Dodaj do ulubionych

Manchester / Liverpool

11.12.02, 14:52
Zamierzam jechac w styczniu na weekend do Manchesteru i Liverpoolu. Czy ktos
wie gdzie w centrum mozna sie tanio zatrzymac (B&B) i co warto zobaczyc w
tych miastach czego nie polecaja informatory turystyczne?
Obserwuj wątek
    • Gość: flip Re: Manchester / Liverpool IP: *.p.lodz.pl 11.12.02, 21:43
      Tam wszystko, co interesuje szersza publicznosc, polecane jest w informatorach.
      Przed zabieraniem ulotek trzeba sie opedzac straszliwie ;-) A co cie interesuje
      szczegolnie?

Miasta te sa ogol dosc "trudne" jako obiekty turystyczne: centra zamieraja
      wieczorem, trudno jest tam chodzic pieszo, bo wokol centrow pustki niczego. Ale
      cos tam zobaczyc mimo to:

1) Port Sunlight na Wirral za Liverpoolem - miasteczko robotnicze przy fabryce
      Braci Lever
      2) W Birkenhead - wieza wyciagowa z maszyna parowa, podobno najwieksza na
      Wyspach
      3) Speke Hall pod Liverpoolem (przy lotnisku) - dwor z "ryglowki" (drugi, ale
      mniejszy jest kolo Stockport niedaleko Manczesteru - zapomnialem, jak sie
      nazywa).
      4) Wigan - interesujace muzeum przemyslu
      5) Albert Dock w Liverpoolu z roznymi atrakcjami
      6) oczywiscie St George's Hall w Liverpoolu: niestety, mozaikowa posadzke
      odslaniaja tylko w sierpniu, jesli sie nie myle;
      7) Chester - ladne "turystyczne" miasto niedaleko, z katedra, murami miejskimi
      i krytymi chodnikami na pietrze
      8) Castlefields w Manczesterze - ciekawy kompleks rewitalizacji poprzemyslowej
      z kapitalnym Muzeum Przemyslu i Techniki
      9) Gory Penninskie - np. wycieczka z Edale na linii do Sheffield.
    • avva Re: Manchester / Liverpool 11.12.02, 22:07
      W centrum Man. sie nie opłaca.
      Ceny o 20% wyższe.
      W promieniu 20 mil (albo wiecej)
      kursuje bardzo szybko i regularnie Metro Link
      W Altrincham, Sale, Bury itd. znajdziej miły nocleg
      -przytulny hotel, jakis stary Pub.
      Jezeli cie to interesuje to podam ci szczegoły.
      Koniecznie odwiedź pałace ,przyległe do nich parki, istne
      cudo!!!
      Te stada jeleni luzem,wyżerajace chleb z ręki;-)))
      Zwiedzając zdaj sie na instynkt,oczywiscie to wymaga
      wielu km. w nogach , ale popłaca.
      Nie wiem z kim jedziesz , ale jedz na Old Trafford , sam stadion
      taki , ze w polsce nie bedzie za 300 lat , a ta 100 pubów do okoła
      tez stwarza mozliwosci ( wlasnie ogladam mecz na zywo Man.-Deportivo;-)
      • fama1979 Re: Manchester / Liverpool 13.12.02, 12:32
        Jade do Manchesteru na 1 dzien sluzbowo i tak pomyslalem ze skorzystam na tej
        wycieczce i zostane na piatek, sobote, niedziele i poniedzialek. Kompletnie nie
        wiem co mozna tam zobaczyc, napewno chce zobaczyc Anfield w L'poolu bo jestem
        fanem L'poolu i muzeum Bitelsow, a w Manchesterze Old Trafford i cos jeszcze,
        sam nie wiem co. MYslalem ze jak tam nie ma nic specjalnego to pojade ne dzien
        lub dwa do Edynburga ale sam jeszcze nie wiem wiec prosze o rade.
        • Gość: avva Re: Manchester / Liverpool IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.02, 22:37
          Ja spędziłam tam miesiac i wjechałam
          z niedosytem ;-)
          Wszystko zależy na co sie nastawisz, to nie Londyn, ani
          Paryż.Ja mam sentyment i uwielbiam czerwona cegłe ;-)
          Miasto szybko sie zmienia, stare fabryki zanieniaja na
          suuuuper luuksusowe apartamenty.
          Sklepy.puby,gwar Europa pelna geba;-)
          Ponownie polecam te pałace, mało tego na świecie.
          Masz wrazenie ,że wczoraj tam sie zyło naprawde--iiii
          jest to słuszne wrazenie ;-)))
          W najblizszej okolicy Man. jest tego sporo.
          (I jelenie jelenie --;-D całe stada luuuzem;-)
          Zakochalam sie w nich - Bambi na żywo ;-)))
          • Gość: flip Re: Manchester / Liverpool IP: *.p.lodz.pl 15.12.02, 16:26
            Gość portalu: avva napisał(a):

> Sklepy.puby,gwar Europa pelna geba;-)

Czyzby? Jedna - dwie ulice z knajpami to jeszcze nie cala geba Europy.
            • Gość: avva Re: Manchester / Liverpool IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.02, 23:27
              Chodziło mi o klimat, nie odbiegajacy od bardziej
              popularnych kierunkow- dla łatwiejszego porownania.

Kryktyke poprosze bardziej konstruktywna ;-)
              • fama1979 Re: Manchester / Liverpool 16.12.02, 12:12
                Kochani

Dzieki serdeczne za zainteresowanie postem, prosze nie spierac sie tylko mi
                rzeczowo i konkretnie doradzic. Prosze o rade, co zobaczyc koniecznie jak juz
                tam bede, gdzie sie zatrzymac albo chociaz gdzie szukac taniego noclegu. Poza
                tym czy warto spedzic po 2 dni w kazdym z tych miast czy lepiej po 1 dniu i
                jechac do Edynburga na 2. Wiem, to moze nie ma sensu bo przeciez podroz zajmie
                troche ale tak sie zastanawiam bo chce jak najwiecej skorzystac na tym wypadzie.
                • Gość: flip Re: Manchester / Liverpool IP: *.p.lodz.pl 20.12.02, 15:40
                  fama1979 napisał:

> Kochani
                  >
                  > Dzieki serdeczne za zainteresowanie postem, prosze nie spierac sie tylko mi
                  > rzeczowo i konkretnie doradzic. Prosze o rade, co zobaczyc koniecznie jak juz
                  > tam bede, gdzie sie zatrzymac albo chociaz gdzie szukac taniego noclegu. Poza
                  > tym czy warto spedzic po 2 dni w kazdym z tych miast czy lepiej po 1 dniu i
                  > jechac do Edynburga na 2. Wiem, to moze nie ma sensu bo przeciez podroz
                  zajmie
                  > troche ale tak sie zastanawiam bo chce jak najwiecej skorzystac na tym
                  wypadzie
                  > .

Ahoj,

Pszepszam bardzo, ale wydaje mi sie, ze dostales juz mnostwo informacji - tyle
                  ile mozna bylo, skoro nie napisales czego tam szukasz i czym sie interesujesz.
                  Skoro nikt nie napisal o tanich noclegach - to pewnie nic o nich nie wiadomo.
                  Nie pozostaje wiec nic innego jak zajrzec do Rough Guide albo czegos podobnego
                  i zrobic odpowiednia rezerwacje. Oczywiscie, ze Edynburg jest znacznie
                  ciekawszy i znacznie ladniejszy od obu miast - ale to tez w duzym stopniu
                  zalezy od tego, czego sie szuka. Lepiej jest i ciekawiej jechac do Edynburga
                  linia wschodnia, (choc zachodnia ma swietny kawalek kiedy przebija sie przez
                  Cumberland). Po drodze warto tez wysiasc w Yorku. Milych peregrynacji.
                  • Gość: flip Re: Manchester / Liverpool IP: *.p.lodz.pl 20.12.02, 15:42
                    Po drodze warto tez wysiasc w Yorku. No i oczywiscie w Durham. Katedra w Durham
                    jest chyba najciekawsza na Wyspie.
                    • fama1979 Re: Manchester / Liverpool 21.12.02, 22:48
                      Dzieki pogrzebie w necie i moze cos znajde.
                      • Gość: fun Re: Manchester / Liverpool IP: *.pkobp.pl 26.12.02, 13:30
                        Mimo, że nie jestem fanem piłki nożnej - polecam stadion Manchester United, w
                        Liverpoolu oczywiście jest muzeum Bitelsów ale to straszna lipa. Warto spędzić
                        wieczór w jakimś pubie (ja na przykład wszystkie wieczory tam spędziłem ;)
          • Gość: fun Re: Manchester / Liverpool IP: *.pkobp.pl 26.12.02, 13:27
            Gość portalu: avva napisał(a):
            > Ja spędziłam tam miesiac i wjechałam
            > z niedosytem ;-)
            > Wszystko zależy na co sie nastawisz, to nie Londyn, ani
            > Paryż.Ja mam sentyment i uwielbiam <b>czerwona cegłe ;-)</b>

zapraszam do Żyrardowa albo do Łodzi
            • Gość: avva Re: Manchester / Liverpool IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.12.02, 17:52
              Dziękuje, ale już byłam;-)
              Nie należę do grupy pt. 'cudze chwalimy, swego nie znamy';-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka