Gość: Magda IP: *.man.polbox.pl 08.07.02, 14:03 Może wylądujemy w II połowie lipca na Sri Lance i zostalibyśmy tam najchętniej ponad miesiąc. Jeśli ktoś był lub ktoś coś ciekawego wie - a interesuje mnie wszystko na ten temat - czekam na ifo. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MAGDA Re: Wszystko o Sri Lance IP: 213.216.82.* 09.07.02, 22:24 Byłam tam jakieś półtora roku temu w grudniu.Z Neckermanem.Nie do kupienia był jakikolwiek przewodnik po tym kraju.Próbowaliśmy załatwić Paskala ale na nigo trzeba było czekać 2 m-ce.Kupiliśmy przewodnik w Gale na Sri Lance.Pożyczyłam go znajomej -odbiorę jutro to coś napiszę. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAGDA Re: Wszystko o Sri Lance IP: 213.216.82.* 11.07.02, 22:24 Sri Lanka jest na pierwszy rzyt okiem podobna do Indii ale zdecydowanie sympatyczniejsza: czysta , ludzie mili i bez indyjskiej nachalności.Hotele ułożone wzdłuż morza tak między Colombo a Gale.Przed hotelami stoją taksówki i tuk-tuki.Gdzie w miarę nie za daleko warto ugadać się i brać tuk-tuka.Tak zwiedziliśmy Gale /pozostałe po holenderskich kupcach/ i Colombo.Z hotelu można wykupić wycieczki /dość drogie/.O tym by wynająć samochód zapomieć można - drogi wąskie , ruch lewostronny a wszystkie tablice w jez.singaleskim.Można w kilka osób wynająć klimatyzowanego Vana z kierowcą.To opłaca się np.do Kandy - jest tam Świątynia z zębem Buddy - ich święta miejsce.Jest piękny ogród botaniczny.Po drodze oczywiście kierowca ma swoje miejsca które koniecznie musi wam pokazać: hodowla żółwi, park-ochronka słoni ,plantacja herbaty,uprawa ziół i przypraw, muzeum masek.Warto kupić przyprawy i herbatę.Przyprawy mam jeszcz trochę /chili i curry/ i już żałuję że za mało kupiłam. Najważniejszą wycieczką będzie Święty Trójkąt:Anuradhapura,Polonnaruwa,Sigiriya.Ruiny starej stolicy,królewskie pałace,kamienne dagoby,Buddowie stojący,leżący,siedzący,widoki,Jest tego dużo, drogo ale warto. Po drodze znów plantacje, przyprawy,słonie, parki z ptakami, O tym że północ jest niebezpieczna /Tamilskie Tygrysy/ pisać nie muszę. Alkohol jest drogi /ich sławny arak oraz rum/.W sklepach z alkoholem ceny są dla tubylców i dla turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Wszystko o Sri Lance IP: *.man.polbox.pl 12.07.02, 15:31 Co jest drogie? Czy komunikacja miejska jest ok? Jakie sa ceny np za przejazdy autobusem, czy pociągiem? Jaka jest pogoda w czasie od lipca-września? Odpowiedz Link Zgłoś