Gość: Katja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.04, 13:18 Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, jaka jest zasadnicza różnica między tymi lekami (ich działaniem, itd.). Oba przecież "zastępują" progesteron. Dzięki (z góry)za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maretina Re: DUPHASTON CZY LUTEINA??? 26.02.04, 13:22 katja, lekarz do ktorego sie wybierasz (jesli nie zmienilas planow) preferuje luteine dopochwowa o nazwie utogestan. moj gin mi dal duphaston. jesli masz watpliwosci to dzwon do niego, mowil, ze masz sie nie krepowac, zakoduj to!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iii Re: DUPHASTON CZY LUTEINA??? IP: *.acn.waw.pl 26.02.04, 13:29 luteina jest tańsza,duphaston lepiej się wchłania podobno,Duphaston mozna lykac,luteine trzeba trzymac pod jezykiem albo dopochwowo,Duphaston jest lekiem nowoczesniejszym, nie wplywa teoretycznie temp.dziala na macice i sluzowke i ma mniej skutków ubocznych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewk3 Re: DUPHASTON CZY LUTEINA??? IP: *.udn.pl 26.02.04, 13:40 a czy od tych leków przybywa na wadze choć troche?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iii Re: DUPHASTON CZY LUTEINA??? IP: *.acn.waw.pl 26.02.04, 13:47 nie zauważyłam...różnicy nadal jestem przy kości,a zwłaszcza przed samym okresem sama sobie wydaje sie jeszcze grubsza,ale zaraz po okr.wszystko mi mija i znowu jest ok tz.jestem ładna i nie bedę się odchudzać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cytrynkaaa Re: DUPHASTON CZY LUTEINA??? IP: *.tychy.msk.pl 27.02.04, 07:54 Ja też czasem zastanawiam się który z leków jest skuteczniejszy albo ma mniej skutków ubocznych? Ja biore luteinę na regulację miesiączek. Ciekawi mnie po którym leku szybciej wywołuje/dostaje się miesiaczkę???? Wiecie może coś o tym kobietki??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MISIEKXX Re: DUPHASTON CZY LUTEINA??? IP: *.localdomain / 158.75.40.* 13.03.04, 11:38 biore luteine 3 cykl, zawsze mialam 30-32 dniowe, teraz 20-21 dniowe, owu juz miedzy 7-9dc!Ale dzidzi jeszcze nie mam!PO ostatnim cylku przestałam mierzyć temp.:cały cykl była w granicach 37,2-37,4 - cycuchy bolały - już miałam kupować test - na bank byłam pewna że tym razem jestem w ciąży i w południe poprzedniej soboty dostałam@!Lekarz powiedział, że luteina tak może podwyższać temp. teraz w 6 dc miałam pęcherzyki juz po 12 mm i to też ponoć naturalne (dziwne bo jeszcze trwała @)! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.analityk1 Re: DUPHASTON CZY LUTEINA??? 27.02.04, 09:21 Luteina to czysty progesteron zaś duphaston to dydrogesteronu. Różnią się nie tylko ceną, duphaston jest lepiej przyswajany przez organizm. Luteinę trzeba rozpuszczać pod językiem lub brać dopochwowo, duphaston zwyczajnie połykamy. Poza tym luteina ma właściwości termogenne zaś duphaston nie. Branie luteiny i mierzenie wykresów mija się z celem. Cel jednak jest ten sam, choć duphaston ma szersze działanie i skuteczniej podtrzymuje ciążę. duphaston Jedna tabletka zawiera 10 mg dydrogesteronu (9 beta, 10 alfa-pregna-4,6-dien- 3,2dion). Oprócz tego tabletka zawiera laktozę, skrobię kukurydzianą, metylohydroksypropylo celulozę, bezwodną krzemionkę koloidalną, stearynian magnezu, barwnik Opadry® Y 1-7000 (E171). Działanie Zawarty w tabletkach dydrogesteron jest aktywnym po podaniu doustnym progestagenem wywołującym przemianę wydzielniczą śluzówki macicy poddanej uprzednio działaniu estrogenów. Nie wykazuje przy tym aktywności estrogenowej, androgenowej, nie ma działania termogennego, anabolicznego ani mineralo i glukokortykoidowego. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa1 Re: DUPHASTON CZY LUTEINA??? 12.03.04, 09:30 A jak się ma do tego Lutenyl? Dostałam lutenyl na zlikwidowanie plamień przed i po miesiączce. Z tym, ze mój gin jest zapominalski. Przy pierwszej wizyci powiedział, że 1xdzień i jedno opakowanie wystarczy a potem może wystarczy po pół tabletki dziennie. Przy następnej wizycie zapisał już dwa opakowania i mówi 2xdziennie. No to jestem wygłupiona. Przy tym mam dosyć grube endometrium, na granicy normy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: DUPHASTON CZY LUTEINA??? IP: *.opole.dialup.inetia.pl 12.03.04, 12:11 Poronilam tydzien temu i tez mialam taki problem to czy to moze to?? i napisalam do lekarza w bialym stoku. Tak mi odpowiedzial DZiekuję za email chociaż przykro mi że w takich okolicznościach. Rzeczywiscie wszystkie leki wymienione przez Panią (Progesteron, lutina, duphaston) są to preparaty z tej samej grupy więc zmienianie ich co chwila może spowodować jedynie większe wahania w surowicy z racji na różną farmakodynamikę. Zresztą skuteczność tego leczenia w ciażach uzyskanych naturalnie nie jest do końca potwierdzona. Najczęściej też jeśli rozwój ciąży jest nieprawidłowy to jakiekolwiek leczenie nie ma większego wpływu na jej uratowanie. Proponuję uspokoić sytuację. Utrzymać stałe stężenie gestagenów np duphaston 2x1 przez tydzień i zrobić ponownie USG. Jeżeli w badaniu będzie prawoidłowy rozwój ciazy i krwawienie ustanie, kontynuować przyjmowanie duphastonu nawet do 3go miesiąca ciazy. Jeśli pęcherzyk ciazowy przestanie sie rozwijać to odstawić leki. To jest abc postępowania i każdy lekarz ma prawo stosować lek do którego ma zaufanie. Pozdrawiam i życze powodzenia. Waldemar Kuczyński dr hab med Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katja Re: Alicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.04, 07:23 Dzięki za info... Z tymże u mnie istnieje problem niedoboru progesteronu w ogóle (+ hiperprolaktynemia i prawdopodobnie PCOS)- w ciąży (niestety) nie jestem (i dotychczas nie byłam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: higdal@wp.pl Re: DUPHASTON CZY LUTEINA??? IP: *.tsi.net.pl / *.media-com.com.pl 23.03.04, 00:49 Czy mogłabyś przesłać mi adres e-mail Pana dra Waldemaraa Kuczyńskiego? Poroniłam 4 miesiące temu po raz drugi i znowu w I trymestrze. Chcę się dobrze przygotować do następnej ciąży, a czytając jego odpowiedź na Twoje pytanie wnioskuję, że jest rzeczowy i może odpowie także na moje pytania. Dziekuję. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Inka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katja Re: DUPHASTON CZY LUTEINA??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 07:32 Droga Higdal! Zwróć uwagę, że prof. Kuczyński odpowiedział nie mi, lecz Alicji (a ona przesłała mi tą odpowiedź...). Tak więc do niej musisz zwrócić się z tą prośbą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: DUPHASTON CZY LUTEINA??? IP: *.TKK.net.pl / 83.145.128.* 11.04.04, 22:31 hej mam dwyrozna macice i lekarz od 2 miesiaca (jak tylko sie dowiedzialam ze jestem w ciazy) dal mi 2x dzienni duphaston 10 mg. czy to jest ok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: DUPHASTON CZY LUTEINA??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.04, 12:01 Jesli chodzi o ciaze spontaniczne, to jesli nie ma udowodnionego defektu fazy lutealnej (trzeba zmierzyc poziom progesteronu zaraz przy tescie ciazowym), to uzupelnianie progesteronu czy luteina, czy duphastonem, na niewiele sie zdaje. Pisze zreszta o tym doc. Kuczynski kilka postow wczesniej. Natomiast przy IVF ze stymulacja w dlugim protokole standardem na swiecie jest obecnie stosowanie progesteronu dopochwowo (zwykle 3 x 200mg). W Polsce jest to tylko luteina, niestety trzeba wtedy brac 3 x 4 tabl dopochwowo. W roznych krajach sa dostepne albo kapsulki (Utrogest, Utrogestan) albo zel (Crinone) z progesteronem. R. Odpowiedz Link Zgłoś
rosita.s Re: DUPHASTON CZY LUTEINA??? 16.04.04, 15:35 No właśnie, "jeśli nie ma udowodnionego defektu fazy lutealnej". A mnie lekarz zapisał Luteinę 2 x dziennie chyba na wszelki wypadek, bo nie badałam poziomu progesteronu. Czy w ten sposób nie rozreguluję sobie równowagi hormonalnej (bo chyba jakąś tam równowagę mam)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: DUPHASTON CZY LUTEINA??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.04, 16:05 To taka mala dawka (dobra raczej na "podreperowanie" cyklu), ze nie zaszkodzi. Tyle ze i nie pomoze, jesli powodem zapisania bylo np. krwawienie we wczesnej ciazy. Luzik... R. Odpowiedz Link Zgłoś
agat78 Re: DUPHASTON CZY LUTEINA??? 16.04.04, 15:16 Ja od tego m-ca zaczęłam brać duphaston od 17 dc. Dzisiaj jest 3 dzień. Wcześniej go nie brałam. Od tego czasu mam kremową wydzielinę. Czy Wy tez tak miałyście? Czy może to być objaw cią....? Proszę odpowiedzcie. Aga Odpowiedz Link Zgłoś