fama1979 11.12.02, 14:52 Zamierzam jechac w styczniu na weekend do Manchesteru i Liverpoolu. Czy ktos wie gdzie w centrum mozna sie tanio zatrzymac (B&B) i co warto zobaczyc w tych miastach czego nie polecaja informatory turystyczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: flip Re: Manchester / Liverpool IP: *.p.lodz.pl 11.12.02, 21:43 Tam wszystko, co interesuje szersza publicznosc, polecane jest w informatorach. Przed zabieraniem ulotek trzeba sie opedzac straszliwie ;-) A co cie interesuje szczegolnie? Miasta te sa ogol dosc "trudne" jako obiekty turystyczne: centra zamieraja wieczorem, trudno jest tam chodzic pieszo, bo wokol centrow pustki niczego. Ale cos tam zobaczyc mimo to: 1) Port Sunlight na Wirral za Liverpoolem - miasteczko robotnicze przy fabryce Braci Lever 2) W Birkenhead - wieza wyciagowa z maszyna parowa, podobno najwieksza na Wyspach 3) Speke Hall pod Liverpoolem (przy lotnisku) - dwor z "ryglowki" (drugi, ale mniejszy jest kolo Stockport niedaleko Manczesteru - zapomnialem, jak sie nazywa). 4) Wigan - interesujace muzeum przemyslu 5) Albert Dock w Liverpoolu z roznymi atrakcjami 6) oczywiscie St George's Hall w Liverpoolu: niestety, mozaikowa posadzke odslaniaja tylko w sierpniu, jesli sie nie myle; 7) Chester - ladne "turystyczne" miasto niedaleko, z katedra, murami miejskimi i krytymi chodnikami na pietrze 8) Castlefields w Manczesterze - ciekawy kompleks rewitalizacji poprzemyslowej z kapitalnym Muzeum Przemyslu i Techniki 9) Gory Penninskie - np. wycieczka z Edale na linii do Sheffield. Odpowiedz Link Zgłoś
avva Re: Manchester / Liverpool 11.12.02, 22:07 W centrum Man. sie nie opłaca. Ceny o 20% wyższe. W promieniu 20 mil (albo wiecej) kursuje bardzo szybko i regularnie Metro Link W Altrincham, Sale, Bury itd. znajdziej miły nocleg -przytulny hotel, jakis stary Pub. Jezeli cie to interesuje to podam ci szczegoły. Koniecznie odwiedź pałace ,przyległe do nich parki, istne cudo!!! Te stada jeleni luzem,wyżerajace chleb z ręki;-))) Zwiedzając zdaj sie na instynkt,oczywiscie to wymaga wielu km. w nogach , ale popłaca. Nie wiem z kim jedziesz , ale jedz na Old Trafford , sam stadion taki , ze w polsce nie bedzie za 300 lat , a ta 100 pubów do okoła tez stwarza mozliwosci ( wlasnie ogladam mecz na zywo Man.-Deportivo;-) Odpowiedz Link Zgłoś
fama1979 Re: Manchester / Liverpool 13.12.02, 12:32 Jade do Manchesteru na 1 dzien sluzbowo i tak pomyslalem ze skorzystam na tej wycieczce i zostane na piatek, sobote, niedziele i poniedzialek. Kompletnie nie wiem co mozna tam zobaczyc, napewno chce zobaczyc Anfield w L'poolu bo jestem fanem L'poolu i muzeum Bitelsow, a w Manchesterze Old Trafford i cos jeszcze, sam nie wiem co. MYslalem ze jak tam nie ma nic specjalnego to pojade ne dzien lub dwa do Edynburga ale sam jeszcze nie wiem wiec prosze o rade. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avva Re: Manchester / Liverpool IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.02, 22:37 Ja spędziłam tam miesiac i wjechałam z niedosytem ;-) Wszystko zależy na co sie nastawisz, to nie Londyn, ani Paryż.Ja mam sentyment i uwielbiam czerwona cegłe ;-) Miasto szybko sie zmienia, stare fabryki zanieniaja na suuuuper luuksusowe apartamenty. Sklepy.puby,gwar Europa pelna geba;-) Ponownie polecam te pałace, mało tego na świecie. Masz wrazenie ,że wczoraj tam sie zyło naprawde--iiii jest to słuszne wrazenie ;-))) W najblizszej okolicy Man. jest tego sporo. (I jelenie jelenie --;-D całe stada luuuzem;-) Zakochalam sie w nich - Bambi na żywo ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Manchester / Liverpool IP: *.p.lodz.pl 15.12.02, 16:26 Gość portalu: avva napisał(a): > Sklepy.puby,gwar Europa pelna geba;-) Czyzby? Jedna - dwie ulice z knajpami to jeszcze nie cala geba Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avva Re: Manchester / Liverpool IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.02, 23:27 Chodziło mi o klimat, nie odbiegajacy od bardziej popularnych kierunkow- dla łatwiejszego porownania. Kryktyke poprosze bardziej konstruktywna ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
fama1979 Re: Manchester / Liverpool 16.12.02, 12:12 Kochani Dzieki serdeczne za zainteresowanie postem, prosze nie spierac sie tylko mi rzeczowo i konkretnie doradzic. Prosze o rade, co zobaczyc koniecznie jak juz tam bede, gdzie sie zatrzymac albo chociaz gdzie szukac taniego noclegu. Poza tym czy warto spedzic po 2 dni w kazdym z tych miast czy lepiej po 1 dniu i jechac do Edynburga na 2. Wiem, to moze nie ma sensu bo przeciez podroz zajmie troche ale tak sie zastanawiam bo chce jak najwiecej skorzystac na tym wypadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Manchester / Liverpool IP: *.p.lodz.pl 20.12.02, 15:40 fama1979 napisał: > Kochani > > Dzieki serdeczne za zainteresowanie postem, prosze nie spierac sie tylko mi > rzeczowo i konkretnie doradzic. Prosze o rade, co zobaczyc koniecznie jak juz > tam bede, gdzie sie zatrzymac albo chociaz gdzie szukac taniego noclegu. Poza > tym czy warto spedzic po 2 dni w kazdym z tych miast czy lepiej po 1 dniu i > jechac do Edynburga na 2. Wiem, to moze nie ma sensu bo przeciez podroz zajmie > troche ale tak sie zastanawiam bo chce jak najwiecej skorzystac na tym wypadzie > . Ahoj, Pszepszam bardzo, ale wydaje mi sie, ze dostales juz mnostwo informacji - tyle ile mozna bylo, skoro nie napisales czego tam szukasz i czym sie interesujesz. Skoro nikt nie napisal o tanich noclegach - to pewnie nic o nich nie wiadomo. Nie pozostaje wiec nic innego jak zajrzec do Rough Guide albo czegos podobnego i zrobic odpowiednia rezerwacje. Oczywiscie, ze Edynburg jest znacznie ciekawszy i znacznie ladniejszy od obu miast - ale to tez w duzym stopniu zalezy od tego, czego sie szuka. Lepiej jest i ciekawiej jechac do Edynburga linia wschodnia, (choc zachodnia ma swietny kawalek kiedy przebija sie przez Cumberland). Po drodze warto tez wysiasc w Yorku. Milych peregrynacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Manchester / Liverpool IP: *.p.lodz.pl 20.12.02, 15:42 Po drodze warto tez wysiasc w Yorku. No i oczywiscie w Durham. Katedra w Durham jest chyba najciekawsza na Wyspie. Odpowiedz Link Zgłoś
fama1979 Re: Manchester / Liverpool 21.12.02, 22:48 Dzieki pogrzebie w necie i moze cos znajde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fun Re: Manchester / Liverpool IP: *.pkobp.pl 26.12.02, 13:30 Mimo, że nie jestem fanem piłki nożnej - polecam stadion Manchester United, w Liverpoolu oczywiście jest muzeum Bitelsów ale to straszna lipa. Warto spędzić wieczór w jakimś pubie (ja na przykład wszystkie wieczory tam spędziłem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fun Re: Manchester / Liverpool IP: *.pkobp.pl 26.12.02, 13:27 Gość portalu: avva napisał(a): > Ja spędziłam tam miesiac i wjechałam > z niedosytem ;-) > Wszystko zależy na co sie nastawisz, to nie Londyn, ani > Paryż.Ja mam sentyment i uwielbiam <b>czerwona cegłe ;-)</b> zapraszam do Żyrardowa albo do Łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avva Re: Manchester / Liverpool IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.12.02, 17:52 Dziękuje, ale już byłam;-) Nie należę do grupy pt. 'cudze chwalimy, swego nie znamy';-))) Odpowiedz Link Zgłoś