Dodaj do ulubionych

Wszystko o Sri Lance

IP: *.man.polbox.pl 08.07.02, 14:03
Może wylądujemy w II połowie lipca na Sri Lance i zostalibyśmy tam najchętniej
ponad miesiąc. Jeśli ktoś był lub ktoś coś ciekawego wie - a interesuje mnie
wszystko na ten temat - czekam na ifo. Dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: MAGDA Re: Wszystko o Sri Lance IP: 213.216.82.* 09.07.02, 22:24
      Byłam tam jakieś półtora roku temu w grudniu.Z Neckermanem.Nie do kupienia był
      jakikolwiek przewodnik po tym kraju.Próbowaliśmy załatwić Paskala ale na nigo
      trzeba było czekać 2 m-ce.Kupiliśmy przewodnik w Gale na Sri Lance.Pożyczyłam
      go znajomej -odbiorę jutro to coś napiszę.
      Pozdr.
    • Gość: MAGDA Re: Wszystko o Sri Lance IP: 213.216.82.* 11.07.02, 22:24
      Sri Lanka jest na pierwszy rzyt okiem podobna do Indii ale zdecydowanie
      sympatyczniejsza: czysta , ludzie mili i bez indyjskiej nachalności.Hotele
      ułożone wzdłuż morza tak między Colombo a Gale.Przed hotelami stoją taksówki i
      tuk-tuki.Gdzie w miarę nie za daleko warto ugadać się i brać tuk-tuka.Tak
      zwiedziliśmy Gale /pozostałe po holenderskich kupcach/ i Colombo.Z hotelu można
      wykupić wycieczki /dość drogie/.O tym by wynająć samochód zapomieć można - drogi
      wąskie , ruch lewostronny a wszystkie tablice w jez.singaleskim.Można w kilka
      osób wynająć klimatyzowanego Vana z kierowcą.To opłaca się np.do Kandy - jest tam
      Świątynia z zębem Buddy - ich święta miejsce.Jest piękny ogród botaniczny.Po
      drodze oczywiście kierowca ma swoje miejsca które koniecznie musi wam pokazać:
      hodowla żółwi, park-ochronka słoni ,plantacja herbaty,uprawa ziół i przypraw,
      muzeum masek.Warto kupić przyprawy i herbatę.Przyprawy mam jeszcz trochę /chili i
      curry/ i już żałuję że za mało kupiłam.
      Najważniejszą wycieczką będzie Święty
      Trójkąt:Anuradhapura,Polonnaruwa,Sigiriya.Ruiny starej stolicy,królewskie
      pałace,kamienne dagoby,Buddowie stojący,leżący,siedzący,widoki,Jest tego dużo,
      drogo ale warto.
      Po drodze znów plantacje, przyprawy,słonie, parki z ptakami,
      O tym że północ jest niebezpieczna /Tamilskie Tygrysy/ pisać nie muszę.
      Alkohol jest drogi /ich sławny arak oraz rum/.W sklepach z alkoholem ceny są dla
      tubylców i dla turystów.
      • Gość: Magda Re: Wszystko o Sri Lance IP: *.man.polbox.pl 12.07.02, 15:31

Co jest drogie? Czy komunikacja miejska jest ok? Jakie sa ceny np za przejazdy
        autobusem, czy pociągiem? Jaka jest pogoda w czasie od lipca-września?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka