Gość: belfer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 14:14 Wybieram się z żoną na początku sierpnia wspomnianą w tytule wycieczkę. Bardzo proszę o opinie i ciekawostki od osób, które ten wyjazd mają już za sobą! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: uczeń Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 14:24 Ponieważ z Itaką - z pewnością będzie to niezapomniana wyprawa.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belfer Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 14:26 może coś więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: epikur Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 12:24 Piękna wycieczka. Ps. Uwaga na Hotel Venezia w Montecatini Terme(jeśli jeszcze jest w programie)-zdarzają się kradzieże.Chętnie odpowiem na konkretne pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caudillo Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.spray.pl 27.07.08, 14:30 na Toskanskiej przygodzie Itaki nocowalismy w Montecatini w Wenecji i nic sie nie dzialo, ale pilnowac zawsze siebie i rzeczy trzeba. ps. Jedzenie bylo fajne na kolacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belfer Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 18:30 Interesuje mnie następujące kwestie: 1. jakośc autokaru 2. Wyżwienie 3. Realizacja programu 4. czy istniała możliwość kąpieli w morzu 5. Czy wszystkie punkty programu zostały zrealizowane 6. Ile pieniędzy (poza wstepami) należy miec przy sobie - oczywiście w przybliżeniu) 7. Jakość hoteli i czy są bardzo daleko od miast, które bedziemy zwiedzać. Z góry dziękuje za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.rzeszow.mm.pl 27.07.08, 19:15 Odpowiem Ci tylko na 2 pytania, bo jeżdzę głównie z Itaką na objazdówki po Europie (byłam z nimi 8 razy), ale akurat na Bella Italia nie byłam. To co jest w programie to minimum i nie ma możliwości, by nie było zrealizowane. Trzymaja się tego zawsze i pilnują. Jeśli już to może zdarzyć się coś ponad program (w 7 na 8 wyjazdów zdarzały się nadprogramowe wypady, czasem kilka). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caudillo Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.spray.pl 27.07.08, 19:18 obawiam sie, ze na co najmniej 2 z Twoich pytan nie ma dobrej odpowiedzi. Mianowicie: autokar to kwestia przypadku. Itaka ma swoje fajne autokary ale my w tym roku jechalismy autokarem wynajetym z firmy Midex z Lodzi. Kierowcy bardzo spoko, ale autokar (Skania) baaardzo ciasny. Nie ma zadnych regul wg ktorych mozna okreslic jaki autokar wam przypadnie. Itaka wspolpracuje z roznymi firmami, a w wakacje nie ma co liczyc na itakowy autokar - za duzy ruch w interesie. Co do pieniedzy. Bardzo subiektywna sprawa. Kase na wejsciowki dajesz na poczatku pilotowi i dysponujesz tym co ci zostanie. Ja zawsze licze ile moge wydac na dzien i mnoze przez ilosc dni na wycieczce. Majac taki limit latwiej gospodarowac pieniedzmi. Fajna kanapka na lunch kosztuje w granicach 3-5 euro, kawa do 2 euro, pyszne lody w zaleznosci od rozmiaru max 2 euro. Woda mineralna pewnie tez max 2 euro (duza). Do kolacji pewnie trzeba bedzie kupic wino, piwo - 3 do 5 euro za kieliszek/butelke. Znaczek pocztowy na Europe 0,65 euro, kartka pocztowa max 1 euro (wymiarowa). My w tym roku mielismy 50 euro na dzien na osobe i dzieki temu moglismy w wolnym czasie wejsc do muzeow, ktorych nie bylo w planie, nie oszczedzac na jedzeniu. Nawet kupilismy jakas bizuterie i duzo pamiatkowych lokalnych win. Wydaje mi sie jednak, ze absolutne minimum 25-30 euro na dzien na osobe tez powinno wystarczyc. Jedno o czym nalezy zawsze pamietac, to nie wynosimy NIC ze sniadania (czym niestety Polacy czesto robia sobie lipe i niestety wszyscy nas z tego znaja w hotelach) zatem raczej trzeba miec jakies pieniadze na maly lunch i cos do picia w ciagu dnia. ps. sa i tacy, co biora zgrzewke wody, kabanosy czy mini pasztety ze soba do autokaru. Jest to jakies wyjscie. Nie ma to jednak jak zacna bruschetta czy panini z kieliszkiem zimnego bialego winka. To takie wloskie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 12:47 ja tez wybieram się na tę wycieczkę, ale we wrześniu. Po za wymienionymi kwestiami interesuje mnie bardziej prozaiczna sprawa - czy w hotelach są czjniki do dyspozycji gości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caudillo Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.spray.pl 28.07.08, 12:49 jesli sie nie myle czajnik w pokoju dostepny jest od 4 gwiazdek. Zatem, jesli bedziecie miec takie hotele, to owszem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 12:51 najgorsze pensjonaty w polsce mają czajniki, a we Włoszech dopiero od 4 gwiazdek - dziwne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.rzeszow.mm.pl 28.07.08, 13:39 Nie ma reguły. We Włoszech te gwiazdki nalezy traktowac z przymruzeniem oka. Inna kultura po prostu. Włosi często nawet poranną kawę piją poza domem, w kawiarni stąd takie coś jak czajnik w pokoju wydaje im sie zbędne. Częsciej będziesz miał lodówke z napojami w pokoju.Nie dziw się innej kulturze, bo włosi pija dobrą kawę z ekspresu, herbaty nie pijaja, ciepło tam często jest wiec logiczniejsza jest lodówka z napojami w pokoju. Czajniki sa często w hotelach we Francji. Podobnie sprawa wyglada ze sklepikami spożywczymi. Często we Włoszech mozesz mieć kłopot z kupieniem wody mineralnej w sklepie w obrębie miejsc, gdzie jest dużo turystów. Musisz kupic o wiele drozszą w barze, kafejce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caudillo Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.spray.pl 28.07.08, 14:28 pensjonat a hotel to wielka roznica. Takie sa ogolne normy, takze dla Polski. Nie ma czajnikow w hotelach *** czy **. W **** jest obowiazek. Tam gdzie mniej gwiazdek - tylko dobra wola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.rzeszow.mm.pl 28.07.08, 14:33 Wszystko się zgadza tylko **** we Włoszech mogą się różnic od **** w innych krajach. Włosi to chyba te gwiazdki sobie czasem domalowują według widzimisię:) Może się zdarzyć suszarka bedąca tylko atrapą:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.rzeszow.mm.pl 28.07.08, 14:42 Poza tym sprawdziłam w katalogu. Itaka oferuje hotele klasy turystycznej we Włoszech na objazdówkach. Są to najczęściej odpowiedniki *** Czasem trafi sie **** Generalnie na 8 wycieczek objazdowych, na których byłam z nimi standard hoteli był wyższy niż się spodziewałam. Ale nawet jak zobaczycie **** na hotelu to nie możecie miec pretensji,o to czy tamto, bo jednak biuro w katalogu pisze o klasie turystycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamesa Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.08, 12:20 Widzę, że była Pani 8 razy z Itaką. Mogłabym poznać Pani opinię na temat tego biura podróży? Wybieram się z nimi do Włoch, ale trochę mnie przerażają liczne negatywne opinie na temat tej firmy. Mnie interesuje przede wszystkim jakość organizowanych przez nich wycieczek objazdowych. Z góry dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 12:43 Byłem z Itaką na objazdówce Bella Italia - jednym słowem - superrrr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.rzeszow.mm.pl 21.08.08, 12:58 Witam:) Trudno doradzać, bo oczekiwania są przeróżne. W jaką część Włoch się Pani wybiera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Itaka Włochy IP: *.rzeszow.mm.pl 21.08.08, 13:54 1. Hotele- chociaż w katalogu wiekszosci imprez Itaka pisze o klasie turystycznej najczęsciej są to hotele *** czyli na plus w stosunku do oferty.2 razy byłam z nimi w Toskanii i Umbrii i śpi sie tam w hotelach w miejscowościach uzdrowiskowych, sanatoryjnych. Na Sycylii i Sardynii jest różnie. Czesć noclegów bardzo blisko centrum miasta(np. Palermo, Marsala, Oristano), część z dala od miast, ale z pięknymi widokami(np. w Tempio Pausania na Sardynii- góry, okolice Etny- z pięknym widokiem na wulkan). Ale standard o wiele wyższy niż klasa turystyczna czyli*** a nawet ****. 2. Wyżywienie- w Toskanii skromne jak dla Polaka śniadania czyli trochę pieczywa, plasterek wedliny i sera. Rzadko rogalik-częsciej jakieś kruche ciasto lub cynamonowe biszkoptowo-piernikowe, miód, dzemy, mleko , płatki, kawa, soki. Na Sycylii i Sardynii trochę lepiej, ale generanie nie przejmują sie Włosi świezym pieczywem czy pachnacym rogalikiem na śniadanie. Za to bywają owoce, wyciskarki do cytrusów (Sycylia). Obiadokolacje to na I danie makaron z sosem lub risotto- ogromne porcje i pyszne sosy plus parmezan. Na II danie mieso lub ryba z warzywem. Uwaga jeśli dostajemy ziemniaki to jest traktowane jako warzywo właśnie i sałaty sie nie spodziewajmy. Deser- jakieś ciasto, sałatka owocowa lub owoce. Napoje do posiłków płatne dodatkowo, polecam lokalne wina. 3. Program i piloci- program jest zrealizowany zawsze, często jest coś ponad. Piloci doskonali choć każdy inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belfer Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 16:32 jeszcze jedno pytanie: o której dojechaliście do Wenecji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: epikur Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 23:57 Wenecja-ok.7.00.Program- zrealizowany. Morze- raczej nie, ale jeśli dobrze pamiętam- były dwie okazje. Raz na Capri i pod koniec imprezy, w Rimini . Hotele- większość w miastach. Pieniądze- w restauracji 5-6 euro za pizzę, spaghetti, risotto czy tortellini, piwo w sklepie-0,66 l-0,90-1,10 euro, w restauracji- 3,00, cola- ok.0,6 euro w sklepie i odp.2 euro, wino lokalne- w sklepie butelkę można kupić za 3 euro, w restauracji 6-7 euro.(ceny tegoroczne- w sobotę wróciłem z Włoch-z innej wycieczki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 00:32 jakie są wasze zdania na temat kompetencji pilotów na tej wycieczce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: traper Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 16:28 ilu kierowców jedzie na taką objazdówkę (2 czy więcej)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.rzeszow.mm.pl 29.07.08, 16:36 2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: epikur Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 16:56 Naszą pilotką była pani Ola- rewelacja! Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazdka2007 Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię 29.07.08, 22:47 U nas był Pan Sylwek - suuuper extra !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TURYSTA Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 17:31 W którym miejscu tej wycieczki najlepiej kupić wino, perfumy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 22:59 Czy udało wam sie opalić na tej objazdówce - wiem, że temp.wysoka, ale okoliczności objazdówki chyba nie pomagają? Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazdka2007 Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię 31.07.08, 11:00 Ja w ubiegłym roku wróciałam opalona :-))) Wiadomo, że nie możemy się całkowicie rozebrać gdyż trzeba być ubranym stosownie np. do Watykanu nie można być w bluzce na ramiączka i spódnica, spodnie za kolana. I to jest bardzo przestrzegane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 14:30 czy Koloseum, Forum Romanum i inne Rzymskie zabytki są zwiedzane także wewnątrz? czy w Wenecji płyni się gondolami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amnesia22 Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.08, 20:16 Ja byłam na Bella Italia w zeszłym roku na przełomie sierpnia i września. Wycieczka super! Program zrealizowaliśmy poza San Marino, akurat tego dnia strasznie lało, co było zaskoczeniem nie tylko dla nas ale i dla miejscowych, gdzie nie padało od kilku miesięcy:) W Wenecji płynie się łódką wokoło, ale jest wystarczająco dużo czasu, żeby samemu wynająć gondolę. Co do perfum to najlepiej kupować W San Marino, są dużo tańsze i oryginalne, ale nie kupować blisko miejsca gdzie się skupi grupa na degustacji alkoholi, tylko przejść kilka-kilkanaście sklepików. Tamtejsi sprzedawcy często znają polski.Kąpiele możliwe były na Capri (około 1,5 godziny na plaży od godz.16:00)oraz w Rimini. Wycieczka godna polecenia:))) Pilotką była niesamowita pani Ola T., kierowcy to Roman i Krzysztof. Autokar dobry z innej firmy niż Itaka. W razie pytań chętnie odpowiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amnesia22 Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.08, 20:17 A i Kolosseum zwiedzane jest jedynie z zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś