j-cob 29.07.08, 20:57 Witam Przejechał ktoś tą trasę? Gdzie najlepiej łapac (chodzi mi o sam budapeszt)? Wiem, że jakaś wylotówka, ale jak patrze na mapę to widzę kilka opcji, więc może ktoś by coś doradził:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaro-84 Re: Budapeszt - Kraków 13.08.08, 14:39 podepne sie pod watek, bo bede mial ten sam "problem", juz za tydzien. interesuje mnie jak wydostac sie z lotniska w budapeszcie na wylotowke w strone PL (metro, autobus)? kierowac sie na Sahy (N) czy na Miscolc (N-E)? druga opcja jest dluzsza, ale zastanawiam czy nie wygodniejsza? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
zanzara217 Re: Budapeszt - Kraków 29.08.08, 17:46 jaro-84 Ja wracając z Budapesztu kierowałam sie na Vac , potem Słowacja:Zvolen , Banska Bystrica , Dolny Kubin .W Dolnym Kubiniu zatrzymała sie para Polaków ktorzy jechali bezposrenio zakopianką do Krakowa .takze wydaje mi sie ze to bedzie najlepsza i najszybsza opcja ,bo caly czas jedziesz trasa nr 77 .szybko sie łapalo,nie bylo zsdnych problemow ... Odpowiedz Link Zgłoś
jaro-84 Re: Budapeszt - Kraków 05.09.08, 18:55 budapest (lotnisko) - krakow moj patent, gdyby ktos sie znalazl w podobnej sytuacji: z lotniska autobusem nr 200 (270 forintow) do koncowego przystanku (kobanya-kispest). tutaj przesiadamy sie na metro (270 forintow), linia niebieska i nia jedziemy na przedostani przystanek (ujpest-varoskapu). Wysiadamy tuz przy drodze E77 z wygodna zatoczka do lapania stopa. dalej juz jest latwo: vac, sahy, svolen, bb, dolny kubin i jestesmy w krk:) btw: zanzara217, tez zlapalem stopa w dk bezposrednio do krk Odpowiedz Link Zgłoś
pieniopl Re: Budapeszt - Kraków 25.04.09, 19:44 Wracałem z dziewczyną z Budapesztu do Krakowa 24.04.2009. z Centrum (ul Raday usta) udaliśmy się do niebieskiej linii metra -stacja Kálvin tér (cena biletu 290 forintów). Następnie wysiadamy na przedostatniej stacji Újpest Városkapu. Znajduję się tam dworzec autobusowy z którego za ok 400 forintów można dojechać do miejscowości Vac. Polecam jednak przejśc kawałek na północ drogą E77 i za skrzyżowaniem zacząć łapać stopa. Dalej - Vac - (niestety musielismy przejsc ze 2 km do kolejnej wylotówki) - Sahy (tutaj bardzo mały ruch osobówek a kierowcy ciężarówek niechętnie biorą 2 osoby na raz w obawie przed policją czającą się na drodze za granicą - było to szczególnie utrudnione ponieważ nie mogliśmy się rozdzielić). Po ok 40 minutach znalazł się polski TIRowiec który zabrał nas do miejscowości Zvolen. Kolejny stop złapany na tamtejszej wylotówce to również polski TIR, który jednak nie jechał do Krakowa tylko do Cieszyna. Nieco nam to zmieniło plan w stosunku do powyższych porad ale priorytetem było znalezienie się w Polsce. Z Cieszyna bus do Krakowa za 11zł (zrezygnowaliśmy z łapania stopa ponieważ śpieszyliśmy się na pociąg do gdańska). Więc podsumowując: Z Budapesztu niebieska linia metra > Vac > Sahy > Zvolen - Polska :-) Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
zanzara217 Re: Budapeszt - Kraków 29.08.08, 17:37 Niedawno wracałam z Budapesztu do Krakowa , więc chętnie pomogę aczkolwiek moj opis będzie dosc chaotyczny;) Wraz z kumpelami wylądowalysmy w centrum Budapesztu .Naszym kolejnym miejscem do którego chciałysmy sie dostac byla Słowacja i zrobilysmy tak: wsiadłysmy do metra ( jako ze kierowca podrzucil nas do dworca) i stamtąd jechalysmy niebieska linia do otatniej stacji( niestety nazw nie pamietam. węgierski byl dla mnie kosmosem) .gdy wysiadlysmy na ostatniej stacji , zapytałysmy kogokolwiek jak teraz kierowac se na Vac . i tak: poradzono nam by: isc piechotą z 15 min .do przystanka autobusowego i stamtad podjechac na pewna ulice( niestety,nie pamietam nazwy) juz bezposrednio na fajna miejscowkę gdzie mozna zlapac kogos ,kto podzwiezie na austostrade .wsiadlysmy do busa( nie pamietam numeru,wiem tylko ze na rozkladzie byla nazwa owej ulicy) ...okazalo sie ze trzeba przejechac jeden tylko przestanek i juz sie bylo na miejscu .wylądowalysmy na koljejnym przystnku. czekalysmy moze z 5 min .kiedy zatrzymalo sie auto i wywiozlo nas centralnie z budapesztu na aurostrade do słowacji .i ze slowacji potem zlapałysmy plakow ,ktorzy jechali do Krakowa:) czyli tak: gdy bedziecie kolo dworca ,jedzcie metrem .wybierzcie niebieska linie i wysiadacie na ostatnim przystanku .tam juz pytajcie jak jechac na Vac ...nie bedzie problemow z wydostaniem sie... Odpowiedz Link Zgłoś