Dodaj do ulubionych

niepłodność

IP: 213.155.175.* 26.05.04, 16:53
Cześć
Wczoraj odebraliśmy wyniki badania nasienia mojego męża i jesteśmy
przerażeni. Ma brak prawidłowo ruszających się plemników, 10% leniwych a 90%
bez ruchu. Poradzcie co mamy robić, od czego zacząć!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Monika Re: niepłodność IP: *.idea.pl 26.05.04, 17:48
      A jak liczba? Jeśli jest w normie, to ruchliwość można poprawić. U nas po
      miesiącu brania Clo i Androvitu ruszyło się 10%, a w pierwszym badaniu było 0%
      ruchliwych. Teraz czekamy kolejne dwa miesiące na następne badanie. Niestety
      mamy też problem z liczebnością, ale nasz lekarz powiedział, że jak będzie
      jeszcze poprawa, to będzie szansa na IUI. Niestety ja po czytaniu wątków na
      forum, gdzie parom z dużo lepszymi wynikami się nie udaje, mam coraz więcej
      wątpliwości. Zastanawiam się czy IUI ma sens, może lepiej od razu zdecydować
      się na ICSI? Narazie łykamy witaminki i czekamy. Pozdrawiam.
    • Gość: Monika Re: niepłodność IP: *.idea.pl 26.05.04, 17:51
      Zapomniałam o poradzie. Zróbcie badania hormonów, chociaż mężczyźni kiepsko
      reagują na leki hormonalne i przede wszystkim udajcie się do dobrego Androloga,
      najlepiej w klinice zajmującej się niepłodności, bo w przypadku gdy leczenie
      się niepowiedzie, poradzą Wam w sprawie IUI lub in vitro.
      • Gość: Kathrin78 Re: niepłodność IP: *.pool.mediaWays.net 27.05.04, 11:13
        Po pierwsze to ponówcie badanie za kilka miesięcy - wyniki ulegają często
        zmianom. Po drugie, jeśli będą ponownie kiepskie to zbadajcie hormony oraz
        wykonajcie usg. Bez wywiadu dot. chorób przebytych też się nie obejdzie.
        Niestety jedynie w niewielu przypadkach udaje się ustalić wszystkie przyczyny
        takiego stanu rzeczy, a co za tym idzie - leczenie farmakologiczne tylko
        czasami pomaga.
    • Gość: Jesica Re: niepłodność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 11:22
      mada ważna jest jeszcze ilosc w jednym ml !!
      wiem co przezywasz ja przechodzilam to jakies 3 miesiace temu.
      Napisz ile jest w jednym ml to moze bede mogla Ci cos poradzic
    • Gość: mada Re: niepłodność IP: 213.155.175.* 03.06.04, 20:58
      ilości plemników nie ustalono, ponieważ sperma nie ulekła upłunnieniu nawet po
      2 godzinach.
      • tekla12 Re: niepłodność 03.06.04, 21:48
        Powtórzcie badanie w innym laboratorium i to koniecznie razem z posiewem.
    • chryseis Re: posiew nasienia 27.10.13, 22:18
      witam , mam taki problem...dwukrotnie robił mąż badanie na liczbę plemników i wyszły kiepskie raz 4ml w tym 500 tyś po upłynnieniu, potem miał 2 ml po upłynnieniu 200 tyś. Badania hormonów były jak lekarz powiedział super testosteron wręcz do pozazdroszczenia, krewiej w też nic nie wykazała, nie ma żylaków, przebytych chorób. Lekarz powiedział najpierw o inseminacji a po drugiej wizycie cytuje mi bardzo...żadna inseminacja tylko in vitro i to jeszcze nie wiem czy się państwu opłaca". Ja przeżyłam załamanie nerwowe. ale nie o mnie mowa. Pytam was drodzy forumowicze gdzie mogę jeszcze szukać przyczyny? zaznaczam mąż nie pali, pije od święta i trenuje codziennie na siłowni dlatego że ma siedząca prace jak prawie każdy. Tak czytam fora i co jakis czas trafiam na słowo posiew nasienie, bakterie w nasieniu. czy robiąc badanie nasienia tam gdzieśś było zapisane a ja nie mogę odszyfrować że tych bakteri nie było i już nie ma nadziei? czy po prostu lekarz nam o tym nie powiedział że to może jakas bakteria niszczy plemniki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka