04.04.14, 22:24
Proszę o radę: Chciałam z zaprzyjaźnioną grupą zwiedzić Sanssouci, niestety dostałam propozycję od SPSG zwiedzania Orangerieschloss zamiast Sanssouci. Poradźcie ! Ryzykować brak biletów rano w kasie Sanssouci czy zdecydować się na Orangerieschloss z rezerwacją. Czy ktoś z pilockiego grona zwiedzał Orangerieschloss? Może warto? Niestety nie mam czasu na obydwa. Dziękuję za pomoc :)
Obserwuj wątek
    • diabelski_tuzin Re: Potsdam 06.04.14, 08:59
      Dwa pytania: jak liczna jest grupa i kiedy wybierasz się do POCZDAMU? Im większa i im bliżej sezonu, tym trudniej dostać bilety do Sanssouci "z marszu", choć trudno mówić o regule. W lipcu ub. roku z 12 osobami, bez rezerwacji kupiłem bilety z wejściem za 20 min., w styczniu br. z 40 os. grupą musiałem oczekiwać na wejście godzinę. Osobiście polecam Nowy Pałac - wejścia na bieżąco, od ub. roku również polskie audioguidy, a wnętrza moim skromnym zdaniem ciekawsze od Sanssuoci.
      • gosia_03 Re: Potsdam 06.04.14, 10:43
        Dziękuję za odpowiedź, zgadzam się co do Nowego Pałacu, też o tym myślałam, ale nie byłam tam od kiedy zaczęli remont.
        gosia_03
        • diabelski_tuzin Re: Potsdam 06.04.14, 12:54
          Remont Neues Palais trwa i nie skończy się przez najbliższe kiiilka lat. Jesienią ub. roku, po zamknięciu wystawy dot. F II, dostępna była jedna, wspólna trasa. Jak jest dziś, nie wiem i zapewne do późnej jesieni nie będę miał okazji się dowiedzieć. Przy okazji - kiedyś zaproponowano mi zamiast rezerwacji Sanssouci Neue Kammer; w ostateczności może być...
    • gosia_03 Re: Potsdam 06.04.14, 16:52
      Ze strony Spsg wynika, że mimo remontu zwiedzanie Neues Palais jest atrakcyjne, więc tam sobie pójdziemy. Dziękuję za inspirację :-)
      gosia_03
      • przewodnik_berlin Re: Potsdam 07.04.14, 11:04
        Nowy Palac odwiedzic zawsze warto, Nowe Komnaty sa dosc male, wiec jezeli grupa ma malo czasu, a chce "cos" zobaczyc, to mozna tam...
        A do Palacu Sanssouci, jak juz pisal poprzednik moga byc problemy wejsc "z marszu".
        Pozdrawiam z Berlina
        Martin
        • turrr Re: Potsdam 07.04.14, 12:10
          Dowiedziałem się w Potsdamie, że od przyszłego roku wstęp do parku będzie odpłatny
          • przewodnik_berlin Re: Potsdam 07.04.14, 12:22
            O odplatnym wejsciu do Parku Sanssouci mówi sie od lat, ale póki co zadnego definitywnego terminu nie ma.
            Przy wejsciu do parku mozna zaplacic dobrowolny wstep, ale przymusem to nie jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka