Dodaj do ulubionych

badanie kariotypu

09.05.10, 18:03
W piątek udajemy się do Poradni Genetycznej na badanie kariotypu. Macie jakieś
doświadczenie w tym temacie? Przechodziłyście już takie badania?
Boję się swojej reakcji, gdyby wynik wyszedł pozytywny, oznaczający
nieprawidłowości w liczbie i /lub budowie chromosomów.
Obserwuj wątek
    • natasza-n1 Re: badanie kariotypu 09.05.10, 18:37
      Ja przechodziłam. To tylko badanie krwi plus rozmowa z lekarzem. Nic się nie
      martw. Nieprawidłowości genetyczne zdarzają się bardzo rzadko ale warto takie
      badanie zrobić przy problemach z zajściem w ciąże lub poronieniach..
      • diabel_thazmansky Re: badanie kariotypu 09.05.10, 19:48
        Jak dla mnie badanie bez sensu-totalne wyciągnięcie kasy i zabezpieczenie przed
        ivf dla kliniki,że niby robili wszystko aby ograniczyć wady.Pomimo,że wyjdzie ci
        prawidłowa budowa chromosomów i odpowiednie parametry -dziecko może być chore, a
        problem z zaciążeniem nadal istnieć.
        • free-klaudia26 Re: badanie kariotypu 09.05.10, 20:08
          A ja powiem ze swojego doświadczenia ,że to badanie to powinno być jednym z
          pierwszym podstawowych przy leczeniu niepłodności a nie jak lekarze wysyłają
          dopiero przy ivf ( jeśli w ogóle mówią o tym badaniu).Nieprawda jest ,ze się za
          nie płaci ja teraz robiłam i to na nfz trzeba tylko się troszkę podowiadywać,ja
          dzięki tutaj pomocy dziewczyn ,które to robiły też zrobiłam.Owszem jak się
          zapytałam lekarza czy dałoby rade zrobić to mi powiedział,że tylko za pieniądze
          więc jak ja mu powiedziałam ,ze jestem właśnie w trakcie tychże badań i to na
          nfz to aż go zatkało.Nam genetyczne wyszły ok,potem mąż robił kolejne badanie
          ,które wyszło ok według pani doktor ,która udzielała mu informacji na temat
          wyników.Bo jak pokazałam swojemu lekarzowi to mi powiedział ,ze są złe także nie
          bardzo wiem komu wierzyć ale chyba tej doktorowej co pracuje w poradni
          genetycznej.Także widzisz na podstawie tych badań można naprawdę dużo się
          dowiedzieć.A poza tym czekamy w tej chwili a właściwie mój mąż na wyniki badań
          na mukowiscydozę.
          A wracając jeszcze do tego co mi powiedział mój lekarz o tych wynikach męża ,że
          są złe to dodał jeszcze ,że u nas nawet ivf nie wchodzi w grę i ,ze do ciąży
          nigdy nie dojdzie a jak dojdzie jakimś cudem to urodzi nam się chore dziecko.Ale
          zanim widział te wyniki badań to mówił mi że moim jedynym wyjściem jest ivf a w
          tym przypadku ....to chyba nie muszę mówić ,ze jedno z drugim się mija.W związku
          z czym nie ma co czekać na zrobienie badań genetycznych tylko od razu robić i
          nie pytać się lekarzy czy się powinno czy nie bo oni to jeszcze muszą na nas
          zarobić a w momencie jakiejkolwiek wiedzy ,ze jest coś nie tak może się okazać
          ,że dalsze leczenie nie ma sensu.
    • olivka1976 Re: badanie kariotypu 09.05.10, 20:37
      My będziemy robić to badanie na NFZ (w standardzie po drugiej stracie ciąży
      należy się rodzicom bezpłatnie na fundusz). Na wizytę czekaliśmy dwa miesiące. I
      właśnie kiedy ten termin się zbliża, mną zaczynają targać jakieś wątpliwości...
      Jednak rozsądek podpowiada, żeby z takiej możliwości skorzystać, szczególnie w
      sytuacji kiedy lekarze rozkładają ręce mając podać mi powody moich martwych ciąż.
      • annajustyna Re: badanie kariotypu 09.05.10, 21:16
        Skorzystaj z badania jak najbardziej i aby wyszlo ok i za 3 razem sie udalo!
        • limuzine Re: badanie kariotypu 10.05.10, 09:16
          Ja też robiłam badania genetyczne na NFZ. Jedynym warunkiem było
          skierowanie od państwowego lekarza. Ze skierowaniem nie było
          problemu, ginekolog widząc mnie pierwszy raz na oczy na podstawie
          badań które przyniosłam bez problemu je wystawiła. W Warszawie był
          w zeszłym roku dość duży problem z terminami (nie wiem jak jest
          teraz), ale za radą dziewczyn z forum pojechałam do Łodzi, do
          prywatnej kliniki, która ma podpisaną umowę z NFZ. Na wizytę
          czekałam około miesiąca (plus potem na wyniki 6 tygodni - ale to już
          chyba standard jest).
    • olesia301 Re: badanie kariotypu 10.05.10, 10:04
      iałam, to badanie z krwii
      Długo czeka sie na wyniki ok 1-3 miesięcy

Mam dziecko w wadą gen ale my jesteśmy zdrowi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka