Dodaj do ulubionych

Prowansja-parki rozrywki

IP: 213.77.106.* 27.03.02, 09:42
Gdzie warto spędzić czs? Marineland czy coś innego?
Obserwuj wątek
    • Gość: Bazyl Re: Prowansja-parki rozrywki IP: 213.77.106.* 23.04.02, 11:23
      Czy naprawdę nikt nic nie może powiedzieć o parkach wodnych, lunaparkach na
      Lazurowym Wybrzeżu?
      • Gość: pidżej Re: Prowansja-parki rozrywki IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.04.02, 23:17
        wybieram się do Prowansji na długi majowy - samolotem do MRS, dalej rent-a-car,
        przewiduję Monte Carlo, Niceę, St. Tropez, Cannes, Grasse, Avignon, Arles,
        Orange, Aix, Nimes, Camargue, ale parki rozrywki? Roller coastery czy Pont du
        Garde? Co za różnica gdzie stoi dany roller coaster - najlepsze na świecie
        zresztą są w tej chwili chyba w Anglii? Niezły równy standard trzymają Six
        Flags - ponad 30 w USA i jeszcze kilka w Europie (w tym 3 we Francji). Kiedy
        jedziesz i co planujesz poza parkami? Może coś pominąłem (poza samą Marsylią,
        ale to celowo - nie wydaje się wystarczająco ciekawa ani bezpieczna)? PJ
        • Gość: bazyl Re: Prowansja-parki rozrywki IP: 213.77.106.* 24.04.02, 14:24
          Parki są dla dzieci.Chciałam wiedzieć który jest najbardziej atrakcyjny, żeby
          nie tracić czasu na miejscu.Bo poza tym co wymieniłeś chcę zobaczyć sporo
          innych ciekawych miejsc. M.in. kanion Verdon, wioski na wzgórzach- Eze, Gourdon.
          Calanques i Cassis, Port Grimaud, Frejus, St. Paul. Może coś jeszcze przyszło
          Ci na myśl?
          • Gość: pidżej Re: Prowansja-parki rozrywki IP: 80.241.130.* 25.04.02, 15:30
            NO jasne, Bazyl - dzieci. Zapomniałem - to takie małe ludziki, nie? Nasze już
            jeżdżą same a swoich jeszcze nie mają, to pewnie stąd. A mnie się ubzdurało
            wjechać czymkolwiek na którąś z tych gór na które wjeżdżają kolarze w Tour de
            France. Tylko czy którykolwiek z tych kopców jest w regionie interesującym
            obydwie strony? PJ
            • Gość: Bazyl Re: Prowansja-parki rozrywki IP: 213.77.106.* 26.04.02, 10:41
              Pisząc "czymkolwiek" masz na myśli napęd również własnych mięśni? Gratuluję
              • Gość: pidżej Re: Prowansja-parki rozrywki IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.04.02, 09:09
                Już wiem - Mont Ventoux - tylko czy droga będzie otwarta w początku maja?
                Przewodniki twierdzą że śnieg jest do kwietnia, na mapie oznaczona jako
                zamknięta XI-V. Pojutrze wszystko będzie jasne. "Cokolwiek" to pewnie Corsa czy
                inne Twingo - wszystko w rękach Avisa na MRS. Jedziecie teraz czy latem? Jeśli
                to drugie - może coś sprawdzić? PJ
                • Gość: Bazyl Re: Prowansja-parki rozrywki IP: 213.77.106.* 30.04.02, 09:35
                  Chętnie przeczytam Twoje wrażenia z podróży.Zyczę udanego urlopu. My wybieramy
                  się pod koniec czerwca. Pozdrawiam
    • Gość: bazyl Re: Prowansja-parki rozrywki IP: 213.77.106.* 15.05.02, 11:57
      Pidżej chyżbyś został na Lazurowym? podziel się wrażeniami.
      • Gość: pidżej Re: Prowansja-parki rozrywki IP: 80.241.130.* 23.05.02, 16:25
        Nie zostałem, Bazyl, ino wpadłem w taki nawał roboty że nie zaglądałem na forum
        prawie wcale przez dwa tygodnie bez mała. Było mokro, zimno i wietrznie,
        zwłaszcza w Baux, i ogólnie wspaniale. Kanion Verdon obejrzeliśmy z góry z paru
        stron, mocna rzecz, ale żeby nim spłynąć musiałby mieć kilka metrów wody
        więcej. Dwie informacje, ktore mogą Ci się przydać w planowaniu wlasnej
        marszruty: sprawdzaj kiedy co otwarte, my zaczynaliśmy od Awinionu, Orange, Aix
        etc, gdzie muzea są zamknięte w poniedziałki, co by było zgodne z normą
        europejską, wobec czego na poniedziałek zaplanowałem Monaco a na wtorek Niceę -
        gdzie właśnie we wtorek pocałowaliśmy klamkę w muzeum Matisse'a; po drugie, w
        Fondation Maeght w St. Paul de Vence staraj się wylądować po 3 lipca - wtedy
        otwierają wielką retrospekcję Henry'ego Moore'a, 121 rzeźb z Anglii, kanady i
        bog wie skąd ściągną, co oznacza, że przez parę dni wcześniej nie zobaczysz
        nic, bo najpierw likwidują obecną wystawę czasową a potem muszą rozstawić te
        kilkaset ton brązu. Jeśli chcesz się posilić tamże w słynnej oberży La Colombe
        d'Or, bez rezerwacji mogą być problemy - nam się nie udało. Tak czy owak, z
        głodu nie da się tam zginąć, szybciej z przejedzenia. Parków rozrywki poza
        Marinelandem nie zauważyłem, jest bodaj jakiś na przedmieściach Marsylii -
        widziałem ich ulotki w jakimś hotelu, nazywa się El Dorado City i jest
        kowbojskim "theme parkiem", więc chyba jednak Marineland, zwłaszcza jego
        AquaPark, bo część przyrodniczą chyba lepiej jednak odwalić w Monaco w Muzeum
        Oceanograficznym (czy Instytucie, nie pamiętam). Musisz mieć na tę Prowansję
        bardzo dużo czasu i kasy ale nie żałuj jednego ani drugiego a nie pożałujesz
        • Gość: Bazyl Re: Prowansja-parki rozrywki IP: 213.77.106.* 27.05.02, 09:34
          Dzięki za ten krótki opis. Jakbyś znalazł czas to napisz coś więcej.Np. co
          można sobie odpuścić a czego nie wolno pominąć. Jak przedstawiają się ceny w
          restauracjach w porównaniu z polskimi: znośnie, drogo , bardzo drogo.
          Byłeś w Annecy?
        • kreska1952 Re: Prowansja 06.06.02, 13:13
          Hej! A moze wiesz, jak tam wypozyczyc rower? Jade na pobyt w jednym miejscu pod
          ta gora Mt.Ventoux i z wszystkich map i przewodnikow wynika, ze tam jest
          plasko. Chcialabym te przestrzenie przemierzac na rowerze, ale go z Polski nie
          uciagne! I ile by to kosztowalo, jezeli sie oczywiscie da zrobic??????
          • Gość: bazyl Re: Prowansja IP: 213.77.106.* 10.06.02, 09:19
            Czytałam, że wypożyczenie roweru na cały dzień to 9 Euro.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka