Dodaj do ulubionych

Logostour - Indie + Nepal czy warto?

IP: *.one.pl 06.10.06, 13:08
Rozważam wyjazd na imprezę Indie + Nepal (22dni) z biurem Logostour. Może
ktoś był na tej imprezie i przekaże swoje uwagi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kaja Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.06, 06:29
      Ogólnie warto. Podaj maila na jaki pisać
    • viola.r Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 07.10.06, 12:21
      warto. Chcesz poznać szcególy, napisz do mnie maila. Pozdrawiam
    • malgorzata.wt Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 08.10.06, 21:59
      Najkrocej: warto jechac. Bylam w listopadzie 2005, jesli chcesz wiecej
      informacji - napisz na gazetowy mail. Pozdrawiam.
    • Gość: gość Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 10:04
      Byłam w listopadzie 2005, podobnie jak Małgorzata (pozdrowienia!). Wycieczka
      była super! Pilot, Pan Janusz, miał dużo wiadomości i poczucia humoru. Nie
      rozumiał natomiast "zakupowych" potrzeb niewiast, tak że np. przez targ w Delhi
      przelecieliśmy jak meteor. Ale i tak kto chciał, dał sobie radę i coś tam
      nabył - w końcu nie to było celem wycieczki. Wszystko w ramach programu było
      zorganizowane bez zarzutu z tym, że dodatkowo płatne - wszystkie wstępy i
      atrakcje, np. słonie, co wzbudziło zdziwienie i opór części wycieczkowiczów.
      Naprawdę polecam, wrażenia niesamowite.
      • Gość: manka Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 13:49
        Mąż leci w listopadzie. Mamy masę pytań m.in. typu jakie ubrania, jakie obuwie,
        jak pogoda w listopadzie itd. Bardzo proszę o pomoc: lukaria@poczta.onet.pl
        • malgorzata.wt Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 12.10.06, 10:59
          Pozdrowienia dla Goscia podpiely mi sie pod niewlasciwy mail - trudno... Teraz
          bedzie do manki: wyslalam Ci maila na onet, jakbys chciala wiedzec cos jeszcze -
          daj znac. Pozdrowionka :-) GWT
      • malgorzata.wt Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 12.10.06, 10:32
        Pozdrowienie dla znanego-nieznanego :-) goscia :-) Malzowinka i mnie
        organizacja wyjazdu zachecila na tyle do Logostouru, ze jedziemy z nimi w tym
        roku do Ameryki Poludniowej. I to juz za miesiac - hurra!!!
        • Gość: Krystyna Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 14:34
        • Gość: Krysia Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 14:39
          A ja byłam z Logostourem w kwietniu w Maroku (polecam goraco!Antyatlas -
          wycieczka dodatkowa - mnie zachwycił), a w listopadzie wybieram się na trasę
          Myanmar, Kambodża i Bangkok.Mam nadzieję, ze będzie równie dobrze - czego Tobie
          i wszystkim wycieczkowiczom życzę serdecznie.
      • dluzy Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 24.10.06, 22:06
        „Pan Janusz” czyli ja, rozumiał "zakupowe" potrzeby niewiast. To prawda, że na
        Dżanpacie (Janpath) byliśmy tylko godzinę, ale na zwiedzanie Delhi mieliśmy
        zaledwie dwa dni, a niektóre panie narzekały, że zamiast zwiedzanie tracimy
        czas na lunche i zakupy.
        Poza Dżanpatem odwiedziliśmy w Delhi emporium z wyrobami kaszmirskimi po
        amerykańskich cenach, a wieczorem mieliśmy czas na zakupy obok naszego hotelu
        na Karol Baghu.

Emporium = centrum handlowe albo wielki dom handlowy lub magazyn wielobranżowy.

Pozdrawia Panią Pan Janusz

Emporium = centrum handlowe albo wielki dom handlowy lub magazyn wielobranżowy.

Pozdrawia Panią Pan Janusz

• dluzy Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 24.10.06, 22:22
        Ciąg dalszy zakupów po wyjeździe z Delhi:
        - Dżajpur – wizyta w szlifierni diamentów i wielkim sklepie z biżuterią.
        Wizyta w wytwórni dywanów i zakupy w emporium dywanów i tkanin. 2 godziny na
        bazar pod Pałacem Wiatrów (Hawa Mahal).
        - W wąskich uliczkach Puszkaru - stragany: z dewocjonaliami, tanią
        biżuterią i świecidełkami, indyjskimi fast foodami (thali), souvenirami,
        warzywami i owocami, strojami dla kobiet i wielbłądów. Ponadto odbywający się
        raz do roku, jedyny w swoim rodzaju i największy na świecie TARG WIELBŁĄDÓW
        plus: konie; owce, kozy, drób i krowy.
        - Wizyta w wytwórni i emporium petra dura w Agrze.
        - Emporium herbat, kawy i przypraw w Agrze.
        - Wieczorne zakupy na wiejskim bazarze w Orćcha (ORCHHA).
        - „Chandela Emporium” w Khadżuraho.
        - Popołudnie w sklepikach Khadżuraho.
        - Wizyta i zakupy w manufakturze produkującej tkaniny i dywany z jedwabiu
        w Waranasi.
        - Parogodzinne zakupy we wsi Sauraha nad rzeką Rapti.
        - Kilkugodzinny, jednego i drugiego dnia szał zakupów w Pokharze plus
        bazar i sklepy uchodźców tybetańskich.
        - Trwający kilka wieczorów zakupowy amok na Thamelu.
        - 1 godzina na lunch i zakupy na placu Njatapola w Bhaktapurze, placu
        Darbar w Patanie i Starym Mieście w Kathmandu.
        - Pół godziny na zakupy w sklepikach wokół Bodhnath Stupa i tyleż samo
        czasu na wzgórzu Swajambhunath:.

Mimo tego zrealizowaliśmy nasz program w 200% dzięki wprowadzonemu przeze mnie
        w sposób niezauważalny reżimowi i samodyscyplinie uczestników wycieczki; mojej
        wiedzy i doświadczeniu; dobrej organizacji i umiejętności przewidywania. Gdy
        wszystko idzie OK to pracy pilota się nie docenia, gdy coś jest nie tak to
        winny jest pilot.

Jeszcze raz pozdrawia Panią Pan Janusz
      • dluzy Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 24.10.06, 22:31
        10 minut na słoniach w Amberze było co prawda płatne, ale 3 godziny na słoniach
        w, już nie królewskim, Parku Narodowym Czitłan było wliczone w koszt w
        wycieczki.

Pozdrawiam po raz trzeci – Pan Janusz
    • babeczkaa Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 25.10.06, 13:51
      a jaka jest cena takiej wycieczki i ile trzeba zabrac kieszonkowego? dziękuje za odpowiedzi, pzodrawiam
      • bibika Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 25.10.06, 19:53
        Np. za trzytygodniową wycieczkę z Opal Travel trzeba zapłacić 5500 zł plus 1000
        USD. Kieszonkowe ok. 500 US$ na: wizę nepalską; opłaty lotniskowe; bilety
        wstępu plus opłata za aparat i kamerę wideo; bakszysze, lunche i napoje.
        Opalowa wycieczka jest nieco drozsza niż konkurencji, bo Opal zapewnia
        najlepsze spośród wszystkich polskich biur podróży hotele. Jakość hotelu w
        tropikach jest bardzo ważna, bo hotel ma wpływ na zdrowie, samopoczucie i
        kondycję uczestników wycieczki; Opal zapewnia najszybszy przelot na trasie
        Warszawa – Delhi – Warszawa i jednogodzinny przelot z Kathmandu do Waranasi
        zamiast 12-godzinnego tłuczenia się autobusem; najbogatszy program, a jeszcze
        gdy się Tobie trafi taki pilot jak naszej wycieczce to będziesz chciała wracać
        do Indii jak najczęściej i wspominać Indie do końca życia.

Beata
        • malgorzata.wt Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 26.10.06, 12:01
          Za trzytygodniowa wycieczke z Logosem placi sie 1985 USD (czyli ok. 6200 zl po
          dzisiejszym kursie). Kieszonkowe trzeba zabierac wg wlasnych potrzeb zakupowych
          (z malzowinkiem zabralismy o ile pamietam 1000 USD + karty, 300 USD
          przywiezlismy z powrotem, ale tyle samo mniej wiecej wydalam placac kartami),
          LT podaje kwote ok. 180 USD na wstepy + jeszcze wiza nepalska (25 USD ?) i
          oplata lotniskowa przy wylocie z Kathmandu; oprocz tego warto sie dowiedziec,
          co jest dodatkowo platne, choc nie jest tego duzo. Co do przelotu - czy to na
          pewno jest z Kathmandu do Waranasi? a nie z Kajuraho do Waranasi? bo tam sie
          jedzie 12 h, ale jakos z naszej grupy nikt sie nie zdecydowal na lot, chociaz
          byla taka opcja. Co do bogatego programu - byc moze, pozostaje tylko kwestia
          tempa zwiedzania. Co do hoteli - wycieczke z Opalu spotykalismy w tych samych,
          w ktorych my mieszkalismy :-) Ja nie zdecydowalam sie na Opal, bo "nieco"
          drozsza wycieczka oznacza roznice 30% (ok. 6200 PLN w LT i ok. 8600 PLN w OT).
          Pozdrawiam :-)
          • babeczkaa Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 27.10.06, 08:56
            Dziękuje Wam za odpowiedzi, mam coraz większa ochote na taki wyjazd - a jakie terminy sa najlepsze? teraz kiedy u nas będzie zima?
            Pozdrawiam jeszcze raz
            B.
            • malgorzata.wt Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 27.10.06, 11:04
              IMHO Indie to kraj, ktory trzeba chociaz raz w zyciu zobaczyc, wiec wybierz sie
              koniecznie. Co do terminu - dla mnie idealny jest listopad, bo w PL jest wtedy
              okropnie, a tam - jak latem. Nie wiem, czy w grudniu jest tak samo, pewnie tak.
              Widzialam, ze wyzej w tym watku pojawil sie nasz Pilot, moze to potwierdzi jako
              osoba zdecydowanie bardziej kompetentna niz ja :-)
              • babeczkaa Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 27.10.06, 15:15
                dzięki :)
                ja raczej planowałabym wyjazd w lutym (kiedy już mamy dośc naszej zimy) albo poczatek marca
                ciekawe co powie na to pilot :)
                pozdrawiam
                • dluzy Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 28.10.06, 23:45
                  babeczkaa napisała:

> dzięki :)
                  > ja raczej planowałabym wyjazd w lutym (kiedy już mamy dośc naszej zimy) albo
                  po
                  > czatek marca
                  > ciekawe co powie na to pilot :)
                  > pozdrawiam

Tu pisze pilot!
                  Max temperatura w dolinie Gangesu i Jamuny od Delhi po Waranasi wynosi w marcu
                  26º do 32º. Najniższa od 13º do 18º. Przez cały marzec spada na Delhi i okolice
                  15 mm deszczu. Natomiast w sierpniu 254 mm. W sierpniu tego roku pilotowałem
                  trzytygodniową wycieczkę od Delhi przez Waranasi i Pokharę do Kathmandu. Padało
                  tylko po zwiedzaniu, gdy już byliśmy w autobusie lub hotelu.
                  W dolinie Kathmandu max temperatura wynosi w marcu od 21º do 25º. Mini od 5º do
                  10º. Opady 33 mm. W lipcu 383, a w sierpniu 295 mm. Mimo to z Pokhary (i to w
                  sierpniu!) momentami było widać Annapurnę i Rybi Ogon ( Maćia Pućare).
                  Wniosek – trzeba wykorzystać moje dobre kontakty z Indrą i jechać do Indii i
                  Nepalu ze mną.
                  W lutym jest w Nepalu i Indiach chłodniej o 4 - 5 stopni i nie pada. Możliwe
                  są, nawet w Delhi, przymrozki a na drodze przez Małe Himalaje z Pokhary do
                  Kathmandu zalegający na drodze śnieg. Za to Himalaje widać na 100%.
                  Pozdrawiam
                  Janusz

>
                  • babeczkaa Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 29.10.06, 09:16
                    Panie Januszu, bardzo dziękuję za tak wyczerpująca i szybką odpowiedź, pozdrawiam
                    B.
                  • danutka661 do Pana Janusza 29.12.06, 12:00
                    Panie Januszu nie znam Pana/he,he/ale lecę do Indii/+nepal-oczywiście z
                    Logosem/ /w lutym i kompletnie nie wiem jak tam pogodowo/czy mrozy/?/ czy
                    ciepło ,zwłaszcza chodzi o Nepal.Pozdrawiam
                • danutka661 Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 16.12.06, 13:05
                  Babeczka lecisz do Indii?Ja wybieram się z Logosem w lutym 2007.
          • Gość: bibika Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 15:53
            Oczywiście, że z Kajuraho do Waranasi. Byłam na wycieczce Indie + Nepal z
            Orbisem i lecieliśmy z Kathmandu do Waranasi i z Waranasi do Kajuraho. Stąd
            moja pomyłka, za którą przepraszam. Tak na marginesie, to dwutygodniowa
            wycieczka Indie + Nepal z Orbisem kosztuje 9 000 zł.
            Zasadniczy wpływ na cenę ma wybór przewoźnika. Z Orbisem leciałam austriackimi
            liniami przez Wiedeń, Logos lata liniami ukraińskimi przez Kijów, a Opal przez
            Stambuł - jeden z najnowocześniejszych portów lotniczych w Europie.
            Jeszcze raz przepytałam moich znajomych, którzy byli w Indiach z Logosem, a
            drudzy z Opalem. Jedni i drudzy byli wycieczką i pilotem zachwyceni.
            Telefonicznie odpytałam, i Logos, i Opal. Trzytygodniowa wycieczka z Opalem
            kosztuje dokładnie 5150 zł i 1010 USD. W cenie są: słonie w Amberze i Nepalu;
            łodzie w Waranasi i Nepalu; kawa i herbata do kolacji; przelot z Kajuraho do
            Waranasi i przejazd super ekspresem z Agry do Jansi, dzięki czemu unika się
            jazdy autokarem po najgorszych chyba w całej Azji drogach .Ten sam hotel
            (Vaishala) mieli tylko w Kathmandu. W pozostałych miastach hotele są inne. W
            Kajuraho oba hotele są tej samej klasy. Natomiast w innych miejscach hotele
            Opala to I liga, a hotele Logosu II liga, w ekstraklasie zatrzymują się
            Amerykanie i im podobni. Sprawdziłam i potwierdziłam to w internecie.
            Z Logosem taniej, z Opalem bardziej komfortowo. Wybór należy do Ciebie.

Pozdrawiam
            • danutka661 Re: Logostour - Indie + Nepal czy warto? 27.12.06, 19:43
              czy ktoś był tam w lutym?
              • danutka661 co sądzicie? 29.12.06, 12:06
                ...o tym wątku? LOGOS Tour - Indie/Nepal - radość dla naiwnych (początek wątku)
                • danutka661 Re: co sądzicie? 08.01.07, 21:15
                  Małgosia .Wt straciłan z Tobą kontakt...
                  • malgorzata.wt Re: co sądzicie? 11.01.07, 16:47
                    Odpisalam Ci dzisiaj na Twoj mail. Wiem, troche dlugo to trwalo... Przy okazji
                    pozdrowienia dla Janusza-dżi, ktory jest dla mnie jako pilot wzorem cnot
                    wszelakich :-)
                    • danutka661 Re: co sądzicie? 24.01.07, 15:15
                      czy ktoś słyszał o P.Izabeli Żebrowskiej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka