04.08.11, 10:52
Hej mam cykle nieregularne wahające się od 38 do 56 dni, zeszły cykl o dziwo wyniósł 38 dni, może i się łudzę, ale biorę femifertil i może zadziałał. W zeszłym m-cu robiłam testy owu i tak się zastanawiam, czy jest możliwe, żeby na testach pokazywały sie dwie kreski ale o różnym natężeniu przez 14 dni? Bo tak na dobra sprawę wczoraj był 12 dzień cyklu, a licząc prawdopodobną owulację przy czyklu 38 dniowym, to powinna pojawić się około 20-24 dc, więc wczoraj test owu wykazał słabą drugą kreskę, jak to sie własnie ma do owulki i wyliczeń??? Śluzu nie zaobserwowałam jeszcze. Poza tym kiedyś pytałam lekarza z kliniki czy mogę się opierać na obserwacjach śluzu i na testach, to mi powiedział, że nie mam co na to liczyć, bo nie jest to wiarygodne, więc jak to w końcu z tym jest???
Obserwuj wątek
    • teligo Re: Testy owu 04.08.11, 11:11
      O ile dobrze pamiętam, to w instrukcji testów owu napisane jest, że wynik pozytywny to dwie tak samo intensywne kreski, albo testowa mocniejsza niż kontrolne. Jeśli jest bledsza, to wynik jest negatywny.
      Przed IUI stosowałam testy i tak samo mocne kreski wychodziły mi na 24 h przed owu (lub w mniejszym odstępie czasu), nigdy wcześniej (choć blade miałam przez kilka dni).
      • teligo Re: Testy owu 04.08.11, 12:34
        Aha, ja stosowałam tanie testy z allegro, takie za 1 zł za sztukę i się sprawdzały. Jeśli masz nieregularne cykle, to może kup więcej testów niż 5, czyli tyle ile jest w opakowaniu i wtedy będziesz mogła być może dowiedzieć się więcej (o ile oczywiście już tak nie robisz smile ).
    • zalamanalala81 Re: Testy owu 04.08.11, 12:46
      No więc właśnie, kiedyś już miałam testy z allegro, ale naczytałam się, że to badziewie więc szarpnęłam sie i kupiłam takie z apteki pakowane po 5 szt, bo miałam nadzieję, że będą "lepsze". Tylko tak się zastanawiam, że w takim razie skoro ta druga kreska jest bledsza lub prawie taka jak kontrolna, nigdy nie mocniejsza, to czy to świadczy o tym, że wszystkie mam cykle bezowulacyjne? Jakoś mam wrażenie, że w moim organiźmie wszystko działa po swojemu, śluz jest kiedy mu się podoba, w ogóle nie pokrywa się z testami, sutki mnie bolą, jak kreska znika z testów i to wszystko jakieś takie mijające się. Nie potrafię mieć wszystkich objawów naraz, żeby móc jednoznacznie stwierdzić, że to owulka. Jedynym dla mnie punktem odniesienia, byłoby prywatne, domowe usg na własny użytek smile
      Masakra...Ogónie, to jestem po dwóch nieudanych IUI i przygotowuję się psychicznie do imsi na wrzesień i tak sobie próbuję w ciemno za pomoca testów owu, że a nusz się uda, ale to byłby cud chyba. Poza tym wczoraj zapalila mi się taka myśl, czy u kobiet faszerowanych hormonami w ilościach kosmicznych przed vitro nie wyjdzie po latach jakiś nowotwór? Czy ktoś coś wie w tym temacie? Jakieś badania były może?
      • lamciad Re: Testy owu 04.08.11, 15:59
        To moze połącz testy z pomiarem temperatury?
        Ja uzywałam tych z allegro i praktycznie zawsze miałam dwie kreski,ale przed owulacją zawsze miałam dwie identyczne kreski.Ostatnio sprawdziłam to z monitoringiem,2 dni przed owulacją była juz prawie taka sama kreska jak kontrolna,dzien przed identyczne,w dniu owulacji już jaśniejsza.Więc wychodzi na to,że owulacja jest w ciągu 12-24h od pojawienia sie dwóch identycznych kresek (lub testowej ciemniejszej).Temperatura w dniu owulacji powinna spaść,żeby kolejnego dnia wskoczyć na wyższy poziom i taki utrzymać co najmniej przez 13dni.
        • teligo Re: Testy owu 04.08.11, 16:12
          >Więc wychodzi na to,że owulacja jest w ciągu 12-24h od pojawienia sie dwóch identycznych kresek (lub testowej ciemniejszej)

Dokładnie tak samo miałam. Owulacja była potwierdzona USG (bo stosowałam testy przy każdej IUI). A bledsza kreska pojawiała się bardzo często nawet w dniach cyklu, oddalonych znacznie od owulacji (sprawdzałam, jak test zachowuje się wtedy, żeby umieć prawidłowo odczytać wynik później). Mierzenie temperatury też polecam, choć w czasie stresu wykresy "szalały".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka