Dodaj do ulubionych

ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed

19.04.07, 12:04
witam,
zastanawiam sie co zrobić, Itaka wysłała do mnie info ze wyjazd do Włoch -
sycylia Hotel Ramuxara opłacony już dość dawno nie odbędzie sie bo hotel jest
zamkniety czy coś w tym stylu. oczywiście proponują mi coś innego ale nie jest
to już All Inclusive, które miałam zakupione wcześniej. proponują tylko zwrot
różnicy.
Jestem bardzo zła, ale gotowa przystac na ich propozycję, bo hotel w tym samym
standardzie, w tym samym rejonie i terminie. proszę poradźcie co robić,
ciężko jest coś z nimi wywalczyć, tym bardziej że wycieczkę kupiłam przez
Travel Planet i teraz nikt nie che wziąć za to odpowiedzialności, a wg mnie
nie może być tak że tylko ja poniosę tego konsekwencję. Czy ktoś spotkał sie z
podobna i sytuacją?? Prosze o jakieś rady.
Obserwuj wątek
    • marghot Re: ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed 19.04.07, 12:24
      Jeśłi ich oferta Ci nie odpowiada, zażądaj zwrotu całej wpłaconej sumy i wypkup
      wakacje w innym biurze.
    • Gość: Jolka Re: ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 12:25
      To tak jest gdyby Pani kupila bezpośrednio w biurze moze nie byloby problemu a
      tak zakupila Pani w ciemno .Ja tez tak bylam nabrana przez impreze kupioną w
      internecie ale moge mieć tylko pretensje. Okazalo się ze sprzedano mi juz
      nieaktualny wyjazd.
      Jest to nauczka
      Jolka
      • iberia.pl Re: ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed 19.04.07, 15:18
        Gość portalu: Jolka napisał(a):

> To tak jest gdyby Pani kupila bezpośrednio w biurze moze nie byloby problemu

no wlasnie MOŻE ale nie wiemy czy na pewno...

>a tak zakupila Pani w ciemno .

jakie w ciemno????Travel planet sroce spod ogona nie wypadlo...
    • elgry Re: ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed 19.04.07, 12:33
      W takich sytuacjach klient ma 2 możliwości:

- zrezygnować w ciągu 3 dni od daty powiadomienia o zmianie istotnych warunków
      umowy (proszę sprawdzić, co piszą na ten temat w warunkach uczestnictwa, żebym
      z tymi 3 dniami nie wprowadziła w błąd)

lub:
      - przyjąć nową propozycję.

Przykre to bardzo, jesli nie dostajemy wybranego dużo wcześniej hotelu...
      Ja bym jechała, skoro termin, rejon i standard hotelu odpowiada. Szkoda
      rezygnować z zaplanowanych wakacji.
      Jeśli nowy hotel nie do końca odpowiada z jakiegoś powodu, to "podroczyłabym"
      się trochę, żeby dali więcej propozycji, aby było z czego wybierać.
      Ja osobiście nie bardzo lubię All, bo to "przywiązuje" do hotelu. Przy HB (a
      jaką opcję proponują w kwestii wyżywienia?) mam więcej swobody i czasu na
      wycieczki.

Radzić naprawdę trudno, bo to Twoje wakacje. Można tylko życzyć, by były udane.
      Powodzenia!
      • elgry Re: ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed 19.04.07, 12:37

> > - zrezygnować w ciągu 3 dni od daty powiadomienia o zmianie istotnych
        warunków > umowy (proszę sprawdzić, co piszą na ten temat w warunkach
        uczestnictwa, żebym > z tymi 3 dniami nie wprowadziła w błąd)

w tym wypadku oczywiście do zwrotu wszystkie wpłacone pieniądze.
    • herosik1 Re: ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed 19.04.07, 15:11
      ja tez jestem w podobnej sytuacji, tylko mnie Itaka zapewnia, ze wyzywienie w
      proponowanym hotelu jest w formie All Inclusive
      • marghot Re: ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed 19.04.07, 15:52
        herosik1 napisała:

> ja tez jestem w podobnej sytuacji, tylko mnie Itaka zapewnia, ze wyzywienie w
        > proponowanym hotelu jest w formie All Inclusive
      • marghot Re: ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed 19.04.07, 15:53
        herosik1 napisała:

> ja tez jestem w podobnej sytuacji, tylko mnie Itaka zapewnia, ze wyzywienie w
        > proponowanym hotelu jest w formie All Inclusive

zapewnienia, zapewnieniami. Jak do tych ustnych zapewnień ma się informacja
        zawarta w ich katalogu, na stronie internetowej czy na voucherze?
        • Gość: zahir Re: ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed IP: *.chello.pl 19.04.07, 16:25
          Spróbujci sprawdzić, czy rezerwowany hotel rzeczywiście jest zamknięty lub w
          remoncie /np. przez stronę internetową/. Niestety biura tak robią, że proponują
          atrakcyjny hotel, by zwabić klientów, a potem wmawiają, że remont, zatrucie
          itp. Mają duże szanse, że klient i tak zostanie u nich bo proponują inny hotel,
          upominek firmowy itp. Smutne to ale prawdziwe. I tak macie dobrze, że spotyka
          Was to przed wyjazdem. Nas podobna niespodzianka spotkała już na lotnisku w
          Turcji. Upór zrobił swoje /byliśmy gotowi wracać najbliższym
          samolotem/i ...wylądowaliśmy w docelowym hotelu, gdzie o rzekomym zatruciu i
          dezynfekcji nikt nie słyszał. Pozdrawiam zahir
      • znaniec1 do herosik1 19.04.07, 18:10
        a jaki hotel proponuja Tobie? prosze o info
        • herosik1 Re: do herosik1 19.04.07, 22:10
          Hotel Club Regina Cala in Sciacca
    • Gość: Magda Re: ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 17:32
      Może da się wywalczyć jakąś rekompensatę? Wycieczkę, samochód na kilka dni?
      Miałam kiedyś podobną sytuację z Neckermannem - na kilka dni przed wylotem
      okazało się, że w wybranym przez nas 2 miesiące wcześniej hotelu nie ma miejsc
      (???). Od razu zaproponowano nam o gwiazdkę lepszy i z HB (mieliśmy wykupione
      apartamenty bez wyżywienia), proponowano też voucher na samochód jako rekompensatę.
      Nie zgodziliśmy się, bo ze względu na dzieci zależało nam bardzo na aneksie
      kuchennym. W końcu Neckermann znalazł hotel z niemieckiego katalogu, apartamenty
      z aneksami o podobnym standardzie jak wybrane przez nas, jako rekompensatę
      dołożono nam HB, przedłużenie pobytu w dniu wyjazdu i zwrócono kilkaset złotych
      różnicy w cenie (bo oferta z niemieckiego katalogu była tańsza).
      Itaka to nie Neckermann, ale może też coś wywalczycie...
    • squirrel9 Czy to była ofeta first minute? 19.04.07, 20:08
      Czy to była ofeta first minute?
      • znaniec1 Re: Czy to była ofeta first minute? 19.04.07, 20:35
        to była jedna z tych wczesnych ofert chyba ze stycznia czy lutego.
        najgorsze jest to ze 6 kwietnia wysłali do mnie potwierdzenie wpłat i daty
        wylotu i inne informacje.
        ale jestem zła
    • teraz12 Re: ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed 20.04.07, 12:31
      Itaka po prostu lekceważy klienta i żadne inne tłumaczenie nie wchodzi w rachubę
    • jolkowa Re: ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed 13.06.07, 19:19
      Wykupiłam wczasy w Itace do tego samego hotelu na lipiec.Nasi znajomi zrobili to
      samo w niemieckim biurze podróży.W marcu poinformowali nas,że ich biuro odwołało
      imprezę ponieważ hotel splajtował.Na moje zapytanie co z wyjazdem? Itaka
      odpowiedziała, że wszystko jest aktualne i oni niczego nie odwołują.Po
      przeczytaniu informacji o odwołaniu Waszego wyjazdu w maju ponowiłam
      pytanie.Itaka idzie w zaparte i twierdzi,że lipcowy wyjazd jest aktualny.Naszym
      niemieckim znajomym biuro zaproponowało w zastępstwie hotel Cala Regina.Widzę,że
      Wy otrzymaliście taką samą propozycję.Napiszcie proszę,czy zdecydowaliście się
      na tą zamianę i czy byliście z niej zadowoleni?

• Gość: gras Re: ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 02:44
        Zawsze broniłem Itakę przed atakami na tym forum,uważałem że to jedno z
        najlepszych polskich biur podróży,niektórzy natym forum zarzucali mi że jestem
        pracownikiem biura i stąd moje bardzo pochlebne opinie, a ja poprostu od kilku
        lat jeżdżę z nimi na wycieczki objazdowe , w niektórych latach nawet 3 razy i
        dotej pory zawsze wracałem bardzo zadowolony z tych wyjazdów. W marcu wykupiłem
        w biurze Itaki wycieczkę objazdową po skandynawii Lofoty,łosie i łososie termin
        wyjazdu 18.06.2007,zapłaciłem pieniążki i czekałem na wyjazd.Na 2 tygodnie
        przed wyjazdem poinformowano mnie że wyjazd jest odwołanyi mogę odebrać
        pieniądze,jako powód podali że w wycieczce miała uczestniczyć duża
        zorganizowana grupa która nagle się wycofała i zostało tylko kilku chętnych na
        wyjazd,ze strony internetowej zniknoł ten termin.Poprosiłem o przesunięcie na
        inny termin,zaproponowano mi 2.07.2007,termin ten mi odpowiadał ,ale wycieczka
        była kilkaset złotych droższa,po negocjacjach ITAKA zgodziła się na cenę jaką
        zapłaciłem za odwołaną wycieczkę, niby wszystko w porządku, ale kilka dni temu
        wszedłem na stronę Itaki i ze zdumieniem zobaczyłem że termin 18.06.2007 znowu
        figuruje,czyli są miejsca, można jechać,natomiast zniknoł termin 2.07.Z tego co
        przeczytałem na tym forum takich odwołanych imprez Itaki w maju i czerwcu było
        wiele,z różnych powodów,zastanawiam się czy prawdziwych,czy czasem nie chodziło
        o to aby obracać naszymi pieniędzmi przez kilka miesięcy bez żadnych
        konsekwencji dla biura,taki darmowy kredyt udzielony przez naiwnych
        turystów,czekam z niepokojem na wyjazd w lipcu,mając nadzieję że Itaka go z
        byle powodu nie odwoła.
        • Gość: Mary Re: ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 14:41
          Ja miałam jechać z Itaką na wycieczkę po Chorwacji w terminie od 1 maja 2007r.
          1,5 m-ca przed wyjazdem wycieczka została odwołana, zaproponowali mi inny
          termin, droższy bez żadnych dopłat(w każdym razie drożej było tylko miesiąc
          przed wyjazdem, a potem cena spadła o 1/2 !!!)
          pozdr,
          • Gość: klawi Re: ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 14:59
            ciekawe rzeczy tu piszecie,wygląda na to że itaka bierze pieniądze za
            imprezy,obraca nimi ,a imprezy odwołuje.CHĘTNIE POZNAŁ BYM STANOWISKO BT. ITAKA
      • Gość: Agata Re: ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed IP: *.parp.gov.pl 15.06.07, 11:40
        ja mialam jechac do Ramuxara na długi weekend majowy. Itaka na tydzień przed
        poinformowała mnie, iz hotel nie zdąży na tak wczesne otwarcie sezonu.
        Zaproponowali nam Hotel Cala regina club in Sciacca. Pojechalam i było super.
        Hotel czysty, jedzenie wyśmienite, plaża prywatna piaszczysta w niedalekiej
        odległości od Hotelu. Nie miałam żadnych zastrzeżeń, polecam.
    • Gość: vip no jasne!!! ITAKA to oszuści!!!:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 15:26
      • Gość: czatolij Re: no jasne!!! ITAKA to oszuści!!!:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 00:31
        niezły sposób na bezpłatną pożyczkę i podratowanie finansów biura podróży
        • Gość: wypasik Re: no jasne!!! ITAKA to oszuści!!!:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 19:02
          kurcze no Ci tez oszuści? biedne to nasz spoleczenstwo ucziwych i bez
          skazy:),kraj aniołów:)
    • Gość: hela Re: ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 15:24
      to trzeba bylo kupic w tradycyjnym biurze podrozy a nie w internecie. Tak bys
      chociaz miala kogo scigac. a teraz mozesz popukac sobie w monitor, he,he.
      • Gość: jolkowa Re: ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 15:29
        Aleś mądra kupiłam w tradycyjnym i co? Oni w biurze nic nie wiedzą, ciągle
        wydzwaniają do Itaki i bezmyślnie połykają ich odpowiedzi
        • znaniec1 do jolkowa 19.06.07, 19:02
          tak pojechaliśmy do hotelu Fiesta Resort Siclilia, tez 4 gwiazdki, wycieczka do
          Palermo w cenie, jedyna roznica to to że wyzywienie było HB, a my w Ramuxarze
          mielismy kupione ALL. zwrocono nam po 700 zł od osoby (czekalismy na zwrot ok
          1,5 tygodnia). wyjazd i przelot w tych samym dniu i godzinie, wiec nie
          musielismy zmieniac rezerwacji hotelu w W-wie.
          nie mogę narzekać (pokój nam sie w hotelu nie spodobał to nam wymieniono bez
          problemu), starali sie jak mogli. rzeczywiscie informacja w trakcie zmian była
          taka sobie i o zwrot w takiej kwocie musialam chwile powalczyć, ale wszystko
          skonczyło sie ok.
          probowałam pisać do hotelu Club Ramuxara aby sie czegos dowiedzieć ale moje
          wracały niedostarczone.
          • Gość: jolkowa Re: do jolkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 20:01
            Poprosiłam kuzynkę, która mieszka w Mediolanie żeby dowiedziała się czegoś o tym
            hotelu.Zadzwoniła na numer, który jej podałam(był w katalogu)okazuje się,że
            hotel normalnie działa nic się u nich nie wydarzyło.Nic nie wiedzą o naszych
            rezerwacjach bo oni dostają klientów przez włoskiego pośrednika, z którym Itaka
            chyba też ma podpisaną umowę.Musiałam uiścić już całą opłatę teraz czekam co
            wymyśli Itaka(wylot 28 lipca).Ktoś nas tu chyba robi w balona?
            • znaniec1 Re: do jolkowa 02.07.07, 20:41
              hmmmmm, to rzeczywiscie ciekawe
    • lenka111 Re: ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed 20.06.07, 13:20
      My tez znalezlismy sie w podobnej sytuacji z hotelem Ramuxara na Sycylii.
      Tlumaczenie biura bylo nastepujace - hotel nie zdazy sie w tym terminie czyli 9
      czerwca przygotowac na opcje all inclusive.
      Propozycje zastepcze byly nie do zaakceptowania.
      Bylam wsciekla, ale na szczescie korzystam z uslug dobrego biura - posrednika
      kilku biur na rynku. W kilka godzin zorganizowano mi trzy propozycje all
      inclusive. Wybralismy oferte last minute z Tui - hotel Arenella Resort.
      Jestem juz po tym pobycie. Jestesmy bardzo zadowoleni.
      Po przeczytaniu wszystkich postow z tego tematu zgadzam sie, ze Itaka moze
      kombinowac i obracac naszymi pieniadzmi.
      Utwierdza mnie w tym przekonaniu fakt, ze byly to sytuacje nagminne, a nie
      sporadyczne.
      Od Itaki z daleka.
      Pozdrowionka,

Magda

• e1231 Re: ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed 20.06.07, 13:50
      Mam zupełnie inne doświadczenie z Itaką. Zrobiłam mylny przelew na 2400 zł.
      zamiast 2004 zł. co zauważyłam dopiero po kilku dniach. Napisałam maila,
      poproszono mnie o nr konta i po kilku dniach miałam nadpłatę na swoim koncie. I
      nie było żadnych problemów z odzyskaniem pieniędzy a zdarzyło mi sie to 3
      tygodnie temu.
    • Gość: Anka Re: ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 13:56
      To ciekawe co tu czytam... Myśmy mieli jechać z przyjaciółmi na poczatku
      czerwca na "Fiordy expres". Oni załatwiali wszystko w biurze ITAKI. Zaliczka
      została wpłacona jeszcze w grudniu i co? W maju okazało się,że nie ma chętnych
      na tą wycieczkę i oddali nam kasę. Teraz zaczynam rozumieć o co chodzi, mnie
      też czasem potrzeba pieniędzy, tylko nie mam takich "możliwości kredytowych"!
      • wanmir Re: ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed 20.06.07, 19:25
        A ja czekam na zwrot zaliczki az od 28 maja. A wpłacilam 27 grudnia 2007. Za to
        Itaka po raz drugi przesłała mi na adres domowy dokument podrózy / z dwiema
        różnymi datami wystawienia i dwoma róznymi podpisami osób z działu rezerwacji i
        obsługi klienta. /11 i 4 czerwca/ mimo. że rozwiazałam umowę 28 maja, bo nie
        zgodziłam sie na zmianę miejsca wylotu. Miał być Wrocław,a zaproponowali
        Warszawę. By nie było watpliwości - sami w przesłanym mi liście poleconym
        zapytali sie czy zgadzam sie na zmiiane waunków umowy. Napisałam wczoraj do
        nich po raz trzeci, ostrzegajac ,ze pójde do sądu. Itaka to naprawdę niesolidne
        biuro.
        • Gość: rys Re: ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 00:47
          Szkoda, wielka szkoda,to było kiedyś bardzo dobre biuro,pomału schodzą na psy
          • Gość: kl Re: ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 16:27
            oszuści
    • Gość: hogwarcik Re: ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 19:21
      Do tej pory wyjeżdżałam z Itaką na wycieczki objazdowe 2 razy do Włoch - w
      różne regiony. Do samych wycieczek nie mam większych zastrzeżeń: program został
      zrealizopwany, profesjonalni piloci i w zasadzie mogę je polecić. Natomiast
      przy 1 wyjeździe zdarzyła mi się identyczna sytuacja - na ok. 3 tyg. przez
      wyjazdem, który zarezerwowałam w ofercie first minute, dowiedziałam się, że nie
      odbędzie się on, ponieważ większa grupa osób, która miała jechać zrezygnowała.
      w zamian zaproponowano mi 2 inne wycieczki, z tym, że w nieco innych terminach
      i cenach. Ostatecznie zdecydowałam się na 1 z nich, bo nie oszukujmy się -przy
      zaplanowanym urlopie mało kto zechce się denerwować czy znajdzie inną ofertę.
      Ale wydało mi się to podejrzane, zważywszy na dwie rzeczy:
      1. wycieczka była już potwierdzona oficjalnie!,
      2. w tak krótkim terminie, oprócz zdarzeń losowych jednostek, żadna grupa nie
      zrezygnowałaby zapewne z wyjazdu, ponieważ praktycznie większość zapłaconej
      kwoty i tak pozostałaby w biurze.
      W związku z powyższym i w świetle przypadków opisanych na tym forum nasuwa się
      wniosek, że najlepiej korzystać w tym biurze z oferty last minute. Tym
      bardziej, że z moich obserwacji wynika, że zapłacimy wtedy tyle samo albo mniej
      niż w ofercie first minute. a przy tym nie narażamy się na konieczność
      kredytowania biura, które z sobie tylko znanych powodów wprowadza dziwne
      przetasowania w ostatniej chwili.
      • Gość: CZAT Re: ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 00:17
        a co ma do powiedzenia w związku z całym tym zamieszaniem bt.itaka,chętnie
        posłuchamy waszych wyjaśnień
        • Gość: leon Re: ITAKA - odwolali mi wyjazd na 3 tyg przed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 00:11
          czekaj Tatka latka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka