Dodaj do ulubionych

po co mi CLO jeśli problem w plemnikach?

07.10.10, 18:58
możecie mi, drogie kobiety, wyjaśnić dzisiejszą zagadkę - po przebadaniu mam czarno na białym, że ze mną jest OK, mam owu jak trzeba, hormony też. Za to nasienie beznadziejne (typ a 0%, b 5%).
po 2 monitoringach trzeci cykl ma być na CLO. I tego własnie nie rozumiem - po co ja się mam faszerować jeśli na plemniki to CLO nic nie pomoże?
gin. mi coś tłumaczyła o większych szansach ale jakoś mnie to nie przekonuje. może mi to ktoś po ludzku wytłumaczyć? z góry dzięki smile
Obserwuj wątek
    • eva-braun Re: po co mi CLO jeśli problem w plemnikach? 07.10.10, 20:08
      ale szykujesz się do IVF czy ICSI, tak? Bo jeśli tak, to rzeczywiście dla zwiększenia szans (u mnie to samo), a jeśli nie, to w sumie rzeczywiście nie wiem po co...
      • lenkau Re: po co mi CLO jeśli problem w plemnikach? 07.10.10, 20:37
        Dla mnie bez sensu,chyba lekarz chce sprawiać wrażenie,że Cię leczy żebyś od niego nie uciekła. Clo i inseminacja to ma sens przy słabym nasieniu
      • virasana_78 Re: po co mi CLO jeśli problem w plemnikach? 08.10.10, 05:55
        jeszcze nie do ivf. teraz jestem po drugiej owulacji z monitoringiem. jeśli w tym cyklu nie zajdę to trzeci ma być obserwowany z clo. Staramy się nadal sami, chociaż z takimi plemnikami to mam chyba takie szanse na zajście jak na 6 w totka.
        A do tego w ulotce clo straszą, żeby nie używać przy problemach z tarczycą a ja mam hashimoto więc średnio mi się to podoba.
    • kaczucha31 Re: po co mi CLO jeśli problem w plemnikach? 07.10.10, 20:48
      Po Clo możesz mieć mnogą owulację , może to gin. miał na myśli mówiąc o "większych szansach". Problemów z owulacją, jak mówisz nie masz, ale nie każda komórka musi być zdrowa i prawidłowa. A kiedy sa np. dwie, to szansa na potencjalne udane zapłodnienie troszkę rośnie. Nie wiem, jak jeszcze można wytłumaczyć to zalecenie.
      • virasana_78 Re: po co mi CLO jeśli problem w plemnikach? 08.10.10, 06:00
        chyba dokładnie o to gin,. chodziło. A mi się wydawało to bez sensu bo jeśli grupa plemników nie daje rady z wepchnięciem jednego w 1 jajo to jeśli tą grupę rozdzielić na 2 jaja chętne do zapłodnienia to na chłopski rozum mają 2x więcej roboty i tym bardziej nie dadzą rady... a może za dużo kombinuję.
        • kaczucha31 Re: po co mi CLO jeśli problem w plemnikach? 08.10.10, 10:58
          Nie mam pojęcia, co do tego, ale jednego jestem pewna, że sprawa zapłodnienia i uzyskanie zdrowej ciąży to często loteria (zdrowa komórka i zdrowy plemnik muszą na siebie trafić, co czasem zabiera wiele prób i dużo czasu) Problem w tym, że nie bardzo można cokolwiek zrobić, by poprawić przyrost zdrowych plemników, więc lekarz próbuje z drugiej strony. Jeśli nie widzisz w tym sensu, to może pomyślcie o in-vitro. A jak długo się staracie?
          • virasana_78 Re: po co mi CLO jeśli problem w plemnikach? 08.10.10, 13:02
            trudno to nazwać staraniami - po prostu się nie zabezpieczamy od 2 lat. teraz dopiero od 2 cykli świadomie, z monitoringiem "robimy dziecko". przy okazji się dowiedziałam, że mam hashimoto a M.lewe plemniki.
            po miesiącu łykania suplementów poprawiła się ilość plemników - z 14 mln/ml na 56 mln/ml, a spadła jakość: było 12% typu a+b a teraz jest 5%.
            • kaczucha31 Re: po co mi CLO jeśli problem w plemnikach? 08.10.10, 13:21
              To może spróbujcie z tym Clo, albo starań naturalnych jeszcze jakiś czas. Bardzo możliwe, że oprócz słabych plemników, mocno bruździła tu Twoja tarczyca. Rozumiem, że teraz ją leczysz. Ja co prawda nie mam stwierdzonego Hashi, ale niedoczynność na pewno. Wyszła całkiem niedawno i myślę, że fakt podjęcia leczenia bardzo mi pomógł.
              • virasana_78 Re: po co mi CLO jeśli problem w plemnikach? 08.10.10, 13:37
                kaczucha - jakiś czas chcę jeszcze popróbować naturalnie. Może dla pewności jeszcze sobie zafunduję hsg czy coś podobnego. A co do tarczycy to też bardzo sobie chwalę leczenie . Od drugiej tabletki poczułam się o niebo lepiej.
                Ale po wczytaniu się w ulotkę clo boję się czy mi nie pochrzani czegoś w hormonach - jest w niej napisane, żeby nie brać przy chorobach tarczycy.
            • free-klaudia26 Re: po co mi CLO jeśli problem w plemnikach? 08.10.10, 13:22
              Do virasana_78
              powiedz mi Kochana co takiego brał Twój mąż ,ze tak w przeciągu m-ca poprawił mu się nasienie??? o matko ja jestem pod wrażeniem ,mój bierze tony witamin i nic- wręcz przeciwnie wszystko spada do takich ilości ,że to szkoda mówić.
              • virasana_78 Re: po co mi CLO jeśli problem w plemnikach? 08.10.10, 13:27
                to równie dobrze mógł być przypadek, zobaczymy jakie będzie miał wyniki za jakieś 1,5 m-ca. Zresztą co mi z tej ilości jak są dużo gorszej jakości wink
                brał to co wyczytałam w innych wątkach: L-karnityna, salfazin, selen+e, kwas foliowy, oprócz tego jeszcze skrzyp bo był w promocji ;D
                • yonik Re: po co mi CLO jeśli problem w plemnikach? 09.10.10, 15:07
                  virasana_78 napisała:

> to równie dobrze mógł być przypadek, zobaczymy jakie będzie miał wyniki za jaki
                  > eś 1,5 m-ca. Zresztą co mi z tej ilości jak są dużo gorszej jakości wink
                  > brał to co wyczytałam w innych wątkach: L-karnityna, salfazin, selen+e, kwas fo
                  > liowy, oprócz tego jeszcze skrzyp bo był w promocji ;D

Niech przestanie odżywiać się w "promocji" i truć się chemią.
                  A Ty zwróć uwagę na swoją tarczycę. To jest jeden z najwazniejszych organów w ciele człowieka.

"Praca tarczycy jest regulowana dwojako. Produkcja i wydzielanie hormonów metabolicznych jest pod kontrolą układu podwzgórze-przysadka i działającego na zasadzie ujemnego sprzężenia zwrotnego (wydzielanie hormonów tarczycy wpływa ujemnie na wydzielanie TSH, hormonu układu podwzgórze-przysadka, pobudzającego tarczycę). Wydzielanie i produkcja tych hormonów może także zachodzić na skutek pobudzenia układu współczulnego, którego zakończenia adrenergiczne dochodzą do komórek pęcherzykowych tworząc z nimi synapsy chemiczne. Stanowi to istotny element w reakcji obronnej organizmu, mobilizując zapasy. Regulacja produkcji kalcytoniny zależy tylko od stężenia wapnia we krwi.

U kobiet mogą wystąpić zaburzenia w pracy tarczycy podczas ciąży, co wynika ze zmiany w regulacji hormonalnej u kobiet ciężarnych.

Wydzielanie trijodotyroniny i tyroksyny przez tarczycę jest regulowane bezpośrednio i pośrednio. Wydzielanie hormonów tarczycy zwiększają:

– hormon tyreotropowy TSH (wzmaga wychwytywanie jodu przez gruczoł tarczowy i wiązanie jodu z białkiem oraz przyspiesza proteolizę tyreoglobuliny),

– TRH tyreoliberyna działa na gruczoł tarczycy pośrednio przez tyreotropinę TSH,

– zimno (pod wpływem termodetektorów w ośrodku termoregulacji podwzgórze wydziela TRH działając pośrednio na gruczoł tarczowy),

– wazopresyna, adrenalina (zwiększają wydzielanie hormonów tarczycy do krwi)."

• ania-starajaca Re: po co mi CLO jeśli problem w plemnikach? 08.10.10, 13:32
                mojemu mężowi znacznie poprawiły się wyniki po preparacie Bio Selen+Cynk firmy Pharm Nord (m.in. morfolofia poprawiła sie z 21% na 34%, ilość plemników ogólem z 51 mln na 76 mln)
                • free-klaudia26 Re: po co mi CLO jeśli problem w plemnikach? 08.10.10, 14:37
                  No mój mąż bierze to samo ,może tylko innych firm i na niego to już w ogóle nie działa sad kurcze fajnie macie a właściwie to wasi mężowie wink bo mój to jest załamany po swoich ostatnich badaniach sad. Wiem ,że niby jakoś jest ważniejsza niż ilość ale jeśli ani jedno ani drugie nie idą w parze to...............uncertain szanse są jeszcze 100 razy mniejsze.
                  • ania-starajaca Re: po co mi CLO jeśli problem w plemnikach? 08.10.10, 15:33
                    preparat który ci podałam ma znacznie większą dawkę selenu i cynku (i innych minerałów i witamin) niż Salfazin czy Androvit. Androlog go polecił i miał rację że po jego zastosowaniu wyniki będą lepsze
                    • lenkau Re: po co mi CLO jeśli problem w plemnikach? 08.10.10, 21:51
                      ania-starajaca A Twój mąż brał 1 czy 2 tabletki ?
                      • aga.ak Re: po co mi CLO jeśli problem w plemnikach? 08.10.10, 23:54
                        u mnie też badania wszyskie ok a na poprawę męża chłopaków czekaliśmy i czekaliśmy. niestety ilość wzrosła a jakość spadła. latka zleciały, teraz już tylko na ivf liczymy. pozdrawiam
                        • virasana_78 Re: po co mi CLO jeśli problem w plemnikach? 09.10.10, 11:44
                          tego się właśnie obawiam, że te witaminy tylko na ilość działają a na jakość wcale... póki co nie mam wielkiego ciśnienia na zaciążenie już-teraz-natychmiast więc jeszcze popróbujemy sami. Zobaczymy co powie androlog, chociaż pewnie to samo co przeczytałam na forum wink
                      • ania-starajaca Re: po co mi CLO jeśli problem w plemnikach? 09.10.10, 14:52
                        1 tabletkę. polecam ten preparat - na prawdę warto!
                        • lenkau Re: po co mi CLO jeśli problem w plemnikach? 09.10.10, 18:56
                          Dzięki,kupimy na pewno
    • virasana_78 link 10.10.10, 23:50
      zacznę od tego, że mam cholerny opór przed łykaniem leków, jeśli ze mną, jeśli chodzi o obecny stan hormonów i owulację jest OK. jakoś podświadomie się boję, że mi to może wszystko rozregulować. i może dlatego spędziłam weekend na szukaniu opinii o CLO i tak bardzo chciałam znaleźć argumenty "przeciw", że je znalazłam. póki co stawiam na naturalne bzykanie wink
      www.wprost.pl/ar/135913/Nieskuteczne-leki-na-nieplodnosc/
      www.bmj.com/content/337/bmj.a716.full
      Chodzi o to, że w badaniach na grupie kobiet leczonych z powodu niepłodności, cześci podawano clo, a części nie i kazano regularnie współżyc.
      Wyniki były takie, że taki sam procent kobiec zaszedł w ciąże bez wspomagaczy jak i po clo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka