ada.opole Re: Wiecie cos o systemie RCI i timeshare? 19.02.03, 15:06 Timeshare polega na tym, że kupujesz tzw. mieszkanie wakacyjne np. na Costa del Sol i jest ono twoją "własnością", ale możesz z niego korzystać tylko przez tydzień w roku w określonym z góry terminie. Do tego mieszkania musisz pojechać conajmniej raz, a później możesz już jeździć do wszystkich innych obiektów i krajów oferowanych przez daną firmę. Tak to wygląda teoretycznie, a w praktyce jest tak,że płacisz ogromną sumę za coś co jest twoją "własnością" tylko przez tydzień, musisz sobie sam zapewnić przelot i wyżywienie, wyjdzie ci o wiele drożej niż gdybyś kupowała imprezę w biurze podróży!! Ogólnie według mnie jest to naciąganie ludzi, sama sprzedaż, prezentacja( być może byłaś na takiej prezentacji) to jedna wielka manipulacja i oszustwo (wiem, bo pracowałam w takiej firmie, odeszłam bo nie chciałam mieć z tym nic wspólnego z tym procederem)Na prezentację trzeba przyjść ze współmałżonkiem ( bo na miejscu podpisuje się umowy), w nagrodę za przybycie losują nagrodę, może to być wycieczka, kamera lub pieniądze, w rzeczywistości każdy dostaje wycieczkę (tygodniowy pobyt np. na Cyprze bez wyżywienia i przelotu!) a kamera i kasa to tylko fikcja!! Przy podpisywaniu umowy wpłaca się zaliczkę ok. 1000 zł, z autopsji wiem, że większość osób po powrocie do domu dopiero orientuje się o co w tym wszystkim chodzi i woli stracić tą zaliczkę i nie dopłacać. A prezenterzy są tak wyszkoleni w technikach sprzedaży i manipulacji, że potrafią omotać nawet najbardziej rozsądną rodzinę. To tyle gdybyś miała jeszcze pytania to pisz na maila. Mam nadzieję,że uchroniłam chociaż jedną duszyczkę :) przed popełnieniem błędu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Wiecie cos o systemie RCI i timeshare? IP: *.edipresse.pl 19.02.03, 15:43 wielkie dzieki. Ocalilas duszyczki dwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Zalecam ostrożność.... IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 19.02.03, 16:10 Cześć, Ja też zalecałbym przemyślenie sprawy, tym bardziej, że w ostatnich latach w Polsce działało w i e l e firm ofeujących time-share (m. in World Travel Club, Fairways i inne), które po zebraniu forsy od klientów po prostu znikały z rynku. Sprawa była głośna zwłaszcza na początku lat 90-tych. Może jest to pewne, gdy zamawiasz apartament bezpośrednio przez RCI, ale z mediów wiem, że i na Zachodzie kwestia time share budzi duże kontrowersje. A poza tym - po co Ci uwiązanie do jednej firmy turystycznej przez całe życie? Co będzie, gdy RCI za np. 10 lat padnie? Nic nie trwa wiecznie.... Nie lepiej wybierać sobie co rok coś innego? Pozdrawiam serdecznie Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
ozpol Re: Zalecam ostrożność..wystrzegac sie jak diabel 20.02.03, 06:57 ..swiecej wody. Jest to jeden z najwiekszych przekretow funkcjonujacych na swiecie. Nie spotkalem nikogo ..powtarzam nikogo zeby sie w tym szwindlu nie umoczyl. Chodzi o zlapanie forsy i ciagle placenie za cos czego sie nie uzywa, a co najgorsze jest do nie sprzedanie chyba sie umie taki sam kit wcisnac innemu "szczesliwcowi". Jak najdalej od tego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alfisti Re: Wiecie cos o systemie RCI i timeshare? IP: 213.39.198.* 20.02.03, 22:38 Bardzo, bardzo serdecznie odradzam. Jezeli Chcesz zostac szczesliwym, wesolym i zadowolonym czlowiekiem i samemu za siebie decydowac gdzie, kiedy i za ile Pojedziesz to nie wsiadaj w to. Znam ludzi ktorzy to kupili, a kompleks turystyczny wylecial z oferty RCI i teraz sobie do konca zycia moga pofruwac w jedno miejsce mianwicie do raju bezrobotnych i pracownikow okazjonalnych - na Majorke. Ci goscie z RCI potrafia byc strasznie agresywni podczas prezentacji produktu - totalna sciema - zastrzela Cie po prostu propozycjami i udziela Ci super super znizki jezeli oczywiscie jeszcze tego wieczoru Podpiszesz. Trzymajcie sie z daleka od timeshare !!! pozdro Odpowiedz Link Zgłoś