Dodaj do ulubionych

Chcę mieć dziecko...

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.03.02, 15:24
Staramy się z mężem o dziecko prawie rok. Czy są jakieś leki zwiększające
prawdopodobieństwo zajścia w ciążę , które można kupić w aptece bez recepty?
Byłabym wdzięczna też za wszystkie porady jak zwiększyć szanse na ciążę...
Obserwuj wątek
    • Gość: Amelka Re: Chcę mieć dziecko... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.03.02, 09:59
      Jeszcze może zapomniałam dodać, że byłam już u lekarza. Niestety niewiele mi
      pomogł, powiedział że ogólnie jestem zdrowa, i zebym robiła pomiary
      temperatury, a mąż poszedł na badanie. Od tego cyklu zamierzam zacząć te
      pomiary, ale gdybyście mogły mi coś jeszcze doradzić, będę naprawdę wdzięczna!
      • Gość: Tina Re: Chcę mieć dziecko... IP: *.chello.pl 10.03.02, 10:32
        Mnie się, co prawda, jeszcze do tej pory nie udało, ale moim zdaniem powinnaś
        spróbować mierzyć tę temperaturę, obserwować śluz płodny, spróbować określić,
        kiedy masz owulację (są do tego podobno również testy do kupienia w aptece -
        nie używałam). I zbadaj męża, choć czasem nie jest łatwe namówienie go na
        badanie, ale zdecydowanie tańsze i zdrowsze dla Ciebie (jeżeli przyczyna jest
        po jego stronie nie będziesz musiała się faszerować hormonami itp.). Miałaś
        robione podstawowe badania hormonalne? badanie na przepuszczalność śluzu
        płodnego? - to tak na początek. A może po prostu za bardzo się tym przejmujesz?
        Strona psychiczna też jest podobno bardzo istotna, a mówi się, że martwić się
        można zacząć dopiero po roku bezskutecznych prób. Może przestań się martwić i
        się uda (wiem, że to nie jest łatwe), a jak ci to nie daje spokoju - zrób
        badania, może okażą się niepotrzebne. Czego szczerze Ci życzę.
        • Gość: Amelka Re: Chcę mieć dziecko... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.03.02, 10:20
          Dziękuję Ci za rady. Niestety nie miałam robionych badań hormonalnych, ani
          żadnych innych szczegółowych badań. Lekarz zaproponował mi jedynie to mierzenie
          temperatury i zobaczę co z tego wyjdzie, już zaczęłam. Kupię też chyba ten test
          o którym pisałaś. Co do męża, to zbieram się właśnie do rozmowy z nim, ale
          czekam na odpowiednią chwilę... Właśnie ciekawa jestem, jak to jest z tym
          czasem tzn. po jakim czasie uznaje się parę za nieplodną, bo różnie podają:
          niektórzy rok, a niektórzy dwa? U mnie to już jest praktycznie rok, i zaczynam
          się martwić.
          Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę powodzenia!
          • Gość: agata30 Re: Chcę mieć dziecko... IP: *.pw.edu.pl 11.03.02, 11:43
            Droga Amelko!
            rzeczywiscie lekarze roznie podaja czas po ktorym uznaje sie ze para ma
            problemy z plodnoscia. Zalezy to tez od wieku. Ja zglosilam sie do lekarza po
            1/2 roku staran. Zrobilam hormony i USG. Wyszlo ze mam podwyzszona prplaktyne
            co moze blokowac owulacje. Dostalam bromergon i mialam czekac na ciaze lada
            mometn. Ale bylam niecierpliwa wiec wyslalam meza na badanie nasienia.Okazalo
            sie ze ma azoospermie czyli brak plemnikow w ejakulacie. Potem wiele badan ,
            operacja. Nie poprawilo sie ale wiem ze mozna u nas zrobic ICSI z pobraniem
            plemnika z jadra lub najadrza. Mysle ze powinnas porozmawiac z mezem. To
            badanie nie jest takie straszne i jest wykonalne. Mam nadzieje ze u was
            wszystko okaze sie w porzadku.
            Pozdrawiam
            Agata
          • misia.j Re: Chcę mieć dziecko... 11.03.02, 21:35
            Nie wiem czemu wolę określenie kłopoty z zajściem w ciążę. Niepłodność brzmi
            jak wyrok, a ja pragnę mieć nadzieję. Rok starań to nie dużo (jestem 9 lat po
            ślubie), ale jak Cię to niepokoi - drąż temat. Najwyżej okaże się, że
            niepotrzebnie. Potem nagle może się okazać, że czasu coraz mniej - tak było ze
            mną. A jak będziesz miała wątpliwości - pytaj. Powadzenia raz jeszcze. Tina
            • Gość: Amelka Re: Chcę mieć dziecko... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.02, 08:31
              Może rzeczywiście niepłodność to trochę niefortunne słowo... Mam nadzieję, że
              wszystko Ci się uda, trzymam kciuki!

Pozdrawiam Was wszystkie
              • Gość: aga Re: Chcę mieć dziecko... IP: 213.25.159.* 12.03.02, 13:35
                Hej Amelka, w kwietniu minie dwa lata jak zaczęliśmy się starać o dziecko, ja
                sama dopiero teraz idę do lekarza, mniej więcej wiem o jakie badania go
                poprosić, ale przede wszystkim mój mąż będzie prosił o skierowanie na badanie
                nasienia, razem będziemy szukać usiebie na wzajem przyczyn. Mam nadzieję, że
                Twój mężczyzna również podejdzie do tego problemu ze zrozumieniem! Musisz tylko
                byc pewna czy on tak jak Ty chce tego dziecka, a może on tez już się nad tym
                zastanawia tylko nie wie jak do tego podejść. Pozdrawiam !!!
                • Gość: Amelka Re: Chcę mieć dziecko... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.02, 15:20
                  Cześć Aga! Właśnie rozpoczęłam rozmowy z mężem na ten temat i zamierzamy się
                  naprawdę postarać (wiem, ze to może brzmi dziwnie...) jeszcze ten miesiąc, ale
                  potem to już na pewno badania. Przy okazji mam pytanie, czy nie wiecie czy za
                  badania hormonalne, USG i badania nasienia itp. się płaci? Czy to może zależy
                  od przychodni? Bo na przykład tam gdzie ja chodzę np. USG jest niby
                  nieodpłatne, ale trudno dostać na nie skierowanie.
                  Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze i w końcu doczekamy się pociechy...
                  Czego i Wam życzę. Amelka
                  • Gość: agata30 Re: Chcę mieć dziecko... IP: *.pw.edu.pl 12.03.02, 16:09
                    Amelko!
                    Na sronie internetowej MKCh jest wykaz badan ktore naleza sie bezplatnie w
                    ramach ubezpieczenia
                    www.mrkch.pl/download/ko2/Szczegolowe_materialy_informacyjne/Ambulatoryjn
                    e_lecznictwo_specjalistyczne/Standardy/Standardy_poradn_spec/
                    To sa standardy dla roznych poradni specjalistycznych.
                    Pozdrawiam
                    Agata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka