luisa3 28.05.04, 14:46 Może ktoś wie czym objawia sie swinka u dorosłego mężczyzny?Czy ta choroba jest dla nich niebezpieczna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maretina Re: może ktoś wie? 28.05.04, 15:07 obrzeki slinianek przusznych, bolesnosc tych miejsc, temperatura. zalecenia:lozko, cos na temperature. wazne jest lezenie w lozku, aby nie doszlo do powiklan. powiklania moga byc rozne, jest szeroka gama, tylko jednym z mozliwych jest zapalenie jader, moze sie to skonczyc nieplodnoscia, ale to naprawde nie jest czeste. zapalenie jader da sie wyleczyc, poza tym nie zawsze facet ma chore oba jadra. obcykalam sie w tym temacie, bo ostatnio drzalam, czy maz nie zarazil sie od pacjentki tym paskudztwem. zatem nie panikuj, wiem co mowie, bo dopiero teraz odetchnelam) acha! czas "wyleania" choroby : od omentu stycznosci do wystapienia objawow to od 2-6 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: może ktoś wie? 28.05.04, 15:12 leki: ibuprom, ketonal. umiarkowane ilosci. Odpowiedz Link Zgłoś
luisa3 Re: może ktoś wie? 28.05.04, 15:20 dziękuję za odpowiedź,mam tylko jeden problem mój mąż nie chce iść do lekarza i nie wiem czy to jest świnka czy nie.Mielismy kontakt z chorym dzieckiem i po 2 dniach mąża zaczęło boleć gardło,przez dwa dni ma boleści brzucha,biegunkę i spuchnięte z jedenj strony policzko.Jeszcze wcześniej przy anginie też ma miał spuchnięte gardło wiec nie wiem czy to świnka czy nie.Jestem bardzo zmartwiona Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: może ktoś wie? 28.05.04, 15:22 musi pojsc do lekarza, mozliwe, ze to jeszcze resztki tej anginy. powiklania po anginie sa bardzo grozne... mozna nawet zlapac zapalenie miesnia sercowego! wez go za lapke i do lekarza. nie wiem czy to moze byc swinka bo dwa dni i juz objawy? to byl jakis ewenement. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neti87 Re: może ktoś wie? IP: *.atm.com.pl 28.05.04, 15:23 Nie lekceważyłabym problemu. Mój kolega zaraził się w liceum (nie był jeszcze wtedy aż tak bardzo dorosły)i źle przechodził tę chorobę. Groziły mu różne powikłania. U dorosłych takie choroby tzw. wieku dziecięcego mają często gorsze i cięższe objawy. Odpowiedz Link Zgłoś
luisa3 Re: może ktoś wie? 28.05.04, 15:31 angina była przed 2 miesiącami i w trakcie jej miał wtedu spuchnięte gardło.A teraz jej poprostu tez opuchnięty.może to tylko gardło a nie świnka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neti87 Re: może ktoś wie? IP: *.atm.com.pl 28.05.04, 15:36 Niech mąż pójdzie do lekarza. Naprawdę lepiej nie igrać z chorobą. Skoro jest opuchnięty, tym bardziej tylko lekarz pomoże. Ja mialam dziwną historię ze świnką, bo przechodziłam tylko tzw. świnkę jednostronną. Byłam opuchnięta z jednej strony i tylko tam mnie bolało. Po 3 latach zachorowałam na świnkę z drugiej strony. Nikt nie potrafił się zorientowac co mi dolega, bo przecież świnkę już miałam. Wtedy przypomniałam lekarzowi, że miałam z jednej strony i dopiero wtedy on się za głowę złapał i powiedział, że znów mam świnkę, tym razem z drugiej strony. Tę drugą świnkę przechodziłam też w liceum (wtedy też chorował mój kolega), strasznie mnie wtedy bolało, namęczyłam się bardzo dopóki się nie domyśliłam wspólnie z lekarzem, że to właśnie powrót choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
luisa3 Re: może ktoś wie? 28.05.04, 15:42 wiem,ale on nie chce iść.Wyda się Wam to dziwne,ale niektórzy tacy są.Nic nie poradzę a bardzo sie boję bo nie wiem co mu jest. Odpowiedz Link Zgłoś
luisa3 Re: może ktoś wie? 28.05.04, 15:43 a mi samej przez to wszystko nawet pracować się nie chce bo cały czas się martwię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neti87 Re: może ktoś wie? IP: *.atm.com.pl 28.05.04, 15:50 no to po prostu powiedz mężowi, że może źle się czuć (poważnie mówię), a Ty mu nie pomożesz bo leki dostępne sa tylko na receptę. Poza tym ja bym nie lekceważyła potencjalnej niepłodnośc spowodowanej świnką nieleczoną (nawet leczona może do tego doprowadzić). Niech się mąż nie wygłupia, to nie katar. Możecie smarować opuchnięte miejsca maścią ichtiolową i mąż musi przebywać w cieple (żadnych spacerów i przeciągów). Najlepiej jest nałożyć sobie maść, potem np. watę na miejsce posmarowane i zawinąć szalikiem. Wtedy miejsce jest zabezpieczone przed chłodem. Luisa3, wierzę, że się martwisz, ale ja naprawdę nie rozumiem jak dorosły człowiek może nie chcieć o siebie zadbać. Odpowiedz Link Zgłoś
luisa3 Re: może ktoś wie? 28.05.04, 15:55 niestety tak jest,mam tylko cały czas nadzieję,że nie jest to świnka.Mąż b.często choruje na gardło i często ma opuchnięte węzły. Chyba nie każdy zaraża się tą chorobą? Bardzo sie bvoję Odpowiedz Link Zgłoś
luisa3 Re: może ktoś wie? 28.05.04, 16:01 miłego weekendu,idę do domku,odezwę się w poniedziałek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neti87 Re: może ktoś wie? IP: *.atm.com.pl 28.05.04, 16:03 nic więcej Ci nie poradzę. Ja zaraziłam się od razu jak tylko nadarzyła się ku temu okazja, choć raz już świnkę przechodziłam (pisałam o tymn wyżej). Czy gdyby męża bolał ząb badź miał jakieś inne przykre dolegliwości, to też nie poszedłby do lekarza? Oby nigdy nie musiał tej decyzji żałować. Odpowiedz Link Zgłoś