Dodaj do ulubionych

100 pytań o Ovitrelle...

12.12.11, 18:49
Witajcie. Dzisiaj w południe dostałam zastrzyk z Ovitrelle. Po jakim czasie od przyjęcia dawki leku moga wystąpić efekty uboczne? Miałyście jakies problemy zdrowotne po przyjeciu Ovitrelle?
Od jutra mamy sie starac z mezem i jesli dostane okres to mam przyjsc w 2 dni miesiaczki do ginekolog, a jak okresu nie dostane to mam przyjsc po okolo 5-6 dniach od dnia spodziewanej miesiaczki.
Mam jeszcze pytanie czy po Ovitrelle zachodzi ryzyko ciazy mnogiej? Czy któraś z Was po kuracji Ovitrelle + inne leki urodziła bliźniaki?
Dodatkowe pytanie to czy po pierwszym uzyciu Ovitrele jest 90% pewnosci ze sie zajdzie w ciaze? mam sie nastawiac czy nie? nie chce sie rozczarowac i robic sobie nadziei...
Obserwuj wątek
    • martaaa123 Re: 100 pytań o Ovitrelle... 12.12.11, 19:42
      Ja brałam ovitrelle 2 cykle, dzisiaj też mąż zrobił mi zastrzyk. A skutków ubocznych nigdy nie odczuwałam, a jestem bardzo wrażliwa na leki. Co do ciąży mnogiej to Ovitrell się do niej nie przyczynia. Pewnie brałaś coś na rośnięcie pęcherzyków (np.Clostylbegyt) i ten lek może powodować wzrost więcej niż jednego pęcherzyka a to zwiększa szanse na ciążę bliźniaczą.
      Tylko, że Ty pewnie miałaś monitoring owulacji więc wiesz ile było dojrzałych jajeczek przed podaniem ovitrelle. Jeśli były 2 to jest potencjalnie szansa na bliźnięta.

A tylko nie rób bety czy testu wcześniej niż za 14 dni, ovitrelle utrzymuje się dość długo w organizmie, u mnie o wiele dłużej niż pregnyl.
      • thorgalla Re: 100 pytań o Ovitrelle... 12.12.11, 20:17
        > A tylko nie rób bety czy testu wcześniej niż za 14 dni, ovitrelle utrzymuje się
        > dość długo w organizmie, u mnie o wiele dłużej niż pregnyl.
        Nie zgodziłabym się z tym.
        Brałam ovitrelle 5 razy i 4 razy przed upływem 14 dni test był negatywny.
        Za piątym razem też był negatywny ale jak później się okazało,ciąża była.
        Gdyby było tak jak napisałaś to 5 razy test byłby pozytywny.
        • marygirl Re: 100 pytań o Ovitrelle... 12.12.11, 20:48
          nie miałam żadnych skutków ubocznych.tez słyszałam że ten lek może fałszować dodatnio testy ciążowe, zreszta z testem to nigdy nia ma co sie spieszyć lepiej poczekać tydzień dłuzej niż sie pomylicbig_grin
      • ingalill23 Re: 100 pytań o Ovitrelle... 12.12.11, 21:32
        martaaa123 napisała:

> Ja brałam ovitrelle 2 cykle, dzisiaj też mąż zrobił mi zastrzyk. A skutków uboc
        > znych nigdy nie odczuwałam, a jestem bardzo wrażliwa na leki. Co do ciąży mnogi
        > ej to Ovitrell się do niej nie przyczynia. Pewnie brałaś coś na rośnięcie pęche
        > rzyków (np.Clostylbegyt) i ten lek może powodować wzrost więcej niż jednego pęc
        > herzyka a to zwiększa szanse na ciążę bliźniaczą.

Ja akurat mieszkam poza Polska i tutaj lekarka kazala mi brac na wzrost jajeczek Klemafen ( w Polsce wystepuje ten lek pod nazwa Klomifen ).

> Tylko, że Ty pewnie miałaś monitoring owulacji więc wiesz ile było dojrzałych j
        > ajeczek przed podaniem ovitrelle. Jeśli były 2 to jest potencjalnie szansa na b
        > liźnięta.

Dzisiaj bylam na usg i gin stwierdzila, ze lek zadzialal i mam ladne jajeczko w lewym jajniku gotowe i w prawy tez mam jedno, ale okreslila je jako slabe i powiedziala, ze ma nadzieje, ze wyjdzie z tym lewnym ciaza. Od jutra kazala sie starac z mezem przez 5 dni i potem czekac na okres, a test ciazowy kazala zrobic gdyby po 5 -6 dniach od dnia spodziewanej miesiaczki.

> A tylko nie rób bety czy testu wcześniej niż za 14 dni, ovitrelle utrzymuje się
        > dość długo w organizmie, u mnie o wiele dłużej niż pregnyl.

Jak pisalam wyzej, mam zrobic dopiero w 5 - 6 dni po spodziewanym okresie.
      • laonsita80m Re: 100 pytań o Ovitrelle... 12.12.11, 21:36
        Zaburzenia oznaczeń w surowicy i w moczu
        Produkt Ovitrelle może przez okres do 10 dni po podaniu zaburzać oznaczanie hCG metodami immunologicznymi w surowicy lub w moczu, mogąc dać fałszywie dodatni wynik testu ciążowego. Należy zwrócić na to uwagę pacjentek.

to co jest napisane wyżej to skopiowana treść ulotki leku Ovitrelle. Specjalnie sprawdziłam, bo sama brałam, 9 dpt (14 dzień po zastrzyku) test wyszedł pozytywnie. W środę beta smile
    • iwo.2 Re: 100 pytań o Ovitrelle... 13.12.11, 00:24
      Kombinacja clo+ovitrelle za pierwszym razem przyniosła II KRESKI , niestety puste jajo płodowe, druga próba niestety nieudana,trzecia próba II kreski i dziś 4 miesięczne bliźnaki spią słodko koło mnie. Samo ovitrelle nie powoduje ciąz mnogich, powoduje je lek zwiekszający ilość jajeczek ( w tym przypadku clo).Skutków ubocznych nie miałam.
      • chiyo28 Re: 100 pytań o Ovitrelle... 13.12.11, 09:18
        miałam kilkanaście cykli na CLO/Femara + Ovitrelle. Fałszuje mi dodatnio wynik testu ciazowego z moczu do 11 dni po podaniu. Jak dotad pomimo pieknych owulacji w ciaze nie zaszłam. Na forum bocianowym wiele jest dziewczyn, które ten lek przyjmuje.
        Nie mam żadnych skutków ubocznych poza dodatkowymi kilogramami. W dniu kiedy pecherzyki mi pekaja ( mam zawsze 2-3) , po ok 36-40 godzinach od podania odczuwam mocny ból w jajniku. Ustepuje po owulacji.
        Czy sie nastawiać ? Zależy od Ciebie. ja tam wole sie nie nastawiać, zeby sie nie rozczarować.
        • ingalill23 Re: 100 pytań o Ovitrelle... 13.12.11, 15:26
          Co to CLO ?
          • marygirl Re: 100 pytań o Ovitrelle... 13.12.11, 16:35
            to czym ty jesteś stymulowana że nie wiesz?smile CLO = Clostilbegyt najpopularniejszy lek do stymulacji owulacji od którego zawsze zaczyna sie leczenie
            • ingalill23 Re: 100 pytań o Ovitrelle... 20.12.11, 23:39
              marygirl napisała:

> to czym ty jesteś stymulowana że nie wiesz?smile CLO = Clostilbegyt najpopularniej
              > szy lek do stymulacji owulacji od którego zawsze zaczyna sie leczenie

Ja nie mieszkam w Polsce i jedyny lek jaki mi podano to Klomen (link do leku TUTAJ ), (w Polsce ten lek figuruje jako Klomifen). Pisałam chyba o tym w 1 poście tego tematu, po tym jak skończyłam go brać (rano i wiezcorem ) po 5 dniach dostałam właśnie zastrzyk w brzuch z ovitrelle....
              • marygirl Re: 100 pytań o Ovitrelle... 21.12.11, 10:21
                to te leki maja ten sam skład tylko nazwa inna
                • ingalill23 Re: 100 pytań o Ovitrelle... 21.12.11, 10:41
                  marygirl napisała:

> to te leki maja ten sam skład tylko nazwa inna

A widzisz, tego nie wiedziałam...i nawet nie wpadłam, żeby na necie poszukać skład obu, heh. Dzięki za informacje.

Czekam teraz do 27 grudnia (Wtedy powinnam dostać okres) i zibaczymy co będzie, ale jakoś podświadomie czuje, że nic nie wyszło. Także, nie nastawiam się, że zobaczę 2 kreski na teście, szczególnie, że po przeczytaniu kilku wątków dowiedziałam się, że te leki mogą zaburzyć wynik testu czy bety hcg...
                  Szczerze mówiąc to nawet nie wiem czy tu u mnie taka betę hcg można zrobić...
                  Jak mówię zobaczymy smile Na razie czuję się normalnie, zero objawów oprócz jednego: chce mi sie spać wczesnie wieczorem i spię do 10-11 rano (i nie mogę się dobudzić), a ciągu dnia nie jestem senna, ale może to tylko chwilowe osłabienie.
    • ingalill23 Re: 100 pytań o Ovitrelle... 21.12.11, 10:43
      aa I jeszcze kolejne pytanie: Jesli sie nie uda tym razem to czy na nastepny raz znowu będę musiała powtórzyc kurację w/w lekami (Klomen+Ovitrelle)? Czy jedna kuracja powiedzmy "wyleczyła" i "naprawiła" pracę moich jajników?
      • arpona Re: 100 pytań o Ovitrelle... 21.12.11, 11:41
        Żadna jednorazowa kuracja nie daje długofalowego efektu. Jeśli teraz się nie uda, to zapewne lekarz zaleci Ci jeszcze kilkakrotne próby na tym zestawie leków lub zaproponuje coś innego.
        • ingalill23 Re: 100 pytań o Ovitrelle... 21.12.11, 17:37
          arpona napisała:

> Żadna jednorazowa kuracja nie daje długofalowego efektu. Jeśli teraz się nie ud
          > a, to zapewne lekarz zaleci Ci jeszcze kilkakrotne próby na tym zestawie leków
          > lub zaproponuje coś innego.

Rozumiem, dzięki za wyjaśnienie, tak przypuszczałam, że na tym się nie skończy. Ten zastrzyk z Ovitrelle strasznie jest drogi uncertain około 200zł jeśli przeliczę z tutejszej waluty....

W każdym razie czekam teraz na okres, bedę się zastanawiać jeśli go nie dostanę po 27 grudnia tongue_out
          • marygirl Re: 100 pytań o Ovitrelle... 22.12.11, 11:07
            co do kosztów lekow, na pekniecie mowisz 200zł.... jak po klomifenie nie zaskutkuje to dadza ci gonadotropiny, koszt jednego zastrzyku to koło 100zł lub wiecej (zależy jaki) a weźmiesz ich kilka w cyklu big_grin no i w pco nie ma mozliwości poprawy pracy jajników, trzeba kazdy cykl stymulować, no chyba że laparoskopia z nakłuwaniem jajników...ponoc niektórym pomaga i przywraca owu, najskuteczniej zajśc w pierwszych 6 mies po laparo, aczkolwiek u mnie nic a nic to nie pomogło
            • ingalill23 Re: 100 pytań o Ovitrelle... 22.12.11, 14:55
              marygirl napisała:

> co do kosztów lekow, na pekniecie mowisz 200zł.... jak po klomifenie nie zaskut
              > kuje to dadza ci gonadotropiny, koszt jednego zastrzyku to koło 100zł lub wiece
              > j (zależy jaki) a weźmiesz ich kilka w cyklu big_grin no i w pco nie ma mozliwości po
              > prawy pracy jajników, trzeba kazdy cykl stymulować, no chyba że laparoskopia z
              > nakłuwaniem jajników...ponoc niektórym pomaga i przywraca owu, najskuteczniej z
              > ajśc w pierwszych 6 mies po laparo, aczkolwiek u mnie nic a nic to nie pomogło

Weż mnie nawet nie strasz... uncertain miałam robione wszystkie badania i tylko problem jest wlasnie z brakiem owulacji, reszta zdrowa jak dąb, żadnych wad, więc może się uda za 2 razem jeśli w tym się nie udało, a coś czuję, że się nie udało....
              Czytam ten wątek i widze, że ten mój brak owulacji to pryszcz w porównaniu z niektórymi dolegliwościami, które niektóre z dziewczyna mają...ehhh dlaczego tak się dzieje, że aby zajśc w ciążę trzeba się stymulować, leczyć latami...a nasze mamy i babcie....sama wiesz....uncertain
              • marygirl Re: 100 pytań o Ovitrelle... 22.12.11, 18:46
                no wiem wiem ja sie leczyłam 3 lata mąz mnie bardzo wspierał i wkoncu sie udało.Najważniejsze mieć pozytywne nastawienie! No i tak jak piszesz kobitki maja jeszcze wieksze problemy i im sie udaje to i tobie sie uda smile
                • ingalill23 Re: 100 pytań o Ovitrelle... 22.12.11, 20:56
                  aa chciałam dodać jeszcze, że u mnie nie stwierdzono PCO.
    • ingalill23 Re: 100 pytań o Ovitrelle... 30.12.11, 13:37
      Bylam dzis na usg u ginekolog. Dostalam znowu stymulacz w postaci Clomidu (to samo co wczesniej tylko pod inna nazwa), mam przyjsc 9 stycznia sprawdzic jaki jest stan pecherzykow...
      I pewnie znowu dostane ovitrelle..ale chcialam Was zapytac czy moze jest cos innego niz ovvitrelle, a co dziala tak samo? Jestem zupelnie zielona w tym temacie, a chcialabym zasugerowac lekarzowi moze cos innego niz ovitrelle...glownie ze wzgledow finansowych uncertain
      • marygirl Re: 100 pytań o Ovitrelle... 30.12.11, 13:41
        jest jeszcze tańszy Pregnyl ale z tego co pamietam to coraz trudniej go dostac w aptekach
        • marygirl Re: 100 pytań o Ovitrelle... 30.12.11, 13:44
          pregnyl jak jest to cenk ok 35 zl, ovitrelle widze po 65 zl chodzi, ceny z lublinasmile
          • ingalill23 Re: 100 pytań o Ovitrelle... 30.12.11, 14:14
            hmm dzieki, musze sprawdzic sklad tego pregnylu, bo byc moze u mnie go nie ma w ogole, albo jest ukryty pod inna nazwa...
            • marygirl Re: 100 pytań o Ovitrelle... 30.12.11, 18:41
              oba leki skład ten sam, gonadotropina kosmówkowa czyli hcg, dlatego mowi sie zeby za wczesnie nie robic po tych lekach testu ciazowego bo maga byc fałszywie dodatnie
              • ingalill23 Re: 100 pytań o Ovitrelle... 30.12.11, 21:08
                Dzięki, sprawdziłam - jest u mnie dostępny i ze 4 razy tańszy od ovitrelle...także zasugeruje pregnyl na kolejnej wizycie na usg, 9 stycznia smile
    • ingalill23 Re: 100 pytań o Ovitrelle... 09.01.12, 22:44
      No i zamiast Ovitrelle dzisiaj dostałam zastrzyk z pregnylu. Czy to normalne ze mnie boli dupsko po tym zastrzyku czy pielegniarka nie potrafila zrobic?

Na dzisiejszym USg bylo widac 2 gotowe jajeczka, lekarz stwierdzila, ze prawy jajnik nawet sie rpzepracowal bo tyle naprodukowal i mam w nim jakis plyn?
      dostalam takze progesteron, bo kiedys (jakis prawie rok temu kiedy zaczynalismy starania bez wspomagania) mialam bardzo niski poziom 3,33, wiec teraz dostalam progesteron 2x1 (rano i wieczor). w tym tygodniu mamy sie starac...

Jak znowu nie wyjdzie to moj maz sie przebada, a ja bede miec jakis zabieg z kontrastem??
      Nie wiem dokladnie o co chodzi, ale wytlumaczyla mi to Gin, ze wstrzyknie mi kontrast i zrobi RTG, zeby sprawdzic moje jajowody...czy tu chodzi o sprawdzenie droznosci jajowodow?
      Za bardzo nie moge sie porozumiec z ginekolog, bo jej angielski pozostawia wiele do zyczenia i musze sie domyslac z kontekstu...

Czy po progesteronie mialyscie jakies efekty uboczne? doktor mowila ze moze mi sie krecic w glowie i moge byc skolowana...troche sie tego obawiam. Jak wplywal progesteron na Was? mozna po tym prowadzic auto??
      • marygirl Re: 100 pytań o Ovitrelle... 10.01.12, 12:26
        A no tak po zastrzyku moze troche tyłek bolecbig_grin Co do prodesteronu to raczej zadnych skutkow ubocznych miec nie bedziesz nie martw sie,żadko sie słyszy żeby ktos źle to tolerował ot tyle moze jak u mnie ze byłam bardziej rozdrażniona ale to tak jakby po prostu nasilał PMS i tyle.Na pewno nie masz sie co martwic o prowadzenie auta! a kiedy masz przyjac ten progesteron? mam nadzieje ze kazał lekarz odczekac jakies 2 dni od zastrzyku z Pregnylu? chodzi o to ze jak za wczenie zaczniesz brac to zahamuje owulacje, co innego potem, oczywiscie sprzyja implantacji zarodka.
        To badanie o ktorym piszesz to droznosc jajowodow czyli hsg, bolesne dziadostwo jesli nie badza ci znieczuleniaD
        • marygirl Re: 100 pytań o Ovitrelle... 10.01.12, 12:29
          3890474 moje gg moze bedzie wygodniej wink
          www.suwaczki.com/tickers/f2wltgf6p5zmop0x.png
        • ingalill23 Re: 100 pytań o Ovitrelle... 10.01.12, 18:39
          marygirl napisała:

> A no tak po zastrzyku moze troche tyłek bolecbig_grin Co do prodesteronu to raczej za
          > dnych skutkow ubocznych miec nie bedziesz nie martw sie,żadko sie słyszy żeby k
          > tos źle to tolerował ot tyle moze jak u mnie ze byłam bardziej rozdrażniona ale
          > to tak jakby po prostu nasilał PMS i tyle.Na pewno nie masz sie co martwic o p
          > rowadzenie auta! a kiedy masz przyjac ten progesteron? mam nadzieje ze kazał le
          > karz odczekac jakies 2 dni od zastrzyku z Pregnylu? chodzi o to ze jak za wczen
          > ie zaczniesz brac to zahamuje owulacje, co innego potem, oczywiscie sprzyja imp
          > lantacji zarodka.
          > To badanie o ktorym piszesz to droznosc jajowodow czyli hsg, bolesne dziadostwo
          > jesli nie badza ci znieczuleniaD

Własnie nie, powiedziala ze mam brac caly czas rano i wieczorem, wieczorem mam popic woda, a rano mam zastosowac dopochwowo...juz wzielam 2 tabletki, to co brac dalej czy przestac??? Sama juz nie wiem...

ps: dzieki za gg odezwe sie jutro. bo dzisiaj ejstem na kompie bez gg.
          • marygirl Re: 100 pytań o Ovitrelle... 10.01.12, 18:57
            a co to za za progesteron, nazwa leku? bo u nas daja Duphaston i to sie połyka albo Luteine a tej sa 2 rodzaje taka dopochwowa albo podjezykowa. No nie wiem jak juz brałas to bierz dalej teraz to juz nie zaszkodzi napewno.
            • marygirl Re: 100 pytań o Ovitrelle... 10.01.12, 19:10
              odezwuj sie sie na gg bo tak to trudno gadacsmile jakby mnie nie bylo zostaw wiadomoscsmile
              • ingalill23 Re: 100 pytań o Ovitrelle... 11.01.12, 19:51
                ODzywam se, jestem dostepna, ale chyba masz problem z gg, bo chyba nie widzisz co pisze...moze sproboj sama do mnie napisac? Zrobilam test z kolezanka i ona widzi co pisze na gg, wiec to raczej nie wina mojego gg...hmmm.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka