Dodaj do ulubionych

Egipt czy Turcja

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 14:41
Turcja lub Egipt , na 2-tygodniowy urlop na początku października - gdzie
ładniej ciekawiej itd itp ?
Obserwuj wątek
    • Gość: k873 Re: Egipt czy Turcja IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.08.06, 15:26
      trudny wybór :) w Egipcie klimat jest cieplejszy i bardziej suchy,więc na pewno
      w pażdzierniku temperatura w Egipcie będzie bardziej korzystna niż w
      Turcji.mnie bardziej zafascynowała Turcja,ale wszystko zależy od tego w jakim
      celu tam jedziesz.jeśli tylko po to by leżeć koło basenu i się opalać,to
      miejsce nie ma znaczenia :P jeśli chodzi o zwiedzanie to raczej Turcja-
      wycieczki do Kapadocji,na jeep safari,Pammukale,rafting są naprawdę super.jeśli
      jedziesz w celach imprezowych to Turcja-w alanyi,w centrum ciągną się same
      dyskoteki;poza tym są restauracje,w których często odbywają się koncerty;no i
      bary z tańczącymi kelnerami :).każdy może znaleźć coś dla siebie.będąc w sharm
      el-sheikh nie masz zbyt wielu rzeczy do wyboru-jest tam centrum nama bay,ale
      jest dosyć małe i nieciekawe ;/
      • Gość: sarika Re: Egipt czy Turcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 10:25
        o swietnie dzieki a informacje są bardzo przydatne
        • 17waldemar Re: Egipt czy Turcja 30.08.06, 17:16
          jak to , nie ma co zwiedzać w Egipcie..., jest dużo, no i nie na darmo wszyscy
          przyjeżdżają tam nurkować i snurkować.Rybki jak z bajki.
          Ja byłam w Hurghadzie /jest stara i nowa-Sekala/, i dyskotek jest sporo,
          restauracyjek, sklepów mnóstwo.
          • Gość: k873 Re: Egipt czy Turcja IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.08.06, 22:51
            tak,jeśli chodzi o nurkowanie,to Egipt jest do tego idealnym miejscem,pominęłam
            to.a co do rozrywek,to ja byłam w Sharmie,a tam poza dużą ilością sklepów,nie
            ma tylu dyskotek co w Alanyi.ale zakupy zrobiłam jednak lepsze niż w Turcji.
            • Gość: madziuchnna Re: Egipt czy Turcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 21:56
              Turcja jest wspaniałam, byłam już dwa razy w Alanii i znow mam zamiar jechac.
              Jesli chodzi o biuro to polecam Pegas Touristic-dbaja o klienta i sa tureckim
              biurem, bardzo milo mnie zaskoczyli.
              • Gość: Berenika Re: Egipt czy Turcja IP: *.gdynia.mm.pl 03.09.06, 22:16
                Dla mnie Turcja to jedno wielkie nieporozumienie. Brudno, brzydko, sklepy pełne
                podrobionej odzieży takich marek jak Nike, Puma itp., tandetnych toreb niby
                Gucci i butów pseudo Valentino, Turcy namolni, natrętni, nie znają znaczenia
                słowa "nie" nawet w ojczystym języku, nastawieni są tylko na trzepanie kasy z
                turystów no i oczywiście każy z nich chwali się swoją dziewqczyną z Polski (!),
                w hotelach nawet 5* bywa brudno i syfiasto, jedzenie do niczego, jeśli masz tyle
                szczęścia, że mieszkasz gdzieś blisko centrum to ratunkiem są miejscowe bary ale
                też nie wszystkie, ceny w porównaniu np. z Egiptem kosmiczne a do przywiezienia
                stamtąd tak naprawdę nie ma nic - ja przywiozłam prawie połowę dolarów ze sobą,
                sama Alanya mała i właściwie do zwiedzenia w jeden dzień, jeśli chodzi o
                wycieczki to takie sobie, fajny był jedynie rafting. Z miejsc które zwiedziłam
                do tej pory a byłam w róznych krajach to Turcja zrobiła na mnie najgorsze
                wrażenie. Kompletnie nie rozumiem ludzi którzy tam wracają.
                • Gość: gość Re: Egipt czy Turcja IP: *.chello.pl 03.09.06, 22:50
                  jeśli chcesz jechać na zakupy to polecam Nowy Jork.
                  A w Egipcie to nie ma namolnych sprzedawców? Mało chyba widziałaś w Turcji, bo
                  za dużo czasu spędziłaś na oglądaniu podróbek na bazarach.
                  • k873 Re: Egipt czy Turcja 03.09.06, 23:10
                    Nie zgadzam się z niczym,co napisała Berenika.Po pierwsze nikt Ci nie każe
                    kupować podróbek markowych ciuchów.Po drugie Turcy bywają namolni,ale kiedy
                    odmawiasz,potrafią uszanować Twoją decyzję.Sprzedawcy owszem są namolni,ale w
                    Egipcie jest dokładnie tak samo,wiem,bo byłam.Po trzecie,miałam 4-gwiazkodwy
                    hotel i nigdzie nie było brudno,a jedzenie mi smakowało.Najwyraźniej miałaś po
                    prostu pecha i źle trafiłaś.Nie możesz jednak tak mówić o wszystkich
                    hotelach.Po czwarte Alanya nie jest tak mała,żeby po jednym dniu umrzeć tam z
                    nudów.No ale cóż,są różne opinie...
                • Gość: ela Re: Egipt czy Turcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 23:06
                  Czysto, pięknie, uroczo. Przesympatyczni, nie nachalni sprzedawcy. Na ulicach
                  czyściutko, zero śmieci i petów. Hotele nie molochy ale miłe, skromne, czyste,
                  z sympatyczną, dyskretną obsługą. Pyszne jedzonko.I nie potrzeba 5*, żeby
                  spędzić fantastyczny urlop w cudownym miejscu. Pani Bereniko! Gdzie tak jest?
                  Niech Pani sobie wyobrazi, że to Turcja. Maleńkie miasteczko Oludeniz.
                  Spędzając urlop tylko w hotelu i na bazarze nie można oceniać walorów kraju.
                  Acha, w Alanyi też byłam, mam miłe wspomnienia. I jeśli Alanya jest mała to na
                  urlopowy wypoczynek polecam Tokio.
                  • Gość: pepin Re: Egipt czy Turcja IP: 195.94.193.* 07.09.06, 11:53
                    Dokładnie tak jest ! Oludeniz to super miejsce-zupełnie inne niż te zapchane
                    kurorty i molochowate hotele w alanyi. Tam jest sporo hotelików-kilkupietrowych
                    zaledwie, otoczonych zielenią . Wygladają bardziej jak wille bogatych
                    biznesmenow niż hotele. Nie ma porównania z takim np. Blue Fishem w drodze do
                    Konakli, który na wakacjach.pl kosztuje 1500 zł za 3 gwiazdki a przykładowo
                    taki Pink Palace w Alfa Starze kosztuje o stówe więcej. Różnice w jakości
                    wypoczynku i w otoczeniu widać na pierwszy rzuy oka. No i ta ich laguna !.Co
                    prawda słyszałem od znajomego Turka ,że okolice Bodrum są jeszcze fajniejsze,
                    ale i duzo droższe. Generalnie właśnie tam wypoczywają Turcy. Kiedys trzeba
                    bedzie to sprawdzić.
                    • Gość: zosia Re: Egipt czy Turcja IP: *.gprspla.plusgsm.pl 07.09.06, 22:48
                      Egipt-rejs po nilu
                      • Gość: tomek Re: Egipt czy Turcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 15:48
                        Też się wybieramy po sezonie urlopowym na wakacje :) Rozważaliśmy Turcję, bo
                        byliśmy tam rok temu w Hurghadzie z alfa starem i zachwyciła nas ogromna kultura
                        mieszkańców tego kraju, piękna woda, przesmaczne jedzenie (raj dla
                        nas-wegetariańskich smakoszy :), wiele możliwości aktywnego wypoczynku na
                        powietrzu. W dodatku teraz mają promocje Turcje (innego biura nie chcemy, nie
                        będziemy ryzykować, a AS jest sprawdzony). Ale chyba pojedziemy jednak do
                        Egiptu, w końcu coś nowego :D Spływ po Nilu mówicie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka