Gość: zilo IP: *.one.pl 06.10.06, 13:08 Rozważam wyjazd na imprezę Indie + Nepal (22dni) z biurem Logostour. Może ktoś był na tej imprezie i przekaże swoje uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kaja Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.06, 06:29 Ogólnie warto. Podaj maila na jaki pisać Odpowiedz Link Zgłoś
viola.r Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 07.10.06, 12:21 warto. Chcesz poznać szcególy, napisz do mnie maila. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.wt Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 08.10.06, 21:59 Najkrocej: warto jechac. Bylam w listopadzie 2005, jesli chcesz wiecej informacji - napisz na gazetowy mail. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 10:04 Byłam w listopadzie 2005, podobnie jak Małgorzata (pozdrowienia!). Wycieczka była super! Pilot, Pan Janusz, miał dużo wiadomości i poczucia humoru. Nie rozumiał natomiast "zakupowych" potrzeb niewiast, tak że np. przez targ w Delhi przelecieliśmy jak meteor. Ale i tak kto chciał, dał sobie radę i coś tam nabył - w końcu nie to było celem wycieczki. Wszystko w ramach programu było zorganizowane bez zarzutu z tym, że dodatkowo płatne - wszystkie wstępy i atrakcje, np. słonie, co wzbudziło zdziwienie i opór części wycieczkowiczów. Naprawdę polecam, wrażenia niesamowite. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manka Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 13:49 Mąż leci w listopadzie. Mamy masę pytań m.in. typu jakie ubrania, jakie obuwie, jak pogoda w listopadzie itd. Bardzo proszę o pomoc: lukaria@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.wt Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 12.10.06, 10:59 Pozdrowienia dla Goscia podpiely mi sie pod niewlasciwy mail - trudno... Teraz bedzie do manki: wyslalam Ci maila na onet, jakbys chciala wiedzec cos jeszcze - daj znac. Pozdrowionka :-) GWT Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.wt Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 12.10.06, 10:32 Pozdrowienie dla znanego-nieznanego :-) goscia :-) Malzowinka i mnie organizacja wyjazdu zachecila na tyle do Logostouru, ze jedziemy z nimi w tym roku do Ameryki Poludniowej. I to juz za miesiac - hurra!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 14:34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krysia Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 14:39 A ja byłam z Logostourem w kwietniu w Maroku (polecam goraco!Antyatlas - wycieczka dodatkowa - mnie zachwycił), a w listopadzie wybieram się na trasę Myanmar, Kambodża i Bangkok.Mam nadzieję, ze będzie równie dobrze - czego Tobie i wszystkim wycieczkowiczom życzę serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
dluzy Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 24.10.06, 22:06 „Pan Janusz” czyli ja, rozumiał "zakupowe" potrzeby niewiast. To prawda, że na Dżanpacie (Janpath) byliśmy tylko godzinę, ale na zwiedzanie Delhi mieliśmy zaledwie dwa dni, a niektóre panie narzekały, że zamiast zwiedzanie tracimy czas na lunche i zakupy. Poza Dżanpatem odwiedziliśmy w Delhi emporium z wyrobami kaszmirskimi po amerykańskich cenach, a wieczorem mieliśmy czas na zakupy obok naszego hotelu na Karol Baghu. Emporium = centrum handlowe albo wielki dom handlowy lub magazyn wielobranżowy. Pozdrawia Panią Pan Janusz Emporium = centrum handlowe albo wielki dom handlowy lub magazyn wielobranżowy. Pozdrawia Panią Pan Janusz Odpowiedz Link Zgłoś
dluzy Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 24.10.06, 22:22 Ciąg dalszy zakupów po wyjeździe z Delhi: - Dżajpur – wizyta w szlifierni diamentów i wielkim sklepie z biżuterią. Wizyta w wytwórni dywanów i zakupy w emporium dywanów i tkanin. 2 godziny na bazar pod Pałacem Wiatrów (Hawa Mahal). - W wąskich uliczkach Puszkaru - stragany: z dewocjonaliami, tanią biżuterią i świecidełkami, indyjskimi fast foodami (thali), souvenirami, warzywami i owocami, strojami dla kobiet i wielbłądów. Ponadto odbywający się raz do roku, jedyny w swoim rodzaju i największy na świecie TARG WIELBŁĄDÓW plus: konie; owce, kozy, drób i krowy. - Wizyta w wytwórni i emporium petra dura w Agrze. - Emporium herbat, kawy i przypraw w Agrze. - Wieczorne zakupy na wiejskim bazarze w Orćcha (ORCHHA). - „Chandela Emporium” w Khadżuraho. - Popołudnie w sklepikach Khadżuraho. - Wizyta i zakupy w manufakturze produkującej tkaniny i dywany z jedwabiu w Waranasi. - Parogodzinne zakupy we wsi Sauraha nad rzeką Rapti. - Kilkugodzinny, jednego i drugiego dnia szał zakupów w Pokharze plus bazar i sklepy uchodźców tybetańskich. - Trwający kilka wieczorów zakupowy amok na Thamelu. - 1 godzina na lunch i zakupy na placu Njatapola w Bhaktapurze, placu Darbar w Patanie i Starym Mieście w Kathmandu. - Pół godziny na zakupy w sklepikach wokół Bodhnath Stupa i tyleż samo czasu na wzgórzu Swajambhunath:. Mimo tego zrealizowaliśmy nasz program w 200% dzięki wprowadzonemu przeze mnie w sposób niezauważalny reżimowi i samodyscyplinie uczestników wycieczki; mojej wiedzy i doświadczeniu; dobrej organizacji i umiejętności przewidywania. Gdy wszystko idzie OK to pracy pilota się nie docenia, gdy coś jest nie tak to winny jest pilot. Jeszcze raz pozdrawia Panią Pan Janusz Odpowiedz Link Zgłoś
dluzy Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 24.10.06, 22:31 10 minut na słoniach w Amberze było co prawda płatne, ale 3 godziny na słoniach w, już nie królewskim, Parku Narodowym Czitłan było wliczone w koszt w wycieczki. Pozdrawiam po raz trzeci – Pan Janusz Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 25.10.06, 13:51 a jaka jest cena takiej wycieczki i ile trzeba zabrac kieszonkowego? dziękuje za odpowiedzi, pzodrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bibika Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 25.10.06, 19:53 Np. za trzytygodniową wycieczkę z Opal Travel trzeba zapłacić 5500 zł plus 1000 USD. Kieszonkowe ok. 500 US$ na: wizę nepalską; opłaty lotniskowe; bilety wstępu plus opłata za aparat i kamerę wideo; bakszysze, lunche i napoje. Opalowa wycieczka jest nieco drozsza niż konkurencji, bo Opal zapewnia najlepsze spośród wszystkich polskich biur podróży hotele. Jakość hotelu w tropikach jest bardzo ważna, bo hotel ma wpływ na zdrowie, samopoczucie i kondycję uczestników wycieczki; Opal zapewnia najszybszy przelot na trasie Warszawa – Delhi – Warszawa i jednogodzinny przelot z Kathmandu do Waranasi zamiast 12-godzinnego tłuczenia się autobusem; najbogatszy program, a jeszcze gdy się Tobie trafi taki pilot jak naszej wycieczce to będziesz chciała wracać do Indii jak najczęściej i wspominać Indie do końca życia. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.wt Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 26.10.06, 12:01 Za trzytygodniowa wycieczke z Logosem placi sie 1985 USD (czyli ok. 6200 zl po dzisiejszym kursie). Kieszonkowe trzeba zabierac wg wlasnych potrzeb zakupowych (z malzowinkiem zabralismy o ile pamietam 1000 USD + karty, 300 USD przywiezlismy z powrotem, ale tyle samo mniej wiecej wydalam placac kartami), LT podaje kwote ok. 180 USD na wstepy + jeszcze wiza nepalska (25 USD ?) i oplata lotniskowa przy wylocie z Kathmandu; oprocz tego warto sie dowiedziec, co jest dodatkowo platne, choc nie jest tego duzo. Co do przelotu - czy to na pewno jest z Kathmandu do Waranasi? a nie z Kajuraho do Waranasi? bo tam sie jedzie 12 h, ale jakos z naszej grupy nikt sie nie zdecydowal na lot, chociaz byla taka opcja. Co do bogatego programu - byc moze, pozostaje tylko kwestia tempa zwiedzania. Co do hoteli - wycieczke z Opalu spotykalismy w tych samych, w ktorych my mieszkalismy :-) Ja nie zdecydowalam sie na Opal, bo "nieco" drozsza wycieczka oznacza roznice 30% (ok. 6200 PLN w LT i ok. 8600 PLN w OT). Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 27.10.06, 08:56 Dziękuje Wam za odpowiedzi, mam coraz większa ochote na taki wyjazd - a jakie terminy sa najlepsze? teraz kiedy u nas będzie zima? Pozdrawiam jeszcze raz B. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.wt Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 27.10.06, 11:04 IMHO Indie to kraj, ktory trzeba chociaz raz w zyciu zobaczyc, wiec wybierz sie koniecznie. Co do terminu - dla mnie idealny jest listopad, bo w PL jest wtedy okropnie, a tam - jak latem. Nie wiem, czy w grudniu jest tak samo, pewnie tak. Widzialam, ze wyzej w tym watku pojawil sie nasz Pilot, moze to potwierdzi jako osoba zdecydowanie bardziej kompetentna niz ja :-) Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 27.10.06, 15:15 dzięki :) ja raczej planowałabym wyjazd w lutym (kiedy już mamy dośc naszej zimy) albo poczatek marca ciekawe co powie na to pilot :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dluzy Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 28.10.06, 23:45 babeczkaa napisała: > dzięki :) > ja raczej planowałabym wyjazd w lutym (kiedy już mamy dośc naszej zimy) albo po > czatek marca > ciekawe co powie na to pilot :) > pozdrawiam Tu pisze pilot! Max temperatura w dolinie Gangesu i Jamuny od Delhi po Waranasi wynosi w marcu 26º do 32º. Najniższa od 13º do 18º. Przez cały marzec spada na Delhi i okolice 15 mm deszczu. Natomiast w sierpniu 254 mm. W sierpniu tego roku pilotowałem trzytygodniową wycieczkę od Delhi przez Waranasi i Pokharę do Kathmandu. Padało tylko po zwiedzaniu, gdy już byliśmy w autobusie lub hotelu. W dolinie Kathmandu max temperatura wynosi w marcu od 21º do 25º. Mini od 5º do 10º. Opady 33 mm. W lipcu 383, a w sierpniu 295 mm. Mimo to z Pokhary (i to w sierpniu!) momentami było widać Annapurnę i Rybi Ogon ( Maćia Pućare). Wniosek – trzeba wykorzystać moje dobre kontakty z Indrą i jechać do Indii i Nepalu ze mną. W lutym jest w Nepalu i Indiach chłodniej o 4 - 5 stopni i nie pada. Możliwe są, nawet w Delhi, przymrozki a na drodze przez Małe Himalaje z Pokhary do Kathmandu zalegający na drodze śnieg. Za to Himalaje widać na 100%. Pozdrawiam Janusz > Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 29.10.06, 09:16 Panie Januszu, bardzo dziękuję za tak wyczerpująca i szybką odpowiedź, pozdrawiam B. Odpowiedz Link Zgłoś
danutka661 do Pana Janusza 29.12.06, 12:00 Panie Januszu nie znam Pana/he,he/ale lecę do Indii/+nepal-oczywiście z Logosem/ /w lutym i kompletnie nie wiem jak tam pogodowo/czy mrozy/?/ czy ciepło ,zwłaszcza chodzi o Nepal.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
danutka661 Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 16.12.06, 13:05 Babeczka lecisz do Indii?Ja wybieram się z Logosem w lutym 2007. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibika Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 15:53 Oczywiście, że z Kajuraho do Waranasi. Byłam na wycieczce Indie + Nepal z Orbisem i lecieliśmy z Kathmandu do Waranasi i z Waranasi do Kajuraho. Stąd moja pomyłka, za którą przepraszam. Tak na marginesie, to dwutygodniowa wycieczka Indie + Nepal z Orbisem kosztuje 9 000 zł. Zasadniczy wpływ na cenę ma wybór przewoźnika. Z Orbisem leciałam austriackimi liniami przez Wiedeń, Logos lata liniami ukraińskimi przez Kijów, a Opal przez Stambuł - jeden z najnowocześniejszych portów lotniczych w Europie. Jeszcze raz przepytałam moich znajomych, którzy byli w Indiach z Logosem, a drudzy z Opalem. Jedni i drudzy byli wycieczką i pilotem zachwyceni. Telefonicznie odpytałam, i Logos, i Opal. Trzytygodniowa wycieczka z Opalem kosztuje dokładnie 5150 zł i 1010 USD. W cenie są: słonie w Amberze i Nepalu; łodzie w Waranasi i Nepalu; kawa i herbata do kolacji; przelot z Kajuraho do Waranasi i przejazd super ekspresem z Agry do Jansi, dzięki czemu unika się jazdy autokarem po najgorszych chyba w całej Azji drogach .Ten sam hotel (Vaishala) mieli tylko w Kathmandu. W pozostałych miastach hotele są inne. W Kajuraho oba hotele są tej samej klasy. Natomiast w innych miejscach hotele Opala to I liga, a hotele Logosu II liga, w ekstraklasie zatrzymują się Amerykanie i im podobni. Sprawdziłam i potwierdziłam to w internecie. Z Logosem taniej, z Opalem bardziej komfortowo. Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
danutka661 Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 27.12.06, 19:43 czy ktoś był tam w lutym? Odpowiedz Link Zgłoś
danutka661 co sądzicie? 29.12.06, 12:06 ...o tym wątku? LOGOS Tour - Indie/Nepal - radość dla naiwnych (początek wątku) Odpowiedz Link Zgłoś
danutka661 Re: co sądzicie? 08.01.07, 21:15 Małgosia .Wt straciłan z Tobą kontakt... Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.wt Re: co sądzicie? 11.01.07, 16:47 Odpisalam Ci dzisiaj na Twoj mail. Wiem, troche dlugo to trwalo... Przy okazji pozdrowienia dla Janusza-dżi, ktory jest dla mnie jako pilot wzorem cnot wszelakich :-) Odpowiedz Link Zgłoś
danutka661 Re: co sądzicie? 24.01.07, 15:15 czy ktoś słyszał o P.Izabeli Żebrowskiej? Odpowiedz Link Zgłoś