Gość: Waldek IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.02.03, 04:42 Mam pytanie do osob ktore byly w tych malych panstewkach o opinie i podzielenie sie ogolnymi wrazeniami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ozpol Re: Liechtenstein - znam i warto odwiedzic.. 20.02.03, 06:53 ..jest to pomiedzy Austria - Voralberg - ladna okolica a Szwajcaria - ok 1 godziny do Zurichu. Nie jest wiele do zwiedzania ale 2 -3 godziny mozna spedzic w Vaduz. Wejsc na zamek i przejscie do Mureen - narciarska wioska. Lichtenstein to nie tylko Vaduz ale innych 6 wiosek ale "leci" sie szybko. Buchs - jest przez rzeke w Szwajcarii a Feldkirch w Austrii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: San Marino IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.0.* 20.02.03, 20:32 Trzeba przyznać, że San Marino ma swój klimat, a twierdza na szczycie wzgórza prezentuje się okazale i malowniczo. W gruncie rzeczy jednak nie ma tam przesadnie wielu ciekawych rzeczy, jest parę drogich muzeów, ładne widoki z góry, można na nią wjechać kolejką linową, a wąskie zabytkowe uliczki z licznymi sklepami z pamiątkami przywodzą skojarzenia z Wenecją. San Marino to dla Polaków przede wszystkim największy sklep wolnocłowy na świecie - większość sprzedawców rozumie po polsku, a nawet przyjmuje złotówki, czy wręcz wywiesza przed monopolami ogłoszenia o specjalnych zniżkach dla Polaków (które szczególnie mnie rozbawiły). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alfisti Re: jeszcze o Liechtenstein IP: 213.39.198.* 20.02.03, 22:20 Najciekawsza miejscowoscia Liechtenstein'u jest Malbun (1599 m npm) prowadzi tam dosc stroma i kreta droga. W samym Malbun'ie warto wjechac jeszcze wyzej wyciagiem krzeselkowym. Po drodze do Malbun'u strumyki gorskie, gdy tam bylem to na tablicach informacyjnych mozna bylo przeczytac ze jest to woda pitna. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alfisti Re: jeszcze o San Marino IP: 213.39.198.* 20.02.03, 22:28 San Marino bardzo malowniczo polozone, niestety sam zamek byl dla mnie troszke zbyt kiczowaty. Strasznie negatywne wrazenie zrobily na mnie rowery " gorale " ktore mozna bylo tam praktycznie wszedzie kupic - ja jednak nie po to tam pojechalem. Do dzisiejszego dnia dwa miejsca kojarza mi sie z rowerami - Amsterdam i wlasnie San Marino. Biorac to pod uwage bardziej podobalo mi sie w Riccione (5 km od Rimini) i oczywiscie w Amsterdamie jezeli chodzi o rowery. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldek Re: Liechtenstein - znam i warto odwiedzic.. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.02.03, 22:37 W Liechtensteinie bylem wioska narciarska najwyzej polozona nazywa sie Malbun,a tych wiosek i miasteczek oprocz Vaduz jest kilkanascie a nie 6. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kicur Andorra IP: *.bielsko.msk.pl 20.02.03, 22:00 To zależy CO LUBISZ, czego oczekujesz... Ja do Andorry zawsze wracam będąc w Hiszpanii, z wielu powodów warto! W San Marino też byłem, ale - moim zdaniem - co do zakupów i widoków nie ma porównania na korzyść Andorry. Jest taki sklep w Andorze, gdzie whisky i inne %%% trunki (dobre!) leją z beczki i można je kupić za symoboliczną cenę (najtańsza whisky - niecałe 10 PLN za litr!) - zaznaczam, że dobre trunki (likiery też), a ja mam trochę wybredny gust. Inne alkohole markowe są po normalnych bezcłowych cenach. 2 lata temu kupiłem tam także kino domowe za 60% ceny w Polsce :))) Jak masz pytania - zapraszam na GG2823614. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alfisti Re: Gibraltar IP: 213.39.198.* 20.02.03, 22:11 Gibraltar to przede wszystkim baza wojskowa. Samochodem mozna prawie wszedzie dojechac (6qkm) u podnuza skaly Gibraltarskiej male typowo angielskie osiedla czerwonych domkow. Wyzej na skale i w skale instalacje wojskowe i koszary. Ze skaly swietny widok na ciesnine (czesto zamglona). Mozliwosc wjechania kolejka linowa na gore. Charakterystyczne dla Gibraltaru sa male malpki dziko zyjace na skale. Po przekroczeniu granicy hiszpanskiej jest sie natychmiast w porcie i na lotnisku (nabrzeza portowe sa wykorzystywane jako pas startowy) a wlasnie obydwa port i lotnisko krzyzuje droga z Hiszpanii na " skale " Paliwo w Gibraltarze bylo w 1998 roku o 40% tansze niz w Hiszpani. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a to ja Re: Gibraltar IP: *.iig.pl / 192.168.22.* 20.02.03, 22:39 Tak na marginesie to jest tam sklep z szyldem "Ostatni sklep w Europie";- ),sporo sklepów "wolnocłowych"( tańsze niż w Hiszpanii papierosy,alkohol),naciągacze przed wjazdem na granicę (pobierają pieniądze za wjazd - oczywiście nielegalnie,ale zawsze ktoś się na to nabierze...),no i widać Afrykę...(przy dobrej widoczności). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tgas Re: Gibraltar IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.02.03, 16:46 Jest taki trójkącik - Port Algeciras w Hiszpanii (ma w sobie taki awanturniczy klimat przygody, w satrym stylu), Ceuta (to już Afryka) i Gibraltar (z angielskimi pubami i Bobami na granicy). Bardzo mi się tam podoba na obszarze kilku kilometrów kw. mamy Hiszpanię, Wlk. Brytanię i Maroko. Polecam, warto spędzić kilka dni w tym rejonie. Odpowiedz Link Zgłoś