłynąć na jakość realizowanych przez
              organizatora usług

Jak widać, zmiana nie może byc tak sobie. Co nie zmienia faktu, że biuro
              odmówiło podania mi na piśmie powodów zmiany miejsca. I co nie zmienia faktu,
              że Ecco Holiday oszukuje i w związku z tym zajmuje się nim UOKiK.
              • Gość: Hiena Re: ECCO HOLIDAY & & &  IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 08:33
                "> 25. Organizator jest zobowiązany do niezwłocznego powiadomienia Klienta o
                > wszystkich istotnych zmianach wprowadzonych w wycieczce."

A BIURO CI ODPOWIE, ŻE DOWIEDZIAŁO SIĘ WCZORAJ I DLATEGO INFORMUJE DOPIERO NA
                LOTNISKU.

"30. Organizator ma prawo do zmiany zakwaterowania, które potwierdzono wcześniej
                >
                > klientowi, pod warunkiem jednak, że nowy hotel będzie o tym samym lub wyższym
                > standardzie i będzie położony na tym samym kierunku wakacyjnym. Zmiana taka
                nie
                >
                > upoważnia klienta do domagania się rekompensaty z tego tytułu. Zmiana
                > zakwaterowania może mieć miejsce wyłącznie w przypadku, gdy organizator nie
                > będzie w stanie potwierdzić rezerwacji z przyczyn od niego niezależnych lub,
                > gdy warunki w wybranym hotelu, uległy z przyczyn niezależnych od
                Organizatora,
                > znacznemu pogorszeniu, co mogłoby wpłynąć na jakość realizowanych przez
                > organizatora usług"

KIERUNEK WAKACYJNY NIE OZNACZA KONKRETNEGO MIASTA, TYLKO KRAJ np. zmiana na
                Krecie z Hersonissos na Amoudarę spełnie te warunki, bo kierunkiem jest KRETA.

Nie bronię żadnego biura, wadliwe są przepisy.... a kto z nas nie nagina
                wszelakich przepisów pod własnym kątem?

Biznes.
                • Gość: Michał Re: ECCO HOLIDAY & & & IP: *.markom.krakow.pl / *.markom.krakow.pl 29.07.04, 10:15
                  > A BIURO CI ODPOWIE, ŻE DOWIEDZIAŁO SIĘ WCZORAJ I DLATEGO INFORMUJE DOPIERO NA
                  > LOTNISKU.

Hm, innych poinformowało 3 dni przed wylotem, czyli wiedziało. Do
                  nas "zapomniało" zadzwonić

> > Zmiana
                  > > zakwaterowania może mieć miejsce wyłącznie w przypadku, gdy organizator n
                  > ie
                  > > będzie w stanie potwierdzić rezerwacji z przyczyn od niego niezależnych l
                  > ub,
                  > > gdy warunki w wybranym hotelu, uległy z przyczyn niezależnych od
                  > Organizatora,
                  > > znacznemu pogorszeniu, co mogłoby wpłynąć na jakość realizowanych przez
                  > > organizatora usług"
                  >
                  > KIERUNEK WAKACYJNY NIE OZNACZA KONKRETNEGO MIASTA, TYLKO KRAJ np. zmiana na
                  > Krecie z Hersonissos na Amoudarę spełnie te warunki, bo kierunkiem jest KRETA.

Nie doczytałeś do końca, można zmienic miejsce, ale tylko po pewnymi warunkami.
                  Te nie zostały spełnione, bo hotel działał i czekał na przyjęcie gości.

Jaki z tego morał ? Ecco to oszuści. I masz rację, umowa jest wadliwa i dlatego
                  taki wpis jest zaskarżony przez UOKiK. Oznacza to że sprawa w sądzie jest
                  spokojnie do wygrania.

Co zostaje klientom - nie jeździć z ECCO, chyba że jako aneks do wakacji chce
                  się mieć sprawę w sądzie.
                  • Gość: Hiena Re: ECCO HOLIDAY & & & IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 11:45
                    Doczytałam do końca, doczytałam ... jeżeli hotel nie spełnia ich oczekiwań
                    itd... powiedzą, że nie spełniał, nie udowodnisz żademu touroperatorowi nic, a
                    nic. Chyba, że masz to na piśmie, to można rozpętać burzę, a jak nie, to albo
                    postraszyć ich indywidulnie prasą, a najlepiej to nie psuć sobie zdrowia i olać
                    sprawę i następnym razem pojechać z innym biurem lub samemu.

Ja z EH wybieram się za 3 mies. na Kanary i mam zamiar bawić się świetnie.
                    • Gość: milej zabawy Re: ECCO HOLIDAY & & & IP: *.acn.waw.pl 30.07.04, 12:03
                      Życzę dobrej zabawy. Mam nadzieję że przynajmniej Ciebie biuro nie oszuka i nie
                      zamieni Ci hotelu z ALL INCLUSIVE na hotel z HB. Bo to juz jest ewidentne
                      oszustwo ze strony tego pseudobiura.
                      • Gość: Hiena Re: ECCO HOLIDAY & & & IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.04, 13:30
                        Prawdę mówiąc, niewiele mogą spieprzyć, bo wybraliśmy apartament, bez
                        wyżywienia :))
                        Tak, mam zamiar bawić się świetnie i olać biuro na 2 tygodnie pobytu, jak
                        zawsze robimy.
                        Dziękuję :))
    • hillary23 Re: ECCO HOLIDAY 26.07.04, 12:40
      Ja byłam z narzeczonym z Ecco Holiday w Egipcie rok temu. naprawdę było
      super!!!!! Po prostu inni musieli mieć pecha (Ci co wypowiedzieli się przede
      mną). My byliśmy zachwycenie obsługą, hotelem, wycieczkami, itp. Dostalismy
      wszystko za co zapłacilismy, naprawdę o nas dbano, z czystym sumieniem polecam
      to biuro. W tym roku też z nimi jade!!!!
      Jeśli przeczytasz dokładnie informacje o hotelu, umowę itp. to myśle, że nie
      bedziesz zawiedziona.
      Sądzę, ze osoby, ktore chcą mieć luksus a nie mają na to kasy i zostają
      zakwterowani w kiepskim hotelu powinni mieć pretensje do swoich marzeń i
      ambicji, ktorych nie mogą zrealizować bo ich na to nie stać.
      Ja nie wydałam majątku a naprawdę spedziłam super 2 tygodnie!!!!
      Szczególnie polecam Egipt - hotele Menaville Safaga, Empire Hurghada. MOżna
      jechać!!!! miłych wakacji!!!!
      • Gość: Michał Re: ECCO HOLIDAY IP: *.markom.krakow.pl / *.markom.krakow.pl 26.07.04, 13:38
        >Dostalismy
        > wszystko za co zapłacilismy, naprawdę o nas dbano, z czystym sumieniem
        polecam
        > to biuro. W tym roku też z nimi jade!!!!
        > Jeśli przeczytasz dokładnie informacje o hotelu, umowę itp. to myśle, że nie
        > bedziesz zawiedziona.
        > Sądzę, ze osoby, ktore chcą mieć luksus a nie mają na to kasy i zostają
        > zakwterowani w kiepskim hotelu powinni mieć pretensje do swoich marzeń i
        > ambicji, ktorych nie mogą zrealizować bo ich na to nie stać.

Wiesz, w naszym przypadku problem polega na tym, że NIE dostaliśmy tego, za co
        zapłaciliśmy. Dostaliśmy inny hotel w innym miejscu.
        Nie narzekam na brak luksusu, bo nie jego oczekiwałem i nie za niego zapłaciłem
        (zresztą nie tak bardzo mało).

Co do pecha - fakt, mieliśmy go, ale wynikał nie z fatalnego zbiegu
        okoliczności (co się czasem zdarza), ale raczej ze złej woli Ecco (jaka
        dyrekcja takie biuro).

• Gość: luca Re: ECCO HOLIDAY IP: *.deszczno.sdi.tpnet.pl 26.07.04, 12:55
      wróciłam własnie z Rodos,bylam tam z ecco holliday,zadnych zastrzezen
      • Gość: Eccooszusci Re: ECCO HOLIDAY IP: *.acn.waw.pl 27.07.04, 15:48
        Biuro EccoHoliday to OSZUST!!! Wykupujesz konkretny hotel, płacisz kupe kasy, a
        biuro ładuje Cie do całkiem innego hotelu w innej miejscowości, niejednokrotnie
        o niższym standardzie. Jest to wtedy równoznaczne z tzw. ofertą FORTUNA, czyli
        wyjazd w ciemno. A należy pamiętać, że oferta FORTUNA kosztuje znacznie mniej
        niż wybrany przez nas hotel. Jest to jawne oszustwo!!!!!!
      • krzysztof_jarz Re: ECCO HOLIDAY 10.08.04, 08:41
        Ja jadę w tym roku, we wrześniu w podróż poślubną z Ecoo na Rodos i czytając
        Wasze opinie juz zaczynam się bać. Dajcie mi troszkę wiary, że będzie wszystko
        OK.?
        Krzysiek
        • Gość: zgu Re: ECCO HOLIDAY IP: 193.90.183.* 20.08.04, 15:27
          Bedzie super, to dobre biuro. Bylismy na Majorce, czytaj powyzej
    • nurek99 Re: ECCO HOLIDAY 01.08.04, 21:02
      Kierunek wakacyjny oznacza ten kierunek, ktory ecco podaje, kiedy wykupujesz
      cos w rodzaju fortuna, czy cos podobnego. Mnie udalo im sie zakwaterowac w
      innym kierunku wakacyjnym i oczywiscie w innym hotelu. Sprawa w sadzie bedzie
      dotyczyc wlasnie tego kierunku, bo zgodnie z umowa moga zmienic hotel 9im sie
      to zdarza szczegolnie czesto, podejrzewam wiec, ze maja po prostu katalog z
      innymi hotelami, a do innych wysylaja. Mnie tez nie poinformowali o zmianie
      tego kierunku, dopiero na miejscu na lotnisku to wyszlo, ze pakuja nas do
      autokarow, ktore jada gdzies indziej. Mam nadzieje, ze biuro to nie splajtuje,
      zanim nie odzyskam pieniedzy sadownie. Swoja droga, po tym co przytrafia sie
      wielu osobom, dziwei sie, ze wciaz maja klientow. Kazdy sie pewnie musi naciac
      osbiscie. Pozdrawiam
      • Gość: Kasia Re: ECCO HOLIDAY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 09:27
        Jak to zmienili tobie na inny kierunek? z tego co wiem oni nie mają wyjazdów
        autokarowych czyli w jaki sposób wsadzili ciebie do autokaru i zawiezli do
        innego państwa?? Coś tu kolego "kręcisz" ...a może jako konkurencja
        podpuszczasz innych na biuro?
        Chciałam zauważyć że tu każde biuro jest na forum opisywane jako :
        oszuści,kłamcy i jeżeli dobrze się wczyta w wypowiedzi to nie ma takiego biura
        które np. nie zmieniłoby hotelu, miejscowości czy dnia wylotu.Ja osobiście
        podróżuję z Exim-em i takze naczytałam sie dużo negatywnych opinii ale nigdy
        nie sugeruje się wypowiedziami konkurencji ,do której ty nurek99 na pewno się
        kwalifikujesz.

pozdr.
      • Gość: Hiena Re: ECCO HOLIDAY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 10:34
        Kierunek wakacyjny oznacza Państwo, nie określona miejscowość. Resztę opisałam
        powyżej.
        Ludzie czytajcie warunki umów, a najdokładniej to co jest napisane małym
        druczkiem!

• nurek99 Re: ECCO HOLIDAY 02.08.04, 13:20
          Kierunek wakacyjny nie oznacza panstwa, do ktorego sie leci. Przyklad: panstwo
          Hiszpania, mozliwe kierunki wakacyjne: Costa del Sol, Costa Brava, Teneryfa,
          Majorka, Ibiza itp. Kiedy wykupujesz Teneryfe, wg umowy nie moga Cie zawiezc na
          Majorke. Ale oni jednaj potrafia i maja swoje imowy gleboko w.. Co do faktu, ze
          nie maja wycieczek objazdowych jest to prawda. Autobus oznacza transfer z
          lotniska do hotelu i tu mi zmienili kierunek. Kirerunki wakacyjne w ecco sa
          opisane na poczatku cennika, tam, gdzie mozecie kupic last minute. To, dokad
          mozecie kuic last minute onacza kierunki
          • Gość: Hiena Re: ECCO HOLIDAY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 13:56
            Źle się wyraziłam.
            Kierunek to np. Teneryfa, ale mogą zmienić Las Americas na Puerto de la Cruz,
            Kreta - zamiast Herssonissos, może być Amoudara itd.
            Podkreślam, to jest syf i nie w porządku, ale takie prawa daje biuro skopana
            ustawa.
    • Gość: zgu Re: ECCO HOLIDAY IP: 193.90.183.* 20.08.04, 15:26
      Wrocilismy z Majorki i bylo wspaniale! Wszystko zgodnie z oferta. Smiesza mnie
      opinie, ze pokoje sa kiepskie! A czego mozna sie spodziewac po oplacie 2000 PLN
      za osobe za tydzien!

pozdrowka
      zaneta
      • Gość: Hiena Re: ECCO HOLIDAY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.04, 15:02
        Za tydzień.... no to nawet sporo można się spodziewać, to jest 450 Euro, a za
        tyle Niemiec to musi mieć wylizane w pokoju i odmalowane, nauczymy się
        asertywności.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka