vitek_pl 25.06.07, 16:03 Witam serdecznie, Jakie sa stawki dla rezydenta? Dostalem propozycje rezydenta we Francji i chce sprawdzic czy BP nie zaniza stawek. Z gory dzieki za wszelkie odp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grzegorz.1981 Re: rezydent 25.06.07, 22:16 Drogi kolego !! 1) To jest forum dla pilotów, jeśli masz pytanie rezydenckie, zajrzyj najpierw na tamto forum, a póxniej (ewentualnie pytaj) 2) Jakoś nikt poza Tobą tu się nie chwali : imieniem, nazwiskiem, mailem, telefonem, komórką, skypem itp itd... A każdy z nas to chyba ma ;) Słwem - trochę więcej kultury ! Odpowiedz Link Zgłoś
vitek_pl Re: rezydent 26.06.07, 09:55 Drogi kolego, Dzieki za info dot. forow rezydenckich, zaraz tam zajrze. Co do rzekomego chwalenia sie, chwalipieta nie jestem bo to niezgodne z moimi zasadami. Wsrod tlumaczy rzecza normalna jest podawanie wszelkich swoich namiarow kontaktowych, poza tym Francuzi tez sie nie czepiaja gdy ktos podaje swoje namiary kontaktowe, a wrecz od niego tego wymagaja. Czyzby brakowalo im kultury? Odpowiedz Link Zgłoś
lubie_pomarancze nie czepiajmy sie bezprzedmiotowo. 26.06.07, 17:27 no chyba troche przesadzasz.. chce chlop napisac kim jest to pisze a co to ma z kultura wspolnego? nie chwali sie przeciez ze ma (za przeproszeniem) najdluzszego we wsi- informuje kim jest zawodowo.. Ty tez mozesz wrzucic w opis cos o sobie- nie chcesz- Twoja wola.. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.1981 Re: rezydent 26.06.07, 18:11 Nie chciałbym wywoływać niepotzrebnej mikomu wojny, ale : 1) Na tym forum, jak zresztą na każdym innym istnieje tzn netykieta. I ta pisana i ta niepisana. Jeśli wszyscy inni użytkownicy tego forum maja stopki po max 2-3 wiersze, a tu tymczasem użytkownik vitek_pl wyjeżdża z parokrotnie dłuższym, to znaczy, że zwyczajnie brak mu ogłady internetowej. 2) Ja wchodząc na nowe dla mnie forum najpierw przez czas jakiś przyglądam mu się - jaki jest styl, co jest dozwolone przez netową społeczność, a co nie. TYmczasem nasz nowy kolega wylatuje ni z gruszki ni z pietruszki z pytaniem, które jest nie na to forum, ze stopką, w której brakuje chyba tylko n-ru buta. 3) Jeśli kolega vitek_pl został (przeze mnie) grzecznie upomniany, należy zwyczajnie przeprosić (a czyny jego wybaczone zostaną :) ), tymczasem on znów swoje mega-stopki. 4) Argumenty, że tak robią tłumacze i Francuzi, jakoś mnie nie przekonuje, gdyż to nie jest forum, ani tłumaczy (choć zapewne część osób z szanownego grona kolegów-pilotów zna francuski), ani Francuzów, tylko pilockie. Zatem liczę, vitku_pl, że zrozumiesz, cóżeś "przeskrobał" i Twoje kolejne posty będą zwyczajnie grzeczniejsze i nie będą łamać reguł tego miejsca. Pozdrawiam ciepło Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
lubie_pomarancze Re: rezydent 26.06.07, 18:25 A ja dalej mysle, Grzegorzu, ze przesadzasz i to dosc ostro.. owszem, moze i kolega ma za dluga stopke ale kulturalnie jest nie zwracac uwagi komukolwiek w sposob ktory Ty uskuteczniasz lub nie odpowiadac na jego posty jesli sie nam nie podobaja. Nietykieta co prawda mowi o dlugosci opisu, nie przypominam sobie jednak, zeby kazala Ci odpowiadac na kazdy post. Mozesz ustawiac sobie tak forum, zeby nie widziec postow kolegi, to znacznie ulatwilo by spawe i z pewnoscia nie powodowalaby u Ciebie wydzielania nadmarow kwasow zolakowych. A juz zadanie przeprosin za Twoje wyimaginowane przewinienia sa zupelnie nie na miejscu.. Kolega tez napisal, ze nie wiedzial o forum rezydenckim- kazdemu sie moze zdazyc. Wydaje mi sie ze myslisz ze to forum to kolo 'wzajemnej adoracji czlonkow wtajemniczonych" a tak sie sklada ze jest to forum otwarte i kazdy moze w nim uczestniczyc bez takich ceregieli jak : "przez czas jakiś przyglądam mu się - jaki jest styl". Kolega jest mily i grzeczny, pyta o rade a stopke ma jaka ma.. widywalm glupsze i dlusze-wypociny "mlodych poetek" i nikt im uwagi nie zwracal, choc przyznam, ze bywalo to meczace.. Odpowiedz Link Zgłoś
uzman Re: rezydent 27.06.07, 12:37 Czepiasz się grzesiu - to raz. Pieprzysz - to dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
astrzyzewska Re: rezydent 27.06.07, 19:11 Pozwolę sobie zgodzić się z Grzegorzem - stopka na 11 linijek to lekka przesada.... A zamieszczanie jej w jednym topicu po raz n-ty to już graniczy z, łagodnie mówiąc, poważnym brakiem kultury - szczególnie po zwróceniu uwagi. Mam nadzieję, że kolega z Poznania okaże się lepszym pilotem niż forumowiczem - dla dobra całej naszej branży :) Aga Odpowiedz Link Zgłoś
vitek_pl Re: rezydent 29.06.07, 11:54 Kiedys znalem pewna Age Strzyzewska z Poznania, niestety nie wiem jak po mezu sie nazywa:( Odpowiedz Link Zgłoś
vitek_pl Re: rezydent 26.06.07, 18:21 Przeprosic moge co niniejszym czynie ale nikt posrod wielu miedzynarodowych forow tlumaczy i przewodnikow/pilotow/rezydentow jeszcze nigdy sie nie czepial czegos co tam jest norma. Widac im brak kultury a nam nie. Temat uwazam za zakonczony. Skruche wyznalem Odpowiedz Link Zgłoś
reisefuhrer Re: rezydent 26.06.07, 23:33 Jeśli ja ,jako własciciel biura ,zobaczę że mój pracownik ma jakieś wątpliwosci co do wynagrodzenia i pertraktuje na forum ,zamiast ze mną,jest przegrany...... Odpowiedz Link Zgłoś
vitek_pl Re: rezydent 27.06.07, 07:27 Drogi Reisefuhrer, to nie sa zadne watpliwosci. Ja dopiero debiutuje w branzy i chce tylko popytac kolegow po fachu jakie stawki obowiazuja w branzy. Tak samo robilem gdy zaczynalem 5lat temu z tlumaczeniami. Dopiero jak poznalem stawki rynkowe, wtedy pertraktowalem ze zleceniodawca zanizone stawki. Podobno kto pyta nie bladzi. Kolejny raz na tym forum przekonuje sie, ze jednak bladzi:( Odpowiedz Link Zgłoś
vitek_pl Re: rezydent 27.06.07, 07:54 Poza tym pragne zauwazyc ze ja zadnych stawek nie podawalem, tylko postawilem pytanie jakie stawki obowiazuja. Tak wiec nie mam zadnych watpliwosci co do stawek zaproponowanych mi przez biuro. Chcialem sie tylko dowiedziec o stawki rynkowe z pkt. widzenia kolegow po fachu, nic wiecej. Temat uwazam za zamkniety, dalsze go drazenie nie ma sensu. Uprzejmie prosze kolegow o nie kontynuowanie watku. Z gory dzieki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
turdoradca Re: rezydent 27.06.07, 11:36 Ja chyba w powyższych kwestiach jestem bardziej wyluzowany... Co do stawek rezydenckich to wiem, że są niższe niż pilockie, za to zwykle można zarabiać na prowizjach za wycieczki. Niech zgadnę: 100 zł za dzień to dużo? Odpowiedz Link Zgłoś
vitek_pl Re: rezydent 27.06.07, 14:23 Dzieki Piotrek za odp. Fajnie widziec osoby bardziej wyluzowane:) Propozycja ktora dostalem nie jest za dzien, tylko za turnus a turnusow mam miec 6. Kwota mi zaproponowana (10x wieksza od podanej przez Ciebie) mi odpowiada ale nie wiem czy jest odpowiednia. Oczywiscie sa prowizje za wycieczki. Dzieki rowniez za Twoje smsowe propozycje ale niestety w tych dniach jestem juz zajety. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: rezydent 27.06.07, 21:57 Długość stopki miarą kultury osobistej?... Osobiście nie zwracam na to uwagi :-) Co do stawki za rezydenturę, to myślę, że typowa :-) Ważne, czy masz jeszcze zapewnione wyżywienie? Pozdrawiam, Monika. Odpowiedz Link Zgłoś
vitek_pl Re: rezydent 27.06.07, 22:05 Nie bede wiecej komentowac uwag dot. mojego podpisu. Co do sprawy rezydenta, jutro sie dowiem szczegolow gdyz mam wizyte w biurze. Jak rozpoznac czy biuro jest uczciwe i nie chce pilota wyrolowac? Jak sie ewentualnie ustrzec przed wyrolowaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
vitek_pl Re: rezydent 29.06.07, 12:07 Ale ja glupi! Dopiero teraz sie skapnalem ze stawka podana przez Piotrka w pzrzeliczona na ilosc dni rowna sie stawce zaproponowanej mi przez biuro za turnus:) A wracajac do sprawy mojego podpisu, za brak kultury uwazam (nietylko ja zreszta) reprymende publiczna! Takie rzeczy zalatwia sie prywatnie! Nikt przeciez nie lubi dostawac reprymendy publicznie. Poza tym, wczoraj zadzwonilo do mnie pewne BP ktore znalazlo moje namiary wlasnie dzieki mojemu podpisowi. Wg nich tak wszyscy powinni robic, bo mejla nie wszyscy odbieraja regularnie a komorek nie ma podanych na forum. Ale widze ze szanowne kolezenstwo woli mnie publicznie upokarzac! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś