Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników LH i FSH

09.02.12, 16:09
Mam prośbę do bardziej doświadczonych i zorientowanych. Zrobiłam w 3dc badania LH i FSH, tylko wyniki niestety nic mi nie mówią. Czy ktoś mógłby pomóc mi w ich interpretacji?

LH 8,02
FSH 4,7

Z góry dziękuję za pomoc smile
Obserwuj wątek
    • arpona Re: Interpretacja wyników LH i FSH 10.02.12, 11:24
      Generalnie idealny stosunek FSH do LH to 1, u Ciebie wynosi on 0,58, co może (ale nie musi) wskazywać na niedomogę lutealną, czyli kiepską fazę poowulacyjną. Dobrze byłoby zrobić jeszcze progesteron ok. 7 dnia po owulacji dla lepszego obrazu.
      • luthiene Re: Interpretacja wyników LH i FSH 10.02.12, 11:31
        A to nie powinno być na odwrót, LH do FSH?
        Owulację kiedy mam niestety ciężko mi stwierdzić, bo mam bardzo nieregularne cykle. Parę miesięcy temu miały nawet po 56 dni, przez trzy cykle brałam luteinę i ostatni trwał 21 dni uncertain
        • arpona Re: Interpretacja wyników LH i FSH 10.02.12, 12:29
          Uh, faktycznie, przepraszam, oczywiście LH do FSH.
          W tej sytuacji ten stosunek jest u Ciebie wyższy od 1, co może wskazywać na PCOS (może nieregularność Twoich cykli ma właśnie w tym przyczynę?). Dobrze byłoby zrobić USG i oznaczyć testosteron.
          • luthiene Re: Interpretacja wyników LH i FSH 10.02.12, 16:59
            Dziękuję za odpowiedź smile
            Teraz wyjeżdżam, ale po powrocie wybieram się do lekarza. Poprzednia lekarka niby nic nie wykryła, ale nie robiła mi USG, więc lepiej sprawdzić, czy coś się nie dzieje złego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka