Dodaj do ulubionych

Czemu kupujecie u nieznanych??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.12, 17:09
Tak czytam o tych upadkach i zastanawiam sie dlaczego ludzie decydują sie na zakup u nieznanych .
Pierwszy raz słysze o jakichs albach atenach czy tam blu i cholera wie co jeszcze dla mnie znane są Itaka, Tui,Neckerman,Alfa Star.cos tam słyszałem o wezyrze sun fanie i nic po za tym
a z netu wynika ze w Polsce jest około 400 touroperatorów .
Wiec po jaka cholere jechac z nieznanymi?
Obserwuj wątek
    • nellynetti Re: Czemu kupujecie u nieznanych?? 27.07.12, 17:28
      A co to jest Alfa Star?

• enenka83 Re: Czemu kupujecie u nieznanych?? 27.07.12, 18:04
      Coż, o ORBISie wszyscy slyszeli...
      • pietnacha40 Re: Czemu kupujecie u nieznanych?? 27.07.12, 18:43
        przypuszczam ,że z przypadku . U nas w mieście dosyć długo prosperowało biuro "Maro" . Moja kolezanka lata całe ma malutkie biuro , z którego moi rodzice byli parę razy na objazdówce ,a ja na nartach . Maro nawet czarterowało jakieś samoloty . Nie wiem ,czy nadal istnieją . Raz znalazłam promocję w gazecie .Pojechałam do jakiegoś maciupkiego agenta w Katowicach ,który mi sprzedał wczasy z krakowskiej Skarpy - pierwszy raz w życiu słyszałam :) Nie zastanawialam się nad wielkością ,wiarygodnością ,ubezpieczeniem . Ale wtedy też nie było tak spektakularnej lawiny upadków . Nie wszyscy się interesują turystyką od tej strony . Przypuszczam ,ze większość wyjeżdżających na wczasy . Zauważ ile osób wyjeżdża ,a ile jest na forach turystycznych . Działanie jest takie - wakacje ? google :) ewentualnie na ciocia Krysia była .
        Wpisujesz wczasy w Egipcie i ci się wyświetla . Później porównujesz ceny . Teraz jeszcze doszedł groupon . I jazda :)
    • nuova Ponieważ 27.07.12, 18:57
      Ponieważ nie interesują mnie Egipty czy Tunezje z AI ani greckie wyspy z zakw. w hotelu ani Złote P. z dzikimi tłumami na plaży.
    • ohmydarling Re: Czemu kupujecie u nieznanych?? 27.07.12, 19:32
      Tzw. "znane" biura podróży znane są osobą bardziej obytym w świecie, śledzącym portale internetowe, czytającymi prasę... A tzw. "szary człowiek" idzie po prostu do lokalnego biura podróży i prosi o najtańsze wczasy w Egipcie czy Tunezji, "bo wie pani... chcielibyśmy spróbować egzotyki, zobaczyć palmy...ale żeby było jak najtaniej....", a jak większa rodzina to wiadomo - każda stówka się liczy. Na dodatek jest jeszcze tzw. "fama", czyli ktoś komuś powiedział, że był na super wczasach za 900 zł All, a więc skoro tak, to koniecznie musi być taka tania oferta i już!
      A potem płacz....
      Po prostu, polski rynek turystyczny jest jeszcze nie dojrzały - paradoksalnie uwypuklił to dopiero Grupon, którego efekem jest powstanie biur podróży krzaków, które powstały z dnia na dzień, produkując oferty na grupona i nie zastanawiając się czy w ogóle im się biznes zblilansuje....
      Ale kto wie, może to będzie zbawienne dla polskiej turystyki, bo rynek się oczyści z pseudo biur podróży, dojdzie do jakiejś konsolidacji, może w przyszłości polskie biura będzie stać na własne samoloty, co spowoduje obniżenie kosztów związanych z czarterami (to dlatego wczasy z Niemiec czy UK potrafią być dużo tańsze, bo duzi turoperatorzy mają własną flotę).
      • Gość: ann Re: Czemu kupujecie u nieznanych?? IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.13, 08:55
        Lol... Osoby bardziej obyte w świecie najczęściej jeżdżą bez biur, a ten tzw. szary człowiek to chyba starsza osoba, która niezbyt radzi sobie w internecie (ale najczęściej ma dzieci lub wnuki, które pomogą). Innej możliwości nie widzę, skoro kogoś stać na wyjazd, to najczęściej umie też poszperać w necie i poszukać informacji o biurze podróży, cenach, itp.
        • warmianka35 do ann 01.04.13, 18:55
          Chyba trochę się zapędziłeś/łaś w swoich uogólnieniach. W żadnym wypadku nie jestem osobą starszą, a internet znam bardzo dobrze i to od wielu lat. Podróżuję od kilku ładnych lat i zawsze wyjeżdżam z biurem, znanym i sprawdzonym. Dlaczego korzystam z biur? Odpowiedź prosta - po całym roku pracy nie mam ochoty zajmować się organizacją urlopu. Siadam przed komputerem, przeglądam oferty destynacji, która mnie w danym roku interesuje i po kilku kliknieńciach wszystko mam załatwione. Myślę, że niemało osób z tego forum uśmieje się w duchu jak przeczyta, że pewnie są starcami, bo korzystają z turystyki zorganizowanej. Chwała tym, którzy sami organizują sobie wyjazdy, ale nikt nie ma prawa też krytykować tych, którzy po całym roku pracy, chcą mieć chociaż przez parę dni wszystko w "głębokim poważaniu" na urlopie. Poza tym nie sądzę, aby indywidualnemu turyście udało się wynegocjować niższe ceny w hotelach. Od dawna wiadomo, że biura maja zniżki, bo rezerwują dla dużej grupy. Już parę osób na tym forum przedstawiało kalkulację wyjazdu indywidualnego i zawsze wychodziło drożej niż z biurem. Ryzyko istnieje owszem, bo biuro może paść, ale, jak pokazały wydarzenia z ostatnich miesięcy, linie lotnicze, w których ktoś indywidualnie rezerwuje bilety też mogą paść. Tylko, że jak jakieś linie lotnicze zbankrutują, to mnie nie będzie interesowało jak dostanę się do jakiegoś kraju, bo to będzie już sprawa biura, w którym zpllaciłam za wycieczkę.
          • Gość: ann Re: do ann IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.13, 19:40
            Hola, hola, nie zrozumiałaś mnie!:) Ja też czasami wyjeżdżam z biurami, a nie mam jeszcze 30 lat.:) Po prostu rozbawiło mnie poczucie wyższości mojego przedmówcy, jak to obyte osoby umieją wyszukać dobre, znane biuro, a nieobyci nie. Wakacje z biurem podróży to żaden kłopot i żadna wielka filozofia, dlatego nie ma co dzielić na obytych i nieobytych - jedynym problemem może być słabe rozeznanie w internecie, właściwe właśnie osobom starszym, wtedy jest się zdanym na to, co powie pan lub pani w BP. Ale poza tym nie trzeba żadnego obycia, chyba sama przyznasz?:) Przy okazji pozdrawiam krajankę.:)
    • Gość: Kasia Re: Czemu kupujecie u nieznanych?? IP: *.icpnet.pl 27.07.12, 20:08
      Jak to dlaczego? CCC - cena czyni cuda. każdy chce mieć jak najtaniej i woli kupić coś na grouponie, w ogóle nie zstanwiając się, że cena jest podejrzanie niska a potem płacz. Cena czyni cuda i tyle.
      • pietnacha40 Re: Czemu kupujecie u nieznanych?? 27.07.12, 20:14
        tym bardziej ,że części się udało wyjechać na te groupnowe wycieczki .
        • pietnacha40 Re: Czemu kupujecie u nieznanych?? 27.07.12, 20:18
          ot żywy przykład :D córka mojej kolezanki ,świeżo po turystyce ,wykupiła groupona z firmy Alba Tour :D Jej mama była święcie przekonana ,ze jedzie z renomowanego ,sprawdzonego biura .,które istnieje lata na rynku . Tak to właśnie wygląda u przeciętnego czlowieka . Skąd jej informacje pochodziły ? nie wiem ,nie wnikałam .Jej się akurat udało - była na początku czerwca .
          • warmianka35 Re: Czemu kupujecie u nieznanych?? 27.07.12, 21:25
            Też się zaczęłam ostatnio nad tym zastanawiać, ale jestem w stanie zrozumieć tych pechowców, którzy wybrali te biura, o których usłyszałam po raz pierwszy, bo......upadły. Rozumiem, bo przypomina mi się mój pierwszy wyjazd zagraniczny. Gdy parę ładnych lat temu postanowiłam wyjechać, wybrałam skromnie Chorwację. Następnie zaczęłam się zastanawiać, kto mi ten wyjazd zorganizuje, bo tylko nazwa Orbis coś mi mówiła. O czymś takim jak ubezpieczenie, last czy first nie miałam bladego pojęcia. Orbis nie miał w swojej ofercie objazdu po Chorwacji, a więc zaczęłam pytać znajomych z jakiego biura korzystają. W ostateczności wyjechałam z Rainbow, ponieważ siostra mojej koleżanki pracowała w tym biurze i załatwiła wszystko, to o czym ja wtedy nie miałam pojęcia. I tak dowiedziałam się o Rainbow, z którym wyjeżdżam co najmniej raz w roku od tamtej pory i mam nadzieję, że nadal będę mogła korzystać z ich objazdówek. Przed pierwszym wyjazdem do głowy mi nie przyszło, aby zajrzeć do internetu. Dopiero siostra mi powiedziała, że istnieje coś takiego jak forum turystyczne. Dzięki temu dowiedziałam się, że istnieją takie biura jak Itaka, Triada (wtedy w dobrej kondycji), Neckerman itp. Jak ktoś już zauważył, uświadomieni są tylko ci, którzy regularnie tutaj zaglądają,ale śmiało można powiedzieć, że 90 procent wyjeżdżających Polaków nie zagląda na fora turystyczne i dają się nabierać na śmieciowe oferty i niskie ceny wzięte z sufitu.
    • mlarka Re: Czemu kupujecie u nieznanych?? 26.03.13, 21:42
      No właśnie, ja też np wole polecieć z jakimś biurem, które na rynku jest od lat i jest pewne. Czuję się wtedy bezpieczniej, wychodzi często nawet taniej za wycieczkę. W życiu nie poleciałabym na wakacje z biurem tzw "krzak".
      • Gość: HiHi Re: Czemu kupujecie u nieznanych?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.13, 08:32
        Ja od lat jezdze z Triada, zawsze bylem bardzo zadowolony. Wszystko jak w umowie!

Mam tylko problem bo zamkneli w moim miescie swoje biuro!
        • warmianka35 Re: Czemu kupujecie u nieznanych?? 27.03.13, 20:09
          A nie zauważyłes/łas, że Triady od tamtego roku już nie ma?Nie dziwne, że zamknęli biuro.Nie tylko w twoim mieście, we wszystkich innych też
          • Gość: HiHi Re: Czemu kupujecie u nieznanych?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.13, 20:56
            Dobre, Triady nie ma od roku? Triada to znane i dobre biuro podobnie jak Orbis. Ufam tylko tym dwóm, żadnych małych i nowych bo z nimi to nigdy nie wiadomo, pewnie zaraz padną.
            • Gość: ann Re: Czemu kupujecie u nieznanych?? IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.13, 08:56
              No właśnie. :)
          • warmianka35 Re: Czemu kupujecie u nieznanych?? 28.03.13, 14:24
            Człowieku jaja sobie robisz?Czy jak? Orbis padł kilka lat temu. W moim mieście na miejscu Orbisu jest teraz bank. Triada została przejęta przez Sky Club i razem z nim padła na wiosnę tamtego roku. Na miejscu Triady w moim mieście jest teraz sklep z używaną odzieżą. Więc albo dawno nie podróżowałeś/łaś albo jak już nadmieniłam robisz sobie najzwyczajniej jaja. A może mieszkasz na jakiejś bezludnej wyspie, gdzie nie ma telewizora i internetu. Akurat upadki tych biur odbiły się głośnym echem, bo w chwili upadku za granicą mieli kilka tysięcy klientów
            • kasia_p45 Re: Czemu kupujecie u nieznanych?? 29.03.13, 09:56
              No pewnie, że jaja sobie robi.. Nie zauważyłas tego??
              • Gość: jaga Re: Czemu kupujecie u nieznanych?? IP: *.42.5.120.alfanet24.pl 29.03.13, 19:29
                Wielkanocny czas ...........hehehe
    • xagona Re: Czemu kupujecie u nieznanych?? 30.03.13, 03:57
      Każde było kiedyś nieznane i musiało jakoś zacząć. Nie ma reguły które padnie. Może być nowe biuro prężnie działające i świetnie sobie poradzi nawet w kryzysie a gigant jak Triada może paść jak mucha. Nic bardziej mylnego, że znane biuro jest bezpieczne. Może paść zarówno taka Itaka jak i biuro krzak.
    • Gość: ann Re: Czemu kupujecie u nieznanych?? IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.13, 08:52
      Hmm, niech zgadnę, szklana kulo.... Cena i czasami też kierunki/miejsca, których nie ma w dużych biurach? Jeśli ten sam hotel jest w kilku biurach w różnych cenach, to logiczne, że wybierze się opcje najtańszą, no chyba, że ewidentnie coś "śmierdzi".
    • jakanu Re: Czemu kupujecie u nieznanych?? 02.04.13, 10:50
      Te mało znane biura przeważnie sprzedają oferty znanych biur...
      • Gość: Alexis Re: Czemu kupujecie u nieznanych?? IP: 195.150.190.* 04.04.13, 07:39
        Moim zdaniem najlepiej wybrać takie biuro, które jest w dobrej kondycji finansowej. Przed wykupieniem wczasów zawsze sprawdzam w KRD, czy aby dany touroperator przypadkiem tam nie figuruje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka