Dodaj do ulubionych

Robić czy nie robic laparo?????

14.06.04, 12:06
Słuchajcie zgłupiałam niewiem już co robic już za kilka dni jestem zapisana
na laparo.moj gin powiedziala ze nie jest to konieczne ale jest to następny
krok na mojej drodze do dzidzi przypuszcza że nic to nie wykarze dodam że
miałam hsg i wszystko drożne.Ja hormonki ma ok mój mąż ponad norme.Byłam na
konsultacji w Invimedzie i Pan R powiedział darowac sobie laparo CO
ROBIC?????????? pomóżcie jakie jest wasze zdanie Dzieki za opinie
Obserwuj wątek
    • Gość: evi Re: Robić czy nie robic laparo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 12:34
      mmilko!!!

W Twoim przypadku robienie laparo jest raczej niepotrzebne, ale... Jest to
      zawsze krok w przód. Badanie laparoskopowe nie tylko sprawdza drozność
      jajowodów, ale takze inne ważne rzeczy-jest to takie ogladanie ciebie od
      środka. Ja miałam równiez HSG, wyszła niedroznośc, właśnie ejstem po laparo i
      diagnoza-ogniska endometrialne crying( To prawdopodobnie uniemozliwia mi zaciążenie.
      Także jeżeli nie chcesz stać w miejscu to zdecyduj się na laparo, nie zaszkodzi
      a moze cos ciekawego wyjaśni?
    • Gość: Kate Re: Robić czy nie robic laparo????? IP: *.parpa.pl 14.06.04, 12:44
      Mam ten sam dylemat. Nie probowałam zajśc w ciąże, ale lekarz podejrzewa endo i
      tez sugerował laparo. Inny lekarz powiedział, żeby zaczekac, bo może nie będzie
      problemu z ciążą. I też się zastanawiam co robić.
      Evi a czy miałaś jakies objawy endo zanim zrobiłas laparo czy dopiero to
      badanie Ci zdiagnozowało?
      • Gość: evi Re: Robić czy nie robic laparo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 13:11
        Kate!

Dopiero po laparo wyszło szydło z worka-czyli, ze mam endometriozę.Nie mialam
        żadnych objawów tego cholerstwa i w zyciu bym nie przypuszczała, że to może
        uniemozliwiać mi zaciążenie.
        Dodam, że laparo jest jednynym sposobem zdiagnozowania endometriozy

Teraz czekam 3 tygodnie na wynik badania histopatologicznego, potem jezeli
        ogniska będę rozległe trzeba będzie to wytępić farmakologicznie.

A tak dla ciekawostki to wyczytłam, ze ok 40% kobiet ma endometriozę, nie
        wiadomo skąd się bierze ale jest ciężka do wyleczenia i są nawroty. Ale jedyny
        plusik tej sprawy to to, ze zdarzają się przypadki ciąż (sama znam dwa!!!)
        • mmila Re: Robić czy nie robic laparo????? 14.06.04, 13:42
          evi co myślisz warto zrobic to laparo?????jestem troche zdenerwowana niewiem
          jakie mogą być powikłania?
          • Gość: evi Re: Robić czy nie robic laparo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 15:04
            Powiem Ci, że ja bym zrobiła na Twoim miejscu. Może wreszcie będzie jakaś
            diagnoza i bedzie mozna działać.
            A poza tym laparo może i jest zabiegiem inwazyjnym ale przynajmniej wiadomo co
            tam siedzi i w jakim kierunku iść. Jeżeli laparo wykluczy niemozność zaciążenia
            to będziesz poprostu dalej szukać przyczyny.

Ja nie żałuję, że zrobiłam laparo, przynajmniej teraz wiem na czym stoję i co
            mam leczyć, a tak była tylko gdybanie...

Pozdrawiam!!!
          • Gość: evi Re: Robić czy nie robic laparo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 15:08
            Acha, z tymi powikłaniami to jest różnie, ale nie słyszalam, żeby dziewczyny
            miały jakies straszne.
            Dodam, że najbardziej obawiałam się zrostów po laparo ale obecnie po zabiegu
            podaje się zastrzyki, które uniemożlwiają ich powstawanie!

Powodzenia!!!
        • Gość: Kate Re: Robić czy nie robic laparo????? IP: *.parpa.pl 14.06.04, 15:06
          Evi,

No ja własnie tez spejalnie objawów tej endometriozy nie mam . Usg w porządku,
          ale jakos z wywiadu lekarz zaczął podejrzewac i zaproponował laparo do
          rzetelnej diagnozy. Chociaz zawsze wydawało mi sie, że są jakieś znaczące
          objawy tej endo, ale jak Ty piszesz, że nic u Ciebie tego nie pokazywało to
          faktycznie trzebna by to sprawdzić. Musze to przedyskutowac z lekarzem, bo to w
          końcu jakas ingerencja. No w każdym razie dzięki, też mam nadzieję na ciąże
          nawet jesli to endo tam jest

• Gość: evi Re: Robić czy nie robic laparo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 15:14
            Dziewczyny, zauważyłam, że mylicie endometriozę z endometrium.

Endometrioza, z tego co mi wiadomo to gruczolistość, która pojawia się w
            obrębie przypatków (w naszym przypadku), uniemożliwiajaca zaciążenie-te tkanki
            poprostu pochłaniają wszystko, zarodek nie może się wtedy zagnieździc.
            Natomiast endometrium musi być! Odpowiednio grube, żeby przyjąć zarodek-to jest
            taka ściółka.

Kate!!!
            Jeżeli lekarz zasugerował laparo to widocznie trzeba zrobic. Przy USG tego się
            nie zobaczy, ponieważ bada się przez powłoki brzuszne, a przy laparo wprowadza
            się kamerkę do środka.
            • mmila Re: Robić czy nie robic laparo????? 14.06.04, 15:16
              Evi jakie sa to zastrzyki czy kazda to dostaje oblogatoryjbnie czy trzeba sie
              upomniec??
              • Gość: evi Re: Robić czy nie robic laparo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 15:28
                Ja wiedziałam, ze takie zastrzyki się dostaje (moja znajoma miała wcześniej
                laparo). Więc kiedy juz zagrzałam miejsce w szpitalu zapytałam się czy też
                dostanę te zastrzyki. Położna powiedziała, że oczywiście i I dostałam przed
                zabiegiem wieczorem (właściwie to 2) w pupkę. Brrr bolace jak nie wiem co-do
                teraz mnie bolą posladki. Cała seria to chyba ok 24 zastrzyków co 6 godzin,
                dlatego po laparo leżałam jeszcze 2 doby w szpitalu.
                • Gość: Kate Re: Robić czy nie robic laparo????? IP: *.parpa.pl 14.06.04, 16:09
                  No to juz wiem więcej. Jeszcze tylko jedno - po co badanie histopatologiczne?
                  Mnie sie to jakos kojarzy z badaniem komórek rakowych.
                  Pozdrawiam Was dzieczyny

Kasia
                  • Gość: evi Re: Robić czy nie robic laparo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 17:16
                    Badanie histopatologiczne polega na pobraniu próbki w celu okreslenia zmian. U
                    mnie akurat to badanie jest po to aby okreslić stopień tej endometriozy (czy
                    jest zaawansowana, czy jest jej malutko)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka