Dodaj do ulubionych

pomożecie?...

27.05.07, 22:20
Hej,
mam w najbliższym czasie wycieczkę, gdzie w programie mam:
- spływ Dunajcem, zwiedzanie Szczawnicy, spacer Wąwozem Homole
- zamek w Niedzicy, zapora, Czerwony Klasztor na Słowacji.
Czy potrzebny mi gdzieś tu przewodnik? Wąwóz Homole to nie park narodowy, a
rezerwat, a co z Czerwonym Klasztorem?
Proszę o radę:-)
Obserwuj wątek
    • iljicz Pomożemy! 27.05.07, 22:35
      Spływ Dunajcem - flisacy opowiadają na trasie o rzece, górach i tradycjach; ja
      zwykle wprowadzam grupę opowiadając o historii splywu.
      Zwiedzanie Szczawnicy to nie jest aż tak skomplikowana sprawa by pilot nie mógl
      sobie poradzić, podobnie zapora i częsćiowo zamek w Niedzicy - sama ekspozycja
      jest opisana i nie powinno to stanowić problemu, możesz wynająć przewodnika.
      Podobnie opisana jest ekspozycja w Czerwonym Klasztorze, tu też jest możliwośc
      wynajęcia przewodnika miejscowego albo skorzystania z opisów (nie tylko pod
      eksponatami, ale też na kartce, którą możesz dostać w kasie) - także po polsku.
      Często w wymienionych miejscach byłem z grupami niemiecko- lub anglojęzycznymi.
      Co do wąwozu Homole to zwiedzałem go w ramach wycieczki po Pieninach z
      przewodnikiem.
      • id.kulka Re: Pomożemy! 27.05.07, 23:30
        Nie boję się o to, czy sobie poradzę, bo nie mam bardzo wymagającej grupy -
        znam ją już, bo byłam z nimi raz. Chętnie posłuchają kilku anegdotek, ale
        wykładu z historii już nie potrzebują :-)
        Chodziło mi raczej o to, czy gdzieś MUSZĘ mieć przewodnika, bo taki jest
        obowiązek. Zastanawiałam się nad Homole, ale on nie jest na terenie parku
        narodowego, więc chyba nie powinno być problemu?
        • id.kulka Re: Pomożemy! 27.05.07, 23:31
          Oczywiscie dziękuję za odpowiedź :-)
          • turdoradca zapytaj kogoś z uprawnieniami 30.05.07, 12:54
            Najlepiej zapytaj kogoś kto ma tam uprawnienia przewodnika. Nie jestem pewien,
            ale chyba Kordian: www.gdulski.pl - najlepiej najpierw upewnij się sms-em
            czy aby czasem nie włóczy się gdzieś poza granicami kraju, bo facet tam odbiera
            telefony... hehe (też tak czasem robię, a później robi się smutno kiedy za to
            trzeba płacić)
            • id.kulka Re: zapytaj kogoś z uprawnieniami 30.05.07, 17:21
              Dzięki za radę:-) Skorzystam pewnie w przyszłości, bo jak na razie dowiedziałam
              się, że na Szczawnicę i Homole dają mi jednak przewodnika na 4 godziny. Hi hi,
              może się boją, że się zgubię w tym wąwozie;-)))
              Monika.
    • katherinespiegel Re: pomożecie?... 30.05.07, 18:50
      Moniko, wszystko napisałam w komentarzach u Ciebie na blogu. Pozdrawiam, Kasia

katherinespiegel.blox.pl/html
    • jango-56 Re: pomożecie?... 31.05.07, 10:10
      trudno mi być obiektywnym bo prowadzę takie wycieczki z 20 lat wiec wydaje mi
      sie ze sa proste.podane informacje są bardzo ogólnikowe istotne jest miejsce
      zakwaterowania i rozplanowanie trasy i czasu wycieczki. Przy podanych przez
      ciebie obiektach nie potrzeba przewodnika ale jeżeli zna sie teren.zależny kto
      jest klientem maga rozwinąć program o trzy korony lub sokolice wtedy sprawa
      ulega zmianie.jezeli niedzica to mam prywatne namiary bez nich moga byc klopoty
      jak trafisz na zla pogode wszyscy zmieniaja trasy terenowe na nidzice i kosciol
      w debnie na slowacje pamietaj o paszportach lub dowodach sam czerwony klasztor
      lepiej wczesniej sie umowic bo slowacy nie maja duzego ruchu i moga byc
      niespodzianki na razie tyle pozdrawiam JG

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka