Dodaj do ulubionych

ZASADY FORUM ZAWODOWEGO Projekt DOBRA TURYSTYKA

18.01.09, 21:09

ZASADY FORUM

Propozycja administracyjna - do otwartej dyskusji (zarazem wprowadzana od
zaraz ewentualnie do odwołania):

- ograniczamy dyskusję tylko do kręgów zawodowych do których zaliczamy
uczestników projektu deklarujących pracę w branży turystycznej jako
piloci/przewodnicy/organizatorzy co w dostępny sposób będziemy się starać
potwierdzać i próbować weryfikować

- jeżeli nowy użytkownik, który otrzymał wgląd do forum nie dopisze swojej
wizytówki w pierwszym wątku "DO PROJEKTU DOŁĄCZYLI" to nie będzie miał
możliwości wypowiedzi, a jego posty będą kasowane.

POZOSTAŁE OGÓLNE ZASADY FORUM "Projekt DOBRA TURYSTYKA":
- nie ogłaszamy własnej reklamy poza wątkiem "do projektu dołączyli"
- nie informujemy o ofertach pracy poza wątkiem PRACA
- nie ogłaszamy informacji o poszukiwaniu zleceń, ani nie aplikujemy o pracę
publicznie pisząc na forum "mogę poprowadzić ogłaszaną [w wątku praca] imprezę"
- nie dyskutujemy tutaj na temat kursów pilockich
- staramy się nie prowadzić personalnych dyskusji, które można realizować
prywatnie
- kasujemy posty, które długo pozostają bez żadnej odpowiedzi (tzw "jedynki"

Inne linki związane z tym co i jak na forum Dobra Turystyka:

- PIERWSZY RAZ NA FORUM:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30389&w=74116218&wv.x=2&a=79200618
- O SMSach W RAMACH PROJEKTU:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38849&w=89857745
Obserwuj wątek
    • pilociwycieczek.pl post przeniesiony (wykasowane pytanie o Turcję) 18.01.09, 21:13
      Przy okazji - generalnie w naszej pracy wszyscy jesteśmy na Ty :)

Dyskusja otwarta, lista zasad sformułowana z racji tej wypowiedzi.

free-znowak napisał:

> Panie Piotrze byłem przekonany, że Dobra Turystyka zastrzeżona jest
      > tylko dla "zawodowców"?! System jest chyba nieszczelny, bo w jaki
      > sposób dostał się na Dobrą Turystykę "tamamma" z wpisem, po treści
      > którego widać, że nie jest pilotem? Widać to także po wpisach na
      > forach: "Język turecki", "Egipt" i innych - świadczą może tylko że
      > interesuje się regionem. (Oczywiście można te wpisy (19) zobaczyć
      > wrzucając nicka w wyszukiwarkę na początku forum DT).

• allston Re: ZASADY FORUM ZAWODOWEGO Projekt DOBRA TURYSTY 18.01.09, 23:42
      pilociwycieczek.pl napisał:
      "jeżeli nowy użytkownik, który otrzymał wgląd do forum nie dopisze
      swojej wizytówki w pierwszym wątku "DO PROJEKTU DOŁĄCZYLI" to nie
      będzie miał możliwości wypowiedzi, a jego posty będą kasowane."

Uważam, że takie osoby (spoza branży) nie tylko nie powinny mieć
      możliwości wypowiedzi, ale w ogóle powinny mieć odebrany dostep do
      forum.
      • kasia.grecja22 Re: ZASADY FORUM ZAWODOWEGO Projekt DOBRA TURYSTY 19.01.09, 11:58
        allston napisał:

> pilociwycieczek.pl napisał:
        > "jeżeli nowy użytkownik, który otrzymał wgląd do forum nie dopisze
        > swojej wizytówki w pierwszym wątku "DO PROJEKTU DOŁĄCZYLI" to nie
        > będzie miał możliwości wypowiedzi, a jego posty będą kasowane."

>
        >
        > Uważam, że takie osoby (spoza branży) nie tylko nie powinny mieć
        > możliwości wypowiedzi, ale w ogóle powinny mieć odebrany dostep do
        > forum.
        Macie w 100% rację. A jest kilka takich osób, które delikatnie pisząc sieją
        ferment na forum, a nie dopisały sie w "Do projektu...".
      • gdulski Re: ZASADY FORUM ZAWODOWEGO Projekt DOBRA TURYSTY 25.01.09, 22:42
        Uważam że osoby nie będące pilotami/rezydentami nie powinny mieć w ogule dostępu
        do tego forum a WSZYSTKIM którzy na tym forum są już obecni powinniśmy wyznaczyć
        deadline na zamieszczenie swej wizytówki (pełnej/ jeśli jeszcze takowej nie
        mają) pod karą usunięcia z forum.

Pozdrawiam z Hohe Tauren (Ost Tirol)
        • gdulski Re: ZASADY FORUM ZAWODOWEGO Projekt DOBRA TURYSTY 25.01.09, 22:44
          Ps. z resztą wniosków Piotra zgadzam się w 100% :)
          • justynaciupa Re: ZASADY FORUM ZAWODOWEGO Projekt DOBRA TURYSTY 27.01.09, 13:39
            Dostęp do Projektu Dobra Turystyka powinni mieć tylko piloci i
            przewodnicy, po wcześniejszym sprawdzeniu przez administratora, czy
            takowe uprawnienia rzeczywiście posiadają, na podstawie podania
            numeru legitymacji pilockiej, czy też przewodnickiej, który można
            sprawdzić w Urzędzie Marszałkowskim.
            • bluemar Re: ZASADY FORUM ZAWODOWEGO Projekt DOBRA TURYSTY 27.01.09, 16:34
              Jeżeli Projekt Dobra Turystyka ma być miejscem kontaktów zawodowych
              pilotów to podoba mi się pomysł ze sprawdzeniem numeru legitymacji.
              Natomiast jeżeli forum to ma być klarowne i rzeczywiście służyć
              pilotom to po co tu mieliby uczestniczyć przewodnicy ,którzy nie są
              pilotami (chyba,że ktoś ma podwójne uprawnienia) a także
              piloci,którzy są jednocześnie organizatorami lub pracownikami
              organizatorów (w przypadku tych ostatnich istnieje duże
              prawdopodobieństwo,że w ich wypowiedziach i osądach poruszanych
              problemów- przeważą opinie na korzyść interesów organizatorów).
              • gdulski Re: ZASADY FORUM ZAWODOWEGO Projekt DOBRA TURYSTY 08.02.09, 13:48
                Bluemar- ty też reprezentujesz czyjeś interesy (swoje wlasne ale
                jednak...)

Co do osób będących pilotem i...- 90% pilotów jest pilotem i...
                A o zgrozo- większość z nas przynajmniej okazjonalnie załatwia
                noclegi, transport, lokalnych przewodników, lokalne atrakcje... więc
                robi to co zrobić powinien organizator. I co.... i dobrze nam z tym.
                I gdyby nas od tej roboty odciąć to dopiero byl by płacz...

Gdyby każdy na tym forum musiał mieć pełną wizytówkę i de facto
                podpisywał by się pod swoimi wypocinami z imienia i nazwiska to
                wówczas nie było by z tym problemów. . Nie są bowiem
                dla "początkujących" pilotów zagrożeniem osoby np. takie jak
                piotrmalediwy tylko te anonimowe o których nie wiemy nic.
                • anastasi33 Re: ZASADY FORUM ZAWODOWEGO Projekt DOBRA TURYSTY 08.02.09, 22:07
                  Słusznie. Powinniśmy dołączyć do naszych wizytówek nr. legitymacji polickiej co
                  uczynię natycmiest. przyznam się ze nie pomyślałam o tym wcześniej i podałam
                  tylko imię. Natychmiast to uzupełnię.
                  • malediwypiotrs Re: ZASADY FORUM ZAWODOWEGO Projekt DOBRA TURYSTY 10.02.09, 12:56
                    Pilot i organizator...
                    Mam wrażenie, że występując w takiej roli mój punkt widzenia jest
                    nieco szerszy niż w przypadku tylko jednej ze stron. A zatem prawo
                    do wypowiadania się w wątkach np. roztrząsancyh przez bluemar w
                    temacie dotyczącym organizacji imprez turystycznych a nie ich
                    pilotażu powinienem mieć ja czy też bluemar która właściwie to prawo
                    do wypowiadania się najchętniej wogóle by mi zabrała???
                    Zresztą, niejednokrotnie na forum Gazety.pl padało stwierdzenie, że
                    piloci nie utrzymują się z pilotażu w 100% mając najczęściej jakieś
                    inne stałe zajęcie nie związane z branżą turystyczną. Moje dochody
                    uzyskuję w 100% z turystki której poswięcam 366 dni w roku z tego
                    jakąś część również właśnie jako pilot. A zatem czy ten fakt dla
                    mnie jako użytkownika projektu DOBRA TURYSTYKA jest atutem na plus
                    czy też realnym powodem do prób dyskryminacji przez takich
                    użytkowników jak bluemar?
                    Oczywiście jest to pytanie retoryczne i nie oczekuję odpowiedzi...
                    Tym bardziej, że bluemar sama już dawno przyznała, że organizacją
                    też się kiedyś zajmowała. A zatem, może powinna do swojego podziału
                    na pilotów i organizatów jeszcze dołożyć grupę organizatorów którym
                    się nie powiodło... Czy więc bluemar wypowiada się jako pilot
                    broniący interesów tej grupy zawodowej czy też staje przeciwko
                    organizatorm w ramch odwetu za fakt, że w tej grupie nie udało jej
                    się utrzymać...

Oczywiście jestem jaknajbardziej za obowiązkową wizytówką każdego z
                    użytkowników tego foruum a nie tylko nowych użytkowników. Ta
                    wizytówka według mnie powinna być na bieżąco aktualizowana i
                    zawierać również opis doświadczeń np. z potwierdzeniami obsłuzonych
                    imprez, tak abyśmy mogli sprawdzić czy nie mamy doczynienia z tzw.
                    forumowym trolem. Oczywiście takie prezentowanie swoich osiągnięć
                    nie mogłoby być obowiązkowe, ale jego brak dawałby prawo do
                    traktowania osoby wypowiadjącej się w danym temacie jako osby
                    niekompetentnej i mało wiarygodnej.
                    • pilociwycieczek.pl w sprawach poruszonych w wypowiedziach... 18.04.09, 20:30
                      częściowo postulaty poruszone w wypowiedziach w tej "gałęzi" zostały spełnione wraz z zasadą dwóch tygodni na dołączenie do projektu i zarazem z uporządkowaniem forum kiedy anulowany został dostęp dla osób, które nie dołączyły do projektu, częściowo odpowiedź na niektóre sugestie czy opinie o funkcjonowaniu zamkniętego forum znajduję się też w tym punkcie:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38849&w=90004434&a=94220503

• pilot_poz Re: ZASADY FORUM ZAWODOWEGO Projekt DOBRA TURYSTY 10.02.09, 18:18
      To ja z jeszcze jednym pomysłem, lekko kontrowersyjnym, nie ukrywam.

Projekt DT powstał jako swoista "internetowa biblioteczka pilota", gdzie każdy
      miał się czymś dorzucić : dane przewodnika, adres knajpy, jakiś jeszcze inny
      telefon itd.

Proponuję, aby osoby, które powiedzmy w ciągu (strzelam) 30, może 60 dni po
      zalogowaniu i uzyskaniu praw do forum, nie wniosły niczego konkretnego, były po
      prostu usuwane, bez prawa ani czytania ani pisania postów.
      Innymi słowy : chcesz być z nami : pomóż, współtwórz...
      • id.kulka Re: ZASADY FORUM ZAWODOWEGO Projekt DOBRA TURYSTY 18.03.09, 19:12
        pilot_poz napisał:

> Proponuję, aby osoby, które powiedzmy w ciągu (strzelam) 30, może
        60 dni po
        > zalogowaniu i uzyskaniu praw do forum, nie wniosły niczego
        konkretnego, były po
        > prostu usuwane, bez prawa ani czytania ani pisania postów.
        > Innymi słowy : chcesz być z nami : pomóż, współtwórz...

Protestuję! :-)
        Czasem ktoś ma, dajmy na to, macierzyńską przerwę, ale to jeszcze
        nie znczy, że pasożytuje niecnie:-) Tylko ma... przerwę ;-)
    • allston Re: ZASADY FORUM ZAWODOWEGO Projekt DOBRA TURYSTY 11.02.09, 00:20
      Może tak na początek, zanim wprowadzimy katalog dodtakowych wymagań,
      zacznijmy od weryfikacji użytkowników i sprawdzimy kto tu jest
      pilotem wycieczek a kto nie. Jak już to uporządkujemy możemy zaczać
      stawiać dodatkowe warunki.
      • allston Re: ZASADY FORUM ZAWODOWEGO Projekt DOBRA TURYSTY 11.02.09, 00:46
        Choć są i tacy, którzy przyznają sie do braku uprawnień.

Przykład:

"Imię moje - Dorota, lat 25. Kurs będę dopiero zaczynać..."
    • turdoradca O przenoszeniu i usuwaniu postów 13.02.09, 10:08
      Pod dyskusję następująca propozycja:

Proponuję w celu porządku na forum konkretnie i jasno sformułować zasady w zakresie przenoszenia postów (np. dyskusje na konkretne tematy w wątkach ogólnych), usuwania i publikowania postów skasowanych:

- przenoszone będą posty anonimowe (tj. wypowiedzi osób, które uzyskały dostęp do forum a się nie przedstawiły) do wątku WYPOWIEDZI ANONIMOWE

- usunięte posty osób anonimowych mogą być przywrócone w tych samych dyskusjach np. na prośbę ich autorów ale dopiero po przedstawieniu się przez nich w wątku DO PROJEKTU DOŁĄCZYLI

- przenoszone będą do autonomicznych wątków dyskusje na tematy szczegółówe, rozwijające się a poboczne w stosunku do głównego (jak np. ten przeniesiony na listę wszystkich wątków forum z wątku PRACA: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38849&w=91287151&wv.x=2&a=91287151 ) z wątków ogólnych lub poświęconych konkretnemu tematowi

- skasowane posty będą przenoszone do ogólnego wątku WYPOWIEDZI USUNIĘTE

- usuwamy (przenosząc je jak wyżej) wypowiedzi obrażające, wykpiwające, ośmieszające innych użytkowników czy po prostu oceniające innych bez wartości dla dyskusji (by nie sprowadzać wymiany zdań do ocen w stylu jak przykładowy wpis usunięty czterokrotnie pod rząd:
      ---
      > A co jeśli co prawda będą te wpisy, ale tak bezwartościowe jak te,
      > które pisze bluemar??? Kto będzie recenzentem i jakimi kryteriami
      > będzie się kierował???
      ---
      by po prostu nie wdawać się w niepotrzebne dyskusje czy pan x lub pani y pisze wartościowo lub nie - bo każdy może pisać jak chce i jak umie z założeniem, że nie wznieca i nie podtrzymuje personalnych konfliktów)

- usuwamy z listy użytkowników po wysłaniu informacji o takim zamiarze mailem do danego autora osoby nachalnie publikujące skasowane treści i biorące regularny udział w dyskusji bez przedstawienia się
    • turdoradca Prezentacja ofert pracy 09.03.09, 08:32
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38849&w=92358255
    • pilociwycieczek.pl KTÓRE POSTY SĄ KASOWANE 26.03.09, 15:56
      Zasady usuwania jakichkolwiek wypowiedzi z założenia powinny być konkretne i nie budzące specjalnych wątpliwości.

Tak więc na forum Dobra Turystyka dla porządku i kultury wymiany zdań i poglądów usuwane lub przenoszone są tylko:

- posty łamiące zasady ogólnego regulaminu forów GAZETA.PL i forów prywatnych na tym portalu

- posty anonimowe równolegle z przypomnieniem o wewnętrznej zasadzie forum w ramach której umówiliśmy się, że podpisujemy się pod postami poprzez przedstawienie się z imienia i nazwiska w wątku DO PROJEKTU DOŁĄCZYLI (posty mogą być później przywrócone po dołączeniu przez autora wizytówki w ww. wątku, szczególnie w przypadku takiej prośby nowego uczestnika projektu)

- posty w których autor wypowiada się odnosząc bardziej do swojej oceny innej osoby lub osób zamiast do tematu dyskusji, szczególnie w przypadkach kiedy wypowiedź jest raczej prywatną krytyką innych użytkowników (którą każdy może przecież wyrazić w bezpośrednim mailu do ocenianej osoby), cudzych wypowiedzi czy zachowań niż rzeczowym stanowiskiem

- posty "konfliktowe": w wyniku których w dyskusji rozwijają się personalne kłótnie między uczestnikami

- posty "nie na temat" w konkretnej dyskusji (każdy może założyć wątek z tematem na który chce rozmawiać z odniesieniem do innego wątku) lub "na temat szczegółowy". W takich wypadkach kasowane są z jednego wątku i przenoszone na główną listę lub do konkretnych wątków poświęconych danemu tematowi.

- ogłoszenia typu "poszukuję pracy" i posty dotyczące ocen i dyskusji na temat kursów pilockich

- powtórzenia (np. podwójnie zapisana ten sam post tej samej osoby)

Z życzeniami na koniec dla wszystkich użytkowników: przede wszystkim pomyślności zawodowej oraz konstruktywnego i sympatycznego pożytku z forum PROJEKT DOBRA TURYSTYKA - www.pilociwycieczek.pl
      26 marca 2009
      • bluemar Re: w sprawie wizytówek 26.03.09, 17:30
        Z moich życiowych doświadczeń a także służbowych,z jakimi spotkałam
        się poza Polską-o autentyczności osoby czy podmiotu (zwłaszcza przy
        kontaktach "na odległość") świadczy stacjonarny numer telefonu
        (każdy ustabilizowany żawodowo i życiowo taki numer posiada jeżeli
        nie prywatny to służbowy albo do przyjaciół).Dlaczego -nie trzeba
        wyjaśniać.
        • id.kulka Re: w sprawie wizytówek 26.03.09, 18:26
          bluemar napisała:

> każdy ustabilizowany żawodowo i życiowo taki numer posiada jeżeli
          > nie prywatny to służbowy albo do przyjaciół

???
          W domu nie posiadam, na etat nie pracuję, bo jestem na wychowawczym,
          choć w tym sezonie planuję popilotować nieco. Przyjaciele... serio,
          większość nie posiada stacjonarnych telefonów już, a jeśli nawet -
          to udostępnianie osobom trzecim niekoniecznie musi im się podobać.

Najlepszym pomysłem wydaje się, jak napisano wyżej, sprawdzanie nr
          legitymacji, choć to mrówcza praca.

Pozdrawiam :-)
          • turdoradca coś o wiarygodności 26.03.09, 18:50
            Mówiąc krótko: weryfikacją jest własna aktywność pod własnym nazwiskiem, odpowiedź na kontakt czy na pytania o pomoc i informację oraz to co się reprezentuje sobą przez własne wypowiedzi. Podsumowując: wiarygodność. Ot co, część z osób nie bierze tego pod uwagę. I nie ma co się przepychać z nieuczciwością, udawaniem kogoś innego i używaniem przez jedną osobę kilku loginów. Po prostu najlepiej skupić się na swojej pracy i - jeśli komuś to odpowiada tak jak np. mnie - na tym co pozytywnego wyciągamy z kontaktów internetowych na tym forum i na ogólnym. Poznawajmy się w sympatycznym gronie na targach czy innych branżowych forach i imprezach, a później na trasie witajmy się jak znajomi a nie nieufnie, wspólnie występujmy o wspólne interesy a nie spierajmy się o bzdury dokazując wzajemnie.

A i telefony stacjonarne są trochę passe i wysyłanie skanów swoich dokumentów trochę niepraktyczne. Pozostaje po prostu omijać chamstwo, nie dyskutować z upierdliwcami i ignorować niewiarygodność.
            • papryczka_ag Re: coś o wiarygodności 27.03.09, 08:18
              Z drugiej strony wysłanie skanu legitymacji wcale nie jest złym
              pomysłem - podawanie numeru jest głupie, połowa oszustów może
              bazować na tym, że nikomu nie będzie chciało się tego sprawdzać.
              Do skanera jest teraz swobodny dostęp i można by tak robić.
              • mateuszklimek Re: coś o wiarygodności 27.03.09, 09:40
                Wydaje mi się, że Piotr ma rację. To forum to przecież nie jest tajna baza
                danych CIA. Nie chodzi tu o ściśle zamknięte grono ludzi.
                Przecież chodzi o wymianę poglądów, informacji. Dzielenie się wiedzą i
                doświadczeniem.
                Z dyskusji na forum zrobił się teraz IPN. To straszne, że już nawet nie możemy
                sobie zaufać. Czy "brać pilocka" to jeszcze rzeczywistość, czy już tylko wyścig
                szczurów, jak bardziej dokopać, żeby być "lepszym" pilotem?
                • papryczka_ag Re: coś o wiarygodności 27.03.09, 11:06
                  Mi jest uczciwie mówiąc wszystko jedno czy są tu sami piloci czy
                  nie. Do informacji każdy ma prawo. Uniknęło by się jednak tym samym
                  spiskowych teorii i bezprzedmiotowych oskarżeń. Na szczęście tutaj
                  tego nie za wiele.
                  • free-znowak Re: coś o wiarygodności 27.03.09, 16:24
                    Piotrze, jestem zbudowany tym, że mój skromny wpis (cytowany przez
                    Ciebie), a poniżej przeze mnie - przyczynił się do niektórych
                    unormowań na Tym Forum i pobudził Koleżanki i Kolegów do aktywności
                    dla - przecież "wspólnej" - sprawy! (Wyrazem tej aktywności są
                    kolejne wpisy Szanownego Koleżeństwa).

>>>Dyskusja otwarta, lista zasad sformułowana z racji tej wypowiedzi.

free-znowak napisał:

> Panie Piotrze byłem przekonany, że Dobra Turystyka zastrzeżona jest
                    > tylko dla "zawodowców"?! System jest chyba nieszczelny, bo w jaki
                    > sposób dostał się na Dobrą Turystykę "tamamma" z wpisem, po treści
                    > którego widać, że nie jest pilotem? Widać to także po wpisach na
                    > forach: "Język turecki", "Egipt" i innych - świadczą może tylko że
                    > interesuje się regionem. (Oczywiście można te wpisy (19) zobaczyć
                    > wrzucając nicka w wyszukiwarkę na początku forum DT).<<<

Jawność, jawność i jeszcze raz jawność!
                    Tylko wtedy będzie bez teorii spiskowych, tylko wtedy będzie bez
                    wyścigu szczurów (bo organizator łatwo sprawdzi i skalkuluje kogo
                    chce), tylko wtedy będzie grzecznie, spokojnie i merytorycznie na
                    Forum i na trasie - czego Piotrowi, wszystkim pilotom (w tym sobie),
                    TURYSTOM i Szanownym Organizatorom życzę!

Z. Nowak
    • pilociwycieczek.pl 2 TYGODNIE na dołączenie do projektu 29.03.09, 14:54
      Nowi użytkownicy Projektu Dobra Turystyka (DT) są zaproszeni do dołączenia do projektu (wizytówka: imię, nazwisko, e-mail, telefon, języki i kraje w których się pracuje) w ciągu dwóch tygodni od otrzymania dostępu do forum, po tym czasie uprawnienia użytkownika i wgląd na forum będą zamykane dla osób niezainteresowanych aktywnością czy informacjami związanymi z dyskusjami na DT.
      • bluemar Re: 2 TYGODNIE na dołączenie do projektu 29.03.09, 15:16
        Piotrze czy nie byłoby sensowne podanie w wizytówce i miasta-w
        sytuacjach awaryjnych typu zastępstwo może to ułatwić kontakt.
        • pilociwycieczek.pl Re:w sprawie podawania miejsca zamieszkania 18.04.09, 20:01
          bluemar napisała:
          > Piotrze czy nie byłoby sensowne podanie w wizytówce i miasta-w
          > sytuacjach awaryjnych typu zastępstwo może to ułatwić kontakt.

Pewnie byłoby sensownie, ale po pierwsze nie mogę zmienić pierwszego postu w wątku DO PROJEKTU DOŁĄCZYLI, po drugie często zdarza się, że nowy użytkownik patrząc nawEt na bezpośrednio skierowaną do niego prośbę o podanie danych namiarów (np. nr tel.kom. czy adresu e-mail nie mówiąc już o imieniu i nazwisku) ich nie podaje i po trzecie wypadałoby zobligować do rozszerzenia praktycznie wszystkich dotychczasowych użytkowników do nowych wizytówek.

Na tym etapie i tak skuteczniejszym sposobem jest ogólna wysyłka informacji do wszystkich lub - w ograniczonym zakresie - do osób deklarujących, że posługują się danym językiem.

Zwykle staram się w takich "awaryjnych" przypadkach, kiedy brak czasu podawać miejsce wyjazdu.

Uważam, że i tak docelowo, może wcześniej niż później - zostanie pod adresem pilociwycieczek.pl stworzona profesjonalna baza danych naszego segmentu branży turystycznej i tam całość kontaktowa i informacyjna będzie już w pełni uporządkowana.
      • amarjanowska Re: 2 TYGODNIE na dołączenie do projektu 06.08.09, 17:49
        pilociwycieczek.pl napisał:

> Nowi użytkownicy Projektu Dobra Turystyka (DT) są zaproszeni do
        dołączenia do p
        > rojektu (wizytówka: imię, nazwisko, e-mail, telefon, języki i
        kraje w których s
        > ię pracuje) w ciągu dwóch tygodni od otrzymania dostępu do forum,
        po tym czasie
        > uprawnienia użytkownika i wgląd na forum będą zamykane dla osób
        niezainteresow
        > anych aktywnością czy informacjami związanymi z dyskusjami na DT.
    • pilociwycieczek.pl W jaki sposób forum jest "zamknięte" 18.04.09, 19:53
      W jednym wątku annash1 napisała:

> Ponadto potem padają pytania, skąd postronni wiedzą co się pisze na forach
      > zamkniętych...hmmm. Mam mieszane odczucia.

Forum Projekt Dobra Turystyka jest dostępne osobom wpisanym na listę
      użytkowników po otrzymaniu przez nie dostępu i po zalogowaniu na portalu
      gazeta.pl. Obecnie zainteresowana osoba otrzymuje wgląd na forum na dwa tygodnie
      i jeżeli nie zdecyduje się "dołączyć do projektu" - co oznacza przedstawienie
      się z imienia i nazwiska w swojej wizytówce - dostęp do forum jest zamykany.

Można oczywiście rozważać opcje sprawdzania tożsamości, obligowania
      dotychczasowych i przyszłych użytkowników do wysyłania swoich skanów legitymacji
      by "ograniczyć" grono tylko do osób posiadających legitymację i identyfikator
      pilota - ale przyjęliśmy założenie, że wysiłek, czas i trudności związane z
      obsługą tego procesu niewarte są efektów, kiedy ktoś nieuczciwy i tak zawsze
      będzie mógł się podszyć pod tożsamość np. znajomego pilota wysyłając dokumenty
      osoby nie zainteresowanej jakimkolwiek funkcjonowaniem w ramach "społeczności"
      zawodowej i rzekomo "otwarcie" podpisując się cudzym imieniem i nazwiskiem jako
      własnym w wypowiedziach.

Z punktu widzenia administracyjnego przyjęliśmy zasadę, że ostatecznie nikt nie
      pisze tu żadnych tajemnic by się wstydzić czy obawiać konsekwencji swoich
      opinii, pytań, wypowiedzi. Jeśli ktoś nie chce pisząc swoją opinię "narażać" się
      konkretnie z imienia i nazwiska może wysłać ją na adres
      poczta@pilociwycieczek.pl i jeśli dany autor ma w naszej opinii "status
      wiarygodności" (np. za sprawą różnych kontaktów przez forum i poza nim) a nie
      jest tylko osobą, która tylko i wyłącznie dopisała, że nazywa się "Jan Kowalski
      i jest pilotem jeżdżącym tu i tam i posługującym się takim a takim językiem" -
      opinię tej osoby możemy później przeczytać jako cytat z korespondencji
      opublikowany pod administracyjnym loginem pilociwycieczek.pl

Z punktu widzenia administratora wysyłającego przez długi czas różne komunikaty
      np. tylko w formach sms i e-mail - kontakty zwrotne czy raczej ich brak w ogóle
      od użytkowników forum to też jakiś sygnał na temat adresatów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka