Dodaj do ulubionych

żywotnośc komórki jajowej

IP: *.mofnet.gov.pl 20.01.04, 14:50
szykuję sie inseminacji. mam takie pytanie - przez jaki czas po peknięciu
pęcherzyka komórka jajowa może byc zapładniania. co do plemników to wiadomo
że 48h a nawet 72 ale co z jajeczkiem? proszę o szybka odpowiedź. robaczek
Obserwuj wątek
    • maretina Re: żywotnośc komórki jajowej 20.01.04, 14:54
      podobno od 24 do 48 godzin.
    • mika52 Re: żywotnośc komórki jajowej 20.01.04, 14:54
      bardzo mnie interesuje też ten wątek, dlatego podciągam do góry i czekam na
      odpowiedzi
      • Gość: Fulvia Re: żywotnośc komórki jajowej IP: 195.164.7.* 20.01.04, 15:07
        ja czytałam gdzieś, że żyje 12-24 godzin, ale zdolna do zapłodnienia jest przez
        około 6 godzin
    • Gość: majka Re: żywotnośc komórki jajowej IP: *.bumc.bu.edu 20.01.04, 16:21
      12 - 24 godzin. Dlatego wlasciwie zaplodnienie w trakcie owulacji to w wielu
      wypadkach musztarda po obiedzie, zanim plemniki dotra do miejsca przeznaczenia,
      a maja dluga droge, to czesto juz jest za pozno. Wiec teraz lekarze radza
      stosunki do owulacji i czekanie plemniczkow na jajeczko.
    • Gość: zyta Re: żywotnośc komórki jajowej IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.01.04, 17:05
      przy inseminacji na pewno dostaniesz zastrzyk z pregnylu lub profasi -
      on "wymusi" owulację z dokładnością do kilku godzin

nie wiem, jak przy inseminacji, ale przy in vitro pregnyl podaje się dokładnie
      36 godzin (chyba może tez być 36 - 48 godzin) przed pobraniem jajeczek
    • Gość: femalespirit Re: żywotnośc komórki jajowej IP: 212.180.158.* 20.01.04, 17:06
      Dzis slyszalam od lekarza - 24 godziny. W przypadku inseminacji spowodowanej
      slabymi parametrami nasienia, inseminacje robi sie w dzien owulacji lub nawet
      okolo 12 godzin po, by jajeczko czekalo na plemniki (ktore w koncu sa duzo
      blizej celu), a nie odwrotnie (jak jest zalecane przy naturalnym poczynaniu).
      Widzialam w Fertility Friend sporo wykresow kobiet, ktore zaszly w ciaze przy
      inseminacji nawet dzien po owulacji!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka