Dodaj do ulubionych

Wyjazdy Językowe

01.04.07, 17:08
Hej, zakładam nowy temat w którym wszyscy mogą się dzielić uwagami,
informacjami, opiniami itp. oraz zadawać pytania i poszukiwać odpowiedzi
dotyczących wyjazdów językowych.

Od razu zacznę : ) mianowicie nigdy nie byłam na wyjeździe językowym, a czuję
że już najwyższy czas. Wpisałam w Google... i aż mi ręce opadły ile tego jest...

Chcę się uczyć angielskiego, mój poziom hmm... oceniła bym na między FCE a
CAE, ale rozumiem że nie ma to większego znaczenia, bo kursy są poziomowane
(tak przynajmniej zrozumiałam ze stron które do tej pory sobie przejrzałam),
no i pytanie do Was:

Macie jakieś doświadczenia? Coś polecacie, słyszeliście o jakiś „wpadkach”
konkretnych firm, bądź znajomi byli zadowoleni z konkretnej szkoły?
Niby zostało jeszcze trochę czasu.. ale jako że taki wyjazd sporo kosztuje, i
osobiście planuje spędzić na takim wyjeździe całe wakacje, chcę dokonać
optymalnego wyboru : )

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • szpaku16 Re: Wyjazdy Językowe- linki 01.04.07, 17:31
      tu masz jakies linki musisz po prostu przeczytać i wybrac : P
      www.sts-education.pl/poland/
      www.asenglish.pl/
      www.lektor.com.pl/obozykolonie/obozy.htm
      www.obozyjezykowe.com.pl/
      www.englishacademy.pl/index1.php?to=3
      www.jdj.com.pl/
      www.atas.pl/
      • martyna_gg Re: Wyjazdy Językowe- linki 01.04.07, 17:40
        Dziękuję za linki, ale jak już napisałam sprawdzałam w Google, i część z tych
        stron już odwiedziłam, chodzi o to że informacja na stronach a rzeczywistość to
        nie zawsze to samo, więc pytam, może macie jakieś bardziej wiarygodne informacje
        z pierwszej ręki.

Pozdrawiam.
        • Gość: endrju Re: Wyjazdy Językowe- linki IP: *.net 25.04.07, 13:38
          a jak wyglada kwestia cen takich wyjazdow?
          • Gość: miquel Re: Wyjazdy Językowe- linki IP: *.hsd1.or.comcast.net 30.04.07, 01:29
            To zależy od długości planowanego wyjazdu- interesuje Cie miesiąc, rok, dwa
            tygodnie?
            • Gość: endrju Re: Wyjazdy Językowe- linki IP: *.sjc1.ethr.net 30.04.07, 17:34
              Przypuśćmy że interesują mnie takie trzy możliwości:
              - dwutygodniowy wyjazd
              - dwumiesięczny wyjazd na całe wakacje
              - całoroczny wyjazd
              Jak w takich przypadkach wyglądają ceny (orientacyjnie)?
              • Gość: miguel Re: Wyjazdy Językowe- linki IP: *.sjc1.ethr.net 02.05.07, 20:06
                Ceny (orientacyjnie)
                rok:
                USA 4990 USD- Wielka Brytania 9990 EUR

3 tygodnie
                6350 PLN Hastings- Chiny 10950 PLN

2 tygodnie
                Hastins 4400 PLN- Brighton 4950 PLN

To są w bardzo dużym przybliżeniu ceny. Ale musisz pamiętać że w jednym
                przypadku jest to z samolotem, w innym z autokarem, w jednym masz takie
                atrakcje, w innym inne. Bardzo trudno dać takie ogólne przybliżenie cen, bo
                oferty sporo się od siebie różnią. Polecam sprawdzić na stronach internetowych
                wiodących firm organizujących wyjazdy językowe.
                Pozdrawiam.
                • Gość: endrju Re: Wyjazdy Językowe- linki IP: *.xmission.com 07.05.07, 10:31
                  Dziękuję za informacje.
      • Gość: jerry Re: Wyjazdy Językowe- linki IP: *.czart.pl 08.05.18, 14:04
        dodałbym jeszcze www.prolang.pl
    • radamaga Re: Wyjazdy Językowe- sts 01.04.07, 18:05
      Ja byłam nie w te, tylko w poprzednie, przed tymi ostatnimi ; )) wakacje z
      STS’em i było spoko. Nie będę pisać takich rzeczy które i tak masz w Internecie
      :> tylko powiem że z tego co wiem raczej trafia się na fajnych ludzi, ja
      przyjaźnię się do dziś bardzo z ludźmi z wyjazdu. Byłam dwa miechy w Brighton,
      polecam! :D
      • Gość: anonyyymoos Re: Wyjazdy Językowe- sts IP: *.EE.NTOU.edu.tw 01.04.07, 18:19
        ja byłem w zeszłe wakacje w brajjjton też na kursie językowym noi tam się
        poznałem ze moimi najlepszymi ZIOMAMI ZIĄ! Brajton forever!
        • Gość: gijoe Re: Wyjazdy Językowe- sts IP: *.CYLAB.CMU.EDU 01.06.07, 19:43
          byl ktos w oxfordzie z sts? na stronie jest taka opcja, ja bym sobie pojechal,
          bo mi sie oxford z hogwartem kojarzy : PPPP
      • Gość: basia Re: Wyjazdy Językowe- sts IP: *.76.classcom.pl 05.04.07, 20:34
        Byliście w Brighton z jaką firmą konkretnie??
        • radamaga Re: Wyjazdy Językowe- sts 11.04.07, 11:27
          Ja byłam z firmą STS (Student Travel Schools), tu masz linka:

www.sts-education.pl/poland/ls/miejscowosci/anglia/brighton/
        • Gość: anonyyymoos Re: Wyjazdy Językowe- sts IP: *.ccc.de 19.04.07, 13:59
          no jatez z stsem
    • Gość: tata A co myślą rodzice? IP: *.informatik.RWTH-Aachen.DE 01.04.07, 18:17
      Zastanawiam się nad wczasami językowymi za granicą dla córki, więc chętnie
      usłyszę opinie, rady i doświadczenia rodziców w tej kwestii.
      Oprócz tego czy firma jest solidna, i wyjazd nie skończy się tak jak szeroko
      komentowane w prasie bankructwa firm turystycznych, w wyniku których klienci
      nie mieli jak wrócić do kraju, interesuje mnie na ile poważnie podchodzą do dzieci.
      Ufam mojej córce i staram się wychowywać ją tak by była samodzielna, znam jednak
      przypadki „kolonii” gdzie towarzystwo wraz z osobami teoretycznie za młodzież
      odpowiedzialnymi balangowało, a wpływ opiekunów był bardzo negatywny. Co gorsza,
      gdy pojawiały się jakieś problemy organizacyjne, „opiekunowie” okazywali się
      znacznie mniej sprawni niż w kwestii demoralizacji młodzieży i ostatecznie
      dzieci były zdane na siebie i pomoc rodziców z kraju (mówię o koloniach
      zagranicznych). Dlatego pytam Was drodzy rodzice- jakie są Wasze doświadczenia?
      Które firmy polecacie, biorąc pod uwagę troszkę co innego niż to o czym myślą
      nasze pociechy.
      Pozdrawiam serdecznie.
    • kris4444 Re: Wyjazdy Językowe 03.04.07, 13:47
      sluze pomoca w wyborze podrozy jezykowych - GG: 9689561
      • Gość: tata Re: Wyjazdy Językowe IP: 83.216.204.* 04.04.07, 16:18
        Z jednej strony bardzo dziękuję za ofertę pomocy, z drugiej jednak jeśli by nie
        miał Pan nic przeciwko, wolał bym radzić się tutaj- na forum. Nie ze względu na
        siebie. Poprostu jeśli wypowie się Pan tutaj- kolejni zainteresowani, bez
        konieczności zawracania Panu głowy, także skorzystają. A chyba właśnie taka jest
        idea ogólnodotępnych forów internetowych.
        Pozdrawiam i mamm nadzieję że mimo wszystko podzieli się Pan swoją wiedzą.
        • gosiapapryczka opinie o firmach 19.04.07, 14:23
          W odpowiedzi na pytania stawiane przez rodziców dzielę się tym do czego na razie
          sama dotarłam na podstawie lektury różnych forów internetowych i rozmów z
          bliższymi i dalszymi znajomymi, oraz wizyt w firmach:

1. Najwięcej pozytywnych opinii słyszałam o pojawiającej się już nawet w tym
          temacie firmie STS, pozwolę sobie zacytować jedną wypowiedź która pokrywa się z
          ogólnymi opiniami do jakich dotarłam: "STS jest profesjonalne, rzetelne i ma
          interesujące oferty - jeszcze nigdy się na nich nie zawiodłam! mają super szkoły
          w dogodnych miejscach np. w Oxfordzie w samym centrum", nie widziałam nigdzie
          narzekań na STS.

2. Dosyć często pojawiały się wypowiedzi o JDJ i EF, też raczej pozytywne, choć
          już odrobinę mniej jednoznaczne w pozytywnym wydźwięku niż te o STS. Podobno EF
          jest solidne, problemem mogą być mniej dogodne do jazdy z miejsca zamieszkania
          dziecka do szkoły.

3. Zdecydowanie negatywną opinię posiada Lingwista. Spotkałam się z kilkoma
          zdecydowanie negatywnymi opiniami, i to zazwyczaj bezpośrednio od
          niezadowolonych klientów. Pozwolę sobie zacytować: "za to Lingwista jest
          beznadziejny, albo był kilka lat temu. pojechałam z nimi na mój pierwszy wyjazd
          za granicę i było strasznie:
          1. przejazd autokarem praktycznie bez przystanków - musieliśmy dosłownie
          wymuszać na kierowcach postój
          2. po dotarciu na miejsce musieliśmy 1,5h czekać na kogoś, kto pokieruje nas
          dokładnie w miejsce, gdzie czekały na nas rodziny (opiekunka nie wiedziała,
          gdzie jesteśmy)
          3. rodzina - okropna. 'narzeczony' mojej host był strasznym gburem, ona też nie
          była lepsza :/
          4. niski poziom szkoły. dodatkowym minusem było to, że przyjeżdżały tam grupy,
          więc na przerwach nie było żadnej międzynarodowej integracji, bo kazdy trzymał
          się ze "swoimi"
          5. opiekunka na miejscu ledwo mówiła po angielsku; powiedziała, że załatwi nam
          bilety na autobus - dostaliśmy je dopiero po 4 dniach
          6. program dodatkowy (mimo że płaciłam za niego w Warszawie) nie został opłacony
          w szkole, i gdy inni chodzili na różne eventy myśmy siedzieli na plaży (bo za
          darmo). raz - za dopłatą -zabraliśmy się podmiejskim autobusem do brighton...
          in a nutshell - Lingwista sucks "

4. Warto wspomnieć że jest wiele mniejszych, lub mniej znanych firm, o których
          też można się sporo dowiedzieć, i często opinie są pozytywne. Sama jednak raczej
          nie odważyła bym się wysyłać córki na wyjazd z firmą do której nie mam 100%
          zaufania, a takie rodzą we mnie raczej duże firmy o dużym doświadczeniu,
          sprawdzone przez setki klientów i mające wypracowane skuteczne procedury oraz
          wieloletnie doświadczenie.

Pozdrawiam serdecznie i życzę dobrych wyborów, sama jeszcze nie podjęłam
          decyzji, chociaż mam już swoje opinie i poglądy w tej kwestii.
          • martyna_gg Re: opinie o firmach 19.04.07, 16:31
            Wprawdzie nie jestem rodzicem : )), ale dziękuję bardzo za przydatną odpowiedź.
          • Gość: pytajnik Re: opinie o firmach IP: 204.13.236.* 20.04.07, 11:58
            a był ktoś z tym EF'em lub JDJ'em?
            • Gość: sanvitalia Re: opinie o firmach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 17:24
              byłam z jdj w Niemczech w 2003 (poza tym z orbisem w Anglii). Wszystko było ok,
              mam znajomych, którzy z tym biurem jeździli wielokrotnie i też byli zadowoleni.
            • Gość: odpowiednik Re: opinie o firmach IP: *.tsinghua.edu.cn 21.04.07, 21:17
              ja byłam dwa razy z jdj, raz było bez problemów, a za drugim mały problem- bo
              ktoś miał straszną rodzinę goszczącą, a nie miał możliwości wymiany, i się
              męczył cały wyjazd.
    • pandora_ [...] 12.04.07, 12:12
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • martyna_gg Re: Wyjazdy Językowe 16.04.07, 10:48
        Bardzo się cieszę że temat wzbudził jakiekolwiek zainteresowanie. Myślę jednak
        że najcenniejsze dla czytelników, a przynajmniej dla mnie, będą opinie samych
        klientów, którzy już na jakimś wyjeździe byli.
        Bynajmniej nie zniechęcam osób związanych ze szkołami do pomagania mi, czy nam,
        bo mam nadzieję że ten wątek pomoże nie tylko mi w dokonaniu wyboru ; ), jednak
        nie spodziewam się by przedstawiciel konkretnej szkoły, czy jak to się pojawiło
        w wypowiedzi pandory "agent", mówił o niej źle a chwalił inną ; ).

Cały czas czekam więc na wypowiedzi kolejnych kursowiczów.
        Wszystkim dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
    • Gość: migol@o2.pl Re: Wyjazdy Językowe IP: 87.120.71.* 12.04.07, 16:31
      czesc
      jakby ktos byl zainteresowany kursami angielskiego badz hiszpanskiego nad bulgarskim morzem czarnym to piszcie prosze na maila. odpowiem jak umiem najlepiej. mam kilku znajomych (australijczykow i hiszpanow), ktorzy to robia juz ktorys rok z kolei. moze nietypowo ale widze ze im to dobrze idzie, wiec jestem do waszej dyspozycji.
      pozdrawiam
      migol@o2.pl
      • Gość: machia_vegli Re: Wyjazdy Językowe IP: 69.13.8.* 23.04.07, 09:38
        haha- po tych akcjach z obozami pracy we włoszech ostatnia rzecz na świecie
        którą bym zrobił, to wysłał dziecko na taki obóz, co to nie normalna znana
        firma- tylko odzywać się do znajomych australijczyków i hiszpanów.
        może lepiej po prostu sprzedać dziecko za normlną cenę na targu?? bądźmy
        poważni, tutaj ludzie zastanawiają się nad wyjazdem dla dzieci; więc "kilku
        znajomych z zagranicy" którzy bawią się w robienie kursów budzi tylko śmiech.
    • chiara76 Re: Wyjazdy Językowe 12.04.07, 16:42
      pewnie najlepiej pojechać do Anglii (chociaż tyle tam teraz Polaków, że może
      być trudno o angielski język;). A na serio, jeśli chcesz dodatkowo odpocząć, to
      może Malta? Ja tam byłam turystycznie, ale obserwowałam kurantów z pobliskich
      szkół językowych. Wygląda na to, że oprócz nauki jest tam też fajna zabawa,
      więc można połączyć dwie sprawy. Powodzenia w nauce!
      • joohhaann Re: Wyjazdy Językowe 24.04.07, 14:58
        O zgadzam się!Ja od dwóch lat jeżdże na obozy językowe.W zeszlym roku byłem na
        Malcie z STSem. Genialna sprawa!Naprawde pod względem organizacji niczego nie
        można im zarzucić. Poza tym są kursy (zależy jaki wariant wybierzesz) podczas
        ktorych mieszkasz normalnie w hotelu. U mnie nie przeszlo, bo rodzice to
        organizowali- więc mieszkałem z rodziną-ale i tak ok. Co do imprez to już
        zależy od ludzi jakich tam spotkasz, mi się udalo:)
      • mat85 Re: Wyjazdy Językowe 07.05.07, 11:41
        No właśnie się zastanawiam czy lepiej pojechać na taki wyjazd typu Malta- gdzie
        podejrzewam że łatwiej będzie odpocząć- czy Anglia, gdzie może więcej się
        nauczę. W jakim stopniu te dwie możliwości się wykluczają? Bo najbadziej bym
        chyba chciała mieć 70% odpoczynku, a 30% nauki, a troszkę się boję że na takiej
        Malcie może się skończyć z 90% odpoczynku, 10%nauki...
        • Gość: lalo Re: Wyjazdy Językowe IP: 88.191.51.* 08.05.07, 22:44
          Jasne że lepiej Maltę. Nie przesadzajmy, to jednak wakacje!
        • Gość: kkk Malta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 01:52
          Weź jeszcze pod uwagę straszne upały jakie tam panują i wilgotność, zieleni i
          piaszczystych plaż jak na lekarstwo, chyba że lubisz opalanie się na skałach.
          Jeśli lubisz takie klimaty, to jedź na Maltę, bo to naprawdę śliczny kraj!
          • Gość: lalo Re: Malta IP: *.dhcp.inet.fi 09.05.07, 15:51
            ja tam wolę skaliste plaże.
            • Gość: maltan Re: Malta IP: *.org 31.05.07, 14:26
              Moim zdaniem Malta to jedno z najpiękniejszych miejsc w Europie.Kocham tamtejsze
              krajobrazy.
        • Gość: AAAAA Re: Wyjazdy Językowe IP: *.gwc.org.uk 10.05.07, 12:44
          Moim zdaniem jeśli chcesz się uczyć języka jednak lepiej pojechać do Anglii. Na
          plażowanie i opalanie się zawsze znajdzie się czas, a nauka języka w Anglii
          chyba pójdzie szybciej i łatwiej.
          Pozdrawiam.
        • chiara76 Re: Wyjazdy Językowe 10.05.07, 14:38
          obawiam się, że teraz, kiedy tyle Polaków jest w Anglii, może to być wbrew
          pozorom utrudnieniem. Bo wiadomo, jak się okaże, że można coś zamówić popolsku,
          to się zamówi po polsku, (z lenistwa:). Na takiej Malcie jesteś skazana na
          angielski w ten sposób, że inaczej nie masz żadnej szansy się dogadać. To jest ,
          jak dla mnie plus.
          Myślisz, że w Anglii nic, tylko się uczą? Sądzę,że też mają czas na naukę i czas
          na odpoczynek, a mieszka się i tak w anglojęzycznej rodzinie.
          Nie wiem, ja osobiście gdybym miała się wybierać na taką naukę, na 100%
          wybrałabym Maltę, ale to moje całkowicie subiektywne zdanie, gdyż zachwyciłam
          się tą wyspą w zeszłym roku ;)
          Cokolwiek wybierzesz, życzę powodzenia;)
          • pandora_ [...] 14.05.07, 11:16
        • kappop sunshine trail 16.05.07, 19:38
          Witam. Wybieram się w tym roku na program sunshine trail- przejazd przez całe
          stany zjednoczone wszerz, z West Coast, na East Coast. Przez większość
          ważniejszych i ciekawszych miast, połączony ze zwiedzaniem co bardziej
          interesuących miejscowości i punków. Na wyjazd namówiła mnie koleżanka która
          odbyła tą podróż i wypowiada się w samych superlatywach. Mimo że decyzję już
          podjęłam i pojadę na 95%, chętnie wysłucham opinii czy rad osób, które w czymś
          takim uczestniczyły. Z tym że zaznaczam że opinii potrzebuję na gwałt! Jeśli się
          nie mylę na zapisy pozostały już tylko dwa tygodnie, a potem to będzie już
          musztarda po obiedzie!

Dla zainteresowanych link do organizatora-
          www.sts-education.pl/poland/ls/miejscowosci/usa/doswiadczenie_STS/.

pozdrawiam i czekam na szybkie odpowiedzi ; )
          • Gość: majk Re: sunshine trail IP: 87.118.110.* 28.05.07, 10:05
            Wow, strasznie mi sie podoba pomysł takiego wyjazdu- mgółbyś/mogłabyś podać
            telefon do organizatora?
          • Gość: magdao Re: sunshine trail IP: *.lodz.msk.pl 18.06.07, 19:28
            Ja wprawdzie nie byłam nigdy na takim wyjeździe, ale tak się składa, że chyba
            się spotkamy bo ja też się wybieram w tym roku :]
    • ania.priv Re: Wyjazdy Językowe 25.04.07, 22:38
      ja przed maturą (czyli baaardzo dawno temu:)) byłam na kursie językowym w
      Brighton - też z STS-em,

w sumie mogę polecić to biuro - wyjazd super, dużo zabawy, chociaż mam
      nadzieję, że organizacyjnie poprawili się od czasu mojego wyjazdu

poza tym polecam grupy międzynarodowe (tylko)!
      Brighton to fantastyczne miejsce na wakacje!:)

koleżanka była na kursie językowym w UK i USA z JDJ i też bardzo sobie chwaliła
      • Gość: anonyyymoos Re: Wyjazdy Językowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 13:43
        haha no i mówiłem że brajjton rządzi! wszyscy byli i zadowoleni : ) bo to jednak
        jest wyjątkowe miejsce..
        • k.kleofas Re: Wyjazdy Językowe 27.04.07, 16:04
          Hej. Ja bylem z dwoma szkolami.
          JDJ- Irlandia
          STS- Malta.
          Jedna i druga ma swoje mankamenty, ale w tym roku też jade i bez gadania
          wybieram STS- lepsza organizacja,opieka(na miejscu rezydenici-do dyspozycji
          kursantów,zawsze pomagaja), no i może to nie najważniejsze i przypadkowo- ale
          znacznie ciekawsi ludzie byli na Malcie (zresztą właśnie całą grupą powtarzamy
          wyjazd).
          • Gość: ja Re: Wyjazdy Językowe IP: 207.44.180.* 14.05.07, 10:24
            a był ktoś na rocznym wyjeździe? podzieli się może wrażeniami?
            • Gość: xyz Re: Wyjazdy Językowe IP: *.spectreanime.com 15.05.07, 21:07
              Podczas takiego rocznego wyjazdu rozumiem, że dziecko uczęszcza na normalne
              zajęcia koledżu. Mylę się?
              • pandora_ [...] 15.05.07, 22:06
                • Gość: e hm IP: *.griv.nl 17.05.07, 21:07
                  dlaczego wpisy pandory zostały usunięte? do tej pory wydawały mi się dosyć na
                  temat i nie widziałem w nich nic naruszającego zasady... czy ktoś wie? może sama
                  zainteresowana?
                  • valdivia Re: hm 18.05.07, 01:59
                    Link komercyjny w sygnaturce. W dodatku zwiazany z tematem watku.
                    PdV
                    • Gość: e Re: hm IP: 149.9.0.* 21.05.07, 09:54
                      no tak... to wszystko wyjaśnia. dziękuję za odpowiedź.
                      • Gość: gośc Furnel travel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 12:06
                        a czy kto wyjeżdżał z tym biurem? cenowo atrakcyjna oferta , może ktos podzieli
                        sie wrażeniami
                        • Gość: ;) Re: Furnel travel IP: *.spectreanime.com 23.05.07, 10:42
                          nic nie wiem o tym biurze, ale nazwa kojarzy mi sie tylko z FUNERAL... a wiec
                          nie najlepiej ; P moze lepiej poszukac biura o mniej zlowrogiej nazwie.
                          • Gość: Marek Re: Furnel travel IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.07.13, 22:26
                            Firma ta oszczędza mocno na pilotach i kierowcach, którzy w upale na parkingu nie mogą włączyć klimatyzacji. Mają noclegi w hotelach bez klimatyzacji przy upałach 35C. Dopiero po wypadku autokaru robi się szum i zamieszanie. JAK TO MOŻLIWE ŻE KIERWCA ZASŁABŁ I ZJECHAŁ DO ROWU ALBO W PRZEPAŚĆ???
    • Gość: grubas Re: Wyjazdy Językowe IP: *.a-s-s.info 04.06.07, 12:22
      ja słyszałem o wpadce w dosłownym tego słowa znaczeniu dziewczyna która była ze
      mną na wyjeździe okazało się potem że wróciła w ciąży LOL ROTFL :P nie
      kolegowałem się z nią jakoś blisko więc nie wiem skim ona teges śmeges, ale
      plotki krążyły że z lektorem ogólnie rzecz biorąc ja to jestem imprezowy
      chłopak, ale jednak takie opcje to moim zdaniem przesada i to dla mnie argument
      żeby jednak jeździć z dobrymi firmami, bo to była taka mniejsza firma bez
      doświadczenia, i nie dość że kurs był taki sobie, to jeszcze wychodzi na jaw jak
      profesjonalni byli nauczyciele nazwy firmy nie zdradzę, ale powiem że nikt jej
      nie wymienił tutaj w dyskusji, bo to mała firma i raczej gó..ana jak na moje
      zdanie.
    • Gość: Jo-Anna Re: Wyjazdy Językowe IP: *.devs.futuro.pl 04.06.07, 20:14
      A ja już 2 razy byłam z Lingwistą na kursie Malcie i było świetnie. Malta jest
      piękna i do tego jest tam mnóstwo osób uczących się. W tym roku zastanawiam się
      nad Irlandią - trochę chłodniej, ale myślę, że też będzie ciekawie. Lingwista
      ma całkiem dobre ceny a oferta w każdym biurze jest bardzo podobna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka