Dodaj do ulubionych

Wybieram sie do Hiszpanii

23.07.02, 11:07
Ostatnio slysze magiczne nazwy regionow: Costa del Sol i Costa Brava... Gdzie
lepiej? Chetnie dowiedzialbym sie paru szczegolow.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kicur Re: Wybieram sie do Hiszpanii IP: *.bielsko.msk.pl 23.07.02, 11:37
      dzwonnik napisała:

> Ostatnio slysze magiczne nazwy regionow: Costa del Sol i Costa Brava... Gdzie
      > lepiej? Chetnie dowiedzialbym sie paru szczegolow.

To pierwsze to najbardziej na południe wysunięte wybrzeże Hiszpanii, niedaleko
      Gibraltaru. A to drugie - wprost przeciwnie: zaraz za gr. F-ESP: chyba 99%
      Polaków tam jeździ.
      Pzdr.
      GG2823614
      • dzwonnik Re: Wybieram sie do Hiszpanii 23.07.02, 11:40
        A gdzie lepiej? Jaka roznica w cenach i czy rodzaj wycieczek fakultatywnych
        jest uzalezniony od polozenia geograficznego? Pewnie tak ale na ile? Chcialbym
        zobaczyc Barcelone - czy wykupienie takiej wycieczki (na miejscu) bedzie
        mozliwe z obu miejsc?

pozdr
        • rrychu Re: Wybieram sie do Hiszpanii 23.07.02, 11:55
          JAK BARCELONĘ TO TYLKO COSTA B.!
          Jak lubisz rozrywkę to polecam Callelę (świetna, ogromna plaża) lub Loret (ale
          to juz może byc zbyt głośno/mecząco
          • dzwonnik Re: Wybieram sie do Hiszpanii 23.07.02, 12:26
            Dzieki :)
            kiedys jezdzilem w kazde wakacje autostopem. W ten sposob zwiedzilem wiekszosc
            Europy, oczywiscie jesli mozna to nazwac zwiedzaniem :) Tak wiec z mapa sobie
            poradze :) Teraz juz mi sie nie chce autostopowac, wiec korzystam z biur
            podrozy i nadrabiam zaleglosci. Taka zalegloscia jest wlasnie Barcelona...
            (m.in.) :)

Dzwonnik
            • Gość: bah Re: Wybieram sie do Hiszpanii IP: 213.192.80.* 24.07.02, 09:09
              Dla mnie 3 najbardziej malownicze miejsca Hiszpanii, to:
              1. Nuevalos - park przy XII w. monastyrze-hotelu. Tak chyba wygląda w Raju!
              2. Pireneje - Park Narodowy Aiguestortes. Dojazd jeepem nad Jezioro Św.
              Maurycego i jesteś jak nad Morskim Okiem... Tylko, że jest kilkanaście osób i
              +30 stopni...
              3. Wąwóz El Chorro w Andaluzji. To będzie największa atrakcja turystyczna
              Hiszpanii, jak wreszcie wyremontują Chodnik Króla na skalnych ścianach.
              Pozdrawiam.
            • Gość: joe Re: Wybieram sie do Hiszpanii IP: 194.204.129.* 24.07.02, 18:17
              dzwonnik napisała:

> Dzieki :)
              > kiedys jezdzilem w kazde wakacje autostopem. W ten sposob zwiedzilem
              wiekszosc
              > Europy, oczywiscie jesli mozna to nazwac zwiedzaniem :) Tak wiec z mapa sobie
              > poradze :) Teraz juz mi sie nie chce autostopowac, wiec korzystam z biur
              > podrozy i nadrabiam zaleglosci. Taka zalegloscia jest wlasnie Barcelona...
              > (m.in.) :)
              >
              > Dzwonnik Tak Barcelonę warto 4 mln metropolia .ale uwaga zwiedzać tylko w
              sobotę i niedzielę jest pusto na ulicach . W normalny dzień korki.Barcelona to
              stary port z pomnikiem Kolumba i słynna uliczka Ramblas odchodząca zportu.
              Artyści i stragany.Kieszonkowcy!!!.Można cały dzień chodzić w około
              Ramblas,piękna dzielnica ze starymi uliczkami i słynną Montcadą z muzeum
              PicassoStojąc tyłęm do portu idziesz tam w prawo.W lewo masz wzgórze MOntjuic
              z wioską olimpijską mało ciekawy stadion. Wieczorem muzyczno-świetlny 40
              minutowypokaz fontann.masa turystów .No i obowiązkowo należy zwiedzić La
              Sagrada Familie katedrę Gaudiego i ogrody Gaudiego.W ogrodach strasznie
              śmierdzi odchodami zwierząt . Jak jesteś kibicem no to oczywiście Cam nou FC
              BARCELONA oni mają na tym punkcie fijoła.Tylko o tym gadają.Jest tam obok
              muzum klubu fajnie zrobione z manekinami piłkarzy.Powiesili fotografię
              naszej drużyny piłkarskiej olimpijskiej,bardzo nam przyjemnie z tego powodu.
              • Gość: Tim Re: Wybieram sie do Hiszpanii IP: 194.204.129.* 24.07.02, 18:21
                Dodam ciekawostkę Katalończyków nazywają w Hiszpani Polacos,nie wiem dlaczego
                zupełne nie jesteśmy mentalnie do nich podobni,ale nas lubią co dziwne
                • Gość: Ania Re: Wybieram sie do Hiszpanii IP: 217.153.52.* 25.07.02, 08:16
                  Moi znajomi Katalończycy twierdzą, że ta nazwa polacos to dlatego, że tak język
                  kataloński, jak i polski są straszliwie skomplikowane i mają podobnie trudną
                  wymowę. No, ja bym dyskutowała, pod względem trudności polski jednak bije
                  kataloński na głowę. Słyszałam też inną teorię - że polacos, bo katalończycy
                  tak jak Polacy długie lata walczyli o niepodległość, byli prześladowani,
                  gnębieni itp. Nie wiem, czy któraś z teorii jest prawdziwa.
    • Gość: anka Re: Wybieram sie do Hiszpanii IP: *.bialystok.uw.gov.pl 25.07.02, 10:18
      +Polecam Montserat - malowniczo położony klasztor w paśmie górskim o tej samej
      nazwie. Tamtejsi mnisi robią bardzo dobre wysoko procentowe likery. W samej
      Barcelonie warto zobaczyć największe w Europie oceanarium. Na Costa B. znajduje
      się takż zamek, w którym odbywają się turnieje rycerskie; po turnieju na zamku
      odbywa się pokaz prawdziwego flamenco - świetna zabawa.
      • Gość: robeen Re: Wybieram sie do Hiszpanii IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.02, 23:10
        Ja w czerwcu byłem u brata w Almansie obok Albacete. Nie jest tam zbyt ładnie,
        ale dzieki wypoz. mochodowi zwiedziłem sporo miejsc.
        Jeśli będzie ktoś miał mozliwość byc w Hiszpanii i troche pojezdzić po kraju to
        polecam:
        1. Cordoba
        2. Sevilla
        3. Cuenca
        4. Almeria
        5. Madryt nocą i słynny plac Solo
        6. muzemum techniki w Walencji

A i zapomiałem o miejscu w którym być trzeba: Grenada

Wiem że najłatwiej jest pojechać na Costa Brava, ale jeśli ktoś może to niech
        jedzie w głąb kraju.
        kpjunak@poczta.onet.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka