Dodaj do ulubionych

nowinka o prolaktynie:)

IP: *.ols.vectranet.pl 02.06.04, 18:07
dzis moj maz byl na szkoleniu endokrynologicznym( prowadzil konsultant
wojewodzki z endokrynologii), na ktorym dowiedzial sie, ze juz nie zaleca sie
badan prolaktyny po mtc. podobno wazna jest podstawowa wartosc.
Obserwuj wątek
    • mikanm Re: nowinka o prolaktynie:) 02.06.04, 18:59
      heh dobrze wiedzieć. już chciałam iść się upominać o badanie po obciążeniu smile
      • urbanchaos Re: nowinka o prolaktynie:) 02.06.04, 22:09
        kiedyś czytałam,ze na zachodzie-czyt.gdzie indziej już od dawna odeszło się od
        tego testu..
    • jutrzenkaa Re: nowinka o prolaktynie:) 03.06.04, 08:03
      Czytajac post maretiny przypomnialam sobie ze rzeczywiscie moj doktorek tez mi
      ostatnio o tym wspominal. Wiec chyba cos w tym jestsmile)
    • lidek0 Re: nowinka o prolaktynie:) 03.06.04, 08:09
      Tylko ja czytałam, że tak na prawdę nie ważna jest wartośc po obciążeniu, ale
      stosunek wyniku przed do wyniku po
    • Gość: nina79 Re: nowinka o prolaktynie:) IP: *.waw.sa.gov.pl 03.06.04, 08:44
      Maretinko! Mam pytanie, a czy wystarczy jedno badanie prolaktyny, bo mi wyszedł
      wynik 16ng/ml norma do 25 ng/ml ( 7 dni po owulacji) i wiem, iż wynik nie jest
      rewelacyjny, ale obiło mi się o uszy, iz po obciążeniu czasami to wszystko się
      zmienia i jedna z dziewczyn kiedyś napisała, iż dopiero po obciążeniu można
      było zdiagnozować jakieś chorobę.
      • maretina Re: nowinka o prolaktynie:) 03.06.04, 09:28
        Gość portalu: nina79 napisał(a):

> Maretinko! Mam pytanie, a czy wystarczy jedno badanie prolaktyny, bo mi
        wyszedł
        >
        > wynik 16ng/ml norma do 25 ng/ml ( 7 dni po owulacji) i wiem, iż wynik nie
        jest
        > rewelacyjny, ale obiło mi się o uszy, iz po obciążeniu czasami to wszystko
        się
        > zmienia i jedna z dziewczyn kiedyś napisała, iż dopiero po obciążeniu można
        > było zdiagnozować jakieś chorobę.
        masz ladna prolaktyne, po co Ci ja badac po mtc?
        wiem, ze to co napsalam to dosc nowe zalecenie, ale nawet gdyby o tym
        zapomniec, to jestes po srodku normy.... a nie w jej gornej wartosci.
        mysle, ze Twoim problemem nie jest za wysoka prolaktyna.
        • Gość: nina79 Re: nowinka o prolaktynie:) IP: *.waw.sa.gov.pl 03.06.04, 09:33
          Dzięki Maretinko!
    • alfia Re: nowinka o prolaktynie:) 03.06.04, 09:19
      podobno jeśli kobieta miesiączkuje regularnie i ma potwierdzoną OWU badania
      prolatyny nie jest potrzebne...
      a
      • maretina Re: nowinka o prolaktynie:) 03.06.04, 09:32
        alfia napisała:

> podobno jeśli kobieta miesiączkuje regularnie i ma potwierdzoną OWU badania
        > prolatyny nie jest potrzebne...
        > a

tu sie nie zgodze, mialam regularne @ co 30 lub 32 dni.owu tez mialam, bo dwa
        razy bez problemu zaszlam w ciaze, a jednak poronilam. zrobilam sporo badan i
        wszystko w moim organizmie poza podwyzszona prl bylo ok. dlatego gin sklania
        sie ku temu, ze prl mogla spowodowac zle zagniezdzanie sie zarodow a w
        konsekwencji prowadzic do poronienia.
        poza tym prolaktyna w nadmiarze uposledza druga faze cyklu, moze mimo owulacji
        powodowac niedobory progesteronu..... i tez wtedy poronienie gotowe.
        • lidek0 Re: nowinka o prolaktynie:) 03.06.04, 09:43
          świete słowa maretinko. U mnie cykle jak w zegarku 28 dni zawsze, owulacja była
          a hormony rozregulowane, więc niech lekarze wezmą sie do roboty i zlecają
          badania hormonów bo na podstawie cykli nic nie można powiedzieć
    • Gość: Pati Re: nowinka o prolaktynie:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.04, 10:31
      Na bocianie pan doktor też pisał jkis czas temu że on nie zaleca badania
      prolaktyny po obiążeniu bo niby nie ma ono sensu
      • Gość: neti87 Re: nowinka o prolaktynie:) IP: *.atm.com.pl 03.06.04, 12:40
        No to przyznam się, że nie rozumiem. Moja prolaktyna jest w porzadku, ale po
        obciążeniu dzieją się dziwne rzeczy (z tym, że ja strasznie się denerwowałam,
        bo urwałam się z pracy na to badanie i byłam tą sytuacją zestresowana i
        niestety zjadłam też ciastko po połknięciu tego leku).
        Na konsultacji (to był Dzień Otwarty) w Novum lekarka poleciła mi zbadać
        prolaktynę z obciążęniem. Dziś idę na I wizytę z tymi wynikami. Czy mam
        wspomnieć, że byłam wówczas bardzo zdenerwowana? Jak teraz traktować to badanie
        z obciążeniem? Beż obciążenia już 2 razy prolaktyna wyszła mi w normie (nawet
        bardzo w normie). Ale oczywiście cykle mam nieregularne...
        • Gość: m Maretina:) IP: *.kim.pl 03.06.04, 12:47
          A moja hiperprolaktynemie lekarka stwierdzila wlasnie po obciazeniu...
          Prl wyszla ma 8..przy normie do 25..wiec idealna...
          za to po obciazeniu 199...
          I dostalam bromergon..
          A teraz jak robilam to wyszla mi 19..a o 2 w nocy 5,9...i podsumowala lekarka
          ze Bromergon dziala...
          A ten test nie byl po to ze mozna bylo dzieki niemu wykluczyc mikrogruczolaka???
          I nie wykonywac tomografii...
          tak mi tlumaczyla moja gin, badanie tansze a super diagnostyczne
          Pozdr.
          Msmile)
          • franula Re: Maretina:) 03.06.04, 13:38
            jak wyzej - moja prolaktyna bez obcizenia byla ok, po - szybowala i po tym
            lekarz rozronizl rodzaj hiperprolaktynemii - wlasnie wykluczyly tego tam
            mikrogruczolaka - co wiecej czytalam o tym gdzies ta - jak znajde podesle link -
            zatem jestem neico zdziwiona ta rewelacja.
            • maretina Re: Maretina:) 03.06.04, 14:01
              dziewczyny, naprawde nie wiem. napisalam tylko co na gorze w medycynie piszczysmile
              • samanta25 Re: Maretina:) 03.06.04, 14:25
                Ja też nie robiłam PRL po obiciążeniu - lekarz powiedział że to niepotrzebne

Natomiast o mikrogruczolaku można mówić gdy podstawowa PRL ma poziom ok. 200
                ng/ml (tak mi powiedziała Prof. endokrynologii)

_____
                to już niestety 27 cykl starań sad
                www2.fertilityfriend.com/home/samanta/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka