alexiaanna 19.11.10, 14:37 Dziewczyny, dzisiaj okazało się,że prawdopodobnie do IVF będę szła na krótkim protokole. Wiem, że jest on mniej skuteczny, ale z czego wynika ta niższa skuteczność? Czy to dlatego, że wtedy jest mniej komórek jajowych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nunia01 Re: Krótki protokół - dlaczego mniej skuteczny? 19.11.10, 16:58 Ja też krótkim protokołem będę szła. Pytałam lekarza dlaczego, bo też słyszałam, że długi jest skuteczniejszy. I on mi powiedział, że długi protokół jest bezpieczniejszy jeśli obawiamy się nadmiernej stymulacji i za dużej ilości pęcherzyków. U mnie raczej się boją, że będzie za mało, wiec krótki jest lepszy dla mnie. Podkreślam, że to słowa lekarza, nie moje. Chętnie zapoznam się z innymi opiniami. Odpowiedz Link Zgłoś
arpona Re: Krótki protokół - dlaczego mniej skuteczny? 19.11.10, 19:48 Mam za sobą 3 programy in vitro, każdy w innej klinice. i było tak: klinika 1 - protokół długi - lekarz początkowo myślał o krótkim ze względu na wiek, ale stwierdził, że "zaryzykujemy" (chyba miał na myśli, że mogę kiepsko się stymulować). Udało mi się wyhodować 10 komórek jajowych, zapłodniły się 3, ale wszystkie kiepskiej jakości; klinika 2 - protokół krótki - lekarz od razu uznał, że w moim przypadku w grę wchodzi tylko taki protokół (dla niego najważniejsze było kryterium wiekowe) - 14 komórek, zapłodnionych 7, z tego 4 zarodki były dobrej jakości; klinika 3 - znów protokół długi - tu lekarz uznał, że długi będzie lepszy, bo mam dobre wyniki hormonów (FSH w okolicach 6), wg niego komórki w tym protokole są często lepszej jakości, efekt: 9 komórek, z dwóch z nich powstały zarodki b. dobrej jakości (niestety beta =1). Wniosek: nie do końca jest tak, że długi protokół jest bardziej skuteczny. To sprawa indywidualna, bo nigdy nie wiadomo, jak zareagujemy na dany lek/kombinację leków. Poza tym każda klinika ma inne doświadczenia, w jednej więcej ciąż jest po długim, w innej po krótkim, więc starają się stosować sprawdzone rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
sofi75 Re: Krótki protokół - dlaczego mniej skuteczny? 20.11.10, 10:55 To jeszcze nam zdradz, co w Twoim opisie oznacza 'ze wzgledu na wiek' tzn. taka mloda czy 'juz wiekowa'. Pytam, bo mnie za chwile stuknie 36. Tak wiec krotki wybiera sie u tych starszych czy tych mlodszych? Odpowiedz Link Zgłoś
pudelek09 Re: Krótki protokół - dlaczego mniej skuteczny? 20.11.10, 13:16 czym rozni sie krotki od dlugiego prptokolu?(wyciszanie?)Ja bralam kilka dni prowere(od 25dc),teraz zastrzyki gonapeptyl(od 2dc mam brac pol),mam 34lata.To wiecie jaki to?-jak cos to sie nie smiejcie.To pierwsze invitro i jestem zielona. Odpowiedz Link Zgłoś
alexiaanna Re: Krótki protokół - dlaczego mniej skuteczny? 21.11.10, 15:44 Pudelek, to Ty masz długi. U mnie w krótkim branie leków mam zacząć w 2 dniu cyklu, w cyklu poprzedzającym IVF nic nie biorę. Odpowiedz Link Zgłoś
pudelek09 alexiaanna 23.11.10, 09:51 dziekuje za odpowiedz.niewiem jak to jest,ale przy dlugim ktoras napisala,ze jak sie boja nadmiernej stymulacji.U mnie to zawsze raczej przesadna nie byla,ale tutaj inne leki.Narazie jest ok,bylam wczoraj na wizycie Odpowiedz Link Zgłoś
chiyo28 Re: sofi75 23.11.10, 11:40 wczoraj trafiłam na takie statystyki: www.parens.pl/index.php?page=przydatne_informacje&subpage=warto_przeczytac odnalazłam tez ciekawe raporty (po ang) www.cdc.gov/ART/ART2007/download.htm Odpowiedz Link Zgłoś
alexiaanna Re: Krótki protokół - dlaczego mniej skuteczny? 20.11.10, 15:57 Nie wiem jak arpona, ale ja właśnie obchodziłam 35 urodziny, więc chyba krótki jest raczej dla pacjentek "sędziwych Odpowiedz Link Zgłoś
arpona Re: Krótki protokół - dlaczego mniej skuteczny? 22.11.10, 11:35 sofi75, mam o jedno oczko więcej Odpowiedz Link Zgłoś
nunia01 Re: Krótki protokół - dlaczego mniej skuteczny? 21.11.10, 15:00 potwierdzam zależność krótkiego protokołu i sędziwego wieku - mam 34 lata i tylko 1 jajnik. Odpowiedz Link Zgłoś
thursday.next Re: Krótki protokół - dlaczego mniej skuteczny? 21.11.10, 17:41 ja miałam dokładnie 30 lat ale dr twierdził że w grupie pacjentek podchodzących do ivf jestem raczej z tych młodszych, mimo to zaproponował mi krótki protokół, wyprodukowałam ok.20 komorek, 12 sie zapłodniło mam synka i 10 mrozaczków Odpowiedz Link Zgłoś
alexiaanna Re: Krótki protokół - dlaczego mniej skuteczny? 21.11.10, 18:44 Thursday, jak ja lubię takie dające nadzieję posty Odpowiedz Link Zgłoś
lilit2005 Re: Krótki protokół - dlaczego mniej skuteczny? 22.11.10, 22:23 Wydaje mi sie ze krotkie protokoly czesciej stosuje sie u kobiet, ktore z jakis powodow gorzej rokuja, wiec dklatego sa mniej skuteczne. Ale u mnie bylo akurat odwrotnie. Jako 32-latka podchodzilam na dlugim i na 9 uzyskanych ladnych zarodkow tylko z jednego powstala ciaza (donoszona). Jako 36-latka podeszlam raz na naturalnym i raz na krotkim, bo nie chcialam miec zbyt duzo mrozakow. Podejscie na cyklu naturalnym bylo klapa, ale krotki protokol strzalem w dziesiatke. Okazalo sie, ze dosc slabo odpowiadalam na stymulacje (po komplikacjach przy I ICSI jeden jajnik bardzo slabo sie stymuluje), FSH mialam tez ponad 10 ale udalo sie pobrac 3 dojrzale komorki, uzyskac 3 ladne zarodki i jestem w ciazy z blizniakami! Odpowiedz Link Zgłoś
arpona Re: Krótki protokół - dlaczego mniej skuteczny? 22.11.10, 23:16 lilit2005, gratulacje! Fajnie, że udaje się nawet mimo takich problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
alexiaanna Re: Krótki protokół - dlaczego mniej skuteczny? 23.11.10, 06:08 Dziewczyny, czyli może to wcale nie jest tak, że krótki jest mniej skuteczny. W sumie z Waszych wypowiedzi coś takiego wynika. Ja się podłamałam tym krótkim, bo to trochę tak jakbyśmy już na starcie procedury mieli mniejsze szanse. Może wcale tak nie jest? Pocieszcie proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
alexiaanna Re: Krótki protokół - dlaczego mniej skuteczny? 23.11.10, 06:12 A, i jeszcze mam pytanie do dziewczyn, które przeszły przez krótki - ile miałyście dni stymulacji? Wiem, że to może być różnie, ale chciałabym wiedzieć tak średnio, bo trochę się boję, że mi Boże Narodzenie w paradę wejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
chiyo28 Re: Krótki protokół - dlaczego mniej skuteczny? 23.11.10, 07:24 zdziwiłyście mnie. Zawsze myślałam, że krótki protokół, to dla osób , które wymagają mniej leków, bo np dobrze sie stymulują. czyli jednak źle myślałam. Czyli jak ktoś sie dobrze stymuluje to np idzie długim protokołem, tylko ma mniejsze dawki leków , tak ? Odpowiedz Link Zgłoś
arpona Re: Krótki protokół - dlaczego mniej skuteczny? 23.11.10, 09:35 chiyo28 napisała: > zdziwiłyście mnie. Zawsze myślałam, że krótki protokół, to dla osób , które wym > agają mniej leków, bo np dobrze sie stymulują. czyli jednak źle myślałam. > Czyli jak ktoś sie dobrze stymuluje to np idzie długim protokołem, tylko ma mni > ejsze dawki leków , tak ? Tak mniej więcej jest. Chociaż ja na obu protokołach (na krótkim też) miałam dość duże dawki leków. Odpowiedz Link Zgłoś
sofi75 a mnie przyszlo jeszcze do glowy 23.11.10, 09:38 ze skoro krotki wybieraja u tych bardziej 'wiekowych', to moze za nizsza skutecznosc nalezy tu obardzac wiek, a nie rodzaj protokolu? Chyba ze dysponujecie statystykami porownanwczymi dla konkretnych grup wiekowych (to poprosze linka) Odpowiedz Link Zgłoś
sofi75 dlugi a PCOS 23.11.10, 09:08 Wiem tez ze dlugi stosuje sie u pacjentek z PCOS - chodzi o to, zeby wylaczyc ich wlasne hormony ze stymulacji. W przeciwnym razie moze powstac duzo drobnych pecherzykow, a nam raczej chodzi o 10 dorodnych Co do stymulacji - podchodzilam juz 2 razy - zawsze wychodzilo mi 8 dni stymulacji. 10 dnia punkcja. 13 albo 15 transfer. Odpowiedz Link Zgłoś
nunia01 Re: Krótki protokół - dlaczego mniej skuteczny? 23.11.10, 19:13 Miałam 9 albo 10 dni stymulacji za pierwszym razem. Zobaczymy ile będzie tym razem Wcale mi sie nie wydaje, że mamy mniejsze szanse. Mi lekarz tłumaczy, że to właśnie ze względu na zwiększanie moich szans proponuje krótki protokół. A dawki leków mam ponoć duże. Odpowiedz Link Zgłoś
arpona Re: Krótki protokół - dlaczego mniej skuteczny? 23.11.10, 09:34 Alexiaanna, no pewnie, że Wasze szanse wcale nie są mniejsze! Ja krótki protokół wspominam o tyle miło, że miałam wówczas najwięcej zapłodnionych komórek, no i pierwszy i jedyny raz w życiu pozytywną betę (niestety, na krótko, ale to nie wina protokołu). Kolejny raz chciałabym, żeby lekarz wybrał właśnie ten protokół. U mnie stymulacja trwała 9 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
alexiaanna Re: Krótki protokół - dlaczego mniej skuteczny? 23.11.10, 09:44 DZięki dobra kobieto. Odpowiedz Link Zgłoś
puch82 Re: Krótki protokół - dlaczego mniej skuteczny? 09.12.10, 09:30 Boze,jak dobrze ze znalazlam ten temat! Witam Kilka miesiecy temu podeszlismy do ICSI na dlugim protokole(niesmiale plemniki)-mielismy 13 jajeczek,zaplodnily sie wszystkie,ale do 5 doby dotrwaly tylko 2-nie byly to nawet blastusie tylko slabe morule,ciazy nie bylo. Swietnie odpowiedzialam na stymulacje(lekarz ze wzgl na wage powiedzial ze policystycznie) Przy drugim podejsciu dlugim protokolem(oba dlugie niby modyfikowane)wyprodukowalam 17 jajeczek,ale 14 zaplodnilismy dawca a 4 nasieniem Meza. Zdziwilismy sie bardzo,gdy dowiedzielismy sie,ze zarodkow dawcy w drugiej dobie bylo 7/14,a Meza 3/4!W trzeciej dobie podano mi 8A1-M i 5A1 D.Reszta zarodkow przestala sie dzielic. Lekarz powiedzial,ze moje komorki sa niekoniecznie dobrej jakosci.Zastanawialismy sie juz nad KD albo AZ-a moze faktycznie zmienic protokol? Odpowiedz Link Zgłoś
arpona Re: Krótki protokół - dlaczego mniej skuteczny? 09.12.10, 10:22 Ja na Waszym miejscu spróbowałabym jeszcze krótkiego protokołu, innej kombinacji leków. Moje komórki też nie są najlepszej jakości, ale krótki protokół jakoś bardziej przemawia do mojego organizmu Odpowiedz Link Zgłoś
puch82 Re: Krótki protokół - dlaczego mniej skuteczny? 09.12.10, 10:23 Dzieki,pogadam z lekarzem,narazie ludze sie,ze te dwa Zarodeczki z nami zostana Odpowiedz Link Zgłoś
nunia01 wyprodukowałam 2 komórki:) 10.12.10, 09:31 Tym razem na krótkim protokole udało się uzyskać 2 komórki. Wg lekarza odpowiedź na stymulację była słaba i nawet chciał przerwać stymulację, bo estradiol był niski. Konkrety: - brałam progoveris 75 i gonal 75, rano decapeptyl, - estradiol miałam w 7 dniu stymulacji 136 i lekarz nie widział sensu dalszej stymulacji, ale go przekonałam - w 9 dniu stymulacji miałam estradiol na poziomie 206, znowu przekonałam lekarza, że warto się o te dwa pęcherzyki bić, - dostałam menopur, który brałam jeszcze przez 2 dni, - estradiol urósł do 309 a pęcherzyki do 19 mm - potem jeszcze jeden menopur i następnego dnia ovitrelle W sumie stymulacja trwała 12 dni. Uzyskałam dwie komórki jajowe. Obie się grzecznie zapłodniły bez mikromanipulacji i po 2,5 doby zostały mi przetransferowane. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: wyprodukowałam 2 komórki:) 10.12.10, 10:28 No to teraz trzymamy kciuki za szczesliwy final! Odpowiedz Link Zgłoś
alexiaanna Re: wyprodukowałam 2 komórki:) 10.12.10, 19:13 Niunia, trzymam mocno kciuki. U mnie też szału nie ma. W siódmym dniu stymulacji 4 ładne pęcherzyki i reszta jakaś drobnica. Przykro mi jakoś. Jutro mam kolejną wizytę i może zwiększą mi dawki leków. Odpowiedz Link Zgłoś
nunia01 Re: wyprodukowałam 2 komórki:) 11.12.10, 09:16 Jak te 4 będą dobre i się ładnie zapłodnią, to nie będzie Ci przykro Mi też było przykro, że tylko 2. Ale z tylko 2 zrobiły się 2 ładne zarodki W sumie ważne żeby był ten 1 dobry! Odpowiedz Link Zgłoś
alexiaanna Trzymajcie kciuki, błagam 16.12.10, 10:44 Wczoraj miałam punkcję i tylko 2 dojrzałe komórki. Przed chwilą dowiedziałam się, że mamt ylko jeden zarodeczek. Jutro tranfer, trzymajcie za nas kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
nunia01 Re: Trzymajcie kciuki, błagam 16.12.10, 15:19 Trzymam kciuki za transfer i implantację Ja już tydzień po transferze - z lekka chodzę po ścianach Odpowiedz Link Zgłoś
pszczola205 Ja po krotkim mialam najwiecej !! 19.12.10, 18:28 o bzdura,ze tylko po dlugim jest duzo komorek najlepszej jakosci. Mialam 16 pieknych komorek! Po to sa protokoły,zeby dopasowac odpowiedni do kobity. Odpowiedz Link Zgłoś