IP: serwer:* / 192.168.18.* 29.01.03, 07:58
Czy ktoś mógłby mi polecic tani nocleg w tym mieście. Jadąc do Turcji
chciałam sie tam zatrzymać i zobaczyc ponoć przepiekne okoliczne
monastyry.Czy z Sucuavy kursują codziennie bezpośrednie autobusy do Stambułu?
Obserwuj wątek
    • Gość: acton Re: Sucuava IP: *.w / *.net.pl 29.01.03, 11:19
      Gość portalu: Iwona napisał(a):

> Czy ktoś mógłby mi polecic tani nocleg w tym mieście. Jadąc do Turcji
      > chciałam sie tam zatrzymać i zobaczyc ponoć przepiekne okoliczne
      > monastyry.Czy z Sucuavy kursują codziennie bezpośrednie autobusy do Stambułu?

Noclegu polecić Ci nie mogę, bo tam nie nocowałem. Jak masz zasobny portfel, to
      na przeciwko dworca autobusowego jest hotel w stylu radzieckim. Co do autobusów
      już bardziej się orientuję. Z Suczawy o 7.00 rano odjeżdża bus firmy Torros.
      Nie jest to złe rozwiązanie, ale zdecydowanie taniej jest jechać do Bukaresztu
      i stamtąd za 20$ do Stambułu. W stolicy jest większy wybór biur i można
      targować znacznie efektywniej. Z dojazdem do B. nie większych problemów.
      Zakładam, że do S. przyjeżdżasz PKS (alternatywa- pociąg ze Lwowa do
      Czerniowców i dalej busem), więc przyjeżdżasz najwcześniej o 20-tej. W stronę
      powrotnę proponuję przejazd przez Czerniowce. PKS jeździ z powrotem o
      niewygodnych porach i nigdy nie wiadomo, czy nie odwołali kursu. Traska jest
      bardzo ciekawa, a i o kilka $ wychodzi taniej.
      pozdrówka
      • Gość: Iwona Re: Sucuava IP: serwer:* / 192.168.18.* 29.01.03, 11:53
        Dzięki. Nocowac chciałam w Suczawie, bo zabieramy ze sobą 7-latka-spiocha
        (przepłynal w zeszłym roku ciesnine Gibraltarską, a teraz chce zaliczyc Bosfor).
        Wszystkie hotele w Suczawie, jakie znalazłam w internecie maja ceny ok.70USD, a
        ja szukam coś poniżej 20 USD za trójke. No, ale może w pociągu do Bukaresztu
        się prześpi. Proszę napisz (-scie) cos o warunkach podróżowania do Bukaresztu.
        Ile godzin trwa podróż, czy można się wyłożyć na siedzeniach i przespać i czy
        jest bezpiecznie ? Chcemy jechać tam w okolicach świat wielkanocnych, pewnie 11
        kwietnia(piątek -dzień kursowania autobusu do Suczawy), może się ktos do nas
        przyłączy? Pozdrowienia
        • Gość: acton Re: Sucuava IP: *.w / *.net.pl 29.01.03, 14:22

> Dzięki. Nocowac chciałam w Suczawie, bo zabieramy ze sobą 7-latka-spiocha
          > (przepłynal w zeszłym roku ciesnine Gibraltarską, a teraz chce zaliczyc
          Bosfor)
          > .
          > Wszystkie hotele w Suczawie, jakie znalazłam w internecie maja ceny ok.70USD,
          a
          >
          > ja szukam coś poniżej 20 USD za trójke. No, ale może w pociągu do Bukaresztu
          > się prześpi. Proszę napisz (-scie) cos o warunkach podróżowania do
          Bukaresztu.
          > Ile godzin trwa podróż, czy można się wyłożyć na siedzeniach i przespać i czy
          > jest bezpiecznie ? Chcemy jechać tam w okolicach świat wielkanocnych, pewnie
          11
          >
          > kwietnia(piątek -dzień kursowania autobusu do Suczawy), może się ktos do nas
          > przyłączy? Pozdrowienia

Nie wiem jak z noclegami. Co do bezpieczeństwa, to nie sądzę, aby było większe
          niż u nas. Jak dacie radę jechać dalej, to najlepiej umyć się w McDonaldzie:)
          Każdy pokaże jak tam dojść. Pociąg wychodził trochę drożej niż autobus, więc
          dalej jechałem autobusem. Do Bukaresztu, potem Stambułu był prawie komplet
          pasażerów, więc nie wiem jak się wyśpicie. Ja z tym problemów nie miałem. Jeśli
          chodzi o tą firmę Toros, jadącą do Stambułu, jak i zapewne inne, poproście o
          miejsca niepalące (!!!). Niektóre linie tylnią część autobusu przeznaczają dla
          palących, a tam prawie wszyscy kurzą:( Jak będziesz miała jeszcze jakieś
          pytania, to wal śmiało.
          pzodrówka
        • Gość: Iwona Re: Sucuava IP: serwer:* / 192.168.18.* 29.01.03, 14:59
          No to pytam dalej: ile kosztuje bilet autobusowy z Sycuavy do Bukaresztu,
          gdzie się je kupuje, skąd i o której godzinie odjeżdża autobus z S. do B.,czy
          jest z WC. Te same pytania dotyczą autobusów z Bukaresztu do Istambułu. Z
          obliczę mi wychodzi, że bez noclegu z Przemyśla do Istambułu będziemy jechac 48
          godzin. Ale chyba warto.
          • Gość: acton Re: Sucuava IP: *.w / *.net.pl 29.01.03, 18:59

> No to pytam dalej: ile kosztuje bilet autobusowy z Sycuavy do Bukaresztu,
            > gdzie się je kupuje, skąd i o której godzinie odjeżdża autobus z S. do
            B.,czy
            > jest z WC. Te same pytania dotyczą autobusów z Bukaresztu do Istambułu. Z
            > obliczę mi wychodzi, że bez noclegu z Przemyśla do Istambułu będziemy jechac
            48
            >
            > godzin. Ale chyba warto.

No to tak. Z Suczawy jechaliśmy (połowa września 2002) za 220000 Lei (wówczas 1
            $=32000 Lei). Teraz tak jest kilka opcji. Najłatwiej jak załapiecie się na
            rumuński PKS (z tego samego dworca na który przyjedziecie z Przemyśla, jak
            zakładam), jedzie około 22-iej. My jechaliśmy prywatną linią spod jakiegoś
            hotelu, ale za cholerę nie pamiętam jak się nazywał. Gdybyście nie wyrobili,
            albo nie byłoby biletów, to jeżdżą co jakiś czas pociągi, nieznacznie droższe.
            Jechaliśmy całą noc, tzn. od ok. 22.30 do 6- tej rano. Czymkolwiek nie
            pojedziecie wylądujecie w okolicach Gara de Nord (dworzec kolejowy). Biura
            oferujące bilety do Stambułu są w tych okolicach, więc ze znalezieniem
            problemów nie będzie. Musicie trochę przeczekać, bo otwarte będą nie wcześniej
            niż o 9-tej. Bagaże możecie zostawić w jednym z biur, w którym kupicie bilety
            (bagażownia na dworcu względnie droga- 50000Lei). Nas jako studentów i w grupie
            (4 osoby) bilet kosztował za łebka 20$. Cena wyjściowa to ok. 30, nawet 35$,
            ale targujcie ostro, bez obciachu, w końcu buissness is buissness:) Najlepiej
            powołajcie się na znajomego, który akurat tu kupował za 20$ miesiąc temu, zrobi
            mu się głupio i w końcu sprzeda:). Autobusy najczęściej odjeżdżają ok. 15-tej,
            16-tej, więc jest trochę czasu na zwiedzanie. Koniecznie idźcie do Pałacu Ludu
            (Casa Poporului), ten moloch robi wrażenie. Dojechać można metrem. Bus do
            Stambułu odjeżdż jak wspomniałem i w Stambule jest raniutko, między 6-tą, 8-
            smą, najpóźniej. Tak jak wyliczyłaś jest 48h:) Jeśli chodzi o standard
            autobusów, to nienajgorszy. WC nie ma, chyba że wam się trafi. Autobus w miarę
            często się zatrzymuje, więc problemu nie ma. Być może nawet zaserwują Wam
            obiadek po drodze w cenie biletu. Co do autobusu do Suczawy, to lepiej
            zarezerwujcie bilet wcześniej, bo mogą być kłopoty, jak się jakaś grupa trafi.
            Jak masz jakieś jeszcze pytanka, to strzelaj:)
            pozdrówka
          • Gość: acton Re: Sucuava IP: *.w / *.net.pl 29.01.03, 19:04
            Super opis trasy jest na stronie www.travelbit.pl/glowna.htm, wejdź na "droga
            lądowa do Indii", potem "zanim wyruszysz", następnie "południowa" i dalej
            już "itsambuł". Poprowadzą Cię jak dziecko za rękę:)))
            pozdrówka
            • Gość: Iwona Re: Sucuava IP: serwer:* / 192.168.18.* 29.01.03, 23:10
              dzięki za wszystkie informacje. Na podanej przez Ciebie stronie travelbitu
              wyczytałam o pociągu Orient Expres z Bukaresztu o Istambułu za 20-25 $, co
              brzmi zachęcająco, ale obawiam się, że ceny juz chyba są nieaktualne. Czy ktos
              jechał ostatnio tym pociągiem z Bukaresztu do Istambułu?
              • Gość: acton Re: Sucuava IP: *.w / *.net.pl 30.01.03, 06:58
                Wiesz, badaliśmy tą opcję, ale ta różnica, ok. 5(?)$ przeważyła na korzyść
                autobusu. Jest to wielce prawdopodobna cena. Komfort jazdy lepszy itd. Pod
                dworcem może być paru naciągaczy, którzy będę twierdzić, że mogą Was podrzucić
                taxi np. do Giurgiu, a stamtąd bardzo tanio dostaniecie się dalej itp. Omijać z
                daleka.
                pozdrófka
        • Gość: Iwona Re: Sucuava IP: serwer:* / 192.168.18.* 29.01.03, 14:59
          No to pytam dalej: ile kosztuje bilet autobusowy z Sycuavy do Bukaresztu,
          gdzie się je kupuje, skąd i o której godzinie odjeżdża autobus z S. do B.,czy
          jest z WC. Te same pytania dotyczą autobusów z Bukaresztu do Istambułu. Z
          obliczę mi wychodzi, że bez noclegu z Przemyśla do Istambułu będziemy jechac 48
          godzin. Ale chyba warto.
      • Gość: Iwona Re: Sucuava IP: serwer:* / 192.168.18.* 29.01.03, 11:53
        Dzięki. Nocowac chciałam w Suczawie, bo zabieramy ze sobą 7-latka-spiocha
        (przepłynal w zeszłym roku ciesnine Gibraltarską, a teraz chce zaliczyc Bosfor).
        Wszystkie hotele w Suczawie, jakie znalazłam w internecie maja ceny ok.70USD, a
        ja szukam coś poniżej 20 USD za trójke. No, ale może w pociągu do Bukaresztu
        się prześpi. Proszę napisz (-scie) cos o warunkach podróżowania do Bukaresztu.
        Ile godzin trwa podróż, czy można się wyłożyć na siedzeniach i przespać i czy
        jest bezpiecznie ? Chcemy jechać tam w okolicach świat wielkanocnych, pewnie 11
        kwietnia(piątek -dzień kursowania autobusu do Suczawy), może się ktos do nas
        przyłączy? Pozdrowienia
    • Gość: smuutek Re: Sucuava IP: *.chello.pl 29.01.03, 20:08
      witaj,

Proponuje abys skontaktowala z tamtejsza Polonia. Wiem, ze w Sucavie znajduje
      sie Dom Polski. Niestety nie posiadam namiarow. Nie mniej sprobuj znalezc
      kontakt do nich przez ambasade Polski w Bukareszcie(tel.00401/2302330 2302619,
      fax 2307832, mail ambpolbuk@kappa.ro.)Mysle, ze oni pomoga Ci znalezc tanszy
      noclek. Pozatym w Sucavie zgodnie z przewodnikiem Lonely planet z may 1998, za
      noc w hotelu Socim( tel 257 675 fax 522 662) na ulicy Jean bart 24, 200 m od
      dworca za podwojny pokoj, z toaleta i prysznicem na pietrze, poza pokojem,
      zaplacisz 2.80 $ bez sniadania, niestety woda ciepla tylko od 6-9 rano i 4 do
      9 wieczorem. Inna opcja jest hotel Gloria( tel 521209 fax 520 087 na ulicy
      Mihali vasilie Bumbac 4. Dwojka kosztuje 15 $ ze sniadaniem. Pozostale hotele
      sa drozsz, za dwojke zaplacisz ponad 50 $.

Kiedy bedziesz w Sucavie proponuje abys odwiedzila jedna z bylych polskich
      wiosek: Kaczyce(Cacica), Radowce(Radatui) badz Nowy Sołoniec(Solonetul Nou).

Pociag do Bukareszt (450 km, 7 h) po wiecej info o rumunskiej koleji zajzyj na
      www.cfr.ro

Jesli masz jeszcze jakies pytania to smialo zadawaj.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka