Dodaj do ulubionych

Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 14:14
Wybieram się z żoną na początku sierpnia wspomnianą w tytule
wycieczkę. Bardzo proszę o opinie i ciekawostki od osób, które ten
wyjazd mają już za sobą!
Obserwuj wątek
    • Gość: uczeń Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 14:24
      Ponieważ z Itaką - z pewnością będzie to niezapomniana wyprawa....
      • Gość: belfer Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 14:26
        może coś więcej?
      • Gość: epikur Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 12:24
        Piękna wycieczka.
        Ps. Uwaga na Hotel Venezia w Montecatini Terme(jeśli jeszcze jest w
        programie)-zdarzają się kradzieże.Chętnie odpowiem na konkretne
        pytania.
        • Gość: caudillo Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.spray.pl 27.07.08, 14:30

na Toskanskiej przygodzie Itaki nocowalismy w Montecatini w Wenecji
          i nic sie nie dzialo, ale pilnowac zawsze siebie i rzeczy trzeba.
          ps.
          Jedzenie bylo fajne na kolacje.
        • Gość: belfer Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 18:30
          Interesuje mnie następujące kwestie:
          1. jakośc autokaru
          2. Wyżwienie
          3. Realizacja programu
          4. czy istniała możliwość kąpieli w morzu
          5. Czy wszystkie punkty programu zostały zrealizowane
          6. Ile pieniędzy (poza wstepami) należy miec przy sobie - oczywiście
          w przybliżeniu)
          7. Jakość hoteli i czy są bardzo daleko od miast, które bedziemy
          zwiedzać.
          Z góry dziękuje za odpowiedź
          • Gość: ines Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.rzeszow.mm.pl 27.07.08, 19:15
            Odpowiem Ci tylko na 2 pytania, bo jeżdzę głównie z Itaką na
            objazdówki po Europie (byłam z nimi 8 razy), ale akurat na Bella
            Italia nie byłam.
            To co jest w programie to minimum i nie ma możliwości, by nie było
            zrealizowane. Trzymaja się tego zawsze i pilnują. Jeśli już to może
            zdarzyć się coś ponad program (w 7 na 8 wyjazdów zdarzały się
            nadprogramowe wypady, czasem kilka).
          • Gość: caudillo Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.spray.pl 27.07.08, 19:18
            obawiam sie, ze na co najmniej 2 z Twoich pytan nie ma dobrej
            odpowiedzi. Mianowicie: autokar to kwestia przypadku. Itaka ma swoje
            fajne autokary ale my w tym roku jechalismy autokarem wynajetym z
            firmy Midex z Lodzi. Kierowcy bardzo spoko, ale autokar (Skania)
            baaardzo ciasny. Nie ma zadnych regul wg ktorych mozna okreslic jaki
            autokar wam przypadnie. Itaka wspolpracuje z roznymi firmami, a w
            wakacje nie ma co liczyc na itakowy autokar - za duzy ruch w
            interesie.

Co do pieniedzy. Bardzo subiektywna sprawa. Kase na wejsciowki
            dajesz na poczatku pilotowi i dysponujesz tym co ci zostanie. Ja
            zawsze licze ile moge wydac na dzien i mnoze przez ilosc dni na
            wycieczce. Majac taki limit latwiej gospodarowac pieniedzmi. Fajna
            kanapka na lunch kosztuje w granicach 3-5 euro, kawa do 2 euro,
            pyszne lody w zaleznosci od rozmiaru max 2 euro. Woda mineralna
            pewnie tez max 2 euro (duza). Do kolacji pewnie trzeba bedzie kupic
            wino, piwo - 3 do 5 euro za kieliszek/butelke.
            Znaczek pocztowy na Europe 0,65 euro, kartka pocztowa max 1 euro
            (wymiarowa).
            My w tym roku mielismy 50 euro na dzien na osobe i dzieki temu
            moglismy w wolnym czasie wejsc do muzeow, ktorych nie bylo w planie,
            nie oszczedzac na jedzeniu. Nawet kupilismy jakas bizuterie i duzo
            pamiatkowych lokalnych win. Wydaje mi sie jednak, ze absolutne
            minimum 25-30 euro na dzien na osobe tez powinno wystarczyc.

Jedno o czym nalezy zawsze pamietac, to nie wynosimy NIC ze
            sniadania (czym niestety Polacy czesto robia sobie lipe i niestety
            wszyscy nas z tego znaja w hotelach) zatem raczej trzeba miec jakies
            pieniadze na maly lunch i cos do picia w ciagu dnia.
            ps. sa i tacy, co biora zgrzewke wody, kabanosy czy mini pasztety ze
            soba do autokaru. Jest to jakies wyjscie. Nie ma to jednak jak zacna
            bruschetta czy panini z kieliszkiem zimnego bialego winka. To takie
            wloskie...
            • Gość: xyz Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 12:47
              ja tez wybieram się na tę wycieczkę, ale we wrześniu. Po za
              wymienionymi kwestiami interesuje mnie bardziej prozaiczna sprawa -
              czy w hotelach są czjniki do dyspozycji gości?
              • Gość: caudillo Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.spray.pl 28.07.08, 12:49
                jesli sie nie myle czajnik w pokoju dostepny jest od 4 gwiazdek.
                Zatem, jesli bedziecie miec takie hotele, to owszem
                • Gość: xyz Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 12:51
                  najgorsze pensjonaty w polsce mają czajniki, a we Włoszech dopiero
                  od 4 gwiazdek - dziwne!
                  • Gość: ines Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.rzeszow.mm.pl 28.07.08, 13:39
                    Nie ma reguły. We Włoszech te gwiazdki nalezy traktowac z
                    przymruzeniem oka. Inna kultura po prostu. Włosi często nawet
                    poranną kawę piją poza domem, w kawiarni stąd takie coś jak czajnik
                    w pokoju wydaje im sie zbędne. Częsciej będziesz miał lodówke z
                    napojami w pokoju.Nie dziw się innej kulturze, bo włosi pija dobrą
                    kawę z ekspresu, herbaty nie pijaja, ciepło tam często jest wiec
                    logiczniejsza jest lodówka z napojami w pokoju.
                    Czajniki sa często w hotelach we Francji.
                    Podobnie sprawa wyglada ze sklepikami spożywczymi. Często we
                    Włoszech mozesz mieć kłopot z kupieniem wody mineralnej w sklepie w
                    obrębie miejsc, gdzie jest dużo turystów. Musisz kupic o wiele
                    drozszą w barze, kafejce.
                  • Gość: caudillo Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.spray.pl 28.07.08, 14:28
                    pensjonat a hotel to wielka roznica. Takie sa ogolne normy, takze
                    dla Polski. Nie ma czajnikow w hotelach *** czy **. W **** jest
                    obowiazek. Tam gdzie mniej gwiazdek - tylko dobra wola
                    • Gość: ines Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.rzeszow.mm.pl 28.07.08, 14:33
                      Wszystko się zgadza tylko **** we Włoszech mogą się różnic od **** w
                      innych krajach. Włosi to chyba te gwiazdki sobie czasem domalowują
                      według widzimisię:) Może się zdarzyć suszarka bedąca tylko atrapą:)
                      • Gość: ines Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.rzeszow.mm.pl 28.07.08, 14:42
                        Poza tym sprawdziłam w katalogu. Itaka oferuje hotele klasy
                        turystycznej we Włoszech na objazdówkach. Są to najczęściej
                        odpowiedniki *** Czasem trafi sie ****
                        Generalnie na 8 wycieczek objazdowych, na których byłam z nimi
                        standard hoteli był wyższy niż się spodziewałam. Ale nawet jak
                        zobaczycie **** na hotelu to nie możecie miec pretensji,o to czy
                        tamto, bo jednak biuro w katalogu pisze o klasie turystycznej.
                        • Gość: jamesa Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.08, 12:20
                          Widzę, że była Pani 8 razy z Itaką. Mogłabym poznać Pani opinię na
                          temat tego biura podróży? Wybieram się z nimi do Włoch, ale trochę
                          mnie przerażają liczne negatywne opinie na temat tej firmy. Mnie
                          interesuje przede wszystkim jakość organizowanych przez nich
                          wycieczek objazdowych. Z góry dziękuję!
                          • Gość: aaaa Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 12:43
                            Byłem z Itaką na objazdówce Bella Italia - jednym słowem - superrrr!
                          • Gość: ines Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.rzeszow.mm.pl 21.08.08, 12:58
                            Witam:)

Trudno doradzać, bo oczekiwania są przeróżne. W jaką część Włoch się
                            Pani wybiera?
                          • Gość: ines Itaka Włochy IP: *.rzeszow.mm.pl 21.08.08, 13:54
                            1. Hotele- chociaż w katalogu wiekszosci imprez Itaka pisze o klasie
                            turystycznej najczęsciej są to hotele *** czyli na plus w stosunku
                            do oferty.2 razy byłam z nimi w Toskanii i Umbrii i śpi sie tam w
                            hotelach w miejscowościach uzdrowiskowych, sanatoryjnych.
                            Na Sycylii i Sardynii jest różnie. Czesć noclegów bardzo blisko
                            centrum miasta(np. Palermo, Marsala, Oristano), część z dala od
                            miast, ale z pięknymi widokami(np. w Tempio Pausania na Sardynii-
                            góry, okolice Etny- z pięknym widokiem na wulkan). Ale standard o
                            wiele wyższy niż klasa turystyczna czyli*** a nawet ****.
                            2. Wyżywienie- w Toskanii skromne jak dla Polaka śniadania czyli
                            trochę pieczywa, plasterek wedliny i sera. Rzadko rogalik-częsciej
                            jakieś kruche ciasto lub cynamonowe biszkoptowo-piernikowe, miód,
                            dzemy, mleko , płatki, kawa, soki. Na Sycylii i Sardynii trochę
                            lepiej, ale generanie nie przejmują sie Włosi świezym pieczywem czy
                            pachnacym rogalikiem na śniadanie. Za to bywają owoce, wyciskarki do
                            cytrusów (Sycylia).
                            Obiadokolacje to na I danie makaron z sosem lub risotto- ogromne
                            porcje i pyszne sosy plus parmezan. Na II danie mieso lub ryba z
                            warzywem. Uwaga jeśli dostajemy ziemniaki to jest traktowane jako
                            warzywo właśnie i sałaty sie nie spodziewajmy. Deser- jakieś ciasto,
                            sałatka owocowa lub owoce. Napoje do posiłków płatne dodatkowo,
                            polecam lokalne wina.
                            3. Program i piloci- program jest zrealizowany zawsze, często jest
                            coś ponad. Piloci doskonali choć każdy inny.
    • Gość: belfer Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 16:32
      jeszcze jedno pytanie: o której dojechaliście do Wenecji.
      • Gość: epikur Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 23:57
        Wenecja-ok.7.00.Program- zrealizowany. Morze- raczej nie, ale jeśli
        dobrze pamiętam- były dwie okazje. Raz na Capri i pod koniec
        imprezy, w Rimini . Hotele- większość w miastach. Pieniądze- w
        restauracji 5-6 euro za pizzę, spaghetti, risotto czy tortellini,
        piwo w sklepie-0,66 l-0,90-1,10 euro, w restauracji- 3,00, cola-
        ok.0,6 euro w sklepie i odp.2 euro, wino lokalne- w sklepie butelkę
        można kupić za 3 euro, w restauracji 6-7 euro.(ceny tegoroczne- w
        sobotę wróciłem z Włoch-z innej wycieczki).
        • Gość: xyz Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 00:32
          jakie są wasze zdania na temat kompetencji pilotów na tej wycieczce?
          • Gość: traper Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 16:28
            ilu kierowców jedzie na taką objazdówkę (2 czy więcej)?
            • Gość: ines Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.rzeszow.mm.pl 29.07.08, 16:36
              2
          • Gość: epikur Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 16:56
            Naszą pilotką była pani Ola- rewelacja!
            • gwiazdka2007 Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię 29.07.08, 22:47
              U nas był Pan Sylwek - suuuper extra !!!
    • Gość: TURYSTA Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 17:31
      W którym miejscu tej wycieczki najlepiej kupić wino, perfumy?
    • Gość: ciekawa Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 22:59
      Czy udało wam sie opalić na tej objazdówce - wiem, że temp.wysoka,
      ale okoliczności objazdówki chyba nie pomagają?
      • gwiazdka2007 Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię 31.07.08, 11:00
        Ja w ubiegłym roku wróciałam opalona :-)))
        Wiadomo, że nie możemy się całkowicie rozebrać gdyż trzeba być
        ubranym stosownie np. do Watykanu nie można być w bluzce na
        ramiączka i spódnica, spodnie za kolana. I to jest bardzo
        przestrzegane.
        • Gość: xyz Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 14:30
          czy Koloseum, Forum Romanum i inne Rzymskie zabytki są zwiedzane
          także wewnątrz? czy w Wenecji płyni się gondolami?
          • Gość: amnesia22 Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.08, 20:16
            Ja byłam na Bella Italia w zeszłym roku na przełomie sierpnia i września.
            Wycieczka super! Program zrealizowaliśmy poza San Marino, akurat tego dnia
            strasznie lało, co było zaskoczeniem nie tylko dla nas ale i dla miejscowych,
            gdzie nie padało od kilku miesięcy:) W Wenecji płynie się łódką wokoło, ale jest
            wystarczająco dużo czasu, żeby samemu wynająć gondolę. Co do perfum to najlepiej
            kupować W San Marino, są dużo tańsze i oryginalne, ale nie kupować blisko
            miejsca gdzie się skupi grupa na degustacji alkoholi, tylko przejść
            kilka-kilkanaście sklepików. Tamtejsi sprzedawcy często znają polski.Kąpiele
            możliwe były na Capri (około 1,5 godziny na plaży od godz.16:00)oraz w Rimini.
            Wycieczka godna polecenia:))) Pilotką była niesamowita pani Ola T., kierowcy to
            Roman i Krzysztof. Autokar dobry z innej firmy niż Itaka.
            W razie pytań chętnie odpowiem.
            Pozdrawiam
          • Gość: amnesia22 Re: Bella Italia z bp Itaka - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.08, 20:17
            A i Kolosseum zwiedzane jest jedynie z zewnątrz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka