Dodaj do ulubionych

HELP!!! Jaką trasą jechać na pd Chorwacji???

17.07.02, 15:48
Jeśli ktoś podróżował w tamte tereny (Dalmacja), proszę o radę...
Nie wiemy, czy lepiej jechać przez:
- Austrię i Czechy (chyba lepsza droga ale Austria ma ponoć drogie
autostrady...)
czy
- przez Węgry i Słowację (gorsza ponoć droga, ale bardziej malownicza i chyba
jest jednak bliżej...)
?????
Jedziemy w ciemno z namiotem na pd Chorwacji, ponoć tam jest najpiękniej ...
może znacie też fajne kempingi w Dalmacji ???
Naprawdę będę wdzięczna za opinie.
Pozdrawiam
meganka
Obserwuj wątek
    • Gość: artur Re: HELP!!! Jaką trasą jechać na pd Chorwacji??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.07.02, 16:02
      tak się składa, że jechałem tymi dwoma trasami i dużo lepsza jest ta przez
      czechy i austrie, choć trzeba wykupic na obydwa te kraje bileciki na
      autostrade, na pewno jest szybsza - wkolko droga i droga.
      Co do drugiej, to na wegrzech tez trzeba zaplacic za przejazd, choc my
      jechalismy tam bocznymi drogami przez balaton nic nie placac i jest
      rzeczywiscie pieknie, mozna sie tez tam zatrzymac, ta droga jest troche dluzsza
      i drogi kiepskie, ale za to te wegierskie nazwy no i budapeszt - warto sie
      zatrzymac na pol dnia.
      Co do samej chorwacji - jedzcie przez Zagrzeb, Karlovac i tam skrecic na Zadar
      i po drodze wodospady w plitwicach, w zadnym razie nie jechac przez Rijeke, tam
      koszmarny tlok. W zadarze wzdluz wybrzeza na dol - sibenik, split no i
      dubrownik...ale wam zazdroszcze.
      powodzenia
      • Gość: mruczycho Re: HELP!!! Jaką trasą jechać na pd Chorwacji??? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.07.02, 21:04
        Już kilka razy jechałem do Dubrownika przez Słowację,Węgry,Słowenię.Jadąc z
        Krakowa przez Chyżne-Dolny Kubin-Martin-Kremnice-Zlote Morawce-Vrable-Dolny
        Ohaj-Dwory nad Zitavou-KOMARNO.Czas przejazdu około 6 godzin . Dalej Wegry
        KOMAROM-Kisber-Papa-Naszlop-Kormend-REDICS .Czas przejazdu okolo 3 godzin.Dalej
        DOLGA-Lendawa-Mursko Srediscie-Cakovec-Varażdin-Zagrzeg-Karlovac-Plitwickie
        Jeziora.Tu nocleg,ale polecam zostać jeden dzień i zwiedzić Park Narodowy
        Plitwickie Jeżiora warto.Z Plitwickich Jeżior-Gracac tu można skręcić na Zadar
        lub dalej Knin skręt na Szybenik lub prosto Sinj skret na Split lub prosto
        Trilj-Cista Velika-Cista Provo-Sestanovac i tu aldo Riwiera Makarska albo
        Grabovac-Ravca-Vrgorac-Metkovic-Opuzen-Neum-Dubrownik.Odcinek Grabovac-Metkovic
        bardzo malowniczy ale trzeba sporo czasu na jego pokonanie oczywiście bez
        przyczepy.Polecam mapy w skali 1:250000 I 1:100000 z nimi można jechać.
    • Gość: toolie Re: HELP!!! Jaką trasą jechać na pd Chorwacji??? IP: *.wp.mil.pl 17.07.02, 16:37
      Jezdze do Chorwacji od 7 lat. Jechalam tymi obydwoma trasami. Jezeli zalezy
      Wam na czasie to polecam Czechy i Austrie. Jak macie duzo czasu - to przez
      Wegry. Mozna spedzic troche czasu nad Balatonem. Z doswiadczenia wiem, ze
      wybierajac droge przez Slowacje i Wegry, powinniscie sie liczyc z mozliwoscia
      spedzenia dlugich godzin na granicach, zwlaszcza slowacko-wegierskiej.
    • meganka2 DZIĘKI ARTUR - DZIĘKI TOOLIE 17.07.02, 16:50
      Super, dzięki....
      a może moglibyście polecić jakieś miejsca na dłuższy stay (kempingi
      najlepiej...)...
      poza tym jak macie jakieś rady tyczące się wyjazdu - plisssss ......
      uświadomcie mnie ;0)
      ACHA !!! Martwię się o międzynarodowe prawo jazdy... trzeba je mieć ??
      Teoretycznie przepisy mówią, że to nie jest obowiązkowe, jednak praktyka może
      dyktować inaczej ...

jeszcze raz wielkie thanks !!!
      meganka
      P.S. Już nie mogę się doczekać !!! wyjeżdżamy 3.08 (jedziemy na noc.... is it
      ok ??)
      • Gość: ziemek Re: DZIĘKI ARTUR - DZIĘKI TOOLIE IP: 2.4.STABLE* / 10.1.114.* 18.07.02, 09:46
        po poerwsze , to jak będziecie już jechać wzdłuż wybrzeża na południe
        Chorwacji , to wcześniej gdzieś zatankujcie , rok temu na chyba 150 km trasie
        nie było zadnej stacji benzynowej !! teraz może coś jest , ale wątpię .
        południe jest bajeczne , ja byłem na Korculi , warto się przepłynąć promem ,
        wtedy dostrzega się jaka woda czysta , a poza tym można podziwiać wyseoki
        oplywając wokól . co jeszcze , tambylcy są naprawdę zajefajni i uwielbiają
        polaków ( przynajmniej myśmy trafili na dwie rodziny , u jednych spaliśmy -
        totalnie obcy ludzie , od razu rakija z mineralną i gadana !! w ogródku gostek
        miał zamiast popielniczki łuskę z naboju z czołgu , a w domu ordery z ostatniej
        wojny , opowiadał takie rzeczy , że do 4-tej siedzieliśmy i słuchaliśmy . jak
        będziecie jechali to z pewnością zauważycie wsie - widma , opuszczone , domy z
        dziurami po pociskach , masakra . Sam Dubrovnik to bajeroza , koniecznie
        przejdźcie się wzdłuż murów obronnych , zwróćcie uwagę na hotel w centrum
        miasta , chyba specjalnie nie odremontowany , przypomina o wojnie .
        ogólnie , to aż wam zazdroszczę ...pod warunkiem że macie klimę w aucie , bo
        jak nie , no to przygotujcie się na niezbyt miłe oczekiwanie na granicach w 30-
        kilku stopniowym upale . pozdrówki
      • Gość: VFR Re: DZIĘKI ARTUR - DZIĘKI TOOLIE IP: 212.160.95.* 18.07.02, 11:05
        W zeszłym roku byłem całą paczką w Makarskiej. Co do trasy to ta opisywana
        przez miska jest chyba najlepsza. Opłaty za autostrady w czechach, austrii i
        słoweni (tam też można sie spodziewac najwiekszych korków).Potrzebne wam bedą
        jakies drobne euro na opłaty autostradowe, bo wydają reszte w swojej walucie
        potem nie ma co z nią zrobić. Od Plitvickich można jechać dwoma drogami albo na
        split i potem wzdłuż wybrzeza lub przez góry (b.ładne widoki) do morza i potem
        też wzdłuż wybrzeża. Paliwo w czechach taniej niz u nas, w austrii teraz tylko
        troche droższe bo euro podrożało, słowenia taniej niz w chorwacji wiec
        proponuje tam nalac do pelna. !! Pamietajcie tankujcie wieczorami a nie za dnia
        w upałach - zysk na ilości paliwa !! Ceny campingów nie znam ja za apartamenty
        złatwiane na miejscu w Makarskiej płaciłem 19DM od osoby, mielismy do
        dyspozycji całe dwa piętra. Kolega był z namiotem i stwierdził iz za mała
        róznica w cenie i nie opłaca sie go rozkładać.
        Pozdrawiam i życe wspaniałych wakacji.
      • Gość: toolie Re: DZIĘKI ARTUR - DZIĘKI TOOLIE IP: *.wp.mil.pl 18.07.02, 15:20
        Warto pojechac w jedna strone wzdluz Adriatyku (przepiekne widoki), a z
        powrotem droga w glebi ladu, przez gory. Im dalej na poludnie, tym piekniej,
        bardziej egzotycznie i mniej Polakow. Chorwaci sa bardzo sympatyczni i
        otwarci. Na pewno z wieloma sie zaprzyjaznicie. Miedzynarodowe prawo jazdy w
        ogole nie jest potrzebne. Polecam tez wpasc do Bosni i Hercegowiny. Jest tam
        bardzo tanio. Zwlaszcza posilki w eleganckich restauracjach - ceny niezbyt
        wysokie, a ilosci jedzenia na osobe - ogromne. Warto odwiedzic Mostar (BiH) -
        zwlaszcza wieczorem. Zycze fantastycznej zabawy!Nie moze byc inaczej!Ja jak
        zwykle jade w drugiej polowie sierpnia. Napisz po powrocie jak bylo.
      • Gość: toolie Re: DZIĘKI ARTUR - DZIĘKI TOOLIE IP: *.wp.mil.pl 18.07.02, 15:22
      • Gość: toolie Re: DZIĘKI ARTUR - DZIĘKI TOOLIE IP: *.wp.mil.pl 18.07.02, 15:22
    • Gość: tomek Re: HELP!!! Jaką trasą jechać na pd Chorwacji??? IP: 217.153.121.* 18.07.02, 09:14
      ja jechalem dwa lata temu, wybralem droge przez Czechy i
      Austrie i Slowenie.
      Uwazam ze jest szybsza i mniej meczaca, mozna ja pokonac w
      jeden dzien.
      Za autostardy w Czechach i Austri placi sie jednorazowo
      znaczkiem na szybe, mysle ze znaczki na oba kraje nie
      powinny kosztowac wiecej niz 50-70 pln.
      koncowka drogi w Slowenni i Chorwacji jest wystarczająco
      malownicza
    • Gość: maria Re: HELP!!! Jaką trasą jechać na pd Chorwacji??? IP: 157.25.125.* 18.07.02, 09:36
      bylam dwa razy w Chorwacji, raz jechałam przez Czechy- Austrię a drugi raz
      Słowację-Węgry. Zdecydowanie szybciej i wygodniej jest przez Austrię chociaż
      trzeba zapłacić za autostradę ale nie jakieś straszne pieniądze. Przez Słowację
      wlekliśmy się niesamowicie - wąska droga, kręta i strasznie zatłoczona. Chyba
      nie było az tak malowniczo. W tym roku jadę znowu i przez Czechy i Austrię.
      W Dalmacji nie znam campingów ale radzę koniecznie zobaczyć Trogir, Sybenik i
      Split.
    • Gość: misiek Re: HELP!!! Jaką trasą jechać na pd Chorwacji??? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.07.02, 10:19
      Cześć,
      Jutro jadę do Chorwacji pod Dubrownik - konkretnie do Orebica. Zdecydowanie
      najlepsza droga jest przez Austrię: Wiedeń, Graz, Maribor (autostrada), Zagrzeb
      (autostrada), Karlovac (autostrada) i dalej przez Plitvice, Knin, Sinj, Cista
      Provo, Gracac, Sestanovac. W Austrii kupujecie winietkę na szybę za ok. 50 zł.
      za 10 dni, na Czechy też.
      Miłego pobytu - Dalmacja to udany pomysł, jest tam super.
      Campingi co kawałek, ładnie jest w Makarskiej, Vodice.

Michał
    • meganka2 DZIĘKI WIELKIE WSZYSTKIM !!!!!! 18.07.02, 10:50
    • Gość: Darek J Re: HELP!!! Jaką trasą jechać na pd Chorwacji??? IP: *.mis 18.07.02, 12:01

> Jeśli ktoś podróżował w tamte tereny (Dalmacja), proszę o radę...
      > Nie wiemy, czy lepiej jechać przez:
      > - Austrię i Czechy (chyba lepsza droga ale Austria ma ponoć drogie
      > autostrady...)
      > czy
      > - przez Węgry i Słowację (gorsza ponoć droga, ale bardziej malownicza i chyba
      > jest jednak bliżej...)
      > ?????
      W jedną stronę jechałem przez Węgry (z Bratysławy) a z powrotem prze Austrię i
      zdecydowanie polecam tą drugą. Na Węgrzech droga zatłoczona, same wioski,
      przez 300km nie było parkingu ani WC, długa jazda. I nic tam nie było
      malowniczego (ale ja nie jechalem wzdłuż Balatonu). Z powrotem szybko
      przeskoczyłem z Postojnej (fantastyczne jaskinie w Słowenii) do Polski.

> Jedziemy w ciemno z namiotem na pd Chorwacji, ponoć tam jest najpiękniej ...
      > może znacie też fajne kempingi w Dalmacji ???
      Do Dalmacji jechałem najpierw magistralą wzdłuż Adratyku. Piękne widoki, ale po
      kilku godzinach ma się dosyć wleczenia się krętą drogą za smrodzącymi
      ciężarówkami i autobusami. Wracałem za to drogą w głebi lądu, która jest też
      ciekawa i szybsza ale jest też dodatkowo lekcją najnowszej historii, bowiem
      jedzie się przez tzw. Republikę Serbskiej Krainy ze stolicą w Kninie. Widać
      spalone i opuszczone przez Serbow całe wioski (tereny te należa dalej do
      Serbów, któzy boją się wracać).

Jechałem w sierpniu wzdłuż całej Dalmacji od Zadaru do Dubrownika i dopiero na
      południu po przejechaniu kawałka BiH robi się lużniej, a tak to tłok na
      campingach albo brak cienia... No chyba że ktoś lubi Wladysławowo czy Łebę w
      szczycie sezonu... to niech wybierze Makarską albo Trogir, gdzie deptakiem nie
      można się przecisnąć. Ja szukałem spokojnych miejsc na uboczu i takie znalażlem
      dopiero na riwierze dubrownickiej. Polecam połwysep Peljesac - jest kilka
      campingów koło Orebica i Prapratno (dla mnie rewelacja!). Ponadto Rudine 10km
      przed Dubrownikiem i campingi za Dubrownikiem. Podobno ciekawie jest tez na
      wyspach (Hvar!).

• Gość: Darek J Re: HELP!!! Jaką trasą jechać na pd Chorwacji??? IP: *.mis 18.07.02, 12:05
      PS. Zajrzyj jeszcze na stronę forum tylko o Chorwacji:

www2.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?f=201
      Dużo informacji uzyskasz też na grupie pl.rec.turystyka.tramping:

www2.gazeta.pl/usenet/704354,27013.html?group=pl.rec.turystyka.tramping
    • Gość: DAKOTA Re: HELP!!! Jaką trasą jechać na pd Chorwacji??? IP: 62.47.169.* 18.07.02, 15:31
      witam
      w zeszlym tygodniu wrocilem z chorwacji,i pojechalem nad balaton bylem tam
      pierwszy raz jest pieknie ale cholernie drogo (istria)jak jest dalej nie mam
      pojecia ,ale z opowiadan innych dowiedzialem sie ,ale juz po fakcie ze
      podrozalo wszystko o 40 % faktycznie jest drogo jezdze co roku do wloch z
      campingiem i w nastepnym roku tez tam pojade chorwacja za swoja prostote
      skaly ,zly dostep do moza i ceny zywnosci nie zdala egzaminu u mnie ,campingi w
      porownaniu z wlochami sa o oklo 10 do 15 euro tancze ,ale masz baseny i
      wszystkie inne bajery ,a w chorwacji zero.poza tym w chorwcji postawili budki
      do pobierania oplat za autostrady i inne drogi (bylem zdziwiony ) np taka
      polska stara E22 krakow rzeszow i trzeba placic ???? mysle ze do sierpnia sie
      uporaja i beda juz kasowac .Gwarantuje ,ze po wprowadzeniu tych oplat chorwacki
      urlop nie bwdzie wcale tanszy jak wloski ,ale o wiele ,wiele podlejszy ze
      wzgledu na stnadard.

pozdrawiam
      DAKOTA

w razie pytan futura11@gmx.at
    • szary_obywatel www.chorwacja.vis.pl 18.07.02, 22:17
      Swietne info przygotowujace do wyprawy.

Poza tym... pl.croatia.hr/

Pozdr.
      O.
    • kingfish Re: HELP!!! Jaką trasą jechać na pd Chorwacji??? 19.07.02, 01:09
      meganka2 napisała:

> Jeśli ktoś podróżował w tamte tereny (Dalmacja), proszę o radę...
      > Nie wiemy, czy lepiej jechać przez:
      > - Austrię i Czechy (chyba lepsza droga ale Austria ma ponoć drogie
      > autostrady...)
      > czy
      > - przez Węgry i Słowację (gorsza ponoć droga, ale bardziej malownicza i chyba
      > jest jednak bliżej...)
      > ?????
      > Jedziemy w ciemno z namiotem na pd Chorwacji, ponoć tam jest najpiękniej ...
      > może znacie też fajne kempingi w Dalmacji ???
      > Naprawdę będę wdzięczna za opinie.
      > Pozdrawiam
      > meganka
    • meganka2 ONCE AGAIN ..... 19.07.02, 09:43
      DZIĘKI WAM WSZYSTKIM ZA RADY...
      NA PEWNO Z NICH SKORZYSTAMY...
      WSZYSCY JESTEŚCIE BARDZO UPRZEJMI... TO MIŁE...

WSZYSTKIM, KTÓRZY JESZCZE NIE BYLI ŻYCZĘ UDANYCH WAKACJI !!!
      ODEZWĘ SIĘ PO POWROCIE BOGATSZA O WŁASNE DOŚWIADCZENIA....

PA
      meganka
      • Gość: Jędrek Re: ONCE AGAIN ..... IP: *.Astral.Lodz.pl / 212.191.134.* 22.07.02, 01:35
        Byłem na kempingu w Chorwacji w 2000r. Było to w miejscowości Baśka Voda, a
        dokładnie Baśka Polje. Blisko do plaży. Oczywiście kamienistej, ale w wodzie
        nie było jeżowców i można się było kąpać bez klapek czy tenisówek. Kemping duży
        zacieniony i nie drogi. Jedno co mnie tam denerwowało to brudne i w
        większości "kucane" sanitariaty. Ale tak to spoko. Bardzo mi się
        podobało.Malowniczo - jak patrzysz bedąc w wodzie to masz wrażenie jak by ktoś
        Zakopane przeniósł na brzeg Bałtyku.Poza tym spokojnie, zero kradzieży,
        zostawialiśmy wszystko na wierzchu i nic nie zginęło. Jak jedziesz z namiotem
        to koniecznie weź młotek i duże stalowe gwoździe zamiast śledzi. Podłoże jest
        skaliste i ni jak nie można tam normalnego śledzia wbić. No a wogóle to bajer
        ciplutka, czysta woda, palmy, ładne widoki szczególnie jak jedziesz drogą
        wzdłuż Adriatyku.Polecam wycieczkę na wyspę Hvar. Jest piękna. Ciekawe czy tak
        bardzo zdrożało od tamtego czasu. Napisz jak wrócisz.
        Pzdr
        Jędrek
    • Gość: Ewawa Re: HELP!!! Jaką trasą jechać na pd Chorwacji??? IP: 217.153.32.* 22.07.02, 15:25
      A czy ktoś wie o połączeniach lotniczych? Słyszałam ,ze jakis klopot z tym (
      niekoniecznie finansowy). Nie ma lotów czarterowych czy co?:))
      Bardzo chciałabym się tam wybrać ale dwa dni drogi mnie przerażają.
      pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka