Dodaj do ulubionych

Liechtenstein,Andorra,Gibraltar,San Marino

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.02.03, 04:42
Mam pytanie do osob ktore byly w tych malych panstewkach o opinie i
podzielenie sie ogolnymi wrazeniami.
Obserwuj wątek
    • ozpol Re: Liechtenstein - znam i warto odwiedzic.. 20.02.03, 06:53
      ..jest to pomiedzy Austria - Voralberg - ladna okolica a Szwajcaria - ok 1
      godziny do Zurichu.
      Nie jest wiele do zwiedzania ale 2 -3 godziny mozna spedzic w Vaduz. Wejsc na
      zamek i przejscie do Mureen - narciarska wioska.
      Lichtenstein to nie tylko Vaduz ale innych 6 wiosek ale "leci" sie szybko.
      Buchs - jest przez rzeke w Szwajcarii a Feldkirch w Austrii.
      • Gość: leo Re: San Marino IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.0.* 20.02.03, 20:32
        Trzeba przyznać, że San Marino ma swój klimat, a twierdza na szczycie wzgórza
        prezentuje się okazale i malowniczo. W gruncie rzeczy jednak nie ma tam
        przesadnie wielu ciekawych rzeczy, jest parę drogich muzeów, ładne widoki z
        góry, można na nią wjechać kolejką linową, a wąskie zabytkowe uliczki z
        licznymi sklepami z pamiątkami przywodzą skojarzenia z Wenecją. San Marino to
        dla Polaków przede wszystkim największy sklep wolnocłowy na świecie - większość
        sprzedawców rozumie po polsku, a nawet przyjmuje złotówki, czy wręcz wywiesza
        przed monopolami ogłoszenia o specjalnych zniżkach dla Polaków (które
        szczególnie mnie rozbawiły).
      • Gość: Alfisti Re: jeszcze o Liechtenstein IP: 213.39.198.* 20.02.03, 22:20
        Najciekawsza miejscowoscia Liechtenstein'u jest Malbun (1599 m npm) prowadzi
        tam dosc stroma i kreta droga. W samym Malbun'ie warto wjechac jeszcze wyzej
        wyciagiem krzeselkowym. Po drodze do Malbun'u strumyki gorskie, gdy tam bylem
        to na tablicach informacyjnych mozna bylo przeczytac ze jest to woda pitna.
        pozdro
      • Gość: Alfisti Re: jeszcze o San Marino IP: 213.39.198.* 20.02.03, 22:28
        San Marino bardzo malowniczo polozone, niestety sam zamek byl dla mnie troszke
        zbyt kiczowaty. Strasznie negatywne wrazenie zrobily na mnie rowery " gorale "
        ktore mozna bylo tam praktycznie wszedzie kupic - ja jednak nie po to tam
        pojechalem. Do dzisiejszego dnia dwa miejsca kojarza mi sie z rowerami -
        Amsterdam i wlasnie San Marino. Biorac to pod uwage bardziej podobalo mi sie w
        Riccione (5 km od Rimini) i oczywiscie w Amsterdamie jezeli chodzi o rowery.
        pozdro
      • Gość: Waldek Re: Liechtenstein - znam i warto odwiedzic.. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.02.03, 22:37
        W Liechtensteinie bylem wioska narciarska najwyzej polozona nazywa sie Malbun,a
        tych wiosek i miasteczek oprocz Vaduz jest kilkanascie a nie 6.
    • Gość: Kicur Andorra IP: *.bielsko.msk.pl 20.02.03, 22:00
      To zależy CO LUBISZ, czego oczekujesz...
      Ja do Andorry zawsze wracam będąc w Hiszpanii, z wielu powodów warto! W San
      Marino też byłem, ale - moim zdaniem - co do zakupów i widoków nie ma
      porównania na korzyść Andorry.
      Jest taki sklep w Andorze, gdzie whisky i inne %%% trunki (dobre!) leją z
      beczki i można je kupić za symoboliczną cenę (najtańsza whisky - niecałe 10 PLN
      za litr!) - zaznaczam, że dobre trunki (likiery też), a ja mam trochę wybredny
      gust. Inne alkohole markowe są po normalnych bezcłowych cenach.
      2 lata temu kupiłem tam także kino domowe za 60% ceny w Polsce :)))
      Jak masz pytania - zapraszam na GG2823614.
      Pozdrawiam!
    • Gość: Alfisti Re: Gibraltar IP: 213.39.198.* 20.02.03, 22:11
      Gibraltar to przede wszystkim baza wojskowa. Samochodem mozna prawie wszedzie
      dojechac (6qkm) u podnuza skaly Gibraltarskiej male typowo angielskie osiedla
      czerwonych domkow. Wyzej na skale i w skale instalacje wojskowe i koszary. Ze
      skaly swietny widok na ciesnine (czesto zamglona). Mozliwosc wjechania kolejka
      linowa na gore. Charakterystyczne dla Gibraltaru sa male malpki dziko zyjace na
      skale. Po przekroczeniu granicy hiszpanskiej jest sie natychmiast w porcie i na
      lotnisku (nabrzeza portowe sa wykorzystywane jako pas startowy) a wlasnie
      obydwa port i lotnisko krzyzuje droga z Hiszpanii na " skale "
      Paliwo w Gibraltarze bylo w 1998 roku o 40% tansze niz w Hiszpani.
      pozdro
      • Gość: a to ja Re: Gibraltar IP: *.iig.pl / 192.168.22.* 20.02.03, 22:39
        Tak na marginesie to jest tam sklep z szyldem "Ostatni sklep w Europie";-
        ),sporo sklepów "wolnocłowych"( tańsze niż w Hiszpanii
        papierosy,alkohol),naciągacze przed wjazdem na granicę (pobierają pieniądze za
        wjazd - oczywiście nielegalnie,ale zawsze ktoś się na to nabierze...),no i
        widać Afrykę...(przy dobrej widoczności).
        Pozdrawiam
        • Gość: tgas Re: Gibraltar IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.02.03, 16:46
          Jest taki trójkącik - Port Algeciras w Hiszpanii (ma w sobie taki awanturniczy
          klimat przygody, w satrym stylu), Ceuta (to już Afryka) i Gibraltar (z
          angielskimi pubami i Bobami na granicy). Bardzo mi się tam podoba na obszarze
          kilku kilometrów kw. mamy Hiszpanię, Wlk. Brytanię i Maroko. Polecam, warto
          spędzić kilka dni w tym rejonie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka