Dodaj do ulubionych

Zug zum Flug?

23.06.05, 23:40
Hej,
chcę wyjechać z niemieckiego biura (oferta typu super last minute), więc
wylot będzie z Niemiec - prawdopodobnie Frankfurt nad Menem. Czy orientujecie
się, jak załatwić tanio bilety typu Zug zum Flug? Słyszałem, że to kosztuje
około 30 euro w dwie strony - 48 h przed odlotem i 48 h od przylotu jest
ważny. Czy można go kupić jedynie w biurze podróży?
Ktoś miałe doświadczenia z czymś takim? :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotrek Re: Zug zum Flug? IP: *.chello.pl 24.06.05, 00:48
      No cóż, kiedyś w niemieckim TUI było to za darmo, teraz jest darmo tylko jak
      kupujesz naprawdę drogą wycieczkę. Opcja "Guenstig: Zug zum Flug" oznacza, że
      możesz sobie właśnie za owe ok. 30 EUR wykupić darmowy bilet kolejowy ważny na
      wszystkie pociągi w granicach Niemiec. Można to kupić także w necie, jeśli
      całość jest kupowana w ten sposób.

Niestety, muszę Cię zmartwić. Przy opcji "super last minute" pakiet "Zug zum
      Flug" będzie ważny jedynie w drodze powrotnej. Wynika to z uwarunkowań
      technicznych. Po prostu nie ma jak w ciągu kilkunastu godzin przesłać ze 100%
      pewnością wszystkich dokumentów podróży do Twojego domu (bo "Zug zum Flug" to
      po prostu dodatkowa kartka w Twoim voucherze). Nikt nie będzie przy lastach
      płacił za pocztę kurierską. Dlatego dokumenty podróży, łącznie z ww. pakietem
      na pociąg, przy "super last minute" odbierasz na lotnisku bezpośrednio przed
      odlotem i można to wykorzystać tylko wracając do kraju.

I tu kolejna ważna uwaga. Jeśli odlot jest zaplanowany na godzinę nocną, bądź
      wczesnoranną (np. 3.30 albo 6.25), to dokumenty podróży należy odebrać na
      lotnisku poprzedniego dnia. Może to oznaczać konieczność wykupienia noclegu
      gdzieś przy lotnisku (potwornie podraża koszty całej zabawy!), albo konieczność
      koczowania kilkanaście godzin na lotnisku (rozwali fizycznie każdego, jeśli
      podróżujesz z dupeńką, to atmosfera będzie very hooojova!). Pzdr.
      • m3rkury Re: Zug zum Flug? 24.06.05, 11:09
        Dzięki za odpowiedź!
        Faktycznie - popytałem trochę w tym biurze i oni sugerują, że żeby zdążyć
        dostarczyć mi do domu Zug zum Flug potrzebują mieć rezerwację 3 dni przed
        odlotem. Coś mi się wierzyć nie chce, znając naszą pocztę, że to by się udało...

Z tym odbieraniem vouczerów dzień przed - też racja - piszą o tym jak chce się
        już zarezerwować. Chyba summa summarum to się nie opłaca niestety - tylko, że
        tam wybór ofert jest wielki. Na travelplanet.pl jakieś Bułgarie w kóło i
        Turcje - raz na kilka godzin coś fajnego się pojawia. A na ltur.de - miodzio :)
        Szkoda, że nie mieszkam bliżej granicy...

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka