06.03.07, 14:41
Witajcie,
czy ktoś zetknął się z kontrolami przewodników we Lwowie? Jak ta sprawa jest
uregulowana? Byłem tam czterokrotnie, zawsze miałem polskojęzycznego
przewodnika, a teraz dostałem propozycję wyjazdu i samodzielnego oprowadzenia
po mieście. Lwów znam, ale interesuje mnie, czym ew. ryzykuję.
Do pobaczennja 13
Obserwuj wątek
    • toma78 Re: Lwów 06.03.07, 15:47
      Witam!

Wielokrotnie jeżdżąc do Lwowa również zawsze korzystałem z usług miejscowych
      przewodników. Nie spotkałem się z sytuacją, żeby złapano jakiegoś polskiego
      pilota, który sam oprowadza po tym mieście.
      Ale uwaga, żeby oprowadzać wycieczki po Lwowie trzeba mieć uprawnienia, jest
      tam organizacja - bodajże Lvivska Assocjacja Turizmu, która przeprowadza kursy,
      egzaminy i nadaje uprawnienia.
      Osobiście nie ryzykowałbym tam oprowadzania, bo jeśli nie milicja nas
      skontroluje to jakiś miejscowy przewodnik może się (słusznie zresztą)
      pogniewać, że "odbieramy mu chleb" i zadzwonić po odpowiednie słuzby.
      Nie rozumiem polityki biur, które "skąpią" pieniędzy na przewodników akurat po
      Lwowie, których usługi są przecież znacznie tańsze niż w Pradze, Budapeszcie,
      nie mówiąc już o Wiedniu.
      Jeśli chcesz info ile kosztuje przewodnik po Lwowie to mogę podesłać Ci na
      maila. Mogę dać też namiary przewodników, choć skoro pilotowałeś tam
      kilkakrotnie wycieczki, to być może masz już jakichś znajomego ekskursavoda ;-
      ).
      Pozdrawiam i powodzenia!
      Toma
      • szubasa Re: Lwów 06.03.07, 21:36
        Jeśli możesz to poproszę o aktualne cenniki i namiary na przewodników we Lwowie
        na mój adres szubasa@wp.pl Wielkie dzięki J.P
    • ryfkaa Re: Lwów 06.03.07, 21:58
      czy do co niektorych wlascicieli biur podrozy,tudziez organizatorow turystyki
      jeszcze nie dotarlo ze oprowadzaniem po wielu miastach zajmuja sie uprawnieni
      przewodnicy?narazaja pilotow na stres,kary,wstyd. Czy tak trudno zrozumiec ze
      przepisy miejscowe sa po to aby je respektowac?
      • diabelski_tuzin Re: Lwów 06.03.07, 22:46
        Witaj ryfkaa,
        oj, dociera, dociera, tylko dla obniżenia kosztu wycieczki i zdobycia klienta
        są gotowi na wiele. A co do przepisów dot. przewodnictwa we Lwowie, to właśnie
        tego dotyczyło moje zapytanie. Wolę wiedzieć, jak się sprawy mają i jakie ew.
        można ponieść konsekwencje.
        Toma78: Namiary na przewodników (50 USD/dzień) mam, ale dzięki za chęci.
        Pozdr. 13

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka