Dodaj do ulubionych

IUI czy in vitro?

27.10.10, 08:31
Cześć dziewczyny (i chłopaki też). Czy uważacie, że przy 14 mln/ml, 30% w ruchu, jest sens robić kolejną iui? To byłaby już czwarta inseminacja. Pierwsza była przy 28 mln/ml, przy kolejnych parametry były już gorsze. Ostatnie badanie to właśnie te 14mln. Prawidłowych morfologicznie form tylko 5%. Dr Wolski z Novum twierdzi, że można jeszcze próbować iui, ale jakoś nie jestem przekonana. Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • sofi75 Re: IUI czy in vitro? 27.10.10, 09:03

Generalnie znaczenie maja wyniki po obrobce nasienia i jesli ze wzorku:

koncentracja x ilosc ml x ruch po preparatyce wyjdzie powyzej 20 mln, to warto jeszcze robic IUI
      Nie wiedziec czemu - morfologia w powyzszym wzorku nie jest brana pod uwage - lekarz nie umial mi wyjasnic, czemu.

Ale szczerze - ja bym jechala prosto na IVF
      My robilismy IUI przy lepszych parametrach cztery razy i doopa.
      U nas bylo: koncentracja 52 mln/ml
      ruch A+B 52%
      morfologia 2%
      • alexiaanna Re: IUI czy in vitro? 27.10.10, 09:21
        Dzięki Sofi, ja mam podobne odczucia, tylko wczoraj ten adrolog z Novum jakoś tak nas zamotał, że już nie wiedziałam co mysleć.
    • effie1980 Re: IUI czy in vitro? 27.10.10, 10:26
      Ja sie na jakosci nasienia nie znam, ale przy dobrym mialam 3 IUI i potem zdecydowalam sie od razu na ivf. Nawet 3 wydawaly mi sie za duzo, ale lekarz mnie przekonal. Generalnie biorac pod uwage dlugoterminowe koszty i czas ivf bardziej sie oplaca. To nie tylko kwestia jakosci nasienia, IUI jest po prostu malo skuteczne nawet przy najlepszym nasieniu, ale sa dziewczyny ktore decyduja sie nawet na 10 IUI i wiecej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka