Gość: arek114 IP: *.pwn.com.pl 18.08.08, 11:09 Witam Forumowiczów, Czy ktoś z Was był może z Itaką w Egipcie ( Marsa el Alam) hotel Brayka BAy Resort. Będę wdzięczny za krótkie info. Jak spisuję się Air Italia na tej trasie. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roullette Re: Itaka-Brayka Bay resort 05.09.08, 14:19 Hej ! :) Z zaciekawieniem weszlam w ten temat, a tu NIKT NIC !? Wlasnie wylatujemy do tego hotelu 5 pazdziernika m.in. z nadzieja na spotkanie delfinow - podobno switem potrafia podplywac blisko brzegu ! Samoloty jak dotad maja tyle samo startow co ladowan, wiec tym bym sie nie martwila, tym bardziej, ze to tylko 4,5 godz. lotu <?> ... a moze troszke wiecej ... Polecam Ci poczytanie o hotelu w opiniach na tronce Wakacje.pl - wyglada na to, ze jest to jeden z najlepszych hoteli w tamtym rejonie. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aloha Re: Itaka-Brayka Bay resort IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.08, 10:59 polecam ten hotel ale z oferty tui, przynajmniej nie bedzie wyjebek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tiesin Re: Itaka-Brayka Bay resort 07.09.08, 14:14 To się niestety przygotujcie na rozczarowanie. Miałem polecieć do tego hotelu za tydzień ale zmienili mi na Sol Y Mar, podobnie jak wielu innym osobom. Ponieważ wolałem Sol Y Mar i ogólnie nie jestem osobą konfliktową zgodziłem się bez problemu [różnicy między cenami nie chcieli zwrócić ale dali wycieczkę] ale rozumiem jeśli ktoś się lekko wk.... PS> Na zmiany godzin wylotu też się przygotuj. Nam na razie przyspieszyli o 14 godzin :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Itaka-Brayka Bay resort IP: *.gprs.plus.pl 24.09.08, 17:55 Mam pytanie do osoby która pisała o zmianie hotelu. Czy zakup wycieczki był z last minute czy rezerwacja była wcześniejsza. A może ktoś wrócił z tego hotelu - proszę o parę wrażeń z pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Itaka-Brayka Bay resort IP: 195.8.101.* 08.10.08, 11:39 Ja również lecę do Marsa el Alam - Hotel Brayka Bay, koniec października. Ponieważ są to moje pierwsze wakacje od ponad dwóch lat mam nadzieję, że Itaka się spisze i nie będzie żadnych nie miłych niespodzianek, ze zmianą hotelu włącznie. Opinie hotelu są b. dobre, dużo zdjęć: polecam stronę holidaycheck.pl Opiszę swoje wrażenia po powrocie. Życzę wszystkim udanych, wymarzonych wakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amika Re: Itaka-Brayka Bay resort IP: *.metronet.pl 03.03.09, 13:20 Szkoda, że mimo obietnic, po powrocie z Brayka Bay nikt nie opisał swoich wrażeń z pobytu w tym hotelu Odpowiedz Link Zgłoś
piot-rex Re: Itaka-Brayka Bay resort 04.03.09, 11:27 byłem w BRAYKA BAY RESORT i to nawet z tym biurem, powiem krótko: rewelacja! Hotel naprawdę zasługuje na swoje wysokie oceny, wspaniała piaszczysta plaża, cudna rafa, eleganckie i duże pokoje o wysokim standardzie, do tego wszystkiego bardzo przyjacielski i uczynny personel a jak wiadomo z tym to już różnie bywa. Oprócz tego do dyspozycji są oczywiście 2 baseny, w tym jakieś atrakcje dla maluchów, mnóstwo restauracji a ja to sobie najbardziej upodobałem -hemingway serwującą owoce morza i -da mario włoską w której miałem spore zniżki, tym którzy nie mogą spać w nocy radzę się wybrać do bombastic, dyskoteki w której można poszaleć do białego rana, a więc zaplecze rozrywkowe bez zarzutów. Mi się podobało i z chęcią polecę jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amika Re: Itaka-Brayka Bay resort IP: *.metronet.pl 06.03.09, 10:16 Piot-rex dziękuję :-) Też wylatywaliście w nocy? Do której korzystaliście z pokoju i posiłków? Czy to prawda , że można wykupić sobie pobyt do 24.00 zamiast siedzieć tyle godzin w recepcji? Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia_ewa Re: Itaka-Brayka Bay resort 26.06.09, 13:20 czesc, Mialam przyjemnosc zawitac w Egipcie 2-gi raz po wczesniejszej wizycie w Sharmie. Hotel Brayka Bay Resort odwiedzilam 21.07.2008 - 2 tygodnie. Patrzac teraz z perspektywy roku musze przyznac ze wybralabym sie do niego ponownie. Obecnie hotel w biurze Itaka spad o pol gwiazdki, wczesniej mial 5, a teraz 4,5. To chyba wynik otwarcia nowych hoteli. W czasie mojego pobytu byly tylko 4 dostepne hotele. Brayka pozostaje nadal dla mnie najlepszym obiektem, spisala sie na 5. Jest to 1 z dwoch hoteli w Marsa, ktore ma lagodne zejscie do morza. Wiem bo odwiedzalam rozne hotele, podczas nurkowania oraz tamtejsze plaze.Reszta to tragedia, sa b. dlugie pomosty wychodzace w morze, poniewaz przy brzegu jest b. szeroka rafa. W Brayce tego nie ma. Plaza jest super, rozlegla, duzo lezakow, zejscie lagodne 100 metrow w glab morza, potem po obydwu stronach piekna i dluga rafa. Wokol b. duzo zieleni, teatr z animacja 3 razy w tygodniu niestety po Wlosku. 90% gosci to Wlosi, pozostali Polacy, Niemcy i Brytyjczycy. Sa animatorzy wloscy witajacy ta nacje kazdego ranka i wieczorem przy wejsciu do restauracji. Pokoje super. Jak zwykle poprosilam z chlopakiem o ladny pokoj, bez lapowki i dostalam. W pokoju ogrome lozko, toaletka, fotel,stolik, polki, szafa z duza iloscia wieszakow, niewielki przedpokoj, lazienka: bidet, suszarka, pryysznic z miejscem do siedzenia, z dodatkami: szampon itp. Wszystkie pokoje maja taras. Ja mialam widok na morze i na boisko do grania w football. Pokoje sprzatane codzienie. Zostawiajcie co 2 dni po dolarze dla sprzatajcaego - taka maja kulture - napiwki sie daje. To samo tyczy sie kelnerow. Przez pierwszy tydzien czekalismy 15 min. az kelner zauwazy nasze istneinie i przyniesie nam wode lub zaproponuje wolny stolik. Po tym jak dostal w 2-gim tygodniu 5 dolkow napiwku latal jak trus wokol nas. Niestety Wlosi rozpiescili tutejszy personel i dlatego inna nacje co do restaruacyjncyh stolikow sa traktowane gorzej. Basen sredniej wielkosci, glebszy i plytki oraz duzy brodzik dla dzieci, czysty. Problem z wolnymi miejscami przy basenie, wstawalam o 4:30 by zajac miejsce. Obsluga b. mila i pomocna, z prowiantem na wynos nie bylo problemow. All incl. dziala, przy barach wydaja napoje w plastikowych kubkach. Jedzenie bardzo urozmaicone szcegolnie obiado-kolacje, restauracja w srodku oraz gorace dania na zewnatrz gdzie kucharze przygotowyuja na widoku potrawy. Przez to, ze Wlosi goszcza w hotelu w wiekszej mierze jest duzo dan wloskich, makaronow itp. Sa desery i lody. Nie mailam zemsty Faraona, jadlam wszystko. Jak pije sie duzo coli oraz 1-go shot'a (alkohol) przed posilkami to marne szanse by jedzenie zaszkodzilo. W innym przypadku bierzcie stoperan - pomaga lub egipski, dobry lek ANTINAL. Przekoski w ciagu dnia - b. duzy wybor. Ja nastawilam sie na nurkowanie dlatego tez w hotelu nie przebywalam calymi dniami. Jest bardzo dobra baza nurkowa -z polskimi instruktorami 10 km od hotelu. W hotelu centrum nurkowe horendalnie drogie,a nauka nurkowania amatorska. Kursy trwaja o 1 dzien krocej niz normalnie. Z polskiej bazy nurkowej przyjezdzaja po ciebie rano i odstawiaja po 16-tej. W MArsa za wiele rozrywek nie ma, poniewaz wieksozc hoteli jest w budowie. Centrum Marsa to istny plac budowy. Polecam snurkowanie i nurkowanie. W sharmie i Dahabie nie zobaczycie takiego urozmaiconego swiata podwodnego jak tutaj. za Pierwszym nurkowaniem widzialam 5 zolwi, mialam okazje zobaczyc 300 kg Dugonga oraz wiele innych ciekawych i przepieknych rzeczy. Wybralam sie na wycieczke lodzia - Dolphin's reef, plywalam z 9 delfinami, ktore plywaly wokol lodzi, wyrzucono nas z zodiaka na morze bysmy snurkujac mieli okazje nacieszyc oczy tymi ssakami :) Polecam wycieczke na klady z biura na plazy - jest tam b. fajny chlopak, z b. dobrym angielskim. Klady sa tuż po 2-giej stronie ulicy z hotelu. Wyceiczka super - odwiedzilismy wioske beduinow oraz wydmy. Nie wykupujice wycieczki na klady z Itaki, biora full ludzi, 20 kladow jedzie jeden za 2-gim 5 na godzine. U nas bylo 5 kladow z czego to 2 z ochrona przod i tyl, noi predkoc zdeecydowanie wieksza - lepsza frajda jazdy. Wszystkie wycieczki dot. nurkowania , plywania lodzia wykupowalam z centrum nurkowego - zaintereswanym moge podac naiary. Zrobilam tam kurs PADI u swietnego instruktora. Wycieczke wykupilam z Itaki juz poraz 4-ty. Wszystko bez problemow, lot do Egiptu opoznil sie o 2 godziny ze wzgledu na burze, ale informowano nas o sytuacji co 5 minut. Lotnisko w Marsa jet male i wyglada jak kolejny palc budowy, ale odporawa odbyla sie szybko i bez zbednych problemow. Dowoz oraz check in rowniez, rezydentki mile. Chociaz rezydenci nigdy nei byli mi potrzebi jedynie do uzyskania praktycznych inforamcji ci do wycieczek i maista. Pamietajce, nigdy nie wykupujcie wycieczek z birua, z ktorym przylecieliscie, poniewaz ceny sa zawsze 2 razy wyzsze. W recepcji mozna przechowac pieniadze w specjalym pokoju z sejfami. Recepja niestety bez klimy. W Marsa nie ma w ogle rozrywek na zewnatrz, poniewaz misto nie istnieje, jedynie to co w hotelach. Polecam MArsa na wypad nurkowy, cos niesamowitego. Za kilka lat juz nie bedzie okazji do ogladania dugonga czy zolwi ze wzgledu na nowo powstajace hotele. Co do poznych check out-ow to niestety, polskie biura w wielu panstwach podpisujac umowy nie negocjuja warunkow pozniejszego wymeldowania z hotelu. My meilismy wylot o 1-szej w nocy a możliwośc pobytu w hotelu do 20:00 ( z wliczonym posilkiem -obiadokolacja). Za pozostanie w hotelu do 12-tej trzeba bylo doplacic 20 doalrow od osoby. Niestety jest to praktykowane wszedzie w wiekszosci biur polskich, niemieckie i inne nie maja tego problemu. Jest to ewidentna wina organizatora. Jak sie potem okazalo przy ostatecznym rozliczeniu nie wliczono nam tej oplaty za pozniejszy check out :) Kwestia szczescia? W przypadku pytan piszcie na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
amat1 Re: Itaka-Brayka Bay resort 26.06.09, 14:48 Byłem w maju, wiec parę świeżych spostrzeżeń. Animacje są codziennie. Leżaki były wolne na plaży i na basenie cały dzień. Kelnerzy dla wszystkich jednakowo mili. Trochę podniszczone meble w pokojach ale za to bardzo czysto. Miasto Marsa Alam istnieje. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Itaka-Brayka Bay resort IP: *.adsl.alicedsl.de 22.07.09, 20:54 Wybieram sie do tego hotelu na dwa tygodnie, bardzo by mnie interesowala szkola nurkowania ktora polecilas. I jak bys podala orientacyjna cene takiego kursu, do pelni szczescia. Odpowiedz Link Zgłoś
amat1 Re: Itaka-Brayka Bay resort 22.07.09, 22:05 www.adventurer.pl/kontakt.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: travelka2 Re: Itaka-Brayka Bay resort IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 21:05 Wszystko to co napisała Ewcia zgadza się w 100 %.Byłam w Brayce w październiku 08 i widzę, że nic się nie zmieniło. Pragnę zwrócić tylko uwagę, że pokój o którym pisze Ewcia był z dopłatą za widok na morze i był świetnie położony. Sam hotel ma bardzo dużo zieleni i naprawdę świetną kuchnę. Po trawniku chodzą śnieszne ptaki i biega wesoły duży pies. Prawdziwy pies z charakterem. Warto jechać i wrócić do tego hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-319 Re: Itaka-Brayka Bay resort 22.08.09, 17:56 witam; intersuje mnie ta baza nurkowa polska 10 km od hotelu, gdzie sie dokladnie znajduje jak ja znaleść i jak się z nimi skontaktować; czy w hotelu coś wiedzą jakie są ceny; dzięki za informację z góry:) Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Itaka-Brayka Bay resort 22.08.09, 20:19 Blisko Brayki jest baza Avalon Divers (podwózka 2-3 minuty) www.avalondivers.com/site.php?lang=pl&page=baza najlepiej skontaktować się z nimi bezpośrednio (wszystkie namiary w zakładce "kontakt") i ustalić wszystkie szczegóły. Cennik też masz na stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-319 Re: Itaka-Brayka Bay resort 23.08.09, 10:10 wielkie dzięki; jak cos to będe jeszcze pytać; rok temu byliśmy w sol y mal abu dabbab, w tym roku szukamy czy jakiś hotel jest godny polecenia myslimy o Brayka Bay Resort Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Itaka-Brayka Bay resort 23.08.09, 12:56 Brayka jest bardzo OK, ja teraz mieszkałam w Solymarze, ale następnym razem chyba jednak wybiorę Braykę. Znam tylko "z zewnątrz" jak odbieraliśmy ludzi na nury, ale teren jest zdecydowanie bardziej zielony niż Solymara, bardzo ładny, przestronny, ludzie z którymi rozmawiałam bardzo chwalili sobie ten hotel, z tego co słyszałam, w Brayce jest bdb jedzenie (Solymar jest taki sobie), wiem na pewno że robią bardzo porządne lunch boxy ;-). Też w zatoce, więc nawet przy silnym wietrze pływać można, a to w rejonie Marsa jest ważne, bo w hotelach z pomostami bywa, że po prostu obsługa zamyka pomost i morze pooglądać sobie można tylko z plaży :( Tak jak podpytywałam na miejscu - wszyscy mówią, że jeśli nie Solymar to właśnie Brayka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Itaka-Brayka Bay resort IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.09, 14:11 super hote ibardzo dobra rafa przy hotelu. bylem w maju z itaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Itaka-Brayka Bay resort IP: *.elpos.net 16.05.10, 11:55 Wybieram się do Brayki w czerwcu 2010. Jakieś porady z Waszej strony ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daga & Wojtek Re: Itaka-Brayka Bay resort IP: 194.242.0.* 18.07.10, 21:45 Wybiera się ktoś do Brayki w terminie 27.08-10.09 ?? Odpowiedz Link Zgłoś