Dodaj do ulubionych

15% szansy

27.01.04, 20:17
niby powinnam się cieszyć, poniewż zaczęłam drugą stymulacje clo i w 13 dc
wychodowałam 4 pecherzyki, dostałam zastrzyk i dzis w 16 dc byłam na usg by
sprawdzić jak rozwija się sytuacja. 2 jajeczka pękły a z 2 zrobiły się
torbieli. lekarz mówi, ze to nawet dobrze, ze nie pękły wszystkie, bo większe
byłoby ryzyko ciązy mnogiej. ale dobiłe mnie wiadomość, że przy stymulacji,
mam 10- 15 % sznas na zajście, u zdrowej kobiety szanse te wynosza 20- 25%.
Wydaje mi się, za zajście graniczy z cudem. a jeszcze nie wiadomo, czy
nasienie dobre( mamy je zbadać w nastepnym cyklu), czy jajowody drożne.15 %
to dla mnie bardzo bardzo mało i tak sobie myślę że tyle wysiłu, pieniędzy,
i faszerowania się hormonami dla jakiś 15%!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: mafka Re: 15% szansy IP: *.crowley.pl 27.01.04, 21:41
      A ja bardzo Ci zazdroszczę tych 4 pęcherzyków i proponuje...olać procenty i
      uwierzyć, że bedziesz w tej szczęśliwej 15 ciężarnych na setkę starających się!
      Pozdrawiam i życzę sukcesu już w tym cyklu.
      • Gość: agata30 Re: 15% szansy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.04, 22:51
        A w naturze zakladajac ze oboje partnerzy sa zdrowi jak byk, masz 25%. Wiec
        czy te 15% to tak malo??
    • Gość: nalo Re: 15% szansy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.01.04, 23:51
      Wiesz, chyba uda mi sie cie pocieszyc! Za dwa dni zaczynam pierwsza stymulacje
      clo, a taka mam nature, ze lubie duzo wiedziec i przejrzalam cala mase
      anglojezycznych artykulow medycznych na temat szans zajscia w ciaze po clo.
      Oto co wyczytalam: owulacje udaje sie wywolac zazwyczaj u 70-80% pacjentek, z
      czego 30 - 40% zachodzi w wyniku kuracji w ciaze. Raz uwzgledniano polroczna a
      raz roczna kuracje. Jesli kobieta nie zajdzie w ciagu pierwszych 6 cykli
      brania clo, kolejne 6 cykli kuracji zwieksza jej szanse minimalnie. Przyczyna
      rozbieznosci miedzy czestoscia owulacji a zaciazeniem jest zazwyczaj fakt, ze
      brak owulacji nie jest jedynym problemem. Do tego dochodzi np. slabe nasienie
      partnera, niedrozne jajowody itp. Stad zalecenie dla lekarzy by po pol roku
      braku efektow szukali dalszych przyczyn. jesli zas chodzi o szanse na zajscie
      w ciaze w danym cyklu z clo, to sa one takie same, lub niewiele mniejsze, jak
      dla zdrowej pary, tzn. 22-30%!!! Oczywiscie przy zastrzezeniu ze jedynym
      problemem byl brak owulacji... Statystyki te znalazlam w raportach kilku
      niezaleznych badan nad skutecznoscia clo, wiec mozna im chyba wierzyc... Ja
      uwazam ze te dane sa bardzo budujace, nie mart sie na zapas, zwlaszcza jesli
      Twoj organizm tak ladnie zareagowal...
    • maretina Re: 15% szansy 28.01.04, 10:01
      nie traktuj siebie jako jednostke statystyczna, to wielki blad!
      wiesz 25 % ciaz jest ronionych, czyli 75% konczy sie pozytywnie. mialam az 75 %
      szans i nic....poronilam. procenty nie dadza Ci zapewnienia. jestes osoba, Twoj
      organizm jest jedyny na swiecie i tego sie trzymaj aby nie zwariowac.
      pozdrawiam i trzymam kciukismile
      • Gość: nalo Re: 15% szansy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.01.04, 11:00
        Maretino, popieram! Kazdy organizm jest unikalny, nie dajmy sie zwariowac,a
        pozytywne myslenie moze zdzialac cuda...
    • Gość: zibi62 Re: 15% szansy IP: 81.15.254.* 29.01.04, 13:55
      dziekuje dziewczyny. NAPRAWDĘ podniosłyście mnie na duchu. zawsze byłam
      optymistką, a teraz widzę wszystko w czarnych barwach. Już prawie jestem pewna,
      ze nasienie slabe, a u mnie po dwóch łyżeczkowaniach zrosty na całym jajowodzie!
      teraz staram się myślec pozytywnie. DZIĘKUJĘ.Dzięki Wam nabieram nadziei, ze
      jednak szanse są znaczen, jak nie wtym nie to w nastepnym cyklu. Trzymam za
      siebie i za was kciuki.
      • Gość: zibi62 Re: 15% szansy IP: 81.15.254.* 29.01.04, 14:00
        maretino, bardzo Ci współczuję z powodu poeonienia. wiem dokładnie co czujesz,
        ja przerabiałam to dwa razy, raz w 22 tyg ciązy. mam nadzieję, ze jakoś się
        trzymasz, choć wiem, jak to boli. może ten rok bedzie dla nas łaskawszy?nie ma
        słów, bym mogła cie pocieszyć, trzymaj się jakoś mimo wszystko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka