cyfra92 20.08.12, 11:25 witam!!! Staramy się z mężem o dzidziusia od 2 lat ale cosik mamy problemy. wiec lekarz zlecił mi badania prolaktyny oto wyniki: norma to od 5-35 a ja mam 85. Nie byłam jeszcze u ginekologa z tymi wynikami. czy mam sie bać??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adormidera1 Re: Prolaktyna!!! 20.08.12, 11:39 nie panikuj. trzeba zrobić test obciążenia metoclopramidem, tzn badasz [prolaktynę wyjściową, potem łykasz metoclopramid i mierzysz po 2 godzinach. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
kotkowa Re: Prolaktyna!!! 20.08.12, 13:18 Jest bardzo wysoka, dostaniesz leki na pewno. To może być przyczyna braku ciąży. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
guziczekk Re: Prolaktyna!!! 20.08.12, 22:51 hello u mnie też wyszła wysoka prolaktyna 64 norma 5-24, ginekolog stwierdziła że trzeba szukać przyczyny dalej i dała skierowanie na badania tarczycy i wyszło że ma chorobę Hashimoto. pamietaj że prolaktyna to tzw hormon stresu, najlepiej wrzucić na luz ale jak to zrobić sama nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
njut Re: Prolaktyna!!! 21.08.12, 12:25 Ja bym na razie nie panikowala. Sama mialam kolo 40 i zaszlam w ciaze bez obnizania (niestety poronilam). Czesc gin twierdzi ze sama podwyzszona Prolaktyna nie utrudnia zajscia w ciaze a inni ja zbijaja. W cyklu kiedy zaszlam bralam 3 mc Castagnusa - jeśli nei bierzesz innych leków możesz spróbować. Zato drugi gin od razu zapisal mi Bromergon. Zobaczymy jakie beda efekty. Na razie mam nie badac poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
3trzydziestka Re: Prolaktyna!!! 22.08.12, 17:15 Myślę, że nie powinnaś się bać, wręcz przeciwnie to może być krok do przodu. Być może znalazłaś przyczyne braku ciąży, a to połowa sukcesu. Obecnie wysoką prolaktyne zbija się bardzo szybko, ale odradzałabym Ci bromergon. Są lepsze, nowoczesne leki, niestety drogie, ale skuteczne niemal od razu.ja biore Norprolac.życze powodzenia w staraniach. Odpowiedz Link Zgłoś
njut Re: Prolaktyna!!! 23.08.12, 08:36 3trzydziestka a dlaczego odradzasz Bromergon? Ja biorę już 3 cykl... Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze.re Re: Prolaktyna!!! 16.09.12, 20:03 hej dziewuszki! jestem po 1. nieudanym ivf. zbieram siły na drugie podejście, ale wcześniej po raz kolejny sprawdziłam poziom hormonów. co prawda mój lekarz prowadzący (któremu ufam) twierdzi, że podwyższony poziom prolaktyny po obciążeniu nie ma żadnego znaczenia przy staraniach o dziecko, ale jeśli będę się upierać i ma mnie to uspokoić to będziemy obniżać. tych wyników jeszcze nie widział bo jestem przed wizytą u niego... TSH - 0,43 (w normie), FT3 3,00 (w normie), FT4 1,06 (w normie) prolaktyna 23,72 ( w normie) po obciążeniu 258,65 (podobno norma do 200) -. Co myślicie o tej prolaktynie? obniżać? dodam, że razem przyczyna naszej niepłodności jest nieznana, wszystkie wyniki wskazują na możliwość naturalnego zajścia w ciążę...a jej brak od 6 lat starań..chciałabym po prostu znaleźć jakiś powód, byłoby mi łatwiej chyba..proszę o radę Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Prolaktyna!!! 16.09.12, 20:48 Obniżyć prolaktynę jest łatwo /sa takie osoby które zachodzą dopiero przy poziomie ok 10 ng, normy swoją drogą a życie swoją..../czemu nie spróbujecie jej obniżyć i popróbować 3-4 msc naturalnie, nie macie nic do stracenia... Odpowiedz Link Zgłoś
njut Jak długo zbija się Prolaktynę? 17.09.12, 07:54 Miałam Prolaktynę na poziomie 29 i 38 przy normie 1,9-25. Pod obciążeniem nie badałam. Przy takich wynikach udało mi się zajść w ciążę. Nowy gin zapisał mi Bromergon. Biorę po 1 tab dziennie od 3 mcy. Zastanawiam się po jakim czasie przy moich wynikach i tej dawce prolaktyna spadnie? Odpowiedz Link Zgłoś