0-myszka 02.06.10, 15:28 Co zrobić aby mężowi obniżyć FSH 13,49 mIU/ml norma to (1,5-12,4) LH 4,81mIU/ml norma (1,7-8,6) Prolaktyna 4,87ng/ml norma (4,04-15,2) Testosteron 437,4ng/dl norma (280-800) Mamy szanse na dzidzię i czy długo trwa leczenie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
editgb Re: FSH mężczyzny 06.06.10, 19:57 Mój mąż ma podobny wynik do Twojego męża, a mianowicie 18, przy tej samej normie (pod koniec marca br miał robiony zabieg na żylaki powrózka - podobnież stąd to wysokie fsh! no i w nasieniu tylko 900tysięcy plemników w dodatku ze złą morfologią! teraz czekamy jeszcze miesiąc na wykonanie nastepnego badania nasienia i hormonów. Mąż bierze raz dziennie clostilbegyt, kwas foliowy, co dwa, trzy dni androtop, w pozostałe dni na zmianę undestor, androvit, promen, permen, dodatkowo wcześniej były zastrzyki z pregnylu, koenzym Q10 i l-karnityna, więc całę mnóstwo tego!, ale czy to coś dało, to czas pokaże??? pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mondrian4 Re: FSH mężczyzny 22.06.10, 08:04 ten undestor to lekarz zapisał czy tak na własną rękę? jak sie bierze takie rzeczy to warto po odstawieniu zbadać poziom testosteronu bo zwykle paradoksalnie dochodzi potem do obniżenia jego wydzielania. poza tym ten lek musi być przechowywany odpowiednio bo inaczej nic nie daje. Aż się za głowe łapię co ten chłopina musiał nałykać - strasznie dużo tego. jak bral pregnyl to znaczy ze lekarz podejrzewał złą pracę przysadki - najczęstszą przyczynę kłopotów z fsh a co za tym idzie z płodnoscią Odpowiedz Link Zgłoś
editgb Re: FSH mężczyzny 22.06.10, 12:35 Undestor, jak i cała reszta leków/suplementów diety przepisywana była przez lekarza z kliniki niepłodności!!! NIC nie braliśmy na własną rękę! Aktualnie mąż nie przyjmuje żadnych leków, jedynie folik. Uważasz, że te leki nic nie pomogą??? w tym tyg. mąż będzie badał poziom testosteronu i fsh, a za dwa tyg. badanie nasienia, ale z tego, co piszą, to po zabiegu na żylaki powrózka pierwsze wyniki są z reguły jeszcze gorsze, niż poprzednie, a jak będzie zobaczymy? jednak tak czy inaczej już jesteśmy zdecydowani, że za jakiś rok, może dwa będziemy wykonywać imsi, a teraz zaczynamy robić badania genetyczne itp. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mondrian4 Re: FSH mężczyzny 22.06.10, 14:23 Undestor (andriol) jest po prostu syntetycznym testosteronem z dołączonym estrem przedłużającym jego działanie. naturalny testosteron metabolizuje się bardzo szybko - łańcuch estrowy spowalnia wydzielanie z medykamentu. Przyjmowanie takowego przez osobę mającą normalny jego poziom w organizmie kończy się zwykle zablokowaniem lub obniżeniem wydzielania własnego endogennego testosteronu. Sytuacja moze niegroźna póki stosuje się właśnie syntetyczny testosteron ale po odstawieniu leku człowiek paradoksalnie ma testosteronu mniej niż przed kuracją . Dlatego też słusznie teraz monitorujecie stan gospodarki hormonalnej. Skoro lekarz to przypisał to musiał mieć powód - a z doswiadczenia wiem ze lekarze bardzo niechętnie przypisują wspomaganie testosteronem a zwłaszcza przyjmowanym doustnie choć undestor jest najmniej inwazyjny dla wątroby. A zapytałem się bo wielu ludzi akurat ten spcyfik ktoremu przypisuje sie cuda niewidy wianki na wodzie przyjmują w desperacji na własną rękę nie wiedząc co czynią. Takie zabawy źle sie zwykle kończą także słusznie że zdaliście się na pomoc lekarską. Aha - lekarze i aptekarze często zapominają poinformowac aby ten lek przechowywać w niskiej temperaturze bo inna niweczy jego działanie po prostu. A czy leki pomogą czy nei pomogą - nie wiem - to tylko internetowa rozmowa. ufajcie lekarzowi/lekarzom. to najlepsza recepta pozdro - życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
editgb Re: FSH mężczyzny 22.06.10, 21:29 Widzę, że jesteś dobrze zorientowana, więc chciałabym jeszcze zasiegnąć opinii na temat androtopu w saszetkach, a mianowicie to też testosteron tyle, że w żelu do wcierania w ramiona i brzuch. Mąż również miał go przepisanego (poziom testosteronu wynosił u Niego 501,8 ng/dl przy normach 280-800) ponieważ miał, a w zasadzie nadal ma dość duże problemy ze wzwodem, w trakcie jedynie sytuacja się raczej unormowała, więc lekarz stwierdził, że widocznie ten naturalny u Niego poziom testosteronu w połowie granicy jest za niski! brał go bardzo długo, ale teraz od jakiegoś czasu odstawił i problemy takie same jak kiedyś, staram się ufać lekarzom, bo niby komu mam ufać w tych kwestiach, ale na dolegliwości mojego męża (a jest ich naprawdę sporo w tej kwestii) rozkładają ręce! i czasami naprawdę zaczynam wątpić w to, że ktokolwiek/cokolwiek nam pomoże! będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mondrian4 Re: FSH mężczyzny 22.06.10, 22:32 > Widzę, że jesteś dobrze zorientowana, zorientowany bardziej Androtop to po prostu żel. niczym sie nie rózni od undestoru, omnadrenu, propionatu, nebido i innych preparatów testosteronowych dostepnych na rynku poza farmakokinetyką, sposobem aplikacji i ceną. Testosteron to testosteron... zawsze działa tak samo tylko poszczególne medykamenty mają ten testosteron w taki sposób wzbogacony kolokwialnie rzecz ujmując ze on wydziela się wolniej lub szybciej w zależności od preparatu i jednocześnie szybciej lub później jest z organizmu wydalany. Co do żeli to są to obecnie najlepsze preparaty dostępne na rynku ponieważ one pozwalają w miarę naśladować naturalny dobowy rytm wydzielania testosteronu u mężczyzny. Czyli w przybliżeniu rano ma się go najwięcej a z uplywem czasu to stężenie spada i idąc tym tokiem rozumowania rano wcierając zel naśladuje się ten cykl dobowy. na marginesie... mam nadzieję ze nie dotykasz miejsc w których twój mąż wciera ten preparat? to chyba jasne ale zdarza sie ze partnerki nieświadomie przenoszą cześć preparatu na siebie i nieszczęście gotowe Pozytywy pozytywami ale są też negatywy. Żele nie są przez niektórych dobrze tolerowane a poza tym z tego co pamietam istnieje u niektórych tendencja do zbyt dużej aromatyzacji testosteronu do estradiolu w wyniku wchłaniania przez skórę. Zdarzaja się tez alergię. No i kosztuje to też niemało. osoby po nowotworach jader zmuszone są przyjmowac testosteron stale i taki wydatek leku nierefundowanego gdy często potrzebne sa 2 saszetki dziennie w ogóle się nie kalkuluje praktycznie Ale wracając do sedna sprawy - testosteron to testosteron. Jeśli ktoś ma 8 ng/ml (czyli 800ng/dl)w wyniku podania omnadrenu i to samo stężenie we krwi w wyniku podania Tostranu, Androgelu czy innego żelu to będzie dokładnie czuł to samo tyle że to stężenie będzie się wahać na rózne sposoby po prostu. żel starczy na 24 h - Omnadren na 3 tygodnie. Co do prawidłowego stężenia testosteronu to w Polsce niestety lekarze uprawiają partyzantkę. Ta dziedzina wiedzy to tak naprawdę zupełny margines i zwykle lekarz zbywają to machaniem ręki. Obowiązuje książkowa doktryna że jak testosteron jest w normie (czyli w widełkach ok 300-900) to jest wszystko w porządku tyle ze kazdy ma swój odpowiedni poziom dla siebie przy którym najlepiej się czuje w zależnosci od wieku, akywnosci itd. 501ng to wcale nie jest niski poziom . nie wiem ile on ma lat ale przy tym nie powinien mieć zadnych problemów. jest w "połowie peletonu". Testosteron rzeczywiście odpowiedzialny jest za wzwód ale gdyby to było takie proste to gabinety seksuologów świeciłyby pustkami a jest zupełnie odwrotnie podobno. To normalne że po odstawieniu testosteronu sytuacja wróciła do normy bo pewnie on przyjmując ten lek był w górnych granicach normy a nawet pewnie je przekroczył (nie wiem jakie było dawkowanie)a jak pisałem przy takich sytuacjach dochodzi do zahamowania wydzielania testosteronu endogennego bo organizm broni się przed nadmiarem hormonu. Prolaktyna wysoka, niełaściwy poziom estradiolu to też czynniki hormonalne napędzające takie problemy. do tego mozna dodac problemy z ciśnieniem, cukrzycą, miażdżycą, złą dietą, alkoholem i mase innych spraw ale prawda jest taka że wiekszość problemów z erekcją to niestety problemy psychiczne po prostu Ale jeśli on czuł się lepiej przyjmując testosteron to może należy zastanowić się nad HRT czyli terapią zastępczą - najczęściej dożywotnią tylko należy sobie odpowiedziec na pytnie czy bardziej komuś zależy na wzwodzie czy na tym aby miec kiedys dzieci bo podawanie testosteronu z zewnątrz moze acz nie musi uposledzac płodność w dość znacznym stopniu a przypadków tego typu jest naprawde dużo choc zwykle dotycza koksów po siłowniach. To wszystko trzeba przedyskutowac z lekarzami a na pewno nie dawać sobie wmawiać ze tak musi być bo nie musi ale co zrobić to już decyzja do lekarzy prowadzących. I jeszcze jedno kłopoty z testosteronem (uważam ze twój mąż ich nie ma) to nie tylko łóżko. ten hormon jest w tym kontekście mocno przereklamowany. o wiele silniejszy wpływ ma na metabolizm, psychikę, siłę fizyczną i budowę ciała. ma bardzo silne działanie antydepresyjne i to jest jego glówną zaletą pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
editgb Re: FSH mężczyzny 23.06.10, 13:41 Witam! Mój mąż ma 36lat i na całe szczęście ogólnie jest zdrowym człowiekiem - zero problemów z tymi chorobami, o których piszesz, a więc z cukrzycą, miażdżyca, w ogóle chorował kilka razy w życiu jedynie przeziębienia i choroby typowe dla danego wieku, poza tym nigdy nie palił, nie pije alkoholu, a mimo to wyniki nasienia tragiczne - 500tyś. plemników na mililitr (((( Miał stwierdzone żylaki powrózka, które zostały zoperowane dwa miesiące temu, więc czekamy, czy zabieg dał rezultaty!?. Nieżle mnie nastraszyłeś z tym testosteronem ale w końcu lekarz nam to przepisał! Jutro mąż będzie robił badanie fsh więc przy okazji zbada testosteron też. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mondrian4 Re: FSH mężczyzny 23.06.10, 17:02 Ależ skąd... ja nikogo nie chciałem straszyć... zresztą poziom tego hormonu u męża jak pisałem nie jest wcale zły. jest po prostu bardzo przeciętny nawet jak na jego wiek. przyjmijmy do wiadomości ze matka natura wyposazyła nas w takie geny a nie inne i zwykle samiec naszego gatunku w wieku 40 lat to byl już gość stojący przed wyrokami wiecznosci a dziś żyjemy trochę dłuzej i chcemy cieszyć się młodoscią i wigorem podczas gdy natura tak zaplanowała że wiekowi osobnicy nie powinni się już rozmnażać a dziś mamy tryb życia jaki mamy.. coż.. poziom testosteronu spada wiekiem i te normy obejmują zarówno osobników 20 letnich jak i 80 letnich To ze ma wyniki plemników słabe to może zależeć od wielu przyczyn ale to pewnie wiecie i nic tu moje gadanie. należy ustalić przyczynę i próbować rozwiązac problem. Ze swojej strony moge polecić zbadanie hcg, LH, testosteronu wolnego i całkowitego, fsh, prolaktyny, estradiolu... jak coś tam będzie niedobrze to do lekarza z tym. A co do żylaków to raczej nie powinno to upośledzać płodności . bardzo często płodność upośledzona jest w wyniku wad rozwojowych jąder w dzieciństwie i młodości. jądra niezstąpione, niewykształcone... one zwykle sa niezdolne do prawidłowej pracy. Ciesz sie ze w ogóle są jakies plemniki bo nie każdy ma takie szczęście. ja w wieku 17 czy 16 lat usłyszałem że mam sobie szukac panny z dzieckiem albo dać sobie spokój z rodziną (rak jąder) i tu w ogóle że tak powiem sytuacja jest dramatyczna mimo ze jestem pewnie seksualnie bardziej sprawny niz niejeden zdrowy facet to psychicznie jestem hmm.... powiedziałbym mocno wykończony tym wszystkim . Po prostu inaczej dorastałem , inaczej dojrzewałem i inny mam stousnek do życia. Mozna to przyrównać do pozbawienia kobiety obu piersi i jajników więc sytuacja z psychologicznego punktu widzenia dosć mało komfortowa Ale swego czasu bawiłem się dość dobrze. Dzieci już miec nie będę ale szczerze mówiąc nie za bardzo już się tym chyba przejmuje. Mimo tylu lat (dziś mam34) nigdy nie pogodziłem się z tym ale tez nie robie z tego dramatu . nigdy tez nie dorosłem do adopcji czy zaakceptowania nasienia dawcy. Może dorosłem, ale się tego po prostu boję. gdyby to się stało teraz to pewnie nie miałbym problemów z adopcją ale jako młody chłopak wywołało to u mnie dość duży szok i tak już pozostało chyba. Wiem jak sie czuje kobieta która nie może miec dzieci i akurat faceci nie robią z tego wielkich mecyi , ale cóz... mimo wmawiania sobie ze wszystko jest ok i jest mi z tym w sumie dobrze to zycie jest jakie jest i chciało by się mieć małego brzdąca własnej produkcji gdzieś pod nogami ale o już niestety niemożliwe. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
editgb Re: FSH mężczyzny 25.06.10, 08:23 Witam! napisałam do Ciebie wczoraj rano, ale wiadomość wysłałam na maila prywatnego, więc nie wiem, czy otrzymałeś? Czekam na odzew, pozdrawiam życząc miłego weekendu. Odpowiedz Link Zgłoś