Dodaj do ulubionych

ksiązki pomocne

22.07.08, 14:32
Z jakich książek uczyliście się do egzaminu na pilota wycieczek? Proszę o
tytuły...
P.S. Czy kompendium Z. Kruczka wyd Proksana w zupełności wystarczy?
Obserwuj wątek
    • luci-olla Re: ksiązki pomocne 22.07.08, 15:06
      Do egz jak i do pracy w tym zawodzie, jedna ksiazka Ci nie wystarczy. Czytalam
      ja do egz, ale nie byla mi zupelnie potrzebna. Trzeba miec wiedze ogolna, czytac
      wszystko co sie da.
    • olevos Re: ksiązki pomocne 22.07.08, 15:06
      Witam przyszlego kolege(kolezanke) po fachu! Nie,nie wystarczy! Z tego co pamietam to odpowiedzi na pytania na egzaminie pisemnym ( tescie) w zadnej z ksiazek nie znajdziesz.Potrzebna jest rowniez wiedza ogolna i to z roznych dziedzin. Pamietam pytanie "Czy Polka jest tancem ludowym polskim,czeskim lub slowackim?" Polowa z grupy napisala polskim (smutne). Wiec czytaj jak najwiecej,tematy moga trafic przerozne,wszystko zalezy od komisji bo to ona uklada pytania. W Pomorskim pytania sie nie powtarzają, nie wiem jak w innych Urzedach Marszalkowskich. Powodzenia , pomyslnosci i polamania piora!
      • j.dopieralski Re: ksiązki pomocne 22.07.08, 19:49
        Ogólna wiedza:
        Geografia polityczna, historia, podstawy architektury, podstawy etnologi,
        podstawowa znajomość przepisów celnych, oraz metodyka pilotażu. I egzamin
        powinien być zdany. Ale i tak wszystko wyjdzie w "praniu", w czasie pierwszego Tour.
        Pozdr
        • smerv Re: ksiązki pomocne 22.07.08, 20:35
          Dodałbym jeszcze elementy ornitologii, dendrologii, łopatologii i
          wszelkich innych -logii, a przede wszystkim ortografii.
          • j.dopieralski Re: ksiązki pomocne 22.07.08, 21:01
            Jesteś kolego bardzo dowcipny:(, etnologii (zagubiło się "i" - normalna
            literówka.). Co do ornitologii i dendrologii w swojej pracy pilotażu -
            przewodnictwa wykorzystuje te dziedziny. Zaś łopatologię to może Ty
            wykorzystujesz z własnymi turystami. Takie odnoszę nieskromne wrażenie.
            • smerv Re: ksiązki pomocne 22.07.08, 22:26
              Tylko, że w dawnych czasach taka "normalna literówka" nazywała się
              błędem ortograficznym i na "komunistycznej" maturze z polskiego
              oznaczało to jeden stopień niżej. Temat z ornitologii: kto sądzi, że
              jest orłem? Temat z dendrologii: wielka lipa.
              • marketta Re: ksiązki pomocne 23.07.08, 10:03
                ale potrzebne mi konkretne tytuły pozycji książkowych (ciekawe które wam
                przypadły do gustu) fakt że muszę znać historię, architekturę, etnologię
                ornitologię i oczywiście ortografię ;) jest mi doskonale znany :)
                • j.dopieralski Re: ksiązki pomocne 23.07.08, 10:25
                  Co do pozycji książkowych. Hmm, muszę bardzo poprawnie je napisać, bo niektórzy
                  na tym forum czyhają na moje błędy ortograficzne.
                  Polecam:
                  Teofil Lijewski, Bogdan Mikułowski, Jerzy Wyrzyk - Geografia Turystyki Polski,
                  Jerzy Kondracki - Geografia Polski. Mezoregiony fizycznogeograficzne
                  Wanda Bogusz - Zarys historii architektury
                  Zygmunt Kruczek, Artur Kurek, Marek Nowacki -Krajoznawstwo. Zarys teorii i
                  metodyki.
                  www.polskiedzieje.pl/ - dobra strona opisująca dzieje naszej Polski
                  Pozdrawiam i życzę powodzenia na egzaminie
                  Jacek
                  • marketta Re: ksiązki pomocne 23.07.08, 12:30
                    Egzaminu na razie nie będzie bo i kursu jeszcze nie było... Tak w wakacyjny czas
                    badam metodykę pracy pilota i zastanawiam się czy to jest moim powołaniem czy
                    raczej nie brnąć w to... Za tytuły serdecznie dziękuję i proszę o jeszcze :)
    • mimbla.londyn Re: ksiązki pomocne 07.01.09, 05:00
      www.intur.com.pl/biblioteka/katalog.php?46,0,0,0,2,p~kadry~KADRY%C2%A0W%C2%A0TURYSTYCE
    • mimbla.londyn Re: ksiązki pomocne 08.01.09, 05:26

;)

proksenia.pl/cgibin/shop?show=&sid=1d7a2309

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka