Dodaj do ulubionych

Podróż z psem

02.06.05, 13:16
Czy ktoś już podróżował z duzym psem samolotem? Może ktoś się orientuje czy
metalowa klatka spełnia wymogi transportu lotniczego... Jak wygląda
odprawa.., czy oddaję psa razem z walizkami? Bardzo prosze o kontakt jeśli
ktoś posiada jakiekolwiek informacje
Obserwuj wątek
    • mama75 Re: Podróż z psem 03.06.05, 18:51
      Moze ja pomoge:

1) musisz zglosic pieska przed wykupieniem biletu. Biuro dopiero po otrzymaniu
      zgody od linii lotniczej, sprzeda Ci bilet. Pamietaj o podaniu rasy, wagi
      psinki i wymiarow klatki.

2) Upewnij sie czy dany przewoznik nie wymaga czasem, zeby zakupic kontener do
      przewozenia zwierzaka u nich i czy piesek na pewno zmiesci sie do klatki.
      Mialam przypadek, ze klient zglosil duzego psa i przybyl na lotnisko z wlasna
      klatka. Polski LOT odprawil pieska, ale linie American Airlines nie zgodzily
      sie na zaladowanie klatki do samolotu, bo luk bagazowy byl duzo mniejszy niz na
      rejsie transkontynentalnym LOTu. Tak wiec pieska musieli przewiezc samochodem
      na drugi koniec Stanow na koszt PLL LOT, ktore odprawilo pieska. Pal licho kto
      pokryw koszty, ale jaka to meczarnia dla psa.

3) Sprawdz czy do kraju dooktorego lecisz nie sa wymagane jakies secjalne
      szczepienia i czy nie obowiazuje kwarantanna.

4) Jesli juz wszystko pozalatwiasz (szczepienia, zgodoa weterynarza, zgoda
      linii lotniczej na przewoz pieska w odpowiedniej klatce) i wykupisz bilety,
      pamietaj o ustaleniu spotkania z weterynarzem na lotnisku na podanie
      psu "glupiego jasia".

5) Ze wzgledu na dodatkowe formalnosci musisz byc duzo wczesniej przed wylotem.
      Sprawdz to w liniach lotniczych i na lotnisku.

6) Nigdy nie polecalam moim klientom podrozowania z psiakami, chyba ze
      przeprowadzali sie do innego kraju. Przelot samolotem dla psa to ogromny stres.
      Nie wspomne juz, ze tak jak gubi sie bagaze, tak zdarzalo sie, ze linie
      lotnicze gubily psiaki. Wierz mi, nie chcialabys tego przezyc, jesli kochasz
      swojego pieska. Ja swojego zostawilam rodzicom jak przeprowadzalam sie do meza.
      Na szczescie moj Golden od urodzenia mieszkal ze mna i rodzicai w jedym
      mieszkaniu, wiec mam nadzieje, ze nie odczul za badzo mojego wyjazdu.
      • Gość: 76magda76 Re: Podróż z psem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 23:18
        Bardzo dziękuje za każdą informację. Zagranicę wybieram się co roku i zazwyczaj
        zostawiałam mojego psiaczka siostrze, jednak tym razem mój wyjazd może okazać
        się na stałe, więc bardzo zależy mi na zabraniu psa. Bilety już kupiłam i dla
        siebie i dla psa, lecę tanimi liniami centerwigs i musze posiadać własny
        transporter, który jest ogromnie drogi, ponieważ mój Roki jest duzych rozmiarów.
        O weterynarzu już myślałam, z tym ze bardziej o tabletkach, które chciałabym
        podac tuż przed odlotem, czy bedą wystarczające?...Bardzo bym jeszcze prosiła,
        gdyby Pani wiedzia jak wygląda odprawa z psem? Czy pies jedzie razem z moimi
        walizkami? To wszytko takie straszne...martwie się o mojego zwierzaczka... ale
        wydaje mi się, że przecierpi kilka godzin, zawsze to chyba lepiej niz kilka
        miesięcy tęsknoty. A moze Pani sie orientuje gdzie mogłabym kupić używaną
        klatkę..?
        • mama75 Re: Podróż z psem 04.06.05, 01:33
          Najlepiej zadzwon na lotnisko z ktorego wylatujesz, kazde lotniskooma swoje
          zasady. Mozesz tez skontaktowac sie telefonicznie z Centralwings pod numerami:

+48 801 45 45 45
          +48 22 575 00 45

pracuja chyba od 8 do 22.

Co do tabletek, to wydaje mi sie, ze weterynarz zdecydje sie na zastrzyk, ktory
          powinien zadzialac w ciagu kilku minut. Eczesniej trzeba psinulke przygotowac
          do tego, na przyklad nie podawac mu jedzenia tylko wode. Piesek bedzie w luku
          bagazowym tym samym gdzie sa walizki ale czy nadanie tego specjalnego "bagazu"
          bedzie na stanowisku chec-in, tego nie wiem, trzeba zadzwonic na lotnisko
          wylotowe. Poza tym nalezy upewnic sie gdzie bedzie odbior zierzaczka na
          lotnisku docelowym.

Co do klatki, to mozna sprobowac na allegro, ale to jest duze ryzyko. Najlepiej
          zadzwonic do PLL LOT pod numer:

0 801 703 703

oni na pewno sprzedaja klatki, chociaz nie jest to tanie rozwiazanie.
          • Gość: 76magda76 Re: Podróż z psem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.05, 22:13
            Jeszcze raz bardzo dziękuje za pomoc. Bardzo przydadzą mi się te informacje.
            Pozdrawiam.
            • Gość: ela Re: Podróż z psem IP: *.eia.pl 10.10.05, 11:47

Planuje wyjazd z psem na wakacje w przyszłym roku i troche sie boje. Chce kupic
              bilet w centralwings. Chcxiałabym sie dowiedziec jak minełam podróz.I jak to w
              ogóle było.Czy psa sie oddaje razem z bagazami. A jak sie potem go odbiera? I w
              ogóle jak pies to przezył.Chce leciec do Grecji.Niestety musze leciec na Krete z
              Krety promem do Aten a z Aten na taka jedna moja wyspe idealna dla psów.I teraz
              własnie sie zastanawiam co ja zrobie z ta klatka.Nie moge jechac bezpośrednio do
              Aten bo wizzair nie pozwala na przewoz psów.Lot jest za drogi.mam czarnego
              labradora i sie bałam o to, ze pies nie przezyje takich upałów.Ale spotkałam na
              promie rodzine z takim jak mój labradorem i powiedzieli ,ze super sie podróżuje
              a pies to uwielbia.Ale i tak sie boje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka