dzwonnik 23.07.02, 11:07 Ostatnio slysze magiczne nazwy regionow: Costa del Sol i Costa Brava... Gdzie lepiej? Chetnie dowiedzialbym sie paru szczegolow. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kicur Re: Wybieram sie do Hiszpanii IP: *.bielsko.msk.pl 23.07.02, 11:37 dzwonnik napisała: > Ostatnio slysze magiczne nazwy regionow: Costa del Sol i Costa Brava... Gdzie > lepiej? Chetnie dowiedzialbym sie paru szczegolow. To pierwsze to najbardziej na południe wysunięte wybrzeże Hiszpanii, niedaleko Gibraltaru. A to drugie - wprost przeciwnie: zaraz za gr. F-ESP: chyba 99% Polaków tam jeździ. Pzdr. GG2823614 Odpowiedz Link Zgłoś
dzwonnik Re: Wybieram sie do Hiszpanii 23.07.02, 11:40 A gdzie lepiej? Jaka roznica w cenach i czy rodzaj wycieczek fakultatywnych jest uzalezniony od polozenia geograficznego? Pewnie tak ale na ile? Chcialbym zobaczyc Barcelone - czy wykupienie takiej wycieczki (na miejscu) bedzie mozliwe z obu miejsc? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
rrychu Re: Wybieram sie do Hiszpanii 23.07.02, 11:55 JAK BARCELONĘ TO TYLKO COSTA B.! Jak lubisz rozrywkę to polecam Callelę (świetna, ogromna plaża) lub Loret (ale to juz może byc zbyt głośno/mecząco Odpowiedz Link Zgłoś
dzwonnik Re: Wybieram sie do Hiszpanii 23.07.02, 12:26 Dzieki :) kiedys jezdzilem w kazde wakacje autostopem. W ten sposob zwiedzilem wiekszosc Europy, oczywiscie jesli mozna to nazwac zwiedzaniem :) Tak wiec z mapa sobie poradze :) Teraz juz mi sie nie chce autostopowac, wiec korzystam z biur podrozy i nadrabiam zaleglosci. Taka zalegloscia jest wlasnie Barcelona... (m.in.) :) Dzwonnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah Re: Wybieram sie do Hiszpanii IP: 213.192.80.* 24.07.02, 09:09 Dla mnie 3 najbardziej malownicze miejsca Hiszpanii, to: 1. Nuevalos - park przy XII w. monastyrze-hotelu. Tak chyba wygląda w Raju! 2. Pireneje - Park Narodowy Aiguestortes. Dojazd jeepem nad Jezioro Św. Maurycego i jesteś jak nad Morskim Okiem... Tylko, że jest kilkanaście osób i +30 stopni... 3. Wąwóz El Chorro w Andaluzji. To będzie największa atrakcja turystyczna Hiszpanii, jak wreszcie wyremontują Chodnik Króla na skalnych ścianach. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joe Re: Wybieram sie do Hiszpanii IP: 194.204.129.* 24.07.02, 18:17 dzwonnik napisała: > Dzieki :) > kiedys jezdzilem w kazde wakacje autostopem. W ten sposob zwiedzilem wiekszosc > Europy, oczywiscie jesli mozna to nazwac zwiedzaniem :) Tak wiec z mapa sobie > poradze :) Teraz juz mi sie nie chce autostopowac, wiec korzystam z biur > podrozy i nadrabiam zaleglosci. Taka zalegloscia jest wlasnie Barcelona... > (m.in.) :) > > Dzwonnik Tak Barcelonę warto 4 mln metropolia .ale uwaga zwiedzać tylko w sobotę i niedzielę jest pusto na ulicach . W normalny dzień korki.Barcelona to stary port z pomnikiem Kolumba i słynna uliczka Ramblas odchodząca zportu. Artyści i stragany.Kieszonkowcy!!!.Można cały dzień chodzić w około Ramblas,piękna dzielnica ze starymi uliczkami i słynną Montcadą z muzeum PicassoStojąc tyłęm do portu idziesz tam w prawo.W lewo masz wzgórze MOntjuic z wioską olimpijską mało ciekawy stadion. Wieczorem muzyczno-świetlny 40 minutowypokaz fontann.masa turystów .No i obowiązkowo należy zwiedzić La Sagrada Familie katedrę Gaudiego i ogrody Gaudiego.W ogrodach strasznie śmierdzi odchodami zwierząt . Jak jesteś kibicem no to oczywiście Cam nou FC BARCELONA oni mają na tym punkcie fijoła.Tylko o tym gadają.Jest tam obok muzum klubu fajnie zrobione z manekinami piłkarzy.Powiesili fotografię naszej drużyny piłkarskiej olimpijskiej,bardzo nam przyjemnie z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tim Re: Wybieram sie do Hiszpanii IP: 194.204.129.* 24.07.02, 18:21 Dodam ciekawostkę Katalończyków nazywają w Hiszpani Polacos,nie wiem dlaczego zupełne nie jesteśmy mentalnie do nich podobni,ale nas lubią co dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wybieram sie do Hiszpanii IP: 217.153.52.* 25.07.02, 08:16 Moi znajomi Katalończycy twierdzą, że ta nazwa polacos to dlatego, że tak język kataloński, jak i polski są straszliwie skomplikowane i mają podobnie trudną wymowę. No, ja bym dyskutowała, pod względem trudności polski jednak bije kataloński na głowę. Słyszałam też inną teorię - że polacos, bo katalończycy tak jak Polacy długie lata walczyli o niepodległość, byli prześladowani, gnębieni itp. Nie wiem, czy któraś z teorii jest prawdziwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Wybieram sie do Hiszpanii IP: *.bialystok.uw.gov.pl 25.07.02, 10:18 +Polecam Montserat - malowniczo położony klasztor w paśmie górskim o tej samej nazwie. Tamtejsi mnisi robią bardzo dobre wysoko procentowe likery. W samej Barcelonie warto zobaczyć największe w Europie oceanarium. Na Costa B. znajduje się takż zamek, w którym odbywają się turnieje rycerskie; po turnieju na zamku odbywa się pokaz prawdziwego flamenco - świetna zabawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robeen Re: Wybieram sie do Hiszpanii IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.02, 23:10 Ja w czerwcu byłem u brata w Almansie obok Albacete. Nie jest tam zbyt ładnie, ale dzieki wypoz. mochodowi zwiedziłem sporo miejsc. Jeśli będzie ktoś miał mozliwość byc w Hiszpanii i troche pojezdzić po kraju to polecam: 1. Cordoba 2. Sevilla 3. Cuenca 4. Almeria 5. Madryt nocą i słynny plac Solo 6. muzemum techniki w Walencji A i zapomiałem o miejscu w którym być trzeba: Grenada Wiem że najłatwiej jest pojechać na Costa Brava, ale jeśli ktoś może to niech jedzie w głąb kraju. kpjunak@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś